Boligpolitik Temadrøftelse Økonomiudvalget 13. november 2018.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Set i forældreperspektiv
Advertisements

Frivillige aktiviteter for og sammen med ældre flygtninge og indvandrere den 10. november 2008 Ældre flygtninge og indvandreres medborgerskab Hvordan?
Folkeskole-reformen August 2014.
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Vi gennemførte en række interview ifm
Mobilitet og personbefordring i landdistrikter
Fremtidens parcelhuskvarterer ”Kvarterløft” Instituttet for Fremtidsforskning Maj 2005 Hvorfor tale om ”kvarterløft” i 60ér og 70ér parcelhusområder?
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Ny kultur-, idræts- og fritidspolitik. Velkommen • ”Verden ligger åben” – Hvor skal vi hen? – Hvad skal vores fælles hovedvej være? – Hvad skal vi række.
Infrastruktur og bosætning
Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011
KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen 10. marts 2011 De danske metropolers biblioteksstrategi.
Profilskole og styrket social indsats i Høje Gladsaxe skoles skoledistrikt og i Værebro Gladsaxe kommune deltager i Socialministeriets projekt Styrket.
Oplæg for DH-Vallensbæk d. 25. februar Inklusion i grundskolen
Input til tænketank om Fremtidens biblioteker Danmarks Biblioteksforening, Vartov den 25. april 2012 Biblioteker og biblioteksbrug i tal.
Afdelingsbestyrelsernes rolle i særligt udsatte boligområder Konference 19. november 2011.
Temaeftermiddag om design af sociale læringsmiljøer.
Styring af styregrupper
KAB’s erfaringer med boligløse unge Konference på Kofoeds Skole den 3. november 2009 Jesper Nygård Administrerende direktør KAB.
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Opdagende skriftsprog i et inklusionsperspektiv
Reformen på Stavnsholtskolen. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de udnytter deres potentialer optimalt Folkeskolen skal mindske betydningen af.
Den boligsociale udfordring
Velkommen til informationsmøde for kommende 0. kl. Type Navn
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Lokalområde 5 Med venlig hilsen Dagplejen Daginstitutionen Tumlegården Børnehaven Grankoglen Vestsalling Skole og Dagtilbud.
Samarbejdet mellem medarbejderne i skolen. Petersmindeskolen
Fritidspas på det kommunale budget Merete Scheelsbeck Formand for Fritids- og Kulturudvalget Høje-Taastrup Kommune (HTK)
Nye mål – Regeringsgrundlag 2005 Danmark skal have en globaliseringsstrategi, der styrker konkurrenceevne og sammenhængskraft: Danmark som førende vidensamfund.
Forandringsteori for Lektiehjælpscafeer under Red Barnet Ungdom
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
FDF vil styrke det lokale samarbejde med kirker, skoler og kommuner Kirken skal holde fokus på børn og unge FDF skal nå udsatte børn og unge FDF skal være.
Landdistriktspolitik i Mariagerfjord kommune - En vision for fremtidens landsbyer.
Hvad ser BKF som de vigtigste indsatsområder i den nærmeste fremtid på børne- og ungekultur området? Flemming Olsen, Børne- og Kulturdirektør Herlev Kommune.
Forslag til Kommuneplan 2009 VELKOMMEN. Forslag til Kommuneplan 2009 Planens principper På skuldrene af Planstrategi 2007 Bæredygtig byudvikling Inde-fra.
Udlejningsboligernes rolle på boligmarkedet Hans Skifter Andersen Statens Byggeforskningsinstitut.
Arbejdsweekend i 5.kreds Gl. Skovridergaard i Silkeborg.
Hvem skal kommunerne samarbejde med i fremtiden på idrætsområdet? Oplæg til Breddeidrætsudvalgets møde tirsdag d. 6. november v/ Børne- og Fritidsdirektør.
Borgermøde i distrikt Engskov Mandag d. 23. marts 2015 kl
Præsentation Annette Langhoff Innovationskonsulent i Velfærdsudvikling
Handicapråd og kommunale botilbud Et oplæg om: idealer, paradokser, dilemmaer og udfordringer til kommunerne i krydsfeltet mellem den kommunale økonomi.
En grøn og innovativ metropol med høj vækst og livskvalitet Borgmestermøde i Energi på Tværs 13. april 2015 Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen.
Præsentation af resultaterne fra workshop 1 1. Workshop 1- hvad gjorde vi? Spor: Unge, uddannelse og beskæftigelse Tema 1 - Forebyggelse og sammenhæng.
FÆLLES OM FRITIDEN Oplæg på temadagen ‘Veje til deltagelse’ Cecilie Friis / projektmedarbejder SUMH – Sammenslutningen af Unge Med Handicap.
Boligplacering og integration af flygtninge BL’s anbefalinger til boligafdelinger og organisationer.
Vilkårene for det frivillige arbejde i udsatte boligområder Michael Fehsenfeld og Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC)
VÆKST OG BÆREDYGTIGHED EN NY POLITIK FOR BYLIV BYER & BYGNINGER I HOLBÆK KOMMUNE?
Kulturrådet i Slagelse Hvordan sikre vi de bedste rammer? Næstformand Troels Brandt Diplom i ledelse Master i ledelse af forandringer - Erfaringerne fra.
Jobcenter Halsnæs Oplæg på workshop på Vejledningstemadag den 29. november 2013.
Naboskabsundersøgelse Skt. Klemens Resultater og idéer 2. marts 2010.
Bredbånd til alle - også på landet Kaj Møldrup Christensen – formand for Panel for Udvikling i Landdistrikter og Fiskeriområder.
Hvad er Velfærds-LAB? 1. Leder- og medarbejderønsker til BV Medinddragelse og medindflydelse Fælles tilgang til arbejdet med borgeren Understøttelse til.
Manglen på billige boliger - Barrierer og muligheder for flere billige boliger i Danmark Ideseminar v. Rådet for Socialt Udsatte 16. december 2015 Signe.
Fokus på kultur- og fritidsfaciliteterne Et aktivt kultur- og fritidsliv er afgørende for borgernes sundhed og livskvalitet. Et godt kultur- og fritidsliv.
+DIG. AKTØRER OG SYSTEMER DER HAR INDFLYDELSE PÅ ENSOMHED BLANDT BØRN & UNGE Det enkelte barn Objektive livsbetingelser Familie Sociale normer og værdier.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
‘En bevægende kommune - Bevæg dig for livet’
Kultur Idræt Bevægelse
Fuglevængets værdier Mangfoldighed Rumlighed Livsglæde
Møde i netværk VEST Jens Bærild Hansen
Dialog mod Vold som business-case
Samskabelse gennem et Bynetværk
Personalepolitiske værdier for Assens Kommune
Ungdomsskolen 2021 MISSION
Hvorfor tale om ”kvarterløft” i 60ér og 70ér parcelhusområder?
Gladsaxestrategien omfatter også erhvervslivet
Mere sundhed i det nære På borgernes præmisser Vision:
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Ghettoaftale Fysisk nedrivning og omdannelse af udsatte boligområder
Hvordan vil vi samarbejde fremover?
Præsentationens transcript:

