Styrkede gymnasiale uddannelser

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Advertisements

Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Partnerskabsdag: Skolereform Tirsdag d. 10
Udbredelse af Travellers i de gymnasiale uddannelser
SRP på Faaborg Gymnasium 2013
Institut for Naturfagenes Didaktik
Lærerprofessionen.
Reform af de gymnasiale uddannelser Esbjerg 5. nov 03 / TC.
HTX – teknisk gymnasium
Velkommen til Handelsgymnasiet hhx
Skolereform august 2014………………
Lærerprofessionen - en definition.
Fra undervisningsevaluering til skolens kvalitetsarbejde
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Rammeforsøg på TEC-HTX Studietid Formål At skabe større sammenhæng mellem uddannelsestid og elevtid At øge lærertilstedeværelsen sammen med eleverne At.
Velkommen! Til projektseminar på ferskvandscentret marts 2008 ___________________ Udviklingsprojekt Invention og Innovativ Naturvidenskab i teknologiundervisningen.
Uddannelsesparathed - hvad er det
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
Esbjerg 5. nov 03 / TC1 Reform af de gymnasiale uddannelser.
Fagenes samspil november 2009
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
Reformen på Stavnsholtskolen. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de udnytter deres potentialer optimalt Folkeskolen skal mindske betydningen af.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Lærerprofessionen.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Præsentation af hhx-projekt: ”Læringsmiljø på hhx kvaliteter og udfordringer”. CeFU bestyrelsesmøde, 11. november 2008 Ved forskningsassistent Arnt Louw.
Statusrapporter fra de faglige fora Indtryk fra en læsning
Projekt HfO Obligatorisk skemalagt lektie- og opgaveværksted for 1. hf elever.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
Obligatoriske fag Dansk A Teknik A Engelsk B Fysik B Kemi B Matematik B Teknologi B Biologi C Kommunikation/it C Samfundsfag C Teknologihistorie C 3 studieret-
Sprogfagenes metoder Rungstedgaard den 3. maj 2010 Dorte Fristrup, tlf
Velkommen til infoaften om de gymnasiale uddannelser Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland.
Gymnasierådet – 11. marts 2008 Evalueringer af gymnasiereformen Forsøg med digitale eksamensopgaver Forsøg med nyt bioteknologifag i stx og htx.
Gymnasierådet 27. april 2009 Politisk aftale om justering af gymnasiereformen Ikrafttræden Forestående proces i Gymnasieafdelingen --- Ansøgertal 2009.
Uddannelse – dit barns fremtid
Vejledning i 9. klasse Kollektiv vejledning i klassen
Studieområdet på hhx Præsentation af EVA’s følgeprojekt vedr. studieområdet på hhx og htx og almen studieforberedelse på stx Konference om Studieretningsprojektet.
Ligheder/forskelle på HHX – STX – HTX De har helt den samme struktur, dvs. ½ års grundforløb og 2½ års studieretningsforløb. De tæller lige meget til videregående.
Lars Kunov Direktør Danske Erhvervsskoler Udfordringerne for erhvervsskolerne.
Pressechef Dorte Skovgaard Wihre Danske Erhvervsskoler Den politiske opmærksomhed på erhvervsskolerne EUC Nordvest 11. maj 2016.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
UU 10. maj Program Årets ansøgningsrunde Årets udfordringer Kommende initiativer.
 Optagelsesvilkår - en helhedsvurdering; parathedsvurdering og 5  Færre studieretninger (18 på stx og htx og 13 på hhx)  Grundforløbet intensiveres.
OPLÆG TIL PRAKTIKVEJLEDERTRÆF SOSU NORD, EFTERÅR 2016.
Kort om de gymanisale ungdomsuddannelser Ligheder og særlige karakteristika Mette Brinch Thomsen Oplæg på mentorkurset for SubUniversity 16. august 2016.
Kollektiv vejledning 8. klasse, første gang
Kollektiv vejledning 8. klasse, første gang
Faglig udvikling i praksis 2017
’Flere unge skal tage en erhvervsuddannelse’
Forældre-information
Merkantil EUX Muligheder og udfordringer for det studiekompetencegivende forløb Titeldias EUX merkantil.
Fagdidaktisk kursus i biologi
At gøre karriere.
Fag, fagligt samspil og metode
50 års jubilæum 2016 Reformnyt – en fest for faget?
Mål Viden om og inspiration Kompetencer aktiviteter Evaluering
Styrkede gymnasiale uddannelser
Tilsyn med Produktionsskolerne
Valgfrie læringsaktiviteter i Elevplan
På stx og hf efter reformen
Dialogmøde Engelsk B, HTX – vejledende opgavesæt
Teoretisk Pædagogikum
Velkommen til fagligt samspil
Kort oplæg om karrierekompetence i gymnasiet
Informationsmøde om erhvervsområde og erhvervsområdeprojekt i tekniske eux-forløb Bjørn René Hansen, Erik Engel og Rasmus Schou Christensen Styrelsen.
Præsentationens transcript:

