Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Baggrund for projektet
Advertisements

Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
Forskning i og med praksis
”Nu skal I få kreative ideer – som I kan og vil gøre noget ved”
Fredericia Former Fremtiden Længst muligt i eget liv
Rehabilitering i hjemmet gør en forskel
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Tele- hjem ordningen Faxe, Greve, Køge, Lejre,
Hvad er neurofaglig viden?
KOMMUNIKATIONSAFTALE
Når hospital og kommuner samarbejder om genoptræning
Ringe – Hjem projekt Medicinsk afd. O Herlev hospital
Sygeplejerske Lone Woelders
Hjemmebehandling af medicinske patienter
Mad, Måltider og Pædagogik
Geriatri og geriatrisk sygepleje i et vadested
Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg Fælles Akut Modtagelse
Sundhedsaftale om det regionale samarbejde om infektionshygiejne, herunder MRSA Regionssundhedsplejerske Anita Fogh, og formand for arbejdsgruppen.
Følge- Op.
Opfølgning på TULE xxx Koncern HR
Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse fra hospital
Kliniske retningslinjer!
Hvordan opnår vi succes? Vision og fællesskab om EPJ i regionen EPJ messedag, den 9. april 2013 Cheflæge, dr. med. Jørgen Schøler Kristensen, Hospitalsenheden.
22. september 2008 i Landstingssalen, Christiansborg Direktør Bjarne Hastrup Ældre Sagen Den gode genoptræning.
Geriatri med fokus på funktionsevne
Kompetent til at støtte livet med kræft
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
- i et strategisk og sundhedsøkonomisk perspektiv
En styrket indsats for kronisk sygdom, d. 28. september 2011 Et løft i behandlingen - et kig på succeser og udfordringer.
Geriatrisk Afdeling, AUH
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
Medicinsk visiterede akutmodtagelser - blå borde Opsamling fra Caféseminar om akutplan
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Apopleksi patientforløbet på Neurologisk afdeling N
Århus Universitetshospital Århus Sygehus Medicinsk Center Geriatrisk Afdeling G Hvordan sikres omsorgen i optimerede operationsforløb? Ældre patienter.
Sundhedsstyrelsens opgaver Det Medicinske Patientforløb Konference – Christiansborg, 18. Januar 2006 Jens Kr. Gøtrik Medicinaldirektør.
Anne-Mette Sørensen, Allerød Kommune
De første erfaringer – og udfordringer?. De første erfaringer – og udfordringer?
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Forebyggelse af genindlæggelser ved opfølgende hjemmebesøg
Sundhedsøkonomi og sårbehandling Hvilke tanker gør man sig i KL? v./ chefkonsulent Tina Jørgensen.
Hospitalernes spareplaner konsekvenser for den ældre medicinske patient specielt Udsigterne på kort og længere sigt for regionens ældreplan Hvad gør vi.
KL´s visioner for kroniske patienter
Hospitalsenheden Vest Velkommen til Hospitalsenheden Vest Afsnit for patienter med hoftenære brud – mulighed for ”fast-track forløb”? Oplæg af: Marianne.
AG Christiansborg  Flere og flere lever i mange år med én eller flere kroniske sygdomme  Gå fra et system, indrettet til at behandle akutte.
Integreret psykiatri og rehabilitering - en fælles platform Workshop: Det organisatoriske perspektiv Forskningsoverlæge, ph.d. Lene Falgaard Eplov Forskningsenheden.
DSIM 4. årsmøde Patientforløb – tværsektorielt samarbejde
Regions Midtjyllands elektroniske patientjournal
Patientsikkerhed, kvalitet og akkreditering
Århus Kommune Magistratens 3. Afdeling Sundhedsaftaler Økonomi og Myndighed Sundhedsaftaler mellem Århus Amt og Århus Kommune – inspiration til de fremtidige.
Omstillinger - mere end besparelser
Jørgen Feldbæk Nielsen Professor, overlæge dr.med
Fusionsprocessen Neurologi-Fysio- og Ergoterapi 10. juni 2014 JFB.
Dorte Damgaard, Afdelingslæge PhD Neurologisk afdeling
Patientforløbsbeskrivelse – tværfagligt samarbejde i et akut apopleksiafsnit Lene Kjærhauge Christiansen, Sygeplejerske med ansvar for undervisning, uddannelse.
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler FAS’ Års- og medlemsmøde, 3. oktober 2014 Ane Friis Bendix Vicedirektør, dr.med. Sammenhæng.
1 Sygehuset som en helhed I formiddagens program har der været fokus på fælles akut- modtagelser (FAM). Det, at der ændres på, hvordan de akutte patienter.
KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen 27. Maj 2009 Fremtidens kommunale indsatser for ældre medicinske patienter Direktør Anne.
”…risikoen for at falde mellem to stole blev minimeret for den ældre borger i Odder; man tilbød og realiserede ”det gode patientforløb” fra første symptom.
En fælles indsats til den enkeltes bedste på Nørrebro Oplæg til dialog-møde om en styrket indsats for udsatte grupper 29. Marts 2012 Centerchef Britta.
FREMTIDENS INDSATS FOR ÆLDRE MEDICINSKE PATIENTER EMNE:FREMSKUDT VISITATION.
Hjerterehabilitering i Danmark lige nu! v/Lene Joensen Akademisk medarbejder Sundhed og Forebyggelse.
Afgrænsningscirkulære Cirkulære om afgrænsning af behandlingsredskaber, hvortil udgiften afholdes af sygehusvæsenet.
Oplæg for personale Udskrivningsguiden TITEL – DATO - STED
Afgangen fra FAM - stafetmetoden
Chefsygeplejerske Judith Mølgaard, Sygehus Fyn
De pårørende i beslutningsrummet
Fra visitator til borgerkonsulent
Brobyggerordningen mellem Esbjerg Kommune og FAM-SVS
Præsentationens transcript:

