Børns sprog og læsning – i dagtilbuddet.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dagsorden Velkomst v. ordstyrer Palle Woss, direktør i LDD
Advertisements

De øvrige kommunale samarbejdsmuligheder ….
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
LÆSNING på Ahlmann - Skolen
Bevidst undervisning i billeder
Dialogisk læsning Hvorfor og hvordan.
Handleplan for læsning Tårnby Kommune
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Læsning..
Holsted Skole Holsted SFO & førskolegruppe. Holsted Skole Holsted SFO & førskolegruppe.
Sprogvurderinger af 3-årige
Introduktion til Sprogpakken
Introduktion til Sprogpakken
1.
Sprogpakken Forældresamarbejde.
Gruppe - Hvidovre. Information og kommunikation Formålet er at fremme informationen og kommunikationen mellem de to institutioner og gøre børnene og de.
Oplysningsforbund og folkebiblioteker må sammen finde nye veje Jens Thorhauge
Inklusion i Børneinstitution Højme
Sprogpakken At fastholde ændringer - i det nære samarbejde.
Handleplan for læsning Tårnby Kommune
Sammenhæng: Reduktion af det daglige energiforbrug. Energiforbruget i den enkelte kontraktstyrede enhed skal nedbringes med 2% om året. Mål: Aktiviteter.
Danskernes Digitale Bibliotek DDB Indsæt billede først Format: H13,73 x B23,41cm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst Skriv tekst.
Brædstrup skole Skolens handleplan for læsning
Sprogpakken Praksisopgaven.
Sprogpakken Praksisopgaven.
Læringsmiljøvurdering - dynamisk udvikling af pædagogiske læringsmiljøer Svendborg den 14. marts 2013.
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
Videre med praksis - fremlæggelse af praksisopgave
Potentialerne i den (nye) åbne skole
INKLUSION - at arbejde for givende og bæredygtige fællesskaber
Lokalområde 5 Med venlig hilsen Dagplejen Daginstitutionen Tumlegården Børnehaven Grankoglen Vestsalling Skole og Dagtilbud.
Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker Workshop Roskilde 29.august 2013 Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent.
Børnehavens og skolens samarbejde er godt.
Foreløbige forslag til aftaler indenfor: Arbejdsdelingen på forebyggelsesområdet Børne/svangre området Rådgivningsforpligtelse Status fra forebyggelsesgruppen.
 1. Velkomst og præsentation  2. Kort gennemgang af reformen  3. Hvordan bliver reformen udmøntet på Byskolen  4. Skolebestyrelsen  5. Farvel Velkommen.
Kom i gang med Folkeskolereformen
”At læse sammen med andre” – læsning som kulturelt fællesskab i Horsens.
Dagtilbudskonference i Bella Center d. 13. september Tale ved Per B. Christensen, formand for Børne- og Kulturchefforeningen Kommunale udfordringer på.
Faglige kvalitets- oplysninger 15. januar Faglige kvalitetsoplysninger - formål At udvikle og afprøve et katalog af syv redskaber for at Understøtte.
Borgermøde i distrikt Engskov Mandag d. 23. marts 2015 kl
Samskabelse – forældre som ressource Rådet for Børns Læring, 8. April 2016 Rikke Slot Johnsen, konsulent Aarhus Kommune T: E:
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
MODTAGELSE AF FLYGTNINGEBØRN I DAGPLEJEN ODSHERRED Dagplejepædagog Tina Veron.
Dagplejen – en god start på livet FOAs bud på dagplejens fremtid Landskonferencen Kvalitet i dagplejen Nyborg Strand d maj 2010.
Morgendagens Børne- og Ungeliv MEDARBEJDERE Resultater af spørgeskemaundersøgelsen 2016 Published by Birgitte Færregaard Larsen April at 12:5 Powered.
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
Holbæk Kommune Matematikløft Den 18/ Matematikløft Kommunalt niveau Forenklede fælles mål (implementering) Matematikvejledere – uddannelse – arbejdsopgaver.
Den 29. september 2009 FURESØ SÆTTER LYS PÅ BØRN OG UNGE VELKOMMEN TIL KONFERENCE OG UDSTILLING De gode overgange – det vi vil.
Alternative pasningsformer Børn og Unge-udvalget 21. november 2012.
Bornholms Regionskommunes samarbejde med og opgaver i forhold til de mange private daginstitutioner i Kommunen DLO konference 2. juni 2016 Leder af Dagtilbud.
-GIV SPROGET VOKSEVÆRK Gyldendals 5. maj KORT OM MARY FONDEN OG BAGGRUNDEN FOR LÆSELEG.
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
BKF Børne- og Kulturchefforeningen Dagplejen – en central brik i kommunernes dagtilbud -BKF-synspunkter om omstilling på dagtilbudsområdet på FOA- konference.
Netværksledelse For børn, personale og ledere. Vision Netværks(ledelse) til udvikling af meningsfulde sammenhænge baseret på effektive netværk, med fokus.
Dagtilbudsstrukturen Statusmøde den 3. november 2016.
Sprogrigt miljø til børn - biblioteket som aktiv spiller
Ledelsens betydning for at lykkes!
Måleredskaber i dagtilbud En guide til at vurdere og vælge redskaber til måling af læringsmiljøkvalitet i dagtilbud Juni 2017 Måleredskaber i dagtilbud.
Forebyggelsesarbejdet i dagtilbud DB DB Topmøde 15. april 2016
Handleplaner for Mad og måltider
Plan for sammenhængende indsats overfor ungdomskriminalitet
Børn med særlige behov i dagplejen
BOG 11: Kulturelle udtryksformer og værdier
Præsentation af projektet Udviklingsprojekt vedr
Velkommen til praktikvejledertræf
Dagtilbudsreformen ”Stærke dagtilbud,- alle børn skal med i fællesskabet” Den styrkede pædagogiske læreplan Arbejdsgruppernes udkast til temabeskrivelser.
Danmarks Biblioteksforening Opinionsmåling, juni 2014
Målopfølgning – Børne- og Skoleudvalget
Præsentationens transcript:

Børns sprog og læsning – i dagtilbuddet

Baggrund Næsten 60 % af alle medarbejdere i det kommunale dagtilbud (daginstitutioner og dagplejere) er uuddannede inden for området Mange af dem er uvante med at læse, og kan derfor ikke i særlig høj grad inspirere de små børn til at læse bøger Sprogscreening af børn på 3 år og 5 år (FKO)

Status i dagtilbuddet mht. børns sprog Sprogvurderinger ved 3,3 år og 5 år viser, at det går dårligt i Horsens Kommune http://www.hjernenhjertet.dk/sprogvurdering Sprogpolitisk handleplan har indsatsområderne: sprogrige miljøer, ordkendskab og børnerettede samtaler F.eks. arbejder dagplejen med ”måltidets” fokusord, med dialogisk læsning og læse/leg

Fremtidens biblioteksbetjening af børn Biblioteket skal ud, hvor børnene er Biblioteket er den vigtigste kulturressource for børn i lokalsamfundene Udvalget anbefaler, at biblioteket arbejder på at etablere systematiske og forpligtende samarbejder med lokale institutioner

Indsatsområder Tilbud til ansøgere og deltagere i PAU-uddannelsen vedr. læsning for og med børn Handleplan under udarbejdelse i dagplejen under overskriften ’Biblioteket flytter ind i legestuen’ Personalemøder for dagplejere på biblioteket Familieiværksættere Digital læselyst i daginstitutioner Kulturkufferter Sprogstimulerende legetøj Samskabelsesaftaler mellem institution og bibliotek