GEB (Guidet egen beslutning) til hæmodialysepatienter

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Hvilken forskel gør spørgsmål?
Social Kapital – rig på relationer
Den Danske KvalitetsModel i institutionskøkkener
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
Den Professionelle samtale Samtalen som redskab
Hvordan har du det? 2010 | Unge Disposition • Datagrundlag for HHDD2010 – unge • Fysisk helbred/trivsel - Selvvurderet helbred • Psykisk.
Haslebo, relationer i organisationer kap. 14/15
I dag er temaet Visualisering
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Psykoedukation til unge i OPUS
Nyborg Strand 29. januar 2014 Stig Hedegaard Kristensen
Guidet Egen-Beslutning - metode i rehabilitering
TEMA I SUNDHEDSFREMMENDE LIVSSTIL
I det efterfølgende ses på tre forskellige indgangsvinkler i kommunikationen med medarbejderne De tre temaer er Samtalen Synlig ledelse og gennemslagskraft.
All You can do is tickle it, and see how it jumps
- Et dagbehandlingstilbud til unge hashmisbrugere
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Deltagerstyret undervisning
Det handler om at følges med nogen og skabe resultater.
Ekspansiv læring – Hvad betyder det?
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Velkommen til dag 2 på AUs vejlederuddannelse!
Empowerment og sundhed
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Guidet Egenbeslutning
Den anerkendende interviewform
Men hvad med motivationen?
Tema 4: Værkstøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
Sammenhæng: Eleverne bliver ikke bedre til at skrive og arbejder ikke med deres fejl. Eleverne snyder: bruger oversættelsesmaskiner eller henter stile.
H. LUNDBECK A/S Kortlægning af modstandene. H. LUNDBECK A/S Mine medarbejderes synspunkter Ingeniørerne inddrager os ikke De inddrager os i sidste øjeblik,
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Samarbejde og konflikter
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Relations kompetencer
Nordiatrans 42nd Congress Charlotte Nielsen RN, MSc Nefrologisk afdeling Odense Universitetshospital, Danmark Implementering af en patientinddragende indlæggelsessamtale.
Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende Session 7 - Den bipolare patient og familien Undervisere:
DEN MOTIVERENDE SAMTALE V/ PSYKOLOG KARSTEN ABEL MEDLEM AF MINT BLÅ Kors medarbejder konference 12. november 2015
Dato: Dok.nr. Titel: Aktiv hver dag Hverdagsrehabilitering i Hedensted kommune.
Hvad får man ud af en mentorordning? Aalborg Universitet, 17. november 2010.
Guidet Egen-Beslutning - metode i rehabilitering Vibeke Zoffmann Sygeplejerske MPH ph.d. Aarhus Universitet & Universitetshospital.
Delprøver, eksamensforsøg i fagene matematik og oldtidskundskab, 2012/2013 Borupgaard og Ørestad Gymnasium. Andreas Lange, Oldtidskundskab, Borupgaard.
Når det perfekte bliver det normale Niels Ulrik Sørensen Brandbjerg Højskole 18. marts 2016.
Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle. Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp.
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
Guidet egen-beslutning Usikre unge: -Der er rigtig mange muligheder -Personlig usikkerhed - lavt selvværd -Høje forventninger til sig selv - præstation.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Det 3. læringsrum O Det 3. læringsrum: Hvordan kan virkeligheden indgå i Fysioterapeutuddannelsen? O Hvad vil vi gerne undersøge? Hvilket læringspotentiale.
Den professionelle samtale Ilulissat den 11. februar 2016 Jakob Munk Jensen, Danmarks Læreforening.
Målrettet kommunikation
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
At motivere til forandring
SPEAM, stress, august 2017 Jytte Dahlstrøm, speciallæge i psykiatri
AVA Vision og værdier ”En vision, der kommer indefra – fra medarbejdere, der dagligt leverer varen og håndterer måden at gøre det på troværdigt og individuelt,
Demens Anne Mette Jensen.
Inspiration spørgsmål og Billeder
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Metoden fælles beslutningstagning
Læringslokomotivets forældresamarbejde
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i plejebolig
Den motiverende samtale
Præsentationens transcript:

GEB (Guidet egen beslutning) til hæmodialysepatienter Udvidet nefrologi kursus Tirsdag d. 12 januar 2016 Sygeplejerske Åse Søndergård Hæmodialysen, Fredericia Sygehus SLB

Hvad er GEB GEB er en metode, der er udviklet til at fremme meningsfuld og effektiv problemløsning mellem patient og professionel. Metoden guider begge parter, så de sammen og hver for sig bruger deres potentiale i en proces, der fremmer patientens livsdygtighed. (Zoffmann, 2004)

Livsdygtighed ”De personlige, sociale, kognitive og fysiske færdigheder der sætter mennesker i stand til at kontrollere og give deres liv ´retning, og til at udvikle kapacitet til at leve med og producere forandringer i deres omgivelser” Don Nutbeam in health promotion glossary, Oxford University Press 1986.

Hvad kan patienterne opnå ved at deltage? Opdage noget nyt ved måden at håndtere sin sygdom eller tilstand i hverdagen Det bliver nemmere at snakke med andre om det der er svært Får afprøvet nye strategier Der vendes op og ned på patientens motivation for at leve med tilstanden Dårlig samvittighed kan blive erstattet af nysgerrighed 18-09-2018

Opløse konflikt ved at udfordre patientens livsdygtighed Professionel Liv Sygdom Konflikt i patient Konflikt i professionelle Sygdom Liv Konflikt mellem patient og professionelle

Hvad indgår i GEB? Semistruktureret refleksionsark Skriftlig invitation til jeg-du-sorteret dialog Avanceret professionel kommunikation Spejling – aktiv lytning - værdiklargøringsrespons Forskningsbaseret viden om anbefalelsesværdig patientadfærd formidlet på en autonomistøttende måde, så patienten kan tage egne beslutninger angående egen adfærd Kalium, Fosfat, væske og ernæring (vægt)

Samtaleforløbet 6 samtaler 1. samtale ca. 1 times varighed Øvrige samtaler ca. 30 minutters varighed med et interval på 2-3 uger Patienten forbereder sig til samtalerne ud fra refleksionsarkene Samtalerne tager udgangspunkt i de udfyldte ark

Resultater 1. Selv-udforskning 2. Selv-forståelse 3. Handling og gensidig forståelse 4. Feedback på handling og stadfæstelse af livsdygtighed

Resultater Feedback på handling og stadfæstelse af livsdygtighed Selv-udforskning ”Ja, fordi jeg har lagt mærke til, at det mere er den der tørhed i munden, end det er tørst, der gør at jeg tager for meget væske, og der er jeg igen blevet bedre til at tænke over - mere fokuseret på - hvorfor er det at jeg ikke kan lade være, når det er så træls at have det ud igen, altså.” Selv-forståelse ”Hvor jeg egentlig bare flød med før, der er jeg blevet bedre til at gå ind og spekulere over, hvad er det der gør at jeg reagerer som jeg gør nu, og hvorfor gør jeg noget, som jeg godt ved at jeg ikke skal” Handling og gensidig forståelse ”Men vi gik jo i dybden med de ting, som jeg synes var et problem, altså, og hvordan også’, vi sad og snakkede om hvordan vi kunne løse det, hvordan vi kunne minimere det eller så det kom til at virke, (pause) ikke så belastende,” Feedback på handling og stadfæstelse af livsdygtighed “Altså i år, der har jeg jo både været ude og rejse, og jeg har været til masser af koncerter og jeg har, jamen, mange ting som jeg ikke har gjort i et par år fordi jeg synes at sygdommen den fyldte så meget. Det vil jeg ikke lade den gøre mere”

Resultater

Fokusgruppe med sygeplejersker ”Jeg synes noget af det befriende, altså ved det her, har været for mig, det er det her med, at man ikke dunker dem oven i hovedet, hvad de ikke må og hvad der er bedst for dem, altså det er en anden måde at samtale på… og min patient har sagt, at hun godt kan lide at vi snakker sammen, lige netop ”du lytter” siger hun.”

Konklusion Udvikling af livsdygtighed Motiveret til at skifte til mere hjemmebaseret dialysebehandling Motiveret til at kontrollere deres væsketræk Øget helbredsrelateret livskvalitet Ændret sygeplejerskernes tilgang til patienterne