Envina indsatsplanmøde februar 2017

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Temadag om den nye lovgivning
Advertisements

Bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed
Opfyldelse af lovmæssige bestemmelser Med udgangspunkt i bestemmelserne i Dagtilbudsloven vurderes øvrig lovgivnings forpligtigelse i forhold til opgaven.
Lektion 5 Siden sidst Tilbagekaldelse af forvaltningsakter
Dialogmøde på skoleområdet – Planche 1 Tidsfrister  Første kvalitetsrapport omfatter skoleåret  Inden den 15. oktober 2007 skal Byrådet drøfte.
Hvordan gør man, hvis det skal gøres rigtigt
Orientering fra Vandforsyningsmyndigheden Kontaktgruppemøder oktober og november 2013.
Miljøstyrelsen Høringsmøde:
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Vand- samarbejder Sanne.
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
Selvejende institutioner i Danmark
Miljøskadeloven Miljøskader & overhængende fare for miljøskader
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Muligheder for samfinansiering.
Takstberegning RAMMEAFTALE 2015.
Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse
HR Løn og Personale Kim Wissendorff og Mads Vestergaard.
GENERALFORSAMLING 2011.
MSB Aarhus Kommune Takstberegning RAMMEAFTALE 2012.
Hvad er en indsatsplan? En indsatsplan er en handleplan for grundvandsbeskyttelse Det er Vandforsyningsloven samt en tilhørende bekendtgørelse der beskriver,
Landinspektør Jørgen Heinemeier, Naturstyrelsen
Århus KommuneSocialforvaltningen Resultatopgørelse +/- 5 % RAMMEAFTALE 2008.
Vedtaget af Byrådet den 7. oktober 2013
IT workshop 30. september 2004 Beslutningsgrundlag for IT-omlægninger Beslutningsgrundlag for IT-omlægninger Et par tommelfinger regler.
Servicelovens §96 Før hjælperordning § 96. Kommunalbestyrelsen skal yde et tilskud til dækning af udgifter ved ansættelse af hjælpere til pleje,
NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Grundvandsforum Aarhus Kommune 5. oktober 2011.
Juridiske udfordringer
OPP-projektet – Vildbjerg Skole. Opstart af udbudsproceduren Offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse i EF-tidende med opfordring til at deltage i.
Farum 26. november 2014 Stenløse 8. januar Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg § 2. Et alment vandforsyningsanlæg skal.
Hvordan udarbejdes en indsatsplan?
Bjørneklo bekæmpelse EnviNa 20. Februar 2015.
Peter Lynggaard Investering og Finansiering Kapitel 5 - 7
Ny friplejeboligordning. Evaluering af friplejeboligordningen pegede på: Uhensigtsmæssigt med genudbud hvert 10. år Et ufleksibelt afregningssystem Nogen.
Ved Peter Petersen Formand for Oksbøl Vandværk 24. marts 2015.
Samarbejde, fusion, alliancer Peter Skanborg Partner Regler, bevæggrunde, tips.
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
Kapitel 21 Rådgiveransvar. Rådgiveransvar kapitel 21 I kapitel 21 gennemgås: Regler og definitioner Professionsansvar Erstatning for dårlig rådgivning.
Vejledningsmøde om økonomiske rammer. For at skifte mellem de forskellige niveauer og for at få den rigtige bullet frem, brug ’Forøge/Formindske indryk.
Vandsektorloven Startskuddet til en ny æra Startskuddet til en ny æra……
Studieretningsprojektet Anette Lind. Hhx-bekendtgørelsen § 22 Studieretningsprojektet skrives i 2 eller 3 fag med udgangspunkt i et studieretningsfag,
Hvad kan lade sig gøre i forhold til medfinansiering? Kristian E. Beyer Chef for Forretningsudvikling 1.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Nyt om pesticider og.
Nye arbejdsmiljøregler - fra sikkerhed til arbejdsmiljø august 2010.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temadrøftelse SUS Sundhedsaftale.
DABYFO kredsmøde i Odsherred 2. september 2015 Dispensation fra kravet til parkering i henhold til byggeloven Jens Bendix, Slagelse Kommune.
Vandrådsmøde Lejre 7. April 2016Pernille Weile. Fornyede indvindingstilladelser Indvindingstilladelser til drikkevandsforsyning gives for en periode af.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Dokumentationskrav ved.
Kapitel 24 Rådgiveransvar.
Oplæg om PLO-K Om PLO-K’s organisering, økonomi, opgaver og roller, kontaktperson i PLO-R, samt om PLO’s kommuneudvalg.
Hvad er benchmarking Benchmarking betegner et forbillede, som udgør udgangspunktet for bedømmelsen af en præstation i en eller anden henseende. Benchmarking.
Jupiter temadag den 30. maj 2007
GrundvandsERFAmøde 25. juni 2015
Økonomiske rammer Informationsmøde Den 6. oktober 2016, Skanderborg.
Vandsamarbejde i Sønderborg Kommune
Voksenansvar for anbragte børn og unge
Indhentning af Dokumentation
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Anvendelse af Boringsnære Beskyttelsesområder Høje-Taastrup Kommune
Status for indsatsplanlægningen i Sønderborg kommune
Strategi for grundvandsbeskyttelse
Ny husdyrregulering 2017 Konsekvenser for grundvandsbeskyttelsen
Vandsamarbejder v/Lise Højmose, Teamkoordinator, Aalborg Kommune
Helbredstillæg Folkepension.
Orientering omkring Budget
Erfaringer fra Vandsamarbejder
Personligt Tillæg Folkepension.
Tillægsprocent 2018.
Indsatsplaner og rammerne for grundvandsbeskyttelse i Favrskov Kommune
Velkommen til Møde om vandsamarbejde i Favrskov Kommune
Budgetter og priser 2018 HOFOR Vand Vallensbæk A/S
Stikprøvekontrol af de tekniske emner
Præsentationens transcript:

Envina indsatsplanmøde 8.-9. februar 2017 Vandsektorlov – finansiering af grundvandsbeskyttelse i den ny vandsektorlov Envina indsatsplanmøde 8.-9. februar 2017

Oplæg til forskningssekretariatet Hvordan kan vandsektorselskaber få takstfinansieret grundvandsbeskyttelse? Er der noget særligt, som kommunerne skal huske at skrive i indsatsplaner eller vandforsyningsplaner, for at vandsektorselskaberne kan få takstfinansieret grundvandsbeskyttelse? Skal det være et påbudt vandsamarbejde efter § 48 i vandforsyningsloven for at kunne få det takstfinansieret? Kan vandsektorselskaber få takstfinansieret grundvandsbeskyttelse som betales solidarisk mellem vandværkerne i kommunen, hvis vandsamarbejdet er etableret i medfør af § 48 i vandforsyningsloven (jf. ØK-bekendtgørelsens § 9 stk. 4), selv om al grundvandsbeskyttelsen ikke nødvendigvis er nødvendig for deres egen vandindvinding? Skal udgifter til grundvandsbeskyttelse / erstatninger til lodsejere effektiviseres?

Begreber Økonomisk ramme Fællesbetegnelse for de etårige indtægtsrammer og regnskabsmæssige kontrolrammer, der fastsættes for vandselskaber omfattet af vandsektorloven Indtægtsramme (> 800.000 m3 leveret vand) Regnskabsmæssig kontrolramme (>200.000 m3 og < 800.000 m3 leveret vand) Økonomisk ramme er en sammensætning af

Økonomiske ramme Fastsættes for selskabets samlede omkostninger til drift og anlæg som en samlet økonomisk grænse for selskabets indtægter Fastsættes med udgangspunkt i vandselskabets tidligere fastsatte indtægtsrammer og årsregnskaber Første gang på baggrund af faktiske driftsomkostninger 2013-2015 Fastsættes hvert år, senest den 15. oktober Udmeldes samlet for en reguleringsperiode på 4 år Overgår fra budgetterede udgifter i prisloftet til faktiske udgifter med økonomisk ramme Økonomisk ramme udmeldes for 4 år af gangen, men for de store selskaber er de sidste 2 år kun vejledende.