Boligpolitik Temadrøftelse Økonomiudvalget 13. november 2018

Boligpolitikkens temaer De store byudviklingsområder NærHeden og Høje Taastrup C og de ambitiøse byomdannelsesplaner i de tre udsatte boligområder har skabt behov for en boligpolitik. Boligpolitikken skal sikre: At fremtidens bosætning bidrager til at øge kommunens gennemsnitlige indkomstniveau. Det handler om kommunens boligudbud og boligefterspørgsel, og om boligområdernes tiltrækningskræft og konkurrenceevne. At vi får en kommune i social balance, hvor alle områder bliver en attraktiv ramme for menneskers liv og trivsel. Det handler om at skabe blandede by- og boligområder og om at styrke de fysiske rammer for fælles mødesteder, der fremmer fællesskaber.

Bosætning Boligudbud og boligefterspørgsel Vi ved, Dilemmaet er, at dem der har råd til det, fortrinsvis bor i ejerboliger, mens de svageste grupper bor i lejeboliger. at vi i fremtiden får flere ældre og singler og at det udfordrer det eksisterende boligmarked. at der er en urbaniseringstrend, og at Høje- Taastrup kommune vil opleve en efterspørgsel fra unge familier. at efterspørgslen efter almene og private lejeboliger vil stige kraftigt, også for mellemindkomstgrupper. Dilemmaet er, Hvordan vi sikrer, at vi har de rette boliger til den befolkningsgruppe, vi gerne vil fastholde og tiltrække samtidig med at der bliver bygget de boliger, der efterspørges. Princip: Vi skal have et boligudbud med ejerboliger og lejeboliger, der er primært er målrettet mellemindkomstgrupper.

