Jordforureningsloven Retssikkerhed Vivi Bruhn Knudsen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Anvendelse af slam på.
Advertisements

Lovlig sagsbehandling
Vil du have en fuldmagt fra en borger?
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
København, 25. november Dias 1 Patienters berettigede forventninger til informationsniveau og informationsmåde – en udfordring for sundhedsvæsenet Professor,
Disposition Forvaltningsloven Partshøring Begrundelse i afgørelser
Årsmøde Jord og Grundvand 25. september 2013
Kommunernes tilsynspligt Hvad er de forpligtet til?
§ 8 og indsats på frivillige/private projekter -herunder kort nyt 7. november 2012.
Anmelderdatabasen Hvem kan få tilladelse til at tinglyse for andre?
Mindreåriges patientrettigheder
Væsentlige ændringer Formålsbestemmelse (§ 1)
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Jordvarmeboringer Jens.
Håndtering af seksuelle overgreb mod mennesker med handicap
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Regelforenkling på planlovens.
Forældreindflydelse ift. børn med psykiatriske vanskeligheder
Forudgående underretning om tvangsindgreb
1 Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse Borgerinddragelse og udvikling af lokaldemokratiet i de ny kommuner Om udvikling af en demokratistrategi og eksempler.
KLs legepladskonference 2011 Byggelovgivningens bestemmelser
DUA seminar den 5. oktober 2010
Temadag om Villatankvejledningen - ATV januar 2010
– Om formidlingen af afgørelser i offentlige breve
Tolkning Ghazwa Alameri
Morten Steen - Jord-Erfa-Midt
Regionens rolle og samspil med kommunerne Jord-ERFA-Midt
TUR’s truckkonference 2012 Indlæg fra Arbejdstilsynet
Forventede ændringer i ordninger efter nyt Landdistriktprogram Louise Ilum Sørensen NaturErhvervstyrelsen.
Oplæg – Aalborg Kommune, Jette Jensen Hvordan løfter vi mængden af overtrædelsessager affødt af Naturstyrelsens § 3 opdatering ?
Hvilke regler skal iagttages, når man behandler personoplysninger i whistleblower-systemer Professor, dr.jur. Henrik Udsen
Viborg den 12. december 2012 Advokat Mads Kobberø.
Revurderinger i Esbjerg kommune. Generelt Hovedformål med revurderingen er at sikre, at husdyrbrugets indretning og drift fortsat er baseret på BAT. Udgangspunktet.
BL 11. kreds weekend 13. November 2010 Udsættelser Ulla Gregor, DAB.
Niveau af Autenticitetssikring PIP ERFA møde 4. juni 2008.
Ændring af DATO: 1. Vælg ’Vis’ i topmenuen 2. Vælg ’Sidehoved og Sidefod’ 3. Skriv ønsket dato ind i datotekstfeltet med STORE BOGSTAVER 4. Tryk ’anvend.
ODAs Årsmøde 14. november 2014 Hvad efterspørger kommunen? - fremfinding af digitale sager i arkiveringsversioner og søgning i MiNEA Mie Andersen Emilie.
Håndhævelse på miljøområdet
1ATV-møde – Jord i råstofgrave. 2  ” Tilførsel af såvel forurenet som uforurenet jord til råstofgrave og tidligere råstofgrave er forbudt i  henhold.
Hospitalsenheden VEST
Temadag den 26. januar 2010 ATV Jord og Grundvand v/Lene Juul Nielsen Vejledning om undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke – juridisk/administrativ.
1 Baggrundsinformationer ”Politiets kontakt med lokalsamfundet skal styrkes via lokalpolitiet på de enkelte politistationer, ved etablering af kredsråd.
Vejledning om undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke ATV møde nr. 56, 26. januar 2010, Schæffergården Hvordan kommer vejledningen.
Lovgivning om håndtering af boligers indeklimaproblemer hidrørende fra jordforurening.
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Introduktion til konferencen “Håndhævelse af EU’s udbudsregler” Steen Treumer Professor, Det Juridiske Fakultet,
Herning Kommunes Handicapråd Høringer Nyborg Strand d. 9. juni 2008.
Nedrivning af bevaringsværdige og fredede bygninger Lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
Et samarbejde mellem: BAT Kartellet | Bygherreforeningen | Dansk Byggeri | Danske Arkitektvirksomheder | DI Byggematerialer | Foreningen af Rådgivende.
Fastlæggelse af praksis – plads til forbedring? 8. november 2011 v/formand for FSR’s Skatteudvalg statsautoriseret revisor John Bygholm.
Oplæg om DUKH og retssikkerhed. Dagens program:  Orientering om DUKH  Servicelovens § 15  Mål og grundlag  Målgruppe  Grundprincipper i lovgivningen.
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
Privates efterforskning Persondatalovens regler V/Jakob Lundsager.
Oplæg om DUKH DH - Sønderborg 9. marts Dagens program:  Kort præsentation  Orientering om DUKH  Retssikkerhed  Hvad kan DUKH – opgaver  Henvendelse.
Brandsyn. Hvad siger loven…  Det fremgår af § 1, stk. 1, i bekendtgørelsen, at kommunalbestyrelsen har pligt til at foretage brandsyn af 1) Brandfarlige.
Natur- og Miljøklagenævnet. Nævnet er den centrale klageinstans på hele natur-, plan- og miljøområdet. Vi har til opgave at tage hensyn til borgernes.
BR 007Dansk BygningsinspektørForening Høringssvar DBF Overordnet vurdering Mening, indhold og det administrative. Ikke detaljeret på de tekniske krav,
Voksenansvar overfor anbragte børn og unge Fysisk guidning
§ 12 Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse
DdL-konference forår 2017 VÆKST OG UDVIKLING I HELE DANMARK
Sikrede døgninstitutioner
Persondata – kortlægning af skolens behandling
Tingsretlige konflikter
Voksenansvar for anbragte børn og unge Fysisk magtanvendelse
Alle typer døgninstitutioner Private opholdssteder
Lovgrundlaget for overvågning i VVM
Hvem har myndighedsansvaret for den akutte skadesafhjælpende indsats
Persondata v/kontorchef Peter Fogh Knudsen
Velkommen til Retssikkerhedschefen
Medlemsmøde om GDPR Bestyrelsesreferater mv. og fotos
v/specialkonsulent Birgitte Mohrsen
FORSLAG OM ÆNDRING AF FORVALTNINGSLOVEN
Præsentationens transcript:

jordforureningsloven Retssikkerhed Vivi Bruhn Knudsen

jordforureningsloven Uforudsigelighed Tvangsindgreb Klageafskæring Tinglysning Påbud Skrankepaver Klient

jordforureningsloven •Forudsigelige retsregler •Forståelige regler og krav •Ligevægt mellem pligter og rettigheder •Almindelig moral og retsopfattelse •At reglerne svarer til politikernes løfter Retssikkerhed Et bredt begreb omfattende bl.a. Hvad oplever klienterne :

jordforureningsloven Uforudsigelige Retsregler –kortlægning på mistanke –handlingslammende undersøgelseskrav –at værditabsordningen ikke vedrører værditab –kortlægning af godkendte oprensninger –bureaukratiske regler om jordflytning –ingen praktisk handling

jordforureningsloven Pligter, men få rettigheder •Anmeldelses- og underretningspligter •Svarfrister, klagefrister, søgsmålsfrister •Rådighedsbegrænsninger •Handlepligter •Ingen frist for behandling af –ansøgning om frigivelse, –oprensning under værditabsordningen, –klagesagsbehandling o.s.v.

jordforureningsloven Uforståelige regler •Lovkrav, der anvender begrebet genopretning, men er begrænset til miljø- eller sundhedsrisiko •Miljø- og sundhedsrisikovurderinger, der afhænger af, hvem der skal betale for en oprensning •Krav, der afhænger af den enkelte sagsbehandler eller kommune

jordforureningsloven Hvilket retsbeskyttelseshensyn berettiger til den konkrete bestemmelse •Er det f.eks. et beskyttelsesværdigt hensyn der varetages ved søgsmålsfristen i jordforureningsloven § 87? •Søgsmålsfristen gælder ikke under straffesager, men hvorfor skal borgeren tvinges ind i en straffesag •Er det overhovedet hensigtsmæssigt, at borgeren reelt tvinges til et sagsanlæg overfor myndighederne før det kan vurderes, hvad konsekvenserne er af en kortlægning eller hvad det koster at opfylde et påbud

jordforureningsloven –Hvorfor er der hjemmel til at kortlægge på mistanke, når myndighederne ikke har pligt til at undersøge om mistanken er korrekt - der er jo anmeldepligt ved konstatering af forurening/begrundet mistanke og lovfastsat byggestop –Er det rimeligt at kortlægge ejendomme med en restforurening i 4 meters dybde, under bygningsfundamenter og lignende, ingen graver tilfældigt i denne dybde eller nedriver bygningen og fjerner fundamenter uden planlægning - der er f.eks. heller ikke en central registrering af ejendomme med byggematerialer af asbest, imprægneret træ o.s.v.

jordforureningsloven •Myndighederne råder over eksperterne, hvem varetager borgerens interesser –”Systemet” opfattes - og optræder - som modpart, hvorfor ikke som den, der hjælper borgeren med at løse forureningsproblemet

jordforureningsloven Hvad kan der gøres •Ophæve jordforureningsloven § 87 •Indføre regler om den maksimale sagsbehandlingstid, herunder undersøgelsespligt ved kortlægning på mistanke •klart formulerede rettigheder for borgeren - og en praksis, der ikke går ud på undgå at opfylde borgerens retskrav

jordforureningsloven •Statsgaranterede kreditforeningslån, puljer til forurenede ejendomme eller lignende •Retshjælp eller bistandsadvokat

jordforureningsloven De 3 ønsker til den gode fe •Ophævelse af søgsmålsfristen •Frister for den maksimale sagsbehandlingstid •En løsning på finansieringsproblemet