Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Martin Andersen Nexø Forfatter..

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Martin Andersen Nexø Forfatter.."— Præsentationens transcript:

1 Martin Andersen Nexø Forfatter.

2 Martins liv Martin Andersen Nexø blev født d. 26 juni 1869 i Christianshavn, København. Han var det 4. barn ud af 11. Han var en fattig hyrdedreng og familien havde ikke så mange penge. Da Martin var 8 år gammel flyttede han til Bornholm med sin familie og boede i byen Nexø det var der han fik hans efternavn fra. I dag er hans hus udstillet som et museum. Da han var voksen boede han i Espergærde hvor han skrev Pelle Erobreren. Under hele hans levetid blev han anderkendt uden for for landets grænser end i sit fædreland. Hans bøger blev efterspurgt i Østtyskland og Sovjetunionen (Rusland) han er på listen med forfattere, som elever på gymnasiet skal stifte bekendtskab med. Han døde d. 1 juni Han levede i demokratiseringen, mellemkrigstiden og velfærdsstaten, men hans litterære tidperioder var det folkelige gennembrud.

3 De vigtigste værker. De vigtigste værker er Pelle erobreren som blev lavet i 1906, og Ditte menneskebarn som blev lavet i Han har skrevet mange andre gode og vigtige værker fx. Romaner: Noveller: Skygger En lønningsdag Det bødes der for Tyvetøs En moder Kærlighedsbarnet Familien Franck Idioten! Dryss Den evige jøde Og mange flere. Og mange flere.

4 Det folkelige gennembrud.
I perioden skrev Martin mange af sine bøger med fokus på bøndernes, husmændenes og arbejdernes liv. Forfatterne skrev med rødder i miljøet og ofte med socialt engagement og kritik af forholdene. Modsat det moderne gennembrud og tidligere stilperioder, så kom personer uden en uddannelse frem på den litterære scene, hvor det før var personer fra en kulturel elite som tilknyttet et universitet eller lignende. Man kan med andre ord sige at litteraturen var ”fra folk til folk”. Man vil ikke længere tale om folket, man vil tale til folket fra helten. Helten kunne være den lille bonde/landarbejder eller storbyens anonyme arbejder, som intet ejer. i slutningen af 1800 tallet blomstrede industrigen

5 Hvad betød han ? Martin satte sig godt ind i hvordan bønderne levede. Han er den centrale skikkelse i dansk litteraturs sociale gennembrud. Han er blevet læst igennem flere generationer.

6 Pelle erobreren trailer.

7 Lavet af : Malte, Nick, Julia og Laura 7.b


Download ppt "Martin Andersen Nexø Forfatter.."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google