Mellemværender Litteratur for børn og unge midt i en medietid ved Ayoe Quist Henkel Lektor ved læreruddannelsen i Silkeborg, VIA UC og ph.d. fra Center.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sprogpakkens 6-dages kursus
Advertisements

Dias 1 D E P A R T M E N T O F M E D I A, C O G N I T I O N A N D C O M M U N I C A T I O N Kulturens medialisering Danmarks Biblioteksforening Årsmøde.
Oplæg v Stine Liv Johansen, ph.d., Aarhus Universitet Opstartsdag i Skanderborg Lørdag den 22. januar 2011.
Multimodalitet i danskfaget med hjemmesider som eksempel
Læsning i danskfaget i Island
Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive
Skolen år 2016 * Mark Prensky Digitale indfødte * Digitale indvandrere
Rasmus Fink Lorentzen, VIA UC, Læreruddannelsen i Aarhus
Bevidst undervisning i billeder
Nettet og etik Hvad må eleverne – må ikke?
Læringsstile og lektier
Informationsaften Aftenens program:
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
L EGENDE I NNOVATION Fremtidskonference om mulighederne for at understøtte især 2-sprogede børns sproglige udvikling med ny teknologi Projektet Legende.
Er mit barn klar til skolestart ?
Danmark’s Lungeforening’s Facebook Side Emma Williams – Praktikant i uge 9, 2012.
Konflikter på nettet. Og hvordan du løser dem.
Digitale medier og mobning
Danskforløb i 10. klasse Gentofte Ungdomsskole
1 It-tanker for fritidsdelen. 2 Læse & sprogpolitikken •It-strategi kobles på sprog- og læsepolitikken for fritidsområdet, således at den bliver et delelement.
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
DiFUS-gruppen Gitte Westeraa, Sille Krill, Iben Højer Larsen, Kathrine Vognsen Jes Hollænder.
Tips & tricks Lærings-stile og it – den helt rigtige kobling Ny PIXI
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
Lektor Rasmus Fink Lorentzen, VIA University College, 2012
Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive
Introduktion til mindfulness den 2. februar 2013.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Selvfordobling Hegel, Heiberg: Dannelse er en selvfremmedgørelse, en selvobjektivering, hvor man bliver i stand til at erkende sig selv og derigennem overskride.
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
Sprogets legeplads Sprogudvikling Højtlæsning og billedbøger
Børn og pædagoger i en digital verden
Per Øhrgaard, Jette Eriksen, Sisse Oreskov
Anna-Marie H. Hansen, UCL (Jelling) 1 Sammenhæng mellem de to forelæsninger Et overblik over forskellige litterære metoder Fokus på.
Læsning.
Debutantprisen m.m. / Mona Madsen Debutantprisbestyrer siden 1999.
Digital billedsamtale - med billedet som sprog. Anne Herskind - Bjergmarkskolen Undervisningsforløb Adobe Photoshop introduktion Introduktion til opgave.
Det pædagogisk upåagtede og dets inklusionsmuligheder
Jagten på den gode børnebog
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
Relations kompetencer
Martin Andersen Nexø Forfatter..
Velkommen til SSP-aften om unge, alkohol og festmiljø i Allerød.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Sociale historier – et pædagogisk værktøj
0. Kl 2016/2017.  I bh.kl skal undervisningen tilrettelægges og udføres således at eleven får kompetencer inden for:  1)Sprog  2)Matematisk opmærksomhed.
EVALUERING AF LÆREPLANER REGNBUEN Kulturelle udtryksformer og værdier.
Den svære samtale At tage udgangspunkt i livshistorien – en vej til åndelig omsorg.
Mentorskabets roller og relationer Lone Nordskov Nielsen Efterskoler,
Møder Kapitel 6 Mie Femø Nielsen, Ann Merrit Rikke Nielsen, Birte Asmuß, Liv Otto Hassert og Sae Oshima.
Nabosprogsundervisning samt Lyrik og billeder Oplæg til: lørdag den 14. april uge (individuelle overvejelser vedr. nabosprogsundervisning)
Børnebiffen medium Oplev film….
Tidlig sprogstart i skolen- oplæg ved bogreception d. 14./
Projektledelse – introduktion, oktober 2016
Oplæg om temaer i Klub Ung
Hvorfor græder du, Lille Bjørn?
Om Ny Læring - didaktik, oplevelseslitteratur og publicering v
Jonas, Oliver og Kasper T.
Rita Buhl 22. september 2018.
06/12/2018 Anvendelsesorienteret undervisning i faget videnskabsteori og vidensformer Rune Eriksson, lektor Camilla Moring, lektor.
Den gode tone Lse.
Klima På biblioteket finder du film, artikler og bøger om vores klima og om de nye tiltag og tanker, som klimaforandringerne medfører.
Dialogmøde Engelsk B, HTX – vejledende opgavesæt
Uberørt af byens travlhed
READ – sammen om læsning
Den gode tone Lse.
DET SMUKKE VED LITTERATUREN
Filmanalyse kortfilm Dennis VOK d.2.2
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Mellemværender Litteratur for børn og unge midt i en medietid ved Ayoe Quist Henkel Lektor ved læreruddannelsen i Silkeborg, VIA UC og ph.d. fra Center for Børns Litteratur og Medier

