Somatisk SOF Sydvestjylland den 22. januar 2014 Implementering af strategi for forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme for mennesker med en sindslidelse.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Oplæg ved Claus Graversen, chefsygeplejerske 3. April 2013
Advertisements

Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Ved Anette Bækgaard Jakobsen, afdelingschef, Region Syddanmark
1 Resultater og perspektiver – Samordningsudvalg Syd
Sygehus perspektiv Afgiftning og motivation af misbrugere.
1 Sigtelinjer for arbejdet På baggrund af budgetmaterialet (inkl. bagvedliggende notater og viden i øvrigt): Udarbejde formuleringer til sigtelinjer for.
NETVÆRKSMØDE EVALUERING 3. NETVÆRKSMØDE.
Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
Når sammenhæng er bundlinje. Det glade budskab! Driftstal fra Sherpa 0-2 års ledighed Sammenlignelige tal fra andre forskningsdesign 1 år39 %4-12 % 2.
SPOT på dansk v/ Uddannelsesleder Helle Rasmussen Sundhed og Omsorg – Aarhus Kommune.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
Sundheds- og Forebyggelsesudvalgets høring om sektorovergange og samarbejdet mellem regioner, kommuner og almen praksis Hvordan skaber vi sammenhængende.
Erfaringer med talentudvikling i praksis Den 10. oktober 2008.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Netværksmøde for Teamledere aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere Onsdag den 10. december 2014.
Målgrupper for ressourceforløb Beskæftigelsesregion Midtjylland 13. juni 2014.
Borgerinddragelse, motivation og progression, når borgeren har en psykisk lidelse Forskningsoverlæge, ph.d. Lene Falgaard Eplov Forskningsenheden Psykiatrisk.
Center for Kvalitetsudvikling KVIS 22. september 2009 Pilotundersøgelse af Patientoplevet Kvalitet i Speciallægepraksis 2009 Design, resultater og udviklingsmuligheder.
Sunde arbejdspladser 14.marts 2016 Una Arnbjørn Projektleder for partnerskabet Projekt: Sammen står vi stærkt – ny model til mere sundhed på arbejdspladsen.
Det regionale projekt ”Bristede Drømme-Nyt håb” - Status november 2013.
De nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Årsmøde om stofmisbrugsdatabasen Scandic Hotel Odense, 4.december 2015 Socialstyrelsen,
Plan for den ældre medicinske patient Seminar om fremtidens indsats for ældre medicinske patienter Danske Regioner maj 2009 Pernille Slebsager.
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats Indsatsen består af Ekspertrådgivning og inspiration Forskningsprojekt på de regionale arbejdspladser.
Århus Universitetshospital, Århus Sygehus Region Midtjylland Subakut geriatrisk dagafsnit med sammedagsudredning Bjørn Mathiassen Overlæge Geriatrisk Afdeling.
Rationel farmakoterapi Speciallægeuddannelsen i almen medicin.
Workshop 1: Sygefravær Hvor kommer de syge fra – og hvad kan vi gøre ved det? Elsebeth H. Troelsgaard, udviklingskonsulent og Emil Raun, direktør Arbejdsmarkedsservice,
Projektcenter Sønderjylland Jobcentre, virksomheder og a-kassers rolle på sygefraværsområdet Workshop 1: Sygefravær Mandag d. 14. april 2008, Odense Congress.
Fremtidens matematik, marts 2015 Carl P. Knudsen Hvad er DASG ?
Psykiatrien Region Sjælland. Vi vil komme omkring: 1.Hvad er Psykiatri 2.Psykiatrien Region Sjælland 3.Samarbejdet med kommunerne 4.Ønsker og forventninger.
Nye analyser Jobcenterchefmødet den 6. september 2011.
1 INDSATSEN FOR PERSONER MED KRONISK SYGDOM I REGION SYDDANMARK - ET SAMARBEJDE MELLEM REGION SYDDANMARK, REGIONENS KOMMUNER OG ALMEN PRAKSIS Charlotte.
Hvis Fagligt Begrundet Arbejdsdeling er svaret Hvad er så spørgsmålet?
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Brug for alle – elementerne i indsatsen v/ kontorchef Marianne Sumborg.
Hjerterehabilitering i Danmark lige nu! v/Lene Joensen Akademisk medarbejder Sundhed og Forebyggelse.
Brug for alle - Økonomi, ansøgning og evaluering.
ADHD Forstyrrelse af aktivitet og opmærksomhed. Diagnostiske kriterier – Kernesymptomer Opmærksomhed Hyperaktivitet Impulsivitet.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Velkommen til fælles temadag om opfølgning på akutindsatsen og det fremtidige samarbejde d. 28. august 2013.
Langtidsledighed i Midtjylland. Langtidsledighedsanalysen Langtidsledigheden har vist en svagt faldende tendens de seneste måneder – men: Der er fortsat.
Forslag fra arbejdsgrupperne
Høje-Taastrup Kommune er kendt for sine stærke lokalsamfund, hvor det er attraktivt at være frivillig, og hvor borgerne er aktivt engagerede, har indflydelse.
Præsentation af resultaterne fra
Fokusområder og indsatser i og det fremadrettede arbejde i PSOF Vestjylland Den 11. november Sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov.
Velfærdskommunen under forandring – kultur, kompetencer og komplekse problemer Kommunens (næst)største arbejdsplads.
En nordjysk investering – Vejle
Landsdækkende virksomhedskampagne
Den gode henvisning og epikrise
Frivilligheden i Vordingborg
Er din klinik klar til surveyorbesøg?
Medicintjek i praksis LM brug er vigtigt ved sygdom –så længe de anvendes korrekt OBS underbehandling er også et problem Forkert bug af LM er et problem.
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Fordeling af funktioner blandt de somatiske sygehuse i
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Halvårsmøde om arbejdsmiljøarbejdet
Evaluering af unge-kampagnen ”Tænk hvis alle arbejdede sort…” mod sort arbejde TNS Gallup februar 2006.
Rammer for bedre hverdagsrehabilitering
TEMADAGE OM PALLIATION 2018
Præsentation af Region Syddanmarks ”Hvordan har du det?” – 2017
Er KRAM en skam? Signild Vallgårda
Hvilke punkter vil jeg komme ind på?
En god start på lægelivet
Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder
Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder
samarbejdsaftalen for traumatiserede flygtninge og krigsveteraner
Udvalgte forskningsresultater
[klik og indsæt kommunenavn]
Afdækning og forhandlinger med BUF og SKK
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Efterbyggelse.
arbejdspladsvurdering (apv) februar – 13. marts 2019
Præsentationens transcript:

Somatisk SOF Sydvestjylland den 22. januar 2014 Implementering af strategi for forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme for mennesker med en sindslidelse i Region Syddanmark

Formål Give en status på implementering af strategien, herunder præsentere resultaterne fra forskellige analyser. Der ønskes en drøftelse på baggrund af oplægget omkring hvilke initiativer Samordningsforum Sydvestjylland kan igangsætte i forhold til implementering af strategien.

Disposition Status på implementering af strategien Resultater fra tracerforløb Analyse af overdødeligheden blandt psykisk syge i RSD Analyse af psykiatriske patienters kontakt med de somatiske sygehuse

5 Strategien Strategien er fælles for –Somatikken –Psykiatrien –Praktiserende læger –Kommunerne Alle aktører skal hver for sig tage ansvar for at mennesker med en sindslidelse og livsstilssygdom tilbydes relevant forebyggelse og behandling Det er normalsystemet der skal fungere Implementeringen sker med udgangspunkt i de lokale psykiatriske samordningsfora

Igangsatte initiativer til implementering af strategien Film omkring strategien til alle medarbejdere i alle sektorer Etablering af hjemmesiden Partnerskabsaftale med de 22 syddanske kommuner og Steno Center for Sundhedsfremme om fælles uddannelse ”livsstilsguide i praksis”. Projektet har fået bevilliget 3 millioner kr. af Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed og vil køre i perioden

Igangsatte initiativer til implementering af strategien Overvejelser om etablering af et medicinsk ambulatorium på psykiatrisk afd. i Lillebælt. § 2- aftale på praksisområdet – afventer godkendelse af praksisplanen Fælles møder mellem de somatiske og psykiatriske samordningsfora – også på medarbejderniveau Ansættelse af ekstra farmaceuter i psykiatrien til medicingennemgang

8 Tracerforløbet efteråret 2014 Gennemført af Center for Kvalitet

Resultater fra tracerforløbet 3 tracerforløb blev gennemført i efteråret tracerforløb er gennemført primo september Målgruppe: Borgere med psykisk sygdom og samtidig livsstilssygdom Tracerforløbet har fokus på strategiens 5 indsatsområder: Viden Politikker screening for og opfølgning på KRAM Forebyggelsestilbud Fastholdelse af patienten/borgeren i et forløb

Efteråret 2014: Resultat 4 tracere Viden og uddannelse –Ingen systematisk planlagt uddannelse –Ingen eller få kursustilbud (Samme resultat fra tracerforløbet i efteråret 2013) Politikker –Begrænset kendskab til strategien og dens indsatser –Nogle steder understøttes strategien af lokale politikker og retningslinjer (Lidt større kendskab til strategien end ved tracerforløbet i efteråret 2013)

Efteråret 2014: Resultat 4 tracere Screening for og opfølgning på KRAM –Uklart blandt aktørerne, hvem der følger op på KRAM screening (Samme resultat ved tracerforløbet i efteråret 2013) Forebyggelsestilbud –Forebyggelsestilbud spænder fra ingen til flere –Manglende kendskab til tilbud (Samme resultat ved tracerforløbet i efteråret 2013)

Efteråret 2014: Resultat 4 tracere Fastholdelse –Gode overvejelser i forhold til at motivere patienten/borgeren til sundhedsfremmende tiltag og samtidig respektere dennes valg –Der tages højde for patientens/borgerens individuelle ønsker og der bliver gjort meget for at imødekomme dem –Netværksmøder mellem aktørerne anvendes –Afslutning af patienten efter 2 udeblivelser ses stadig (Der er større fokus på fastholdelsesindsatser end ved tracerforløbet i efteråret 2013)

Overdødelighedsanalyse Gennemført af Århus Universitet

Resultater fra Århus Universitet - 1 Undersøgelsen viser overdødeligheden blandt psykisk syge i Region Syddanmark sammenlignet med de øvrige regioner Baseline for overdødeligheden i Region Syddanmark Analysen er opdelt i 2 målgrupper fælles for begge målgrupper er: Analysen er for perioden 30. juni 2012 – 1. juli 2013 Borgerne er 15 år eller derover pr. 30 juni 2012 Forskellen på de 2 målgrupper er: Målgruppe 1: Kun borgere med svær psykisk lidelse Antal dødsfald i RSD i perioden: 120 Målgruppe 2: Borgere med svær psykisk lidelse og anden psykisk lidelse Antal dødsfald i RSD i perioden: 1.616

Resultater fra Århus Universitet – 2 Målgruppe 1 (svær psykisk sygdom) Tabte leveår for en kvinde/ mand i RSD med svær