Klædt på til en erhvervsuddannelse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvor er vi nu? En levende skole – hele dagen Viden og ikke vaner
Advertisements

Et metodeudviklingsprojekt i UU DANMARK UU Vestsjælland
Skolereform august 2014………………
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Ungepakke.
 Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne.
Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne/
Fastholdelsesstrategier på EUC Syd Udfordringen  95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.  Det er nødvendigt at vi alle i fællesskab.
Udviklingschef Anne Holm Sjøberg, Region Hovedstaden
Deltagere Cirkelledere Cirkel I – målgruppe: normalklasser
Forældre Skødstrup Skole sept. 2013
Sammen kan vi mere – ny brobygning til erhvervsuddannelser og erhvervsliv Velkommen! UU Vestsjælland
Et målrettet uddannelsesforløb i 3 trin påLæssøesgades Skole, Århus Produktionsskole og en ungdomsuddannelse.
S AMMEN KAN VI MERE – N Y BROBYGNING TIL ERHVERVSUDDANNELSE OG ERHVERVSLIV UU Vestsjælland v. Helle Jacobsen Overordnet fokus: Implementering af brugbare.
Vælg layout på masteren: Højreklik på siden / Layout / Vælg mellem ”Fastholdelseskaravenen” eller ”Brug for unge” Overskrift MAX 2 linjer Underoverskrift.
Hvem er jeg Hvad kan jeg Hvor skal jeg hen
Hold Fast Konsortiemedlemmer i UU Ringkøbing Fjords område: Deltagere:
’Afklaring om valg af erhvervsuddannelse via frivillig brobygning’
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Ud af skolen – og hva’ så? UU Ringkøbing Fjord
Informationsaften om folkeskolereform og skolebestyrelsesvalg Allingåbro Børneby.
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
”Vi når målet – men hvordan?”
Orientering forældremøde 9. klasse
Et målrettet uddannelsesforløb i 3 trin på Læssøesgades Skole, Århus Produktionsskole og en ungdomsuddannelse. Projektet er lavet i samarbejde med Århus.
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Virksomhedsskolemodellen 29. september 2014 UU Danmark Samarbejde: UU og Jobcentret – Om unge.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
Bo Ravn leder UU – Nordvestjylland Ungdommens Uddannelsesvejledning
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Forældremøde 8. kl. UEA-undervisning
Folkeskolereformen Lystrup Skole. Dagsorden Reformen generelt Skolehverdagen i børneperspektiv Skole-hjemsamarbejdet.
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Vi har en ambitiøs regering ( - siger de ) DK skal både være et videns- og produktionssamfund Samspil mellem håndværk og ideer udvikler ny teknologi og.
Vejledning i 9. klasse. Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar: UU Skive, i samarbejde.
Hvad er Projekt X:IT? Projekt Børn, Unge & Rygning Kræftens Bekæmpelse.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
VITUS BERING DANMARK VEJLEVEJ 150 DK-8700 HORSENS TLF FAX:
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
UU Ringkøbing Fjord Ungdommens Uddannelsesvejledning
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
Vejledning på den politiske dagsorden Regeringsgrundlaget ”Nye Mål” Aftalen ”En ny chance til alle” 4 debatoplæg til Globaliseringsrådet Udspillet om ungdomsklassen.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Tidl. Vejledningschef Leif Erik Pedersen
Anbefalinger fra Vækstforum Hovedstadens task force om erhvervsuddannelser Vækstforum Hovedstadens møde den 21. juni 2012 v/ Klaus Nørskov,
Sammenhæng i uddannelsesforløbet Herlev Byskole – Young Skills
Center for Regional Udvikling
Sammenhænge og dilemmaer i en reform tid… UU DK´s årskonference 2015 Overskrift.
Vejledning i 9. klasse Kollektiv vejledning i klassen
Status på implementeringen af vejledningsreformen
EUD-reform og unge i HTK. Erhvervsuddannelsernes store udfordringer 1.Færre unge søger ind på erhvervsuddannelserne, og søgningen direkte fra 9. og 10.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på UU’s opgaver Vejledning op til 18 år - Grundskolen – ca. 10 årsværk - 15 – 17 årige –
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på 7. klasse.
DM i Skills 2013 i Aarhus. 1.Formål 2.Samarbejdspartnere 3.Beslutningsgrundlag 4.Skills aktiviteter 5.Besøgende 6.Økonomi 7.Opsparing øvrige afdelinger.
UU Danmarks perspektiver på anbefalingerne
Forældremøde i 9. klasse
Masterplan for Uddannelse og Job
Det handler om eleverne
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
DEN GODE OVERGANG SKIVE SYDDANMARK/ MIDTJYLLAND FREDERIKSHAVN HORSENS
Hvordan samarbejder vi med grundskolen om det praksisnære?
Velkommen til 2. og 3. Introdag Copenhagen Loud Festival
LO’s udspil ”Bedre overgange fra grundskole til ungdomsuddannelse”
Tilmelding til uddannelse 2018
Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser til Fremtiden
Præsentationens transcript:

Klædt på til en erhvervsuddannelse Young Skills Klædt på til en erhvervsuddannelse Et tværregionalt samarbejde mellem 5 kommuner, 3 UU-centre, Region Hovedstaden, folkeskoler og 5 erhvervsuddannelser

Inden jeg går i gang såååå Baggrund Forundersøgelsen Hvad? Hvordan? Slutevaluering Hvad så når projektmidlerne er slut….. Spørgsmål

Baggrund ”Young Skills - klædt på til en erhvervsuddannelse” var et tværkommunalt uddannelsesprojekt støttet af Region Hovedstaden med 12 mio. kr. og egenfinansiering på 50% Målgruppen var elever i 8. og 9. klasse samt elever på erhvervsskolernes grundforløb (EUD). Projektet blev afviklet i perioden fra 2013 til og med 2015.

Baggrund Young Skills blev igangsat, fordi elever i grundskolens (GS) ældste klassetrin manglede viden om fremtidige uddannelses- og karrieremuligheder på EUD. Denne manglende viden gjorde, at eleverne valgte EUD fra. Ambitionen om at 95 % af en ungdomsårgang i 2015 skulle gennemføre en ungdomsuddannelse, og det stigende behov for kvalificeret erhvervsfaglig arbejdskraft medfører på landsplan en række udfordringer.

Formål Projektet skulle: Øge de unge og deres forældres viden om EUD’s muligheder. Øge de professionelles viden om EUD’s muligheder. Forbedre overgangen fra GS til EUD. Styrke det tværfaglige samarbejde mellem GS, Uddannelsesvejledningen (UU), EUD og det lokale erhvervsliv. Udvikle nye undervisningsforløb, der tilstræbte øget anvendelsesorienteret fokus i samarbejde mellem EUD, GS og erhvervslivet.

Forundersøgelsen Forundersøgelsen afdækkede holdninger hos elever og forældre i GS. Blandt andet: Elevernes fremtidsplaner Forældre og elevers vidensniveau om EUD Forældre og elevers oplevelse af UU Elevers dannelse af holdning til uddannelsesplaner Elevers og forældres vurdering af forskellige ungdomsuddannelsers status

Forundersøgelsen

Forundersøgelsen

Hvad …… Unge rollemodeller – fortællinger i øjenhøjde. Skillsstafet 8. klasse - Det kræver skills at tage en erhvervsuddannelse. 2 årig EUD-linje teknik og innovation (frikommune projekt). Byggepladsen – byggeprojekt ved Naturcenter. Tværfaglig konferencer Sammenhængende uddannelsesforløb Skills i hverdagen på Strandgårdskolen. Building new roads for the future Valgfag på Grønnemose skole

Tværfaglige konferencer Hvordan…. Tværfaglige konferencer Fælles referenceramme for UU, lærere og pædagoger i GS og EUD. Formålet var at bringe de tre faggrupper sammen for at gøre alle klogere på hinandens verdener og virkeligheder. Oplæg med afsæt i den overordnede samfundsmæssige dagsorden om unges fravalg af erhvervsuddannelser. Oplæg af en voksen rollemodel – eks. direktør i større dansk virksomhed, der har en erhvervsuddannelse. Workshops – fokus på facilitering af processer med gensidig vidensdeling. Afholdt på forskellige EUD institutioner i regionen.

