It-arbejdsmarkedet, uddannelse, kurser, muligheder.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Velkommen til Nyledigmøde i MA.
Advertisements

Kompetencebalancen FLASKEHALSE EFTERSPØRGSEL UDBUDMARGINALISERING.
Mor På Vej •Fokus på faglige og sociale kompetencer.
Mariagerfjord Kommunes indsats på beskæftigelsesområdet
IKV i den politiske kontekst
Videregående uddannelse - hvorfor det? lang tid, ingen penge, svært…
Uddannelsesaktivering - Hvad ved vi?
Mette Andersen SDE Ansættelse af elev. Mette Andersen SDE
Iværksætter-rådgivning for nydanskere Nyvirk Iværksættercenter, Århus
Fra ufaglært til faglært på kort tid!. IKV – GVU • Individuel kompetence vurdering = IKV • Grundlæggede voksenuddannelse = GVU • 25 år, mindst 2 års.
Fleksuddannelsen – fra vision til ?. Fleksuddannelse ” Til unge, der ikke har forudsætninger for at gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse, skal der.
Afdelingen for Uddannelse, Ledighed og Kompetenceudvikling Realkompetence Konference om kompetence IT-Klubben – Finansforbundet Onsdag d. 27. september.
CFIR-møde i PROSA It-professionelle inden for finans, forsikring, revision m.m. (resultater af medlemsundersøgelse maj 2009) Bjarke Friborg,
Finanskrise og beskæftigelse Professor Bent Greve 12. Maj 2009.
EU Socialfondsprojektet
En erhvervsuddannelse er også en karrierevej
Hvem er jeg Hvad kan jeg Hvor skal jeg hen
Realkompetencevurdering i Danmark
Erhvervsakademiet Aarhus
Undervisningsministeriet Temadag for regionale kompetencecentre 27. juni 2007 Fremtidens proceskonsulentuddannelse.
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Hvad er AMU’s placering i uddannelsessystemet? Hvem laver AMU?
Velkommen til vejledningsmøde i MA
Administrationsseminar, den 27. april 2010 Administrationsseminar Tirsdag, den 27. april 2010.
Et projekt i Beskæftigelsesafdelingen (BA) på Københavns Fængsler
Hvad er realkompetencevurdering?
Væksthuset Henrik Hansen Leif Tøfting Kongsgaard
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
På vej mod en region Nye muligheder Harmonisering. Kvalitet – effektivisering Den fremtidige specialeplanlægning Kompetencebehov i fremtidens hospitalsvæsen,
Statistik Ledigheden for teologiske kandidater november 2010 i: - Hovedstaden44 - Sjælland10 På landsplan en ledighed på 5,87 pct.
Kort videreuddannelse (KVU)
AMU som element i jobpakkerne Annette Ramsøe Kontor for livslang læring 19. August 2009.
KVALITETSSIKRET IKV OG RKV I REGION MIDTJYLLAND IKV konsulentseminar, Silkeborg 20. september 2013Ulla Nistrup1.
360 graders kompetenceløft Netværkslokomotivet og VirksomhedsnetværkCabi 17. september 2014 Anette Barnhøj Uddannelseschef Mobil
11. december 2014 Workshop D Motivation og barrierer for virksomhedernes brug af VEU - bidrag til analysegrundlaget for Trepartsudvalgets arbejde udarbejdet.
Individuel kompetencevurdering - hvad er det, og hvordan kan de ledige få glæde af det? Seminar den 24. november 2014 Ole Stenholt, Stenholt træning.
EUD reformen Voksensporet. Vad ved hvorfor Vad ved hvordan måske ikke.
Kompetenceudvikling i Region Midtjylland - Om kompetenceudvikling som motor for virksomhedernes udvikling Oplæg på opstartskonference.
Regeringens globaliseringsudspil
The KaosPilots August Arne Kleven og & friends Opgaven Introduktion til analysen Praktisk gennemførsel - personlig tilbagemelding.
Fra ufaglært til faglært på rekordtid - Region Hovedstadens Uddannelseskonference d. 9. november 2012.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Oplæg fra EPOS på Augustseminar 2014 Nyborg 15. august
Meritvejen til faglært status Betingelser Meritvejen er for voksne - alder mindst 25 år Der kræves mindst 4 års relevant erhvervserfaring inden for transport.
”Det er i handlingen, at magien ligger”
Michael Kaas-Andersen Muligheder med mere… Selandia CEU – Bredahlsgade 1 – 4200 Slagelse, telefon ,
Oplæg til LO Torsdag den 30. august 2007 Bedre vejledning og rådgivning.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Fokus på realkompetencer.
Udbredelse, barrierer og gældende praksis for anerkendelse af realkompetencer Den 12. marts 2009 Ulla Nistrup og Anne Lund NVR.
Tommy Engedal Kronborg
P ROJEKT : ” LÆREPLADSER TIL ALLE ” I T HISTED 14/
Øget behov for kompetenceudvikling - og hvordan kan AMU spille ind.
HK Stat Fagfestival HK København og HK Sjælland 20. maj 2014 Sølvi Rask, og Eva Maria Mogensen,
Præsentation af Akademiuddannelsen i Løn- og personaleadministration
Præsentation af studieordning /vejledning. Studievejledning 2 Modul Vf8: Mentorskaber og mentorordninger ECTS-point: 5 Læringsmål: Viden Skal have indsigt.
- Set fra en vinkel med uddannelsesmæssigt fokus ”Intention og rammer i Infrastrukturrapporten – og deres betydning for uddannelsesområdet” - Set fra en.
Bilag 1. Forandringsteori TUP-projekt Én fælles VEU-center tilgang til IKV i AMU 1. Problembeskrivelse VEU-center Nords udbydere mangler en tværgående.
Beskæftigelsesreformen - uddannelse til arbejdsløse v/Uddannelsespolitisk konsulent Claus Eskesen.
Beskæftigelses- og erhvervspolitikken i Skanderborg Kommune Konference 26. januar 2012 Det Regionale Beskæftigelsesråd Tale ved Borgmester Jørgen Gaarde.
Projekt fra ufaglært til faglært. Work-shop Et samarbejde mellem Jobcenter Glostrup, Jobcenter Albertslund, CPH West og 3F, FOA og HK København.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Realkompetencevurdering Netværksmøde for teamledere 30.april 2014.
FTF Projekt Styrkelse og understøtning af jobrotation på tværs af Jobcentre.
Bilag 1. Forandringsteori for udviklingsprojektet ‘Struktureret IKV i AMU’ 1. Problembeskrivelse Der bliver gennemført for få IKV i AMU-forløb inden for.
Betaler en professionel bestyrelse sig ?. Professionel bestyrelse og ejerskifte… Mindre pres på virksomhedens daglige ledelse En rigtig pris Mindre bøvl.
Kompetenceudvikling og uddannelsesplanlægning
Velkommen til NP- netværkstemadag
Sundhedshjælperuddannelse med RKV.
Lars Thore Jensen Mulighed for tekniske- og produktionsrettede akademiuddannelser i Frederikssund Lars Thore Jensen
Aftalt uddannelse via Industriens overenskomst
Digitalisering af VEU VEU-udbydernes brug og vurderinger af e-læring og blended learning - surveyresultater FLUID konferencen, tirsdag den 11. december.
Præsentationens transcript:

