Kursus for nye efterskoleledere

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
HANDLING OG PLAN1 Udkast til bekendtgørelse om nedsættelse af midlertidige bestyrelser til forberedelse af erhvervsskolernes overgang til selveje.
Advertisements

Ledelsesnetværk, områdestruktur og selvejende institutioner Samarbejds- modeller - der har vist sig at fungere i praksis.
Dagplejepædagogens rolle som garant for den pædagogiske kvalitet i dagplejen FOAs bud på at styrke dagpleje- pædagogernes fagområde og arbejdsvilkår Nyborg.
Nedrivning af bevaringsværdige og fredede bygninger Lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.
Socialtilsyn Midt SL februar Socialtilsyn Midt – hvorfor er vi her? Vi gør en forskel for de mest udsatte borgere i Danmark! Vi garanterer, at der.
HANDLING OG PLAN1 Brancheskolernes nye styrelsesordning NOTAT Vedr. OVERGANG TIL SELVEJE.
Anvendt markedsføring Begrebet markedsføring var det første nye begreb I stødte på i faget for snart to år siden. Nu skal vi arbejde med den praktiske.
Albanigade 54E, 1. sal ● 5000 Odense C ● tlf: ● Forslag til vedtægtsændringer Dansk Vandrelaug 14. marts 2016 Hans Stavnsager.
HANDLING OG PLAN1 Kvalitetssystem – indsatser og selvevaluering Krav – ideer fra sidst: Kvalitetssystem udvikles i samarbejde mellem skoler og SIIP Systemet.
Overordnede juridiske rammer Overordnede økonomiske rammer ved Jørgen Lycke Kursus for Kursus for bestyrelsesmedlemmer Hornstrup Centret 5. – 6. november.
NOGLE SUPPLERENDE OPSAMLINGER FRA KURSUS FOR NYE FORSTANDERE HJEMMESIDEKRAV OG LIDT OM INKLUSIONSTILSKUD OG SPS OBJ Oktober 2014Baggrundsinformation1.
Muligheder og perspektiver1 Tema 1 Styringssystemer B Forskellige styringsmodeller, jura og principper for håndtering af selvstyret.
Velkommen til generalforsamling i Haderslev Fodbold Klub.
Bestyrelsen som skolernes øverste ledelse Ansvaret for den juridiske, økonomiske, personalemæssige og pædagogiske linje på skolen Frøslevlejrens Efterskole.
1 Foreningen af Statsautoriserede Revisorer - Værdien af revision.
Triologi i praksis Beder-Malling IF Jørgen Bjerg I foreningen siden 1992 Formand svømmeafdelingen 6 år Næstformand i Hovedafdelingen i 5 år.
Kommunalstyrelsesvedtægt og økonomisk styring. KANUKOKA Kalaallit Nunaanni Kommunit Kattuffiat Stiftet 24. juli 1972 ” Foreningens formål er at varetage.
Salg og marketing ved iværksætteri AMU-kursus © Undervisningsministeriet. Marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for Handel,
HANDLING OG PLAN1 Repetition af modellen. HANDLING OG PLAN2 Repetition af modellen FORMÅL  Sikre at vi fortsat har samme forståelse af udgangspunktet.
Voksenansvar for anbragte børn og unge Rusmiddeltest
Dialogforum - Engrosmodel
Det værdiskabende samarbejde mellem bestyrelse og ledelse
Alle unge skal have mulighed for at vælge efterskole
Virksomhedens udvikling
Effektivisering Kredsmøde BL’s 4. kreds 8. marts 2017.
Hvor gør du af din bekymring for dit barns skolegang?
VVM-screening ENVINA 1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
Voksenansvar overfor anbragte børn og unge Afværgehjælp
Mette Lynge Sørensen Pædagogisk konsulent
Seminar, den 20. april 2017 Præsentation af Parasollens USB-Pind.
Indkaldelse til Generalforsamling i Støtteforeningen Holmetræet
DUBU Superbrugerrollen
Kvalitetsenheden for Almen Praksis i Region Nordjylland
Implementering af LP- og PALS modeller på skoler i Herning kommune.
Børnehuset Peblingevej
Projektgruppe – Projektroller
Konkrete forhold Sekretariatschef Søren Abildtrup.
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
Projektbeskrivelse: Udarbejdet i af
FÆLLES målstyring i matematik
Kursus for nye efterskoleledere januar 2018
Miniudbud på revisionsydelser på AAU
Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse
Social – og Beskæftigelsesudvalget
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
MED-organisationen i Hjørring Kommune
Efterskoleforeningen
Bestyrelseskursus i Frøslev, 2018
Undervisningspligten
Nye forstander på efterskoler 2016
KODEKS FOR STYRING AF AKTIVER
Præsentation - ny struktur, nye vedtægter
Nye forstandere på efterskoler
Grenaa IF Generalforsamling 2018
Skolebestyrelsens dialogmøde 2008 Kom og mød din skolebestyrelse
KODEKS FOR STYRING AF AKTIVER
Skolebestyrelsens årsberetning
Lovgivningen ved Landvindingslag Søborg Sø
Rolle og arbejdsområder
Øvrige økonomistyrings-aktiviteter- og roller
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Formålet med kommunikationsstrategien
BAI skolekonference 13. november 2018 Titeldias
Ejerskab og demokrati i infrastrukturselskaber Et bestyrelsesperspektiv Oplæg MEN seminar 28 januar 2019 Lars Goldschmidt.
Introduktion til arbejdet som klubsekretær
af Kliniske Lærestolsprofessorer
Socialtilsyn Nord - Årsrapport 2018.
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Lovgivning.
Præsentationens transcript:

