Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Det sure, det salte, det basiske
Advertisements

Kært barn har mange navne -
Proteiner Aminosyrer.
Kost og træning.
Styrk dit immunforsvar
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Anatomi & Fysiologi II Cellen
Vigtige begreber i naturfag
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Enzymer.
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
KOSTPROGRAM 2013.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
REAKTIONSLIGNINGER.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
Nitrogen kredsløbet.
VITAMINER OG MINERALER
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Fra aminosyrer til enzymer
Fedt, protein og kulhydrater
Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer. Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer.
Fedtopløselige vitaminer
Atomer Atomer betyder udelelig på græsk. De gamle grækere lavede et tanke eksperiment der gik ud på, at alt i verden er opbygget af små dele som ikke.
Fordøjelsessystemet.
Proteiner og massespektrometri
Biodiesel and bioethanol
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Fordøjelsessystemet.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Modne og tørrede frugter af bælgfrugter
Fotosyntese Fokus på energi
Kulhydrater og dannelse af ATP
Seks veje til din sundhed
Den vigtigste energikilde.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Fedtstoffer.
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Proteiner Små byggesten.
KROPPENS FORSVAR.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Enzymer Består af proteiner
Salte og Ioner.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Kød og kødkvalitet Gf2 slagter.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
FEdtstoffer Hvad i alverdnen er det?.
Præsentationens transcript:

Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009

Når 1 g protein forbrændes, frigives 17 kJ energi. Vi forbrænder dagligt 30-40 g protein, men det anbefales at spise ca. det dobbelte. Protein er den mindste bestanddel af vores daglige kost. Ca. 17 % af vores krop består af protein (muskler, blod, hormoner mv.) Det findes mange forskellige proteiner, men det gælder fælles, at de alle er opbygget af aminosyre. Planterne kan selv fremstille aminosyre. Vores krop består af 20 forskellige aminosyre, 8 af dem kan kroppen ikke selv danne. De er altså livsvigtige at få gennem kosten. Protein findes i kød, fisk, hjerter, rovn, æg, mælk og frøkerner. Sine Foder Nissen foråret 2009

Proteintyper Der findes to typer af proteiner. Man taler om mad med høj eller lav næringsmæssig værdi af proteiner. De animalske proteinstoffer: kommer fra fx kød, fisk, mælk og ost. Disse indeholder en stor del af det vi kalder de livsvigtige proteiner, der kan dække kroppens behov. De vegetabilske proteinstoffer: kommer fra fx kornprodukter, grøntsager, og frugt. Disse er fattige på de livsvigtige proteiner. Det er ikke normalt at danskere får proteinmangel. Kun folk på speciel diæt skal tage hensyn. Fx vegetarer, som derfor skal spise fx mange ærter eller bønner Sine Foder Nissen foråret 2009

Proteiners funktion i kroppen Proteiner er livsvigtige for vores krop. Det er proteinerne, der udfører vigtige funktioner for kroppen, såsom at; Danner nye celler Opbygger hormoner Danner immunforsvarets antistoffer i kroppen Fungerer som enzymer Gravide, ældre, børn, idrætsmennesker og syge, skal bruge ekstra mange proteiner. Sine Foder Nissen foråret 2009

Proteiners opbygning. Proteiner består af en kæde af aminosyre. En aminosyre er både en syre og en amin. Alle aminosyre indeholder en carboxylgruppe (COOH- gruppe) (syre-delen) og en NH2-gruppe (amingruppe). Når aminosyrer går sammen danner de enten peptider eller proteiner. 2 aminosyrer sammen: di-peptid 3 aminosyre sammen: tri-peptid 4 aminosyre sammen: poly-peptid Over 50 aminosyrer sammen: protein Sine Foder Nissen foråret 2009

Alle proteiner er unikke og har deres egen sammensætning og funktion. Aminosyrerne i kæden er bundet sammen af peptidbindinger, ved at OH fra COOH-gruppen og H fra NH danner et vand molekyle og de resterende løse ender går sammen. Sådan kan det fortsætte. De største proteinmolekyler indeholder mange hundrede tusinde atomer. Proteiner har de største og tungeste molekyler. Sine Foder Nissen foråret 2009