Styrkede gymnasiale uddannelser Titeldias Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti Benedicte Kieler 18-09-2018

Hvorfor ny reform? Flere med svag faglig baggrund og manglende motivation for videreuddannelse søger de gymnasiale uddannelser. Det medfører større frafald end tidligere Uoverskueligt antal studieretninger, heraf mange uden klart videreuddannelsessigte og uden de rette fag og niveauer Krav til de unges faglige viden og kompetencer er stadigt stigende Hf har stort frafald, svagere resultater og færre videreuddanner sig Benedicte Kieler 18-09-2018

Den politiske intention Faglig ambition – dygtigere elever – endnu større læring, herunder nye kompetencer – derigennem styrket studiekompetence Dannelsesambition – almendannelsen øges gennem styrket faglighed og øget fokus på demokratisk dannelse Mere afklarede elever – før de kommer, undervejs og når de er færdige – herunder øget karrierelæring/professionsdannelse og dermed mere reflekteret valg af videreuddannelse Et mere ligeværdigt og fleksibelt ungdomsuddannelsessystem – stx er én ud af fire uddannelser Benedicte Kieler 18-09-2018

Styrket almendannelse Fælles formålsparagraf for alle gymnasiale uddannelser Samt én paragraf for hver uddannelse, hvor dens særlige profil pointeres Fortsat stærkt fokus på almendannelse og studieforberedelse – elevernes forberedelse til at indgå i et demokratisk samfund baseret på friheds- og menneskerettigheder, herunder ligestilling Øget fokus på mødet med en demokratisk skolekultur Fokus på viden og kundskaber som forudsætninger for dannelse, dvs. faglig bredde og dybde, herunder samspil mellem fag hvor det er relevant Benedicte Kieler 18-09-2018

Fire profiler – htx og hhx Htx - § 3 Fagligheden er nært forbundet med teknologiske, naturvidenskabelige og erhvervsrettede dannelsesperspektiver. Der lægges i undervisningen vægt på produktudvikling, problemløsning og på anvendt naturvidenskab, herunder ved kombination af teori og praktik i værksteder og laboratorier. Hhx - § 4 Fagligheden er nært forbundet med merkantile, internationalt orienterede og erhvervsrettede dannelsesperspektiver. Der lægges i undervisningen vægt på innovation og problemløsning, herunder ved arbejde med virkelighedsnære cases og projekter. Benedicte Kieler 18-09-2018

Fire profiler – stx og hf Stx - § 5. Fagligheden er nært forbundet med videnskabsfagene inden for humaniora, samfunds- og naturvidenskab. Der lægges i undervisningen vægt på såvel det teoretiske som på fagenes anvendelse til analyse af almene og videnskabsrelaterede problemstillinger. Hf - § 6 Fagligheden er nært forbundet med sider af videnskabsfagene og samtidig med fagenes professionsrettede perspektiver. Der lægges i undervisningen vægt på såvel det teoretiske som det professionsrettede, herunder fagenes anvendelse i relation til videre uddannelse og job. Benedicte Kieler 18-09-2018

Forandringer i f.t. mål og faglighed? Forstærket fokus på faglig viden og kundskaber som grundlag for dannelse og studiekompetence Forstærket fokus på den enkeltfaglige viden, især i stx og hf Benedicte Kieler 18-09-2018

Forandringer i f.t. mål og faglighed? Forstærket fokus på den fælles forpligtelse på uddannelsesopgaven: Alle fag og forløb bidrager til studiekompetencen, herunder – hvor det er relevant – til Styrkede innovative kompetencer hos eleverne Styrket digital dannelse og digitale kompetencer Styrkede globale kompetencer, ikke mindst styrkede kommunikative færdigheder på flere sprog Styrkede karrierekompetencer - evne til at træffe kvalificerede valg baseret på selvindsigt, viden og erfaringer med løsning af faglige problemstillinger. Professionsdannelse som en del af dannelsen Benedicte Kieler 18-09-2018

