Lav dit eget brød
Mel / Frø Hvedemel Landmel Grahamsmel Knækket hvede Valset hvede Hvedeklid Solsikkekerner Sesam Græskarkerner Majsgranulat Hørfrø
Vejledende mængder Mel, kerner og frø er altid 100% Vand er ca. 55% - 60% Gær er 3% – 5% Sukker er 1% - 2% Salt er 1% - 2% Fedtstof er 5% - 8%
Hvilken brødtype er mit mål? Mel (lys - grov) ernæringsværdi – opbag. Vand (blød – stiv) vurder meltyperne. Gær (langtidshævet – hurtig) gærsmag. Sukker (sødt) farve – energi til gær. Salt (fersk – smag) Fedtstof (langt – kort bid) blødt brød.
Hvordan begynder jeg? Begynd med at sammensætte dine ønskede mel, kerner, frøtyper op til 100% Vurder vandmængden / grovhed / blødhed Hastighed under raskning Sukker kan udelukkes ved lange liggetider Uden salt er brødet tamt og smagsløst Fedtstof kan udelukkes / øger holdbarhed
Kerner / Frø Hel, knækket, valset og hvedeklid iblød Iblødsættes i væske dagen før / koges Fedtholdige behøver ingen iblødsætning 1 / 1 (1kg. knækket hvede – 1 L. vand) Husk at modregne vandet i opskriften Kerner og frø må gerne blandes Frø kan ristes (smag)
Bagernes hjemmeside Uch-intranet undervisersmappe /lja Undervisningsmateriale Opskrift teknik Opskriftsark manuel Lav nu dit eget brød 6 stk. á 600g.
Så er det din tur! Gem din nye opskrift på dit x-drev / usb… Du skal lave brødet en dag og rette opskriften til så den passer. Opgaven løser du alene eller du går sammen med én af dine klasse kammerater.
Brødvurdering 1 2 3 Lav dit / jeres eget brødvurderings skema. point smag duft skorpe Udse-ende farve Helhedindtryk Lav dit / jeres eget brødvurderings skema.
Begrund Hvorfor der er de valgte % satser på ingredienserne. Hvad er tanken med lige præcis den mængde af de sammensatte råvarer i dit / jeres brød. Hvad er jeres mål / forventninger til brødet
Bagernes hjemmeside Uch-intranet undervisersmappe/lja Undervisningsmateriale Kalkulation Hjælpemidler Kalkulationsskema manuel Prisliste Lav en kalkulation, brødet koster 25,-