Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle. Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
1 Børnehuset Troldehøj Kreativitet i leg og bevægelse som udviklings potentiale. Helle Rømer.
Advertisements

Set i forældreperspektiv
Forældresamarbejde på Gjøl Skole
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Forandringsteori for Frue i Eget Liv / Indvandrerkvindecenteret 2013
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Buskelundskolens børnehave Fokus for år
Psykoedukation til unge i OPUS
Et væksthus for børn og voksne
Introduktion til Sprogpakken
Læreplaner Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan som skal give rum for leg, læring og udvikling. Den pædagogiske læreplan beskriver.
Introduktion til Sprogpakken
Folkeskolereform Et fagligt løft af folkeskolen.
Kids n’ Tweens, Leg og læring
Tryllefløjten tilbyder børnene kulturelle oplevelser indenfor drama, kunst, kulturhistorie og musik i børnehøjde i tæt samarbejde med kulturinstitutioner.
….er familiens pusterum. Muligheder og udfordringer Familiens store udfordringer:  Tid  Individualisering  Mediebombardementer  Opbrud – mange skilsmisser,
Velkommen til dag 3 omsorg for personer med demens
Jeg støtter barnet ved:
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
3 eksempler på, hvordan sundhed.dk hjælper borgerne
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Irene Oestrich, psykolog, ph.d., adj. Professor
- Hvad kan I forvente som forældre?
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Fogedvængets organisation Teknisk-Administrativ
Temaeftermiddag om design af sociale læringsmiljøer.
Tema 3 Samarbejde om indsatsen for barnet Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier x Læreplans.
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Velkommen til Platangårdens Ungdomscenter
Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.
Præsentation af forårs-sfo
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Hvad ved vi om voksnes læring? Stavanger, 5. Marts.
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
Relations kompetencer
Fra måske egnet til egnet Eud-Start Træningsbanen til en erhvervsuddannelse.
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
Retspsykiatri Middelfart Rehabiliteringsafsnit P5.
Velkommen I bedes sætte jer i par ved siden af én I ikke kender i forvejen. Tak Marieke Brinck Efterskolernes Sundhedskonference den 14. maj
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Patientundervisning 6. Session Unipolar depression Håndtering af kognitive vanskeligheder.
Kort intro Rekreativ skov for lokale, kommunen, turister For folkesundhed, bosætning og turistindtægter Gøre kommunen til grønt og blåt friluftsmekka.
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
Konflikthåndterende kultur på SOSU-Silkeborg. Educating Tommorrow´s Professionals Find ro og styr dig selv med meditation Den indre og ydre verden Det.
Mission HVORFOR er vi her og hvad vil vi opnå ? DVL skaber gode vandreoplevelser for hele livet, hvor vi får mere end vandring Socialt samvær Det er sikkert.
EVALUERING AF LÆREPLANER KRUSEDULLERNE Sociale kompetencer.
Sammenhængen mellem fysisk aktivitet og læring. Konsensus – verificering og enighed. __________________________________________ Den endelige konklusion.
Krop og bevægelse 1. Halvår 2016 ? JUL JAN APR OKT JUN MAJ MAR FEB AUG SEP NOV DEC
Velkommen til temadag Forår Velkommen til forårstemadag 2015 Lovgivning i praksis – fra jer Kan et godt samarbejde med A-kasserne styrke indsatsen.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
Europæiske Kulturbørn Dansk inspirationsseminar
Stresscoaching forløb Et individuelt stresscoaching forløb for dig, der har fået stress. Forløbet tager udgangspunkt i din stress-situation og strækker.
Små glade ben i tal.
Halvår 2015 Krop og bevægelse 1.Halvår 2016 ? JUL JAN APR
Den pædagogiske læreplan
Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V
Udkast til principper for forældresamarbejde Et stærkt samarbejde mellem forældre og personale skal styrke vores fælles indsats for børn og unges trivsel.
Flere gode år på arbejdsmarkedet
Regionale arbejdsmarkedsråd og borgere med funktionsnedsættelse
Inspirationsworkshop med fokus på
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle

Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp i hverdagen efter en erhvervet hjerneskade  Formålet med støtten er at styrke udviklingsmuligheder eller at kompensere for nedsat funktionsevne ved at skabe overblik og struktur i hverdagen.  Eksempler på dette kan være:  Støtte til at læse og forstå post  Kontakt til læge, jobcenter eller anden offentlig myndighed  Strukturering af hverdagen  Støtte til igangsættelse eller genetablering af sociale kontakter  Støtte til genetablering af en funktionel hverdag  Støttende samtaler

 For at nå frem til bestillingen ” et af fokus punkterne” kan det pædagogiske værktøj være, den støttende samtale.  Mine erfaringer, med mennesker der har pådraget sig en sen hjerneskader er at borgerne har stort udbytte af at være i naturen.  En samtale i naturen er en anden oplevelse - ude i skoven - eller bare i det fri man mærker det er et kravløst rum – i naturen kan man bare være og elementerne kan bruges på mange forskellige måder.  I naturen er der ”højt til loftet” og ro til fordybelse.  I naturen kan man være sig selv og det er muligt - at have en stille stund eksempelvis i en samtale – uden at der tolkes på det.  I naturen opstår ofte en ligeværdighed der ikke findes ved køkkenbordet eller i det konstruerede rum.

 Som hjemmevejleder opdager jeg ofte styrker og kompetencer, som jeg ikke ser i omgivelser i hjemmet.  I forbindelse med samtalen er det ofte - at borgeren åbner op - og selv er med til at se nye sider af sig selv.  Denne narrative fortælling er med til at ændre eget selvopfattelse.  Når borgeren selv åbner op - og derved ser nye sider af sig selv - er det med til at styrke kernen af selvopfattelsen.  Naturen kalder på vores sanser, hvis vi er trygge ved at være i den, kan vi bruge den til at finde ro, mærke os selv og hente styrke til hverdagens strabadser.  Forskning viser, at ophold i naturen har en positiv effekt på mennesker.

 Forskning viser at mennesker der tilbringer 20 minutter eller mere ude hver dag, har en bredere og mere åben tænkning, hukommelsen udvides, og giver derved mulighed for, at fastholde flere tanker i hovedet.  20 minutter ude hver dag, giver et lysere sind og en mere positiv tilgang til livet.  Derudover kan naturen være med til at styrke sociale kompetencer, styrke læring, og koncentration – samt være med til bearbejdelse af stress og kriser.  Jeg oplever som den professionelle - at det er lettere at rumme borgerens følelser som vrede, glæde, irritation og magtesløshed, når man færdes ude. At være den aktive lytter.  Forskning viser ligeledes at ved at udvikle kroppens resurser hos borgeren, kan man styrke den psykiske robusthed.

 Ændring af vaner og graden af mange succes oplevelser - der opleves i naturen er med til at skabe stærke og positive markører i hjernen.  Oplevelsen af ” jeg kan ” opleves ofte efter en tur i det fri – og det giver en god grobund for udvikling.

Dagtilbud for personer med senhjerneskade i Faaborg-Midtfyn Kommune § 104  Tilbuddet danner rammen om aktiviteter og samvær  Aktiviteterne er skemalagte og planlagt for et halvår ad gangen  Eksempler kan være, træning, kognitiv terapi, kommunikationsgrupper, brætspil, ADL, IT, vandring mm  Sådan gør vi:  Vi hjælper og støtter med at skabe nye strategier i dagligdagen  Indarbejdelse af nye strukturer der understøtter følgerne af hjerneskaden  Miljø hvor der er plads til forskellighed, humor og god tone.

Dagtilbuddet Hillerslev  Naturen som aktivitet:  Korte vandreture  Lange vandreture  Ture ud i det blå  Meditationer i naturen  Lege  Træning  Samtaler  ”Ude – kontor”  Tema - uger