Fastsættelse af økonomisk ramme Faktiske driftsomkostninger: Alle vandselskabets driftsomkostninger, herunder omkostninger til almindelig vedligeholdelse. Anlægsomkostninger: De årlige lineære afskrivninger på anlægsomkostningen beregnet på baggrund af standardlevetider i pris- og levetidskataloget.

Lovgivning Bekendtgørelse om økonomiske rammer for vandselskaber Vejledning om indberetning til økonomisk ramme - for 2016 beregning (www.kfst.dk)

1. Hvordan kan vandsektorselskaber få takstfinansieret grundvandsbeskyttelse? 1. marts – 15. april – hvert år Indberetningsperiode til økonomiske ramme Driftsomkostninger til miljømål allerede godkendt i 2015 indgår Tillæg til økonomiske ramme svarer i store træk til de tidligere miljø- og servicemål kan altså hæve den økonomiske ramme skal indberette de afholdte omkostninger til et tillæg sammen med årsregnskabet kan anmode om forhåndsgodkendelse af, at betingelserne for at få tillæg er opfyldt Udgangspunktet er, at selskaberne skal anvende de fleksible økonomiske rammer til at dække omkostninger til såvel besluttede som uforudsete omkostninger. Hvis nærmere betingelser er opfyldt, kan selskaberne dog få hævet deres økonomiske rammer med et tillæg til forskellige former for omkostninger. Dvs. har man som vandselskab udgifter i det kommende år til grundvandsbeskyttelse skal de indberettes forud for at udgiften afholdes.

ØK-bgt. § 11 –tillæg til økonomisk ramme Et vandselskabs økonomiske ramme kan øges med et tillæg, der udgør vandselskabets samlede afholdte omkostninger, inklusiv omkostninger efter stk. 5, eller meromkostninger til statsligt eller kommunalt fastsatte, pålagte eller godkendte mål, såfremt disse omkostninger overstiger enten 1 pct. af den fastsatte økonomiske ramme for det pågældende år eller 500.000 kr. inden for et kalenderår

Målet skal være besluttet og dokumenteret ”I kan få tillæg til statsligt eller kommunalt fastsatte, pålagte eller godkendte mål. Statslige eller kommunale myndigheder skal altså have taget stilling til de enkelte mål eksempelvis i form af en myndighedsafgørelse, ved fastsættelse af krav i lovgivning eller godkendelse af jeres forslag til et mål. ” ”I har dog også mulighed for at få tillæg til mål, der er besluttet på jeres generalforsamling eller af jeres bestyrelse. Det forudsætter blot, at I indhenter kommunalbestyrelsens godkendelse af målet og aktiviteten. ” Altså på samme måde som tidligere med miljømål

Væsentlighedsgrænse ”I kan få tillægget til nye mål eller til meromkostninger til eksisterende mål, eksempelvis ved en udvidelse af målet. Hvis I tidligere har fået tillæg til miljømål eller servicemål, indgår dette allerede i jeres økonomiske ramme. I har dog mulighed for at opnå tillæg, hvis I har meromkostninger til disse mål. I kan kun få tillæg til jeres økonomiske ramme, hvis omkostningerne til tillægget overstiger en væsentlighedsgrænse. Væsentlighedsgrænsen er på 1 pct. af den fastsatte økonomiske ramme for det pågældende år eller 500.000 kr. på et kalenderår. I har mulighed for at akkumulere flere omkostningsberettigede tillæg inden for et kalenderår, sådan at de samlet overstiger 1 pct. af den fastsatte økonomiske ramme for det pågældende kalenderår eller 500.000 kr. Dette er illustreret med nedenstående eksempler. ”

1 % eller 500.000,- Ry Vandværk (oppumpet vandmængde 275.000 m3) – økonomisk ramme 5,7 mio. kr – 1 % = 57.000 kr. Aarhus Vand (oppumpet ca. 17 mio. m3– økonomisk ramme ca. 253.000.000 kr. – 1 % = 2,5 mio. kr. Hvis omkostninger er mindre end væsentlighedsgrænsen skal omkostningerne afholdes indenfor den eksisterende økonomiske ramme

