Personlighedspsykologi

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
Advertisements

Leg og lektier Idéer til 2-4 piger Alder 4. klasse
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Forældresamarbejde på Gjøl Skole
Tid til ledelse Henrik Leslye.
Caseoplæg om Facebook.
Essay - genren Mål med forløbet: At kunne forstå og analysere essays
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
”Intet” af Janne Teller
Den der discipler … arbejder så meget på, at få de åndelige babyer til at vokse ____________________ ____ At han glemmer, at de først må______________.
Forøg din indflydelse i jobsituationen
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Verdens vigtigste tale. Del 1: Jesus om sex og vrede
Readymades / genbrugskunst
Buskelundskolens børnehave Fokus for år
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
At være magtesløs med den magtesløse
Præsentationen starter automatisk. Som du synes. Slå højttalerne til.
Henrik Day Poulsen, Speciallæge i psykiatri, ph.d.
Jeg støtter barnet ved:
ADHD- også alt det andet !
ARBEJDSGLÆDE, MOTIVATION OG ENERGI
Å.
AT Opgaven  Du skal ud fra de overordnede problemstillinger for emnet Videnskabelige gennembrud og teknologiske landvindinger udforme.
En roman af Niels Rohleder
Danske Handicaporganisationer – for retten til lige muligheder Konventionspiloterne på besøg i DH’s afdelinger.
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
Køn og identitet Charlotte Schelde-Rathkjen
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Bliv nysgerrig på din egen praksis!
: Ulighed og uddannelse - Akademisering af uddannelsessystemet? Martstræf 2011 Gry Poulsen.
Giv generøsiteten videre til næste generation. Generøse Gener ”I skal ligne Gud, som hans kære børn og vandre i kærlighed, ligesom Kristus elskede os.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Orienteringsmøde 11. november Trørødskolen - en attraktiv skole! rummelighed og anerkendelse faglighed og arbejdsglæde klare regler og godt humør.
Kate-QUIZ-mus.
Deltagelse og fastholdelse i et skole- og ungdomskulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Peder Hjort-Madsen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg.
Hippokrates 4 temperamentstyper Følelsesmæssig stabilitet Beskrivelse af lav rangering Primære faktorer Beskrivelse af høj rangering Kold, reserveret,
Relationer – Omgangstone
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Omgangstone og kollegialitet
Espe Maria Kahler, Integrationsnet, DFH Side 1 Hvad skal man have blik for hos et flygtningebarn i mistrivsel?
Vejlederens kommunikation
- psykodynamisk perspektiv
Forældre involvering Kørselsordning eller mere? Sisu/MBK.
Et mærkeligt skib.
Peter Westmark Relationskompetence - det er de professionelle voksne der ansvar for kvaliteten af relationen STU - Træf Den
Velkommen til Ny Nordisk Skole akademidag 2015 #nynordiskskole.
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
Præsentation af forårs-sfo
1 Læringsstil, samt Projektplanlægning og projektstyring Mål: At i får kendskab til jeres egen læringsstil. At I får et grundlæggende kendskab til projektplanlægning.
Opgave af ren kreativitet… Kunst i det offentlige rum
Faglige kompetencer I det følgende oplæg, vil jeg først fremhæve særlige aspekter af udviklingen af faglige kompetencer i psykologi og derefter give.
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Knæk kurven! Med en transparent kultur og fokus på kerneopgaven Henrik Kongsbak Resonans A/S.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Overgangen fra børnehave til SFO og skole Forældremøde i Børnehuset xxx xx september/oktober 2015.
Stress Billedkilde: stress/?lang=da.
Ungdomsliv.
Tema 2: Værktøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Portfolio! Jacob, 7.B.
Hvor og hvordan sker ulykken?
Hvor og hvordan sker ulykken?
DEN GODE STIL.
Hvor og hvordan sker ulykken?
DEN GODE STIL.
Jagten på den excellente kommunikationskultur i Børn og Unge
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Personlighedspsykologi Psykologiens veje kap.3 2g3gsC 24/4 2012

Hippokrates (460-370) Fire temperamenter: Melankolske(sort galde, j ord, kold, tør) Flegmatiske (slim eller lymfe, vand, kulde, fugt) Koleriske (gul galde, ild, varm, tør) Sangvinske (blod, luft, varme og fugt) Temperamenterne mentes at være forårsaget af en bestemt blanding af de fire legemsvæsker blod, sort galde, gul galde og slim. Man mente endvidere, at der fandtes en sammenhæng mellem makrokosmos og mikrokosmos, idet der til hver legemsvæske svarede et af de fire kosmiske elementer luft, jord, ild og vand på følgende måde: Til luften, der er varm og fugtig, svarer blod, og til blod det sangvinske temperament. Til jorden, der er kold og tør, svarer sort galde, og til sort galde det melankolske temperament. Til ilden, der er varm og tør, svarer gul galde og til gul galde det koleriske temperament. Til vandet, der er koldt og fugtigt, svarer slim eller lymfe, og til slim det flegmatiske temperament. Kilde: Den stor danske encyklopædi

Gustav Jung (1875-1961) Den introverte Den ekstroverte

Personlighedstrækteorier Personlighedstyperne er yderpunkterne på en skala Henrik Høeg-Olesens to personlighedstyper: den forsigtige type den risikovillige type Den forsigtige type------------------Den risikovillige type