Bosætning Tiltrækningskraft Vi ved, Dilemmaet er, at man flytter til et sted, ikke en kommune, og at et områdes identitet, autencitet, arkitektur mv. er et konkurrenceparameter. at vidensinstitutioner og kulturinstitutioner kan brande et kvarter. Nogle byer forsøger at markere sig som vidensbyer, mens andre byer markerer sig som kulturbyer. at steders liv og adgangen til attraktive grønne områder (parker mv.) tæt på hvor man bor er en vigtig konkurrenceparameter. at alle områder har unikke fordele og aktiver, der kan bruges som løftestang for ny udvikling. Dilemmaet er, at stedsspecifik byudvikling kræver et opgør med, at alle byer og bydele skal kunne tilbyde det samme. Vi skal tænke strategisk i placeringen af vidensinstitutioner, kulturinstitutioner, særlige idrætsfaciliteter mv. Princip: Vi vil gennem områdefornyelser mv., sammen med lokale aktører og ildsjæle udvikle områdets potentialer.

En kommune i social balance Blandede by- og boligområder Vi ved, at blandede boligkvarterer på sigt være afgøren­ de for, at samfundet udvikler sig harmonisk at opdelingen på boligmarkedet også medfører opsplitning eksempelvis i folkeskolen at udsatte boligområder mindsker den sociale mobilitet og påvirker kommunes omdømme og tilflytning. at der mangler boliger til den kommunale boliganvisning, når der ikke kan anvises til de udsatte boligområder. Dilemmaet er, Hvis de almene boliger skal fordeles bedre, så skal antallet ikke kun nedbringes, der hvor andelen er høj. Der skal også være en vis andel almene boliger der, hvor der i dag ikke er almene boliger. Princip: Vi skal undgå kvarterer med mere end 40% almene boliger. Vi skal samtidige sikre almene boliger, som kan bruge til den kommunale anvisning, og at alle bydele bidrager hertil. urbaniseringstrend, som betyder, at befolkningstilvæksten til hovedstadsområdet vokser med ca. 300.000 flere indbyggere frem mod 2040[2]. I dag er der derimod 37 forskellige måder at være kernefamilie på: Fx par uden børn, singler med børn, regnbuefamilier m.fl.[1] Samtidig er der en Den forventning vil betyde, at Høje-Taastrup kommune vil opleve en positiv befolkningsudvikling.

En kommune i social balance Mødesteder og fællesskaber Vi ved, at sociale relationer og fællesskaber er afgørende for vores livskvalitet, og at de fysiske rammer kan være med til at udvikle og styrke fællesskaber; i byens rum, i multihallen mv. at vi stadig oftere mødes på nettet, hvilket udfordrer det fysiske samvær og mulighederne for at mødes på tværs af skel og baggrund. at når vi mødes i byens rum, så bidrager det til at skabe tryghed og det øger områdernes attraktivitet. at de offentlige institutioners faciliteter kan blive en lokal ressource, der bidrager til at skabe byliv og mødesteder, der samler borgere på tværs, og understøtte den lokale sammenhængskraft. Dilemmaet er, At deltagelsen i formelle fritidsaktiviteter er faldende. Der er derfor behov for at nytænke og afprøve idéer til fysiske mødesteder, der understøtter social inklusion og hverdagens fællesskaber. Princip: Vi vil udvikle rammerne om vores fællesskaber og vi vil udvikle fysiske mødesteder, der kan skabe rammerne for morgendagens meningsfulde fællesskaber. urbaniseringstrend, som betyder, at befolkningstilvæksten til hovedstadsområdet vokser med ca. 300.000 flere indbyggere frem mod 2040[2]. I dag er der derimod 37 forskellige måder at være kernefamilie på: Fx par uden børn, singler med børn, regnbuefamilier m.fl.[1] Samtidig er der en Den forventning vil betyde, at Høje-Taastrup kommune vil opleve en positiv befolkningsudvikling.

Boligpolitik Er I enige i principperne? Boligpolitik HTK Tema 1: Bosætning Princip 1: Vi skal have et boligudbud med ejerboliger og lejeboliger, der er primært er målrettet mellemindkomstgrupper. Princip 2: Vi vil gennem områdefornyelser mv., sammen med lokale aktører og ildsjæle udvikle de stedbundne potentialer. Princip 3: Vi skal undgå kvarterer med mere end 40% almene boliger. Vi skal samtidige sikre almene boliger, som kan bruge til den kommunale anvisning, og at alle bydele bidrager hertil. Tema 2: Social balance Princip 4: Vi vil udvikle rammerne om vores fællesskaber og vi vil udvikle fysiske mødesteder, der kan skabe rammerne for morgendagens meningsfulde fællesskaber.