Kursus for nye efterskoleledere Samarbejde mellem bestyrelse og ledelse Ole Bjerring, Efterskoleforeningen

Højeste instans? Langt de fleste skoler har skolekreds/repræsentantskab, så der findes en instans over bestyrelsen holdes en årlig generalforsamling (Sikret af standardvedtægten)   Generalforsamlingen er ikke øverste myndighed i den forstand, at den kan omgøre bestyrelsens beslutninger i konkrete sager, taget i henhold til vedtægterne Men den kan som valgforsamling udskifte den del af bestyrelsen, der vælges på generalforsamlingen.

Bestyrelsens opgaver og ansvar jfr. standardvedtægtens § 6 Overordnet ledelse af skolen, herunder Ansvar for økonomien. Ansvar for at betingelserne for at modtage tilskud er opfyldt Ansættelse og afskedigelse af ledere og lærere Beslutningstagen vedrørende køb/salg og pantsætning af fast ejendom Fastsættelse af elevbetalingen Godkendelse af skolens årsplan og indholdsplan for det enkelte kursus Ansvar for udarbejdelse af årsrapport Godkendelse af plan for evaluering af skolens virksomhed Underrettelse af Undervisningsministeriet om institutionens nedlæggelse. Vedtægter.

”Nye” bestyrelsesopgaver Eksempler på opgaver, hvor bestyrelsens selvstændige stillingtagen og ansvar tydeliggøres: Stigende behov for strategisk udvikling Øget markedsgørelse og virksomhedspræg Ledelsens forhold, herunder lønforhandling Forældreklager, ankeinstans Individuel, supplerende elevstøtte Skolekredsforhold. Fremlægge regnskab, valg af revisor. Vedtægtsændringer, nu bestyrelsens ansvar Øget fokus på bestyrelsesansvar og habilitet

Tidsanvendelse i bestyrelsen Vigtighed for hele organisationen Strategiske spørgsmål Taktiske spørgsmål Operationelle spørgsmål Den typiske situation Den optimale situation Anvendt tid

Den overordnede ledelse og daglig ledelse Lovens § 7, stk. 1: ”Den overordnede ledelse af skolen skal varetages af en bestyrelse, der er ansvarlig over for undervisningsministeren. Bestyrelsen er tillige ansvarlig over for skolekreds eller repræsentantskab.” Lovens § 7, stk. 6: ”Den daglige ledelse varetages af en forstander, som tillige har det pædagogiske ansvar.”

Bagland > skolekreds Generalforsamling Bestyrelse ”ejerskab” Strategi og else af strategi Drift og udfør- Bestyrelsesmødet Forstander ”Mellemledere” Medarbejdere

Sagt i virksomhedssprog!!! Overordnede strategiske ledelse? Beslutninger om, hvilken strategi selskabet skal have Større beslutninger, f.eks. om nye tiltag eller der har en væsentlig økonomisk betydning for virksomheden eller f.eks. om at gå ind på et andet marked Den daglige ledelse? Gennemførelsen af den overordnede strategi. Beslutninger om indkøb af råvarer,  personaleledelse, betaling af regninger, salg og andre opgaver, som er nødvendige for at virksomheden kan gennemføre sin daglige aktivitet

Hvem bestemmer hvad ? – set fra bestyrelsen Vores egen sag, forstander orienteres efterfølgende Vi vil/bør høres før beslutning Det vil/bør vi ikke beskæftige os med Vores beslutning, men forstanderen laver indstilling Forstander Bestyrelsen Vores initiativ, men vi hører forstander før beslutning Vi vil bare gerne orienteres bagefter Helt og aldeles fælles proces, hvor vi er aktivt med i grundlag og beslutning

Nogle spørgsmål 1. Strategi og drift. Siger du A eller B? Som i en virksomhed skal vi på en efterskole klart definere vores roller med en skelnen mellem strategi/ejerskab og drift. Ellers bliver det noget rod! Efterskolen er båret af værdier og er udsprunget af ”Foreningsdanmark”. Det er hverken muligt eller ønskeligt at skelne mellem roller som i en virksomhed. 2. Skriftlig aftale. Siger du A eller B? Forstander og bestyrelse bør lave et papir på deres gensidige forventninger til deres roller i samarbejdet. Nej, alle skriftlige aftaler er udtryk for mistillid, der højst kan anvendes til at slå hinanden oven i hovedet!

Bestyrelsen som personaleleder Personalepolitik og lønpolitik, der omfatter daglig leder (Bilag udleveres) LUS - lederudviklingssamtalen Generelt om trivsel, opgaver og arbejdsmængde Lønforhandling Intervalløn Engangsvederlag (Særlig indsats og resultatløn) Merarbejde Tjenestebolig Kostbetaling Kørsel, kursus, studierejser, IT m.v.