It-arbejdsmarkedet, uddannelse, kurser, muligheder. CSC - SAS

Agenda Muligheder i opsigelsesperioden Muligheder som ledig It-arbejdsmarkedet Hvordan ser det ud? Hvor går det hen? It efteruddannelse Hvad findes der, hvad er mulighederne It kurser/certificeringer Hvad er udbuddet Muligheder i opsigelsesperioden Muligheder som ledig Hvor kan PROSA hjælpe? Hvor kan Ballisager hjælpe? Andre spørgsmål

It-arbejdsmarkedet Hvor går det hen?

Hvad er konteksten

Beskæftigelsen i it-erhvervene Lidt statistik om hvad vi ved. Landbruget har man meget detaljeret oplysninger om fra Danmarks Statisk It-erhvervet eller it-branchen er noget mere sporadisk – man skal lede efter data. Udviklingen i beskæftigelsen

Teknologisk institut (2006), IT- og IT intensive virksomheder. Fremtidens opgaver Ide- og forretningsudvikling (it-sektoren) Mere fokus på IT design og arkitektur IT strategi og forretningsudvikling Afdækning af brugerbehov Kravspecifikation, dokumentation og kvalitetssikring af IT løsninger Tilpasning af softwareløsninger til forretningsbehov Projektledelse (Internt, nationalt og internationalt) Arb.grup. Undervisningsministeriet. Mest detaljeret og omfattende undersøgelse til dato. Holder stadig Hvad skal de leve af i branchen.