Gruppediskussion Diskuter nedenstående spørgsmål: Svarene fremlægges i plenum: A. Hvem af jer er mest risikovillig og hvem er mest forsigtig? Beskriv ved eksempler. B. Ordsprog, der kendetegner den forsigtige og den risikovillige. C. Fordelene ved de to typer? D. Hvilke af de to typer hører man mest om og hvorfor? E. Kan man både være meget forsigtig og meget modig? F. Beskriv betydningen af KØN, ALDER og OPDRAGELSE for ens type – giv eksempler Grupper: 1. Amine , Cecilie Houmøller , Nina ,Morten 2. Julie ,Louise ,Duygu , Kamille 3. Annahit ,Andrea Petersen ,Cecilia, Andrea Riis, Isabella , Rikke 4. Cecilie Mengel, Tulsheenam ,Natasia

Menneskets dobbelthed -psykoanalyse Frenkel-Brunswick, Børn fra autoritære hjem er mest intolerante over for nye fænomener Børn fra demokratiske hjem er mest tolerante over for nye fænomener

Psykoanalytisk synsvinkel Dobbeltheden M. Mahler: Behov for sikkerhed og tryghed vs.behov for selvstændighed og uafhængighed J.Bowlby: Tilknytningsadfærd vs. Udforskningsadfærd Spørgsmål: Kan denne forskel i forholdet mellem børn og voksne forklares ud fra Freuds personlighedsmodel og hans fasemodel?

Eksistentiel synsvinkel Dobbeltheden Valget og to former for eksistentiel angst: Livsangst: -Eksistentiel angst for alle muligheder og valg, angst for at vælge rigtigt -Angst for det nye og det uforudsigelige 2. Strukturangst eller stagnationsangst -Angst for at gå glip af noget -angst for alt det, der binder os Eksistentiel angst for alle muligheder

Neuropsykologisk synsvinkel Dobbeltheden Hvorfor undersøger man konsekvenserne af sensorisk deprivation? Hvad ved vi om små børns nysgerrighed? Hvad viser stressforskning? Hvad siger Donald Hebb om et menneskes optimale stimuleringsniveau (OSN) Hvilke problemer giver hhv under- og overstimulering? Forklar illustration 3.6 Karakteriser Per Wimmer, The sky is the limit!

Det optimale stimuleringsniveau Forklar illustrationerne 3.4 og 3.5 på side 1218

The Big Five Sir Francis Galton(1822-1911) :forskellene i menneskers måde at være på afsætter deres spor i sproget Allport og Odbert:18000 engelske ord, der kan adskille det ene menneske fra det andet: 4504 adjektiver der er udtryk for relativ permanente træk: - grunden til den trækteoretiske personlighedstest Raymond Cattel udvikler sin 16-faktor teori – Tupes og Christal reducerer dem til fem grundlæggende personlighedstræk Paul Costa og Robet McCrae, der på baggrund af fem-faktor-modellen udarbejdede deres egen personlighedstest (NEO-PI-R).: Stabile over tid Forskellige kulturers sproglige kulturer På tværs af alder, køn og etnisk baggrund De fem træk har en genetisk basis Personlighedstræk Forholdsvis stabile og vedvarende træk ved en person, der kommer til udtryk i en lang række forskellige konkrete væremåder og situationer.

Gloser 3 Thorough – grundig 8 Careless – skødesløs, ligegyldig 15 Ingenious- opfindsom 25 Inventive- opfindsom 26 Assertive- påståelig, selvhævdende 27 Aloof- fjern, reserveret 29 Moody-skiftende humør, mut 32 considerate-hensynsfuld

De fem personlighedsfaktorer Faktor I Udadrettethed (Extraversion):måler graden af hvilken man er aktiv, selvhævdende, ambitiøs, energisk, entusisatisk, udadrettet og snakkesalig Faktor II Omgængelighed (Aggreableness): måler graden af hvilken man er omgængelig, tilgivende, generøs, flink, sympatisk og tillidsfuld, beskeden, altruistisk Faktor III Pålidelighed (Conscientiousness): måler graden af hvilken man er effetkiv, organiseret, god til at planlægge, pligtopfyldende, grundig, ansvarlig Faktor IV Anspændthed (Neuroticism): måler graden af hvilken man er nervøs, vred, fjendtlig, depressiv, bekymret, selvmedlidende, impulsiv, sårbar Faktor V Åbenhed (Openness): måler graden af hvilken man er nysgerrig, fantasifuld, original, æstetisk, handlingsorienteret, værdiorienteret

Unges risikoadfærd (p 715) Opgave: Gruppe 1: Skriv 1-2 ppt-dias om de indledende afsnit af artiklen Unges risikoadfærd og om det sidste afsnit: Hvorfor er risikoadfærd primært noget for drenge? Gruppe 2: Skriv 1-2 ppt-dias om En emotionel teori om ungdommens risikoadfærd Gruppe 3: Skriv 1-2 ppt-dias om En kognitiv teori om ungdommens risikoadsfærd Gruppe 4: Skriv 1-2 ppt-dias om En neurovidenskabelig teori om ungdommens risikoadfærd Dias placeres i mappen på Lectio: Personlighedspsykologi Grupper: 1. Amine , Cecilie Houmøller , Nina ,Morten 2. Julie ,Louise ,Duygu , Kamille 3. Annahit ,Andrea Petersen ,Cecilia, Andrea Riis, Isabella , Rikke 4. Cecilie Mengel, Tulsheenam ,Natasia

Fortæl mig, hvad du lytter til … Beskriv sammenhængen mellem musiksmag og personlighed. Forklar, hvorfor der er denne sammenhæng På hvilke områder kan man stille spørgsmålstegn ved undersøgelsens metode og dens konklusion?

Ringstedforsøget Side 11: Sp. 1, 2 og 5 Side 12: 1-5