Fastsættelse af økonomisk ramme 2. Er der noget særligt, som kommunerne skal huske at skrive i indsatsplaner eller vandforsyningsplaner, for at vandsektorselskaberne kan få takstfinansieret grundvandsbeskyttelse? Fastsættelse af økonomisk ramme Ikke hvad jeg kan finde – men det skal nok være kommunalt fastsatte og godkendte mål Tillæg til økonomisk ramme Kommunalt fastsat mål eller godkendt mål Som med de gamle miljømål Altså stadig tydelig formulering i indsatsplaner, at grundvandsbeskyttelse er noget vandselskabet skal arbejde med Så det er ikke anderledes end før hvor miljømål skulle være fastsatte eller godkendte – så vi skal være præcise i vores tekster – og tydelige i formulering – at det er noget de skal arbejde med.

Kommunalt fastsatte og godkendte mål Klart fremgå af dokumentationen, hvilket mål, der er besluttet hvem der skal udføre aktiviteterne Altså som før med miljø og service mål - målet er beskyttelse af grundvandet – hvem der skal udføre aktiviteteten – indgåelse af dyrkningsaftaler eller skovrejsning mm.

3. Skal det være et påbudt vandsamarbejde efter §48 i vandforsyningsloven for at kunne få det takstfinansieret? Det er ikke klart beskrevet – men formentlig skal det Jf. ØK-bgt. §9 stk. 4 samt vejledning Ikke-påvirkelige omkostning: Efter vandforsyningslovens § 48 skal der foreligge et påbud fra kommunalbestyrelsen eller miljø- og fødevareministeren om vandsamarbejdet. Påbuddet ved vandsamarbejdet skal dokumenteres ved indberetningen. Der har ikke tidligere været meget sammenhæng mellem denne lovgivning og indsatsplanlovgivningen som baserer så for så vidt muligt på frivillige aftaler. Dvs. har man oprettet et vandsamarbejde efter § 52b – er det omfattet af effektiviseringskrav – og om udgifterne kan finansieres måske.

? Formentlig ja – hvis der er givet et påbud efter VFL §48 - påbudt 4. Kan vandsektorselskaber få takstfinansieret grundvandsbeskyttelse som betales solidarisk mellem vandværkerne i kommunen, hvis vandsamarbejdet er etableret i medfør af § 48 i vandforsyningsloven (jf. ØK-bekendtgørelsens § 9 stk. 4), selv om al grundvandsbeskyttelsen ikke nødvendigvis er nødvendig for deres egen vandindvinding? ? Formentlig ja – hvis der er givet et påbud efter VFL §48 - påbudt Men nej – hvis det vandsamarbejde efter VFL § 52b - frivilligt

5. Skal udgifter til grundvandsbeskyttelse / erstatninger til lodsejere effektiviseres? ØK-bekendtgørelsens § 9: Individuelt fastsat effektiviseringskrav på indtægtsramme > 800.000 m3 Generelt fastsat effektiviseringskrav på regnskabsmæssig kontrolramme < 800.000 m3 Undtagelser fra effektiviseringskravet § 9 stk. 4 (ikke-påvirkelige omkostninger) (listen er utømmende): Pkt. 6 – Erstatninger Pkt. 7 - Vandsamarbejder etableret i medfør af § 48 i vandforsyningsloven Forud for vedtagelsen af den nye vandsektorlov var der store spørgsmål omkring disse effektiviseringskrav – hvad var omfattet og hvad ikke. Ifølge forsyningssekretariatet så er erstatninger til lodsejere det der kaldes ikke-påvirkelige udgifter – disse er fritaget for effektivisering krav.

Debat/erfaringer og spørgsmål Er der nogen der har erfaringer med området? Har vi flere spørgsmål til Forsyningssekretariatet/Energistyrelsen?

Vandsamarbejde Debat om muligheder Hvad skal samarbejdet indeholder? Hvad vandværkerne kan gør selv? Fordele og ulemper ved samarbejde? Fordele og ulemper – fordele og ulemper er forskellige for forskellige kommuner. Fællessekretariat – til indgåelse af aftaler og fører tilsyn. Vedtog en tillægstilkendegivelse – Sønderborg Kommune pålæg aktivt at arbejde for gennemførelse.