Lav forsøget påvis protein I forbindelser der indeholder mindst to peptidbindinger, der vil peptidbindingerne komplexbinde kobberionerne i basisk miljø. Se øvelsesvejledning. Sine Foder Nissen foråret 2009

Opgave Byg amino-eddikesyre (NH2CH2COOH) Tegn det. Sæt det sammen med naboens amino-eddikesyre, så i danner et større proteinmolekyle. Tegn molekylet og opskriv molekyleformlen. Både den korte og den der også siger lidt om opbygningen. Sæt hele klassens molekyler sammen til et stort proteinmolekyle. Tæl hvor mange vandmolekyler der er blevet fraspaltet? Opskriv molekyleformlen. Sine Foder Nissen foråret 2009

Opbygning og nedbrydning af proteiner Kød, fisk, hjerter, rovn, æg, mælk og frøkerner inderholder proteiner. Proteiner består af Aminosyre. Når vi spiser proteiner bliver de fordøjet. Ved fordøjelse bliver proteiner nedbrudt til aminosyre. Blodet transporterer aminosyrerne ud til cellerne, hvor der så bygges op til proteiner igen. Sine Foder Nissen foråret 2009

Proteinernes form Man kan opdele proteiner i to typer, alt efter udseende: fiber- eller kugle proteiner. Kugleproteiner: peptid-bindingerne oprullet som en garnnøgle. På grund af deres runde form er de let mobile i ex. blodbanerne. De er vandopløselige. Hæmoglobin til oxygentransport i blodet, insulin som druesukker-transportør i kroppen. Sine Foder Nissen foråret 2009

De er ikke vandopløselige. Fiberprotein: peptid-bindinger udstrakt i lange tråde, som kan filtre sig ind i hinanden og danne et hårdt materiale som fx hår og negle. De er ikke vandopløselige. Alfo-keratin i hår og negle, elastin i huden, fibrinogen i sårskorper Sine Foder Nissen foråret 2009

Koaguleringsforsøg Proteinerne kan ændre form ved fx opvarmning, såsom æg gør det når det bliver til spejlæg. Fra kugle- til fiberprotein. Proteinet siges at koagulere. Der sker en omdannelse af flydende væske til fast sammenhængende form. Fx sårskorper. Når myg stikker sprøjter de antikoagulerende væske ind, så de nemme kan tappe blod. Lav forsøget: Koagulering ved opvarmning. Sine Foder Nissen foråret 2009

Proteiner i kroppen Sine Foder Nissen foråret 2009

Enzymer Næsten alle enzymer er proteiner. De produceres af levende organismer Enzymer er biomolekyler, der katalyserer kemiske reaktioner. Det vil sige at de forøger hastigheden af reaktionerne, uden selv at blive brugt. De både opbygger og nedbryder stoffer og molekyler. Enzymer er unikke og bruges kun til en bestemt proces. Det vil sige at der findes lige så mange enzymer, som reaktioner. Sine Foder Nissen foråret 2009

Enzymer i industrien Man kan ved hjælp af enzymer anvende processer, der er mere energisparende, mindre forurenende og mere økonomiske. De er effektive og præcise, skal kun bruges i små mængder og er uden bivirkninger. Fx tøjvask ved lavere temperaturer, er muligt pga. enzymer. Navn Funktion Anvendelse Amylase Nedbryder stivelse Vaskepulver, brød, læskedrikke,øl,marmelade Lipase Nedbryder fedt Vaskepulver Protease Nedbryder protein Vaskepulver, ost, dyrefoder Cellulase Nedbryder cellulose Vaskepulver, dyrefoder, papirfremstilling Sine Foder Nissen foråret 2009

http://www.mejling.dk/undervisning/biologi/hp/protein.htm Sine Foder Nissen foråret 2009