Teknologisk institut (2006), IT- og IT intensive virksomheder. Kompetencebehov Generelt et behov for profiler med IT kendskab, ekspertise og forretningsforståelse Fra strategisk til udførende niveau!!!!! Kombinationer af IT med noget andet, primært: økonomi, markedsføring, sprog, indkøb, HR, projektledelse, brugeranalyse Forretningsforståelse omfatter identifikation, analyse og omsætning af kundens behov til økonomi, markedsføring og kommunikation Også i relation til outsourcing/offshoring Hvilke kompetencer har de brug for

DI/ITEK og KU analyse 2009 ”Rigtige it-uddannelser” Nyere undersøgelse – DI/ITEK & KU Hvilke typer kompetencer.

Væsentlige kvalifikationer hos fremtidens it-specialister

It-specialistens nutidige og fremtidige kompetencer

It-specialistens nutidige og fremtidige kompetencer

It-specialistens nutidige og fremtidige kompetencer

It-specialistens nutidige og fremtidige kompetencer

It-specialistens nutidige og fremtidige kompetencer

It-specialistens nutidige og fremtidige kompetencer

Udviklingstrends Kravene til det formelle kompetenceniveau er stigende. Overliggeren for at komme ind i faget hæves. Dette stiller nogle krav til hvorledes de ordinære uddannelser skal udvikle sig. Færre af de korte uddannelser, flere af de længere uddannelser. Det forretningsnære, eller forretningsorienteret – eller som den er beskrevet i den seneste undersøgelse – forretningskonsulenterne er en profil der i stigende grad bliver efterspurgt. En profil hvor de forretningsmæssige og kunderelaterede kompetencer er i højsædet. Kommunikation og forretningsforståelse skal være en del af de ordinære it-uddannelser, og det skal være noget den eksisterende arbejdsstyrke også skal have fokus på.  De rene teknologiske kompetence er stadig efterspurgt, men det er ikke her væksten ses. Væksten er inden for de områder hvor it-kompetencerne er kombineret med andre kompetencer. Der er altså tale om en større kompetencemæssig bredde der efterspørges. Både de ordinære it-uddannelser, og den løbende efter-/videreuddannelse skal have et bredere fokus end det rent tekniske. 16

Tendenser i It-beskæftigelsen It-erhvervet It-industri It-engroshandel Telekommunikation It-konsulentvirksomhed Uden for it-erhvervet Den finansielle sektor Systemadministrator i en ikke it-virksomhed It og forretningsprocesser

Ledige i PROSA

It-efteruddannelse

Det Danske Uddannelsessystem

Efter-/videre uddannelse i det offentlige system GVU – Grunduddannelse for voksne: Varighed: Individuelt Adgangskrav: Ufaglærte Afgangsniveau: Faglært Ved en individuel kompetencevurdering, bliver erhvervserfaring vurderet. På baggrund af denne bliver der udarbejdet en uddannelsesplan der fører til et faglært niveau.

Efter-/videre uddannelse i det offentlige system AMU – Arbejdsmarkedsuddannelse Varighed: få dag til flere uger Adgangskrav: Ufaglærte/faglærte Afgangsniveau: Enkeltfagsbevis AMU kurser er efteruddannelse til faglærte og ufaglærte. AMU kurser er korte kursusforløb, som kan tages enkeltvis eller stykkes sammen.

Efter-/videre uddannelse i det offentlige system VVU – Voksen Videregående Uddannelse: Varighed: 1 års fuldtidsstudie – som regel tilrettelagt på deltid over 2 – 3 år således at det kan tages sideløbende med ordinært arbejde. Adgangskrav: EUD, Gymnasium eller tilsvarende + 2 års relevant erhvervserfaring. Afgangsniveau: Modsvarer en KVU

Efter-/videre uddannelse i det offentlige system Diplomuddannelse: Varighed: 1 års fuldtidsstudie – som regel tilrettelagt på deltid over 2 – 3 år således at det kan tages sideløbende med ordinært arbejde. Adgangskrav: En KVU (eller VVU) + 2 års relevant erhvervserfaring. Afgangsniveau: Modsvarer et MVU niveau.

Efter-/videre uddannelse i det offentlige system Masteruddannelse: Varighed: 1 års fuldtidsstudie – som regel tilrettelagt på deltid over 2 – 3 år således at det kan tages sideløbende med ordinært arbejde. Adgangskrav: En MVU + 2 års relevant erhvervserfaring. Afgangsniveau: Modsvarer et LVU niveau.