Sammenhængende uddannelsesforløb for 8. klasse på Herlev Byskole Hvordan…. Sammenhængende uddannelsesforløb for 8. klasse på Herlev Byskole Undervisning på en byggeplads i matematik, samfundsfag, fysisk og dansk. Oplæg: ”Den gode historie”. Ledere og håndværkere fortalte om deres karrierevalg. Teoridage, der understøttede arbejde på byggepladsen afholdt af EUD. Udvidet samarbejde med underviserne på tværs inkl. fællesmål fra GS. Udvidet Uddannelses og Job vejledning (UJ). Opbakning fra skoleforvaltningen i kommunen.

Hvordan…. Skills i hverdagen på Strandgårdskolen https://www.youtube.com/watch?v=Ja9IRrwUL0M Eleverne har oplevet, at et håndværk kræver faglig kunnen, det udfordrede deres holdning til EUD.

Hvordan…. Building new roads for the future – at udbrede viden om mulighederne ved EUD Elevforløb med undervisning på EUD for eleverne i 7., 8. og 9. klasse. 7. klasse: Markedsføring - Krop, stil og fitness - Dig og EL 8. klasse: Kontoruddannelse – Handel og detail – Medieproduktion – Strømstyring 9. klasse: Visuel Merchandising – Simu-butik – Tømrer Løbende evalueringer og justeringer af forløbene mellem lærerne GS og EUD. Lokale uddannelsesaftener arrangeret og afviklet på GS.

Hvordan…. Valgfag på Grønnemose skole – på vej mod en ungdomsuddannelse Valgfagets undervisningen blev udviklet i samarbejde mellem GS og EUD og varetaget primært af EUD. Undervisningen afklarede elevernes valg af ungdomsuddannelse.

Slutevaluering

Slutevaluering På landsplan faldt søgningen til erhvervsuddannelserne fra 19,6% til 18,5% (2015). I de fem Young Skills kommuner steg søgningen fra 14,1% til 17,5%. Lærere i GS og UU havde fået signifikant større betydning for elevernes valg af ungdomsuddannelses: GS lærerne fra 10% til 18%. UU fra 4% til 18%.

Hvad så, når projektmidlerne er slut….. Skills stafet for alle 8. klasses elever i Region Hovedstaden med afslutning i Bellacenteret. Individuelle aftaler med Grundskoler (9. & 10. klasser) – forløb der er tilpasset de enkelte GS’s behov og EUD’s kapacitet. Informationsaftener arrangeret af GS og afviklet på GS/”neutral” grund.

Hvad så når projektmidlerne er slut….. GS undervisere deltager i undervisningen på EUD En GS klasse på et intro/bro hold GS koordinatorer til afvikling af Bro/intro på ungdomsuddannelserne. EUD koordinatorer til afvikling af Bro/intro med kontakt til GS.

Hvad så når projektmidlerne er slut….. Netværksmøder for undervisere i GS og EUD. Job-swop EUD på besøg på GS og omvendt. Netværksmøder for ledergrupper i GS og EUD. Pædagogiskrammeplan i kommunerne med fokus på en sammenhængende didaktik for de 14-20 årige. Forpligtende samarbejdsaftaler om introduktionskurser på alle ungdomsuddannelser har med fælles tema Miljø og Sundhed. Partnerskabsaftaler mellem kommuner og Ungdomsuddannelser. EUD repræsentant i kommunalt skoleråd Politisk fokus

Spørgsmål

Kilder https://www.herlev.dk/borger/unge-job-uddannelse/young-skills- klaedt-pa-til-en-erhvervsuddannelse/young-skills-klaedt-pa-til-en- erhvervsuddannelse Julie Secher (uddannelseschef, Knord) Juss@knord.dk