Forandringer i f.t. mål og faglighed? Nyt undervisningsbegreb, hvor skriftligheden er integreret mere i undervisningen Feedback og anden løbende evaluering som en integreret del af undervisningen Mulighed for større individualisering af timeanvendelsen via timepulje n Benedicte Kieler 18-09-2018

Andre elementer i styrket faglighed Fagene er fortsat forpligtet på fagligt samspil, men større frihed i f.t. hvor og hvordan det finder sted Derudover er der nu ét hovedspor for flerfaglige forløb: Studieområdet (i hhx og htx) Studieretningsprojektet (i stx) Særlig indsats i matematik, naturvidenskab og sprog Særlig indsats i skriftlig dansk (obligatoriske træningsforløb, ap bruges aktivt i resten af gymnasietiden m.v.) Benedicte Kieler 18-09-2018

Nye læreplaner Små 200 læreplaner blev justeret Nye fag og flerfaglige forløb Hertil kommer konsekvensrettelser for eux Billeddias Klik på Indsæt billede ikonet og find dit billede. Billedet skal have størrelsen: højde: 9,26 cm, bredde: 23 cm. Placering skal være: horisontalt: 1,2 cm og vertikalt: 6,93 cm fra øverste venstre hjørne Brug eventuelt hjælpelinjer samt beskæringsfunktion til at placere billedet korrekt. Benedicte Kieler 18-09-2018

Læreplansgrupper 74 læreplansgrupper med ca. 300 medlemmer Medlemmer: lærere fra relevante skoleformer (profiler) aftagere Ressourcepersoner Grupperne ledes af fagkonsulenterne Billeddias Klik på Indsæt billede ikonet og find dit billede. Billedet skal have størrelsen: højde: 9,26 cm, bredde: 23 cm. Placering skal være: horisontalt: 1,2 cm og vertikalt: 6,93 cm fra øverste venstre hjørne Brug eventuelt hjælpelinjer samt beskæringsfunktion til at placere billedet korrekt. Benedicte Kieler 18-09-2018

Kommissorium Forligsteksten Lovforslaget med tilhørende bemærkninger Billeddias Klik på Indsæt billede ikonet og find dit billede. Billedet skal have størrelsen: højde: 9,26 cm, bredde: 23 cm. Placering skal være: horisontalt: 1,2 cm og vertikalt: 6,93 cm fra øverste venstre hjørne Brug eventuelt hjælpelinjer samt beskæringsfunktion til at placere billedet korrekt. Benedicte Kieler 18-09-2018

Kommissorium Innovative kompetencer Digitale kompetencer Globale kompetencer Karrierekompetencer Demokratisk forståelse Skriftlig formidling Nytænkning af samspil mellem fagene Særlig indsats i matematik En række særfaglige ændringer mm. Billeddias Klik på Indsæt billede ikonet og find dit billede. Billedet skal have størrelsen: højde: 9,26 cm, bredde: 23 cm. Placering skal være: horisontalt: 1,2 cm og vertikalt: 6,93 cm fra øverste venstre hjørne Brug eventuelt hjælpelinjer samt beskæringsfunktion til at placere billedet korrekt. Benedicte Kieler 18-09-2018

Proces Forår 2017: Læreplaner udstedes. Sommeren 2017: Vejledninger til alle læreplaner udsendes. Efterår 2017…….: Vejledningsmateriale på EMU Billeddias Klik på Indsæt billede ikonet og find dit billede. Billedet skal have størrelsen: højde: 9,26 cm, bredde: 23 cm. Placering skal være: horisontalt: 1,2 cm og vertikalt: 6,93 cm fra øverste venstre hjørne Brug eventuelt hjælpelinjer samt beskæringsfunktion til at placere billedet korrekt. Benedicte Kieler 18-09-2018

Spørgsmål 1) Hvordan kan de eksterne læringsmiljøer i partnerskaber og samarbejder med de gymnasiale uddannelser supplere den daglige undervisning på skolen?   2) Hvor ser lærerne at de eksterne læringsmiljøer kan bidrage med læring hos eleverne? Og hvad skal der til for at gymnasielærerne indgår i sådanne samarbejder? 3) Hvad motiverer eleverne i gymnasiernes samarbejde med de eksterne læringsmiljøer? 4) Hvilke slags samarbejder vil være relevant at indgå med eksterne læringsmiljøer i lyset af den nye gymnasiereform.  Benedicte Kieler 18-09-2018

Benedicte Kieler 18-09-2018

Benedicte Kieler 18-09-2018