Efter-/videre uddannelse i det offentlige system – et overblik

Private kursusudbydere

Private kursusudbydere Certificeringer 3000 + i EU Ofte produktcertificeringer Microsoft Cisco Etc.

Hvordan…. Er basalt set en ”eksamen”. Men hvordan kan du kvalificere dig til at bestå den eksamen? Erfaring Kursus (få uger -> flere måneder) Selvstudie Studiegrupper Testcenter…. F.eks. Teknologisk institut

Hvad kan det bruges til? Individet kan dokumentere nogle givne kompetencer. Teknologiske færdigheder. Metodiske færdigheder. Virksomheden kan dokumentere nogle givne kompetencer. Salgs argumentet Økonomisk argument

Efter-/videreuddannelse i det offentlige system – kontra det private system Kompetencegivende Generisk Langtidsholdbar Er også personligt udviklende Tager lang tid Kræver relativ høj grad af planlægning Pay off – på langt sigt Private system (certificeringer) Produktorienteret Hurtig pay off Relativ kort plan-lægnings horisont Mange virksomheder er bundet op af at x% medarbejder er certificeret.

Muligheder i opsigelsesperioden Finansiering – et problem! Arbejdsgiver finansiering/selv finansiering Offentlig uddannelsessystem AMU, VVU, Diplom, Master Enkeltfag, priser fra ca. 1.000 til 20.000 Private uddannelser (certificeringer) Frit marked (dyrt!) Dog, ved køb af enkeltplads på kurser for ledige, ugepriser fra ca. 3000.

Muligheder for ledige Uddannelse/kurser mv. Virksomhedsnær aktivering Uddannelse på dagpenge 6 ugers selvvalgt Jobcenteret (vejledning og opkvalificering) Virksomhedsnær aktivering Praktik Løntilskud Opkvalificeringsjob Jobrotation

Uddannelse på dagpenge Et a-kasse medlem, der står til rådighed, har mulighed for at deltage i uddannelse og samtidig få dagpenge i begrænsede uddannelser. Traditionel aftenskoleundervisning Folkeskolens 8 – 10 klassetrin, enkeltfag på HF, HHX, HTX eller studenterkursus. Undervisning under 20 timer om ugen (kun hvis uddannelsen ikke berettiger til SU når den udbydes som heltidsuddannelse) Åben uddannelse i højest 6 timer om ugen. Kontakt A-kassen !!!!!!!!

6 ugers selvvalgt uddannelse Selvvalgt skal tages med et gran salt. Krav til den ledige 1. ledighedsperiode (o.25 – første 9 mdr.) Uddannelseskrav Krav til uddannelsen Skal udbydes på fuld tid Del af en offentlig anerkendt uddannelse Fagspecifik kursus

6 ugers selvvalgt uddannelse Lidt mere om fagspecifikke kurser Udbydes ofte i et samarbejde mellem en uddannelsesinstitution og en privat kursusudbyder. Dette giver mulighed for udbud af certificeringsforløb.

Jobcenteret Der skal laves en jobplan. Målet med jobplan er at finde den kortest mulige vej til varig beskæftigelse. Planen kan indeholde vejledning- og opkvalificering og/eller Virksomhedsnær aktivering

Jobcenteret Vejledning- og opkvalificering Kan være ordinær uddannelse Kan være ”særligt tilrettelagt forløb”. F.eks. Et certificeringsforløb hos en privat udbyder. Principielt er alt muligt……. Men, seriøs faglig opkvalificering (f.eks. Certificeringer) er dyre.

Hvad kan PROSA gøre for dig? Som medlem af PROSA kan du; Få vejledning og hjælp til udarbejdelse af jobplan i jobcenteret. Få vejledning og sparring om dine muligheder Deltage netværk, foredrag, workshops mv. PROSA arbejder hele tiden for at: Påvirke lovgivning og ramme for ledige Påvirke et øget og relevant udbud af opkvalificeringsmuligheder.

PROSA http://www.prosa.dk/videresammen/ http://www.prosa.dk/karrierenetvaerket/ http://www.ikt-uddannelser.dk/ http://www.prosa.dk/kalender/kurser-for-ledige/

Ballisager Coaching Afklaring Bredt arbedsmarkedskendskab Ingen speciel viden om it-arbejdsmarkedet

Hvad kan du gøre for dig selv? Vær opsøgende på udbud og muligheder Indgå i faglige netværk F.eks. holder PROSA forskellige workshops. Lav selvstudiegrupper F.eks. målrettet certificeringsforløb