Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Karen Nielsen Breidahl Peter Kragh Jespersen Heidi Houlberg Salomonsen Institut for Økonomi, Politik.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Advertisements

Det gode samarbejde København Syd Samarbejde
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Tværsektoriel ledelse – hvorfor, hvordan, hvorhen?? Volume II
Proces på sundhedsområdet Det nære sundhedsvæsen
Evaluering af forløbsprogrammer og patientuddannelser
Udvikling og implementering af en kommunal model for
Brugerinddragelse i et uddannelsesperspektiv
Erfaringer fra Danmark efter 15 år
Vestegnsprojektet Forebyggelsespuljens temadag 4. oktober 2012
”Vigtige værktøjer i kronikerbehandlingen - Lægemidler”
Fra kontrolforløb til opfølgningsforløb: Mere kvalitet for pengene?
Geriatri og geriatrisk sygepleje i et vadested
Sundhedsaftale om det regionale samarbejde om infektionshygiejne, herunder MRSA Regionssundhedsplejerske Anita Fogh, og formand for arbejdsgruppen.
Temadag om forebyggelse og sundhedsfremme for personer med handicap
Vicedirektør Susanne Poulsen, Bornholms Hospital
Sven Erik Bukholt Center for Primær Sundhed og Forebyggelse
Sundhedsstyrelsen - specialeplanlægning
I T OG INFORMATIONSUDVEKSLINGS GRUPPEN OG SUNDHEDSAFTALE 3 Møde den 3.september 2013.
Facilitatorordningen: - Hvordan kan du bedst muligt udvikle kronikeromsorgen i din klinik? Store Praksisdag 3. februar 2011 Facilitatorer Bjarne Jørgensen.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Forløbsprogrammer – et værktøj i kronikerbehandlingen
Indsæt – Billede – Fra fil… her En fælles national satsning - den generiske model og forløbsprogrammerne Adm. direktør Else Smith 28. september 2011.
En styrket indsats for kronisk sygdom, d. 28. september 2011 Et løft i behandlingen - et kig på succeser og udfordringer.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014 v. Conni Christiansen Sundhedsaftale 2015 – 2018.
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
1 Resultater og perspektiver – Samordningsudvalg Syd
) Facilitatorordningen Store Praksisdag 3. februar 2011 Facilitatorer Bjarne Jørgensen & Tom Simonsen.
Pædagogik og underviserkompetencer
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Patientuddannelse - sundhedspædagogik i højsædet Udviklingschef Dorte Jeppesen og Underviser i sundhedspædagogik Helle Schnor.
Et godt liv for alle borgere Christina Krog, tlf. Om Sund By Netværkets strategiske satsninger og arbejdsmetode.
Ledelse og patientforløb Vicedirektør Bente Ourø Rørth Konference 6
De første erfaringer – og udfordringer?. De første erfaringer – og udfordringer?
Tine Jerris, projektleder i Kronikerprogrammet
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Sundhedsøkonomi og sårbehandling Hvilke tanker gør man sig i KL? v./ chefkonsulent Tina Jørgensen.
sammen om sundhed Sundhedsforum
Indhold, indsatser, implementering
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
UNIK 16. maj 2011 Shared care-platform for kronisk syge Chefkonsulent Tove Lehrmann, Region Syddanmark.
KL´s visioner for kroniske patienter
Grundaftale for hjælpemidler i et overordnet perspektiv
Ældre- og Handicapforvaltningen Seminar for tillidsrepræsentanter og Kredsbestyrelse i DSR Kreds Nordjylland Mandag den 3. juni 2013 Sundhedsaftaler i.
1 Sigtelinjer for arbejdet På baggrund af budgetmaterialet (inkl. bagvedliggende notater og viden i øvrigt): Udarbejde formuleringer til sigtelinjer for.
”Det Nære Sundhedsvæsen” Jan Trøjborg KKR Syddanmark, Januar 2012.
Københavns Kommune Evaluering og Next practice 23. maj 2013.
Hvordan skabes sammenhæng i kapacitet og ressourcer på tværs? Oplægsholder : Forebyggelseschef Eva Henriksen Kommunen har ca indbyggere En af to.
Sundhedsdataprogrammet Præsentation DRG-konferencen 2015 Ved Malene Højsted Kristensen, sekretariatschef Sundhedsdataprogrammet Sundheds- og Ældreministeriet.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
Ingelise Juhl, Sundheds- og omsorgschef ,Syddjurs kommune
Projekt PaRIS Projektgruppemøde d.14.januar 2009 Præsentation af: definition af innovation de foreløbige data fra de kvalitative data Projektleder Mette.
Sundhedsaftalernes betydning for bedre sektorovergange Det sammenhængende sundhedsvæsen – set fra regionernes perspektiv Kontorchef Janet.
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Konklusioner fra MTVén set ud fra en kommunal synsvinkel.
Forebyggelse og uddannelsesforløb for kroniske patienter Allan Flyvbjerg Formand for Diabetesforeningen og Professor ved Aarhus Universitetshospital Møde.
1 INDSATSEN FOR PERSONER MED KRONISK SYGDOM I REGION SYDDANMARK - ET SAMARBEJDE MELLEM REGION SYDDANMARK, REGIONENS KOMMUNER OG ALMEN PRAKSIS Charlotte.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Helle Ploug Hansen Marie Henriette Madsen Niels Viggo Hansen.
Etniske minoriteter på op gangen, en udfordring?
Sammenhæng i hjerterehabilitering
Temamøde om social ulighed i sundhed
Arbejdsgruppen vedr. patientrettet forebyggelse
Erfaringer fra Aalborg Kommune
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Nationale kræftplaner
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
Implementering af det tværsektorielle forløbsprogram for mennesker med diabetes.
Mere sundhed i det nære På borgernes præmisser Vision:
Præsentationens transcript:

Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Karen Nielsen Breidahl Peter Kragh Jespersen Heidi Houlberg Salomonsen Institut for Økonomi, Politik & forvaltning Aalborg universitet

Forskningsdesign og metoder til besvarelse af MTV-spørgsmål i organisationsanalysen Analysen af internationale erfaringer:  Systematisk litteratursøgning og –gennemgang med hjælp fra Sundhedsstyrelsen  Et enkelt evalueringsstudie af implementering af Expert Patient Programme i Primary Care Trusts i det engelske sundhedsvæsen Analysen af DK uddannelser:  Design: komparativt case-design kombineret med best-case kriterier på det kommunale niveau - alle regioner og 5 kommuner – dvs. Kommuner, som er længst fremme med udviklingen og organiseringen af sygdomsspecifikke uddannelser i de enkelte regioner  Metoder: Dokumentstudier, telefoninterviews og fokusgruppe interviews med repræsentanter fra regioner og kommuner – fra embedsmænd med primært ansvar for at organisere og placere uddannelserne i den samlede indsats for kronikerne i kommunerne til personer som underviser på selve uddannelserne. Dertil kommer en enkelt praksis konsulent

Hvad er de internationale erfaringer med organisering af patientuddannelse?  Generel patientuddannelse  Rekruttering af undervisere og patienter  Kommunikation af tilbud – både i forhold til valg af medie og i forhold til at ramme en bred målgruppe givet uddannelsens generelle karakter  Overvinde skepsis blandt aktører fra sekundær sektor  Etniske minoriteter og socialt udsatte grupper  Ledelse samt placering af tilbuddet i forhold til politikker, strategier og organisering i det samlede sundhedsvæsen

Hvordan er sygdomsspecifikke og generelle patientuddannelser organiseret i dansk sammenhæng?  Sygdomsspecifikke patientuddannelser  Ikke én, men flere organiseringsmodeller på tværs af regioner og kommuner – der er således en vis variation mellem både de kommunale tilbud og de tilbud som pt. stadig findes på sygehusene – det gælder også indenfor samme patientgruppe  I regionerne er uddannelserne koblet til samlede strategier for kronikere  I forhold til nu- og fremtidig arbejdsdeling mellem regioner og kommuner har sundhedsaftaler og forløbsprogrammer været rammen for arbejdet med arbejdsdeling  De fleste regioner har planer om standardisering af uddannelser i sygehusregi  Case-kommuner er relativt langt med implementering –det gælder særligt for KOL  Generelle patientuddannelser  Alle case-kommuner udbyder CDSMP-modellen  Dertil kommer et tilbud i Holstebro efter principper for Læring og mestringsforløb for kronisk sygdomme efter inspiration fra Norge

Hvilke barrierer og muligheder kan identificeres for organiseringen af de to typer af patientuddannelser i de danske regioner og kommuner?  Forskellige kulturer:  Naturvidenskabelige evidenstraditioner i sygehussektoren  Sundhedspædagogisk og social tilgang i kommunerne, med vægt på patientoplevelser  Men også et ønske fra kommunernes side om at arbejde mere evidensbaseret med patientuddannelser på sigt  Stor variation mellem kommunale tilbud – udfordring for udvikling af ensartede tilbud i sygehusregi – forskel på de kommunale tilbud som det samme sygehus kan udskrive patienter til  Rekruttering og kommunikation af patienter  Økonomi og økonomisk ansvar  Ildsjæle, med dertil hørende ’sårbarhed’ i organisering

Hvilke kompetencer fordres i forbindelse med de to typer af patientuddannelser?  Ikke muligt at give entydigt bud på den ’optimale’ kombination af kompetencer, men samlet peges der på et behov for at udvikle sundhedspædagogik som fagområde.  Den faglige kompetence skal kobles med kompetencer til at:  ”…kunne håndtere deltagernes fortællinger og sygdomserfaringer og de stemninger, der skabes, når de fortælles i et patientuddannelsesforløb.”  ”…træde ind i borgernes hverdagsliv.”

Hvilke perspektiver kan der, på baggrund af den samlede organisationsanalyse, peges på i forhold til den fremtidige organisering af patientuddannelser?  Pt. ikke ’one best way of organizing’… en sådan vurdering er også altid afhængig af hvilke kriterier og hensyn som lægges til grund for vurderingen – økonomiske, sundhedsfaglige, sundhedspædagogiske, politiske mv.  Fokus på etniske minoriteter samt socialt udsatte  Ensartet udbud af patientuddannelser i kommuner vil give mulighed for:  Faglig, herunder både sundhedsfaglig og sundhedspædagogisk udvikling og systematisk evaluering af effekten af uddannelser  Muliggøre standardisering af uddannelser i sygehusregi  Ensarte arbejdsdeling mellem regioner og kommuner