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Ergoterapi på akut afdeling Hospitalsenheden Horsens Lene Lange Ledende terapeut

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Konteksten: “Jeg er ikke optaget af jeres faggruppe. Jeg er optaget af, hvordan væsenet virker.” “Det at gøre faggruppen synlig har ingen effekt, ingen gang på jord. Bevis at der er effekt af det, faggruppen laver, og det skal være en væsentlig økonomisk eller kvalitetsmæssig effekt!” Ole Thomsen, Regionsdirektør, Region Midtjylland

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Er der effekt af ergoterapi til akutte patienter? Fokusområder på Hospitalsenheden Horsens 2011: NIP Apopleksi Akut modtagelse Geriatri på ny

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Er der effekt af ergoterapi til akutte patienter? Situationen for ca. 10 år siden: Revision af Temaplanen om sundhedssamarbejde mellem kommuner og Vejle amt Bliver ældre medicinske patienter udskrevet med ringere funktionsevne end nødvendigt? Projekt ‘Screening af medcinske patienter’

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder BAGGRUND: Case-studie 2003 (3 måneder) på medicinsk afdeling A1, Brædstrup Sygehus. Afgangsprojekt på ”Universitetsdiplom i Offentlig Ledelse”, Syddansk Universitet.

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder Hypotese: Det er muligt at optimere rehabiliteringen af den ældre medicinske patient gennem øget samarbejde mellem sygeplejepersonale og ergoterapeut.

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder PROBLEMFORMULERING 1: Kan ergoterapeuten ved at fungere som ændringsagent være katalysator for en forandringsproces, der bevirker at medarbejderne arbejder konstruktivt med opgaveglidning forstået som ændringer i opgavedeling og opgaveløsning, for herigennem at forbedre patientens rehabilitering. Monitoreres vha. FIM og indlæggelsesvarighed.

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder PROBLEMFORMULERING 2: Hvordan er den hensigtsmæssige opgavedeling mellem sygeplejepersonale og ergoterapeut, hvis man vil udnytte de enkelte faggruppers kompetencer bedst muligt i forbindelse med rehabilitering af medicinske patienter.

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder PROBLEMFORMULERING 3: Kan ændringsagenten bidrage til, at sygeplejepersonalet – hvor det er relevant – øger fokus på træning i forbindelse med traditionelle sygeplejeopgaver?

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder PROCESSEN: Ansættelse af ændringsagent Interview med interessenter Intervention, 3 måneder 01.08.03- 31.10.03 Afsluttende interview Opgørelse af data og evaluering

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder Konklusioner 1: Hensigtsmæssig arbejdsdeling mellem sygeplejepersonale og ergoterapeut: Den basale sygepleje udføres bedst af sygeplejepersonale. Der er flere områder, hvor ergoterapeuten er begrænset i faglig kompetence.

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder Konklusioner 2: Hensigtsmæssig arbejdsdeling mellem sygeplejepersonale og ergoterapeut: Ergoterapeuten skal i begyndelsen af indlæggelsen udarbejde vurdering af patientens ADL-funktionsevne. Danner baggrund for en konkret handleplan, som følges op tværfagligt.

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder Konklusioner 3: Hensigtsmæssig arbejdsdeling mellem sygeplejepersonale og ergoterapeut: Patientens kognitive funktionsevne bør udredes af ergoterapeuten. Plejen tilrettelægges i forhold hertil, og der følges op på kognitive dysfunktioner i forbindelse med udskrivelsen mhp. at sikre bæredygtig situation i hjemmet.

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder Konklusioner 4: Hensigtsmæssig arbejdsdeling mellem sygeplejepersonale og ergoterapeut: Ved udskrivning sørger sygepleje-personalet for at tage hånd om den basale pleje, f.eks. medicingivning. Ergoterapeuten tager sig af områder som hjælpemidler, boligændringer tiltag efter udskrivelse og praktisk hjælp.

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder EFFEKT PÅ PATIENTENS REHABILITERING: Kontrolgruppe: FIM ind FIM ud 1 ekskluderet 2 121 121 3 81 81 4 122 122 5 126 126 6 125 125 7 125 125 8 80 80 9 103 88 Konklusion: 7 af 8 patienter bevarer funktionsevne, 1 taber funktionsevne

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder EFFEKT PÅ PATIENTENS REHABILITERING: Interventionsgruppe: FIM ind FIM ud 1 116 125 2 104 104 3 70 90 4 83 109 5 121 125 6 126 126 7 108 108 8 Ekskluderes 9 117 117 10 76 105 11 108 108 12 58 58 13 40 51 14 105 112 Konklusion: 6 bevarer, 7 forbedrer, ingen mister funktionsevne

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder INDLÆGGELSESVARIGHED Antal Ptt indl Døgn Indl.varighed Indl.varighed >1 døgn alle > 1 døgn Kontrolgruppe 387 283 2773 7,17 9,80 Interventionsgrp. 77 61 416 5,40 6,82 Gns. Gevinst 1,77 2,98 Sengedøgn

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder INDLÆGGELSESVARIGHED Antal Ptt indl Døgn Indl.varighed Indl.varighed >1 døgn alle > 1 døgn Kontrolgruppe 387 283 2773 7,17 9,80 Interventionsgrp. 77 61 416 5,40 6,82 Gns. Gevinst 1,77*) 2,98 Sengedøgn *) Årligbesparelse ved 566 patienter 1,77 døgn á kr. 2000 = 2.003.640 kr.

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder INDLÆGGELSESVARIGHED Antal Ptt indl Døgn Indl.varighed Indl.varighed >1 døgn alle > 1 døgn Kontrolgruppe 387 283 2773 7,17 9,80 Interventionsgrp. 77 61 416 5,40 6,82 Gns. Gevinst 1,77*) 2,98**) Sengedøgn *) Årligbesparelse ved 566 patienter 1,77 døgn á kr. 2000 = 2.003.640 kr. **) Årlig besparelse ved 566 patienter 2,98 døgn á kr. 2000 = 3.373.360 kr.

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder Organisatorisk læring: ”Det har fået os til at tænke mere over de enkelte patienters situation. Blandt andet så får de lov til at få den tid, de skal have, for selv at udføre tingene. Vi går ikke længere lige ind og tager over.” citat fra interview med sygeplejepersonale

Opgaveglidning på en medicinsk afdeling, - barrierer og muligheder Organisatorisk læring: ”Jeg tænker nok lidt anderledes, for nu har jeg jo lært at kigge nogen andre steder og have fokus på nogen andre ting omkring patienten. De ting, som ergoterapeuten har været inde omkring, altså de daglige funktioner. Altså har jeg nok opdaget, at det er smartere at lade patienten selv, i stedet for bare at tage over, for det fjorde vi tit for at spare tid.” citat fra interview med sygeplejepersonale

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Hvad gør vi i dag? NIP Apopleksi: Vi har udvidet åbningstiden, ergo- og fysioterapeuter på arbejde i akut apopleksiafsnit 365 dage om året kl. 7-18 (fredag dog kun til 16) Følger undersøgelse og vurdering jf. NIP Fokus på otimeret indsats straks Sundhedsaftale; samarbejde med kommune Reducerer indlæggelsesvarighed!

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Hvad gør vi i dag? Akut modtagelse: Ergo- og fysioterapeuter dagligt (365 dage om året) på akutafdelingen. Ergoterapeuten er en del af tværfagligt team, som har geriatri som indsatsområde.

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Hvad gør ergoterapeuten på akutafd: Anamnese Monofaglig undersøgelse og vurdering af behov Tværfaglig plan for patientforløb Udskrives fra Akutafdeling Overflyttes til klinisk afdeling

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Ergoterapi ved udskrivning fra akutafd: Koordinering ifbm. udskrivelse, f.eks. ved behov for hjælpemidler eller træning. Vurdering af behov for assistance i hjemmet Vurdering af behov for opfølgning Yderligere undersøgelse / udredning Fra kommune Fra geriatrisk team

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Ergoterapi ved overflytning til klinisk afd: Forebygge funktionsevnetab ved træning under indlæggelse Tværsektoriel indsats for at sikre god udskrivelse Ændret behov for hjælp? Hjælpemidler / boligændringer? Opfølgning kommune / geriatrisk team? Udarbejdelse af GOP?

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Ergoterapeutisk undersøgelse retter sig imod: Ansigt, mund og svælg Funktionsevne og funktionsevnetab ift. Daglige aktiviteter og deltagelse Kognitiv funktionsevne Social / emotionel funktionsevne

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Ergoterapeutisk undersøgelses redskaber, som typisk anvendes: Barthel 100 ADL – taxonomi FOTT AMPS A-one

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Ergoterapeutisk behandling / træning retter sig imod: ADL-funktionsevne Restorativ Kompensatorisk Kognitiv funktionsevne Social / emotionel funktionsevne

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Resultater? Næsten 6 ud af 10 af de patienter, der indlægges på Akutafdelingen, udskrives direkte herfra til eget hjem efter 1-2 døgns behandling. Øvrige patienter flyttes videre til en anden afdeling på hospitalet, så snart den indledende udredning og behandling er iværksat.

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Perspektivering: Er der en sammenhæng mellem genoptræning under indlæggelse og genindlæggelses frekvens? Er der effekt af ergoterapi til akutte patienter? - gå I gang, - og bevis det!

Ergoterapi til patienter på hospitalets akutafdelinger Impossible is nothing!