Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vildledningssager - Hjemmelavet Undersøgelse om ”Vurdering af vildledningssager” Gennemført af CEM Institute – Voxmeter for Fødevarestyrelsen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vildledningssager - Hjemmelavet Undersøgelse om ”Vurdering af vildledningssager” Gennemført af CEM Institute – Voxmeter for Fødevarestyrelsen."— Præsentationens transcript:

1 Vildledningssager - Hjemmelavet Undersøgelse om ”Vurdering af vildledningssager” Gennemført af CEM Institute – Voxmeter for Fødevarestyrelsen

2 Metode og formål Formål Som led i Fødevarestyrelsens tilsyn med fødevarevirksomheders overholdelse af lovgivningen omkring beskyttelse af forbrugere mod vildledning, har styrelsen valgt at gennemføre en række undersøgelser blandt forbrugere. Formålet er at indsamle viden om forbrugernes opfattelse af mærkning og markedsføring i forbindelse med nogle konkrete sager. Metode Undersøgelsen er baseret på 1.000 interview med et nationalt repræsentativt udsnit af mænd og kvinder i alderen 18 år+. Interviewene er gennemført via Internettet med medlemmer af Voxmeters Internetpanel. Panelet består udelukkende af personer, der er rekrutteret telefonisk i forbindelse med nationalt repræsentative interview. Det er således ikke muligt selv at tilmelde sig panelet. Det betyder, at panelet er repræsentativt for hele den del af befolkningen, der har adgang til Internettet. Interviewene er gennemført i perioden uge 3 2015.

3 Konklusioner Overordnet viser undersøgelsen, at forbrugerne mener, at det er snyd at kalde en ret ’hjemmelavet’, hvis de væsentligste dele af retten består af halvfabrikata. Der er enighed blandt forbrugerne om, at en hjemmelavet burger er en burger, hvor restauranten selv bager bollerne, steger bøffer og samler burgerne. En burger opfattes ikke som hjemmelavet, når bøffen er en færdigformet frosset bøf, brødet er indkøbt færdiglavet og burgeren samles med færdiglavede dressinger.

4 Opfattelse af ”hjemmelavet” Q1: Forestil dig, at du er på café eller restaurant, hvor det af menukortet fremgår, at der serveres ”hjemmelavet burger”, ”hjemmelavet sandwich” og ”hjemmelavet pitabrød”. Hvordan opfatter du umiddelbart betegnelsen ”hjemmelavet” i denne sammenhæng? 37,5 % af forbrugernes umiddelbare opfattelse af en hjemmelavet burger/sandwich/pitabrød er, at hjemmelavet betyder, at det er frisklavet. 32,5% angiver, at de i den nævnte situation anser det for hjemmelavet, såfremt brødet er hjemmebagt. Omkring 1/5 af forbrugerne vurderer, at det er hjemmelavet, når alt er lavet fra bunden i køkkenet, og når kødet er forarbejdet på stedet (og dermed ikke frost).

5 Opfattelse af ‘hjemmelavet’ - specificeret Q2: I hvilke af følgende situationer, mener du, at en restaurant kan betegne en burger som hjemmelavet? 87,1 % af forbrugerne anser det for hjemmelavet, når restauranten har bagt bollerne, formet og stegt bøfferne og samlet burgerne. 17,2 % af forbrugerne vurderer dog, at det er hjemmelavet, såfremt bollerne er færdigfremstillet, men kødet formet og stegt i restauranten.

6 Opfattelse af ‘hjemmelavet’ – Eksempel 1 I det første eksempel er forbrugerne blevet præsenteret for det viste menukort. Efterfølgende er forbrugerne blevet informeret om, at restauranten selv former bøffen og samler burgerne. Burgerbollen er købt fra frost, og herudover anvendes der ikke specielle krydderier til bøfferne. Resultaterne vises på følgende side.

7 Q3: Forestil dig, at du sidder på en restaurant og læser nedenstående menukort? Klik på billedet for at se det i et større format. Efterfølgende får du at vide, at ”hjemmelavet” skal forstås således, at restauranten selv former bøffen og samler burgerne. Burgerbollen er købt fra frost, og herudover anvendes der ikke specielle krydderier til bøfferne. Mener du, at restauranten i den situation kan betegne burgerne som ”hjemmelavede”? 79,9 % af forbrugerne angiver, at dette ikke kan klassificeres som en hjemmelavet burger. 17,1 % af forbrugerne vurderer, at man i dette eksempel godt kan kalde burgeren for hjemmelavet. Opfattelse af ‘hjemmelavet’ – Eksempel 1

8 I det andet eksempel på ‘hjemmelavet’ er forbrugerne blevet præsenteret for det viste menukort. Efterfølgende er de blevet informeret om, at restauranten selv fremstiller brødet til sandwich og pita, men at kebab, kylling og falafel er lavet ud af halvfabrikata. Resultaterne vises på følgende side. Opfattelse af ‘hjemmelavet’ – Eksempel 2

9 Q4: Forestil dig, at du sidder på en restaurant og læser nedenstående menukort? Klik på billedet for at se det i et større format. Efterfølgende får du at vide, at restauranten selv fremstiller brødet til sandwich og pita, men at kebab, kylling og falafel er lavet ud af halvfabrikata, dvs. at det ikke er restauranten, der har tilberedt eller fremstillet det hele fra bunden. Mener du, at restauranten i den situation kan betegne sandwich og pitabrød som ”hjemmelavede”? 69 % er enige i, at man i denne situation ikke kan anse retten for hjemmelavet. 26,3 % af forbrugerne mener dog, at man i dette tilfælde godt kan kalde retten for hjemmelavet. Opfattelse af ‘hjemmelavet’ – Eksempel 2

10 I det tredje eksempel på ‘hjemmelavet’ er forbrugerne blevet præsenteret for det viste menukort. Efterfølgende er de blevet informeret om, at den hjemmelavede burger laves med købt brød, men at bøffen formes på restauranten og krydres med salt og peber. Resultaterne vises på følgende side. Opfattelse af ‘hjemmelavet’ – Eksempel 3

11 Q5: Vi skal bede dig kigge på nedenstående billede igen… Klik på billedet for at se det i et større format. Du får her at vide, at den hjemmelavede burger laves med købt brød, men at bøffen formes selv og krydres med salt og peber. Mener du, at restauranten i den situation kan betegne burgerne som ”hjemmelavede”? 69,9 % af forbrugerne angiver, at man ikke kan kalde retten for hjemmelavet, når brødet er købt udefra, selvom bøffen er formet og krydret på restauranten. Opfattelse af ‘hjemmelavet’ – Eksempel 3

12 I det fjerde eksempel af ‘hjemmelavet’, er forbrugerne blevet præsenteret for det viste menukort. Efterfølgende er de blevet informeret om, at bøffen er indkøbt som en færdigformet frosset bøf. Brødet er indkøbt færdiglavet, og burgeren samles med færdiglavede dressinger. Der anvendes færdigformet frostbøf i alle burgerne. Resultaterne vises på følgende side. Opfattelse af ‘hjemmelavet’ – Eksempel 4

13 Q6: Forestil dig, at du sidder på en restaurant og læser nedenstående menukort? Klik på billedet for at se det i et større format. Efterfølgende får du at vide, at bøffen er indkøbt som færdigformet frosset bøf, brød indkøbes færdiglavet og burgeren samles med færdiglavede dressinger. Der anvendes færdigformet frost bøf i alle burgerne. Mener du, at restauranten i den situation kan betegne burgerne som ”hjemmelavede”? Stort set alle forbrugere er enige om, at man i dette tilfælde ikke kan definere burgeren som hjemmelavet. Opfattelse af ‘hjemmelavet’ – Eksempel 4

14 ”Hjemmelavet” betyder, at alle dele af en ret er lavet af restauranten 100 % fra bunden Q7_SQ_1: I hvilken grad er du enig eller uenig i følgende udsagn? ”Hjemmelavet” betyder, at alle dele af en ret er lavet af restauranten 100 % fra bunden. Gennemsnit: 4,27 85,2 % af forbrugerne angiver, at de er helt eller delvist enige i, at ”hjemmelavet” betyder, at alle dele af en ret er lavet af restauranten 100 % fra bunden.

15 ”Hjemmelavet” betyder, at de væsentligste dele af en ret er lavet af restauranten 100% fra bunden Q7_SQ_2: I hvilken grad er du enig eller uenig i følgende udsagn? ”Hjemmelavet” betyder, at de væsentligste dele af en ret er lavet af restauranten 100 % fra bunden Gennemsnit: 3,83 73 % af forbrugerne angiver, at de er helt eller delvist enige i, at ”hjemmelavet” betyder, at alle de væsentlige dele af en ret er lavet af restauranten 100 % fra bunden. Omkring 1/5 af forbrugerne er dog helt eller delvist uenige heri.

16 Man kan godt kalde en ret ”hjemmelavet”, hvis en del af den er lavet af restauranten Q7_SQ_3: I hvilken grad er du enig eller uenig i følgende udsagn? Man kan godt kalde en ret ”hjemmelavet”, hvis en del af den er lavet af restauranten Gennemsnit: 2,4 I dette spørgsmål er den overvejende del af forbrugerne helt eller delvist uenige i udsagnet. Omkring ¼ af forbrugerne er dog helt eller delvist enige.

17 Det er snyd at kalde noget ”hjemmelavet”, hvis en væsentlig del af retten består af halvfabrikata Q7_SQ_4: I hvilken grad er du enig eller uenig i følgende udsagn? Det er snyd at kalde noget ”hjemmelavet”, hvis en væsentlig del af retten består af halvfabrikata 77,3 % af forbrugerne er helt eller delvist enige i, at det er snyd af kalde noget ‘hjemmelavet’, hvis de væsentlige dele består af halvfabrikata.

18 KONTAKT Analyser: www.voxmeter.dk. Kundetække: www.ceminstitute.com IT-Analyse-system: www.catglobe.com CEM Institute - Voxmeter Borgergade 6, 4. sal DK-1300 København K Phone: (+45) 7020 2324 CVR/VAT: 34217432 Anna M. Christensen amc@voxmeter.dk (+45) 2684 6851amc@voxmeter.dk


Download ppt "Vildledningssager - Hjemmelavet Undersøgelse om ”Vurdering af vildledningssager” Gennemført af CEM Institute – Voxmeter for Fødevarestyrelsen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google