Punkter for oplægget På hvilke måder forandrer litteratur for børn og unge sig i udveksling med mediebaserede og digitale udviklinger? Forudsætninger Litteratur for børn og unge har vokseværk Tre dimensioner i aktuel litteratur for børn og unge Integration af medier Sameksistens og mulig samtidighed af udtryksformer Mediebevidsthed Remedieringer – herunder kanon i nye klæder Litteratur for børn og unge

Forudsætninger Børn og unge lever i en medietid Litteratur udvikler sig i dialog med andre udtryksformer og medier Teknologiske udviklinger og ændringer i sanseoplevelserne er i gensidig udveksling  at læse, at høre, at mærke og at se litteratur Det medie, en litterær tekst realiseres i, er ikke neutralt, men bidrager med betydningstilskrivelse Nye formater som digitale romaner, sms-noveller, remedieringer, litterære apps…

Litteratur med vokseværk Det betyder, at litteratur for børn og unge i disse år udvider sine områder, og at vi ikke længere kun møder litteratur i papirbøger, men også som e-bøger, lydbøger og som interaktive tekster. Det betyder også, at litteraturen ikke længere kun benytter sig af skrift til at fortælle om mennesker, verden, kærlighed og sorg, liv og død, men også af fx billeder, fotos og andre visuelle virkemidler. Og det betyder, at den skriftbårne litteratur er blevet mere opmærksom på sin form.

Intermedial litteratur Når litteratur kombinerer skrift, billede, musik og lyd med film eller animation og interaktivitet, kan man sige, at den finder sted mellem flere udtryksformer og medier, dvs. at den er intermedial. ”Inter-” betyder netop ”midt imellem”, ”gensidigt” og ”fælles”. Så intermedial litteratur kan have flere fælles udtryksformer, der samarbejder om at fortælle. Og intermedial litteratur kan være både i en bog af papir og i en computer, mobiltelefon eller tablet.

A. Integration af medier Kan afspejle livet som barn og ung med og mellem medier, dvs. på handlingsniveauet/de litterære karakterer verden: Tekstsekvenser fra sociale medier, musikfragmenter, reklameslogans, sms-beskeder, fotos osv. integreres  afspejler unges liv lige her og lige nu får betydning for subjektforståelsen og –konstruktionen inviterer til refleksioner over mediers rolle i læserens tilværelse

Laura Ringo Cremasterrefleksen Gyldendal 2017 Martha Flyvholm Tode På Bornholm må man græde overalt Høst & Søn 2017

Ditte Wiese Provinspis Carlsen 2017 Sarah Engell Valget Carlsen 2017

B. Sameksistens og mulig samtidighed af udtryksformer Den intermediale tilgang medfører en orientering mod: sameksistens og ofte også samtidighed af udtryksformer som skrift, musik, lyd, stillbilleder, levende billeder, tale, animation og forskellige måder at skabe interaktion Af og til kan én udtryksform være dominerende, men ikke sjældent indgår de i ligeværdige relationer og understøtter eller udfordrer hinanden.

Kenneth Bøgh Andersen og Lars Gabel Skæbnemageren Høst & Søn 2017

Camilla Hübbe og Rasmus Meisler Nord Høst & Søn 2017 (digital version 2018, Nord forlag)

C. Mediebevidsthed Den materielle tilgang medfører en opmærksomhed på: hvordan bogen som medie går i dialog med andre medier og dermed materialiserer sig på forskellige måder Den litterære materialitet interesserer sig for tekstens fysikalitet og væren-i-verden fx med bevidst valgte fonte, grafik m.m. Tekstens egen refleksion af sin karakter af medie kan iagttages ved en del papirbårne bøger, der gør opmærksom på deres karakter af objekt, og ved en del digital litteratur, der leger med eller indoptager både bogmediet og andre medier.

Mediebevidsthed i remedieringer – fortællingers vandring mellem forskellige æstetiske dragter Fuglen af Marianne Iben Hansen og Tea Bendix, app version, Gyldendal, 2017

Remedieringer - kanon i nye klæder Franz Kafka Forvandlingen, illustreret af Søren Jessen (Fahrenheit 2015/2017) Karen Blixen ”De blå øjne” (Digital gendigtning af Rune Højlund , Emma Hess Lerche og Morten Thunbo, Gyldendal Uddannelse 1942/2017)

Litteratur for børn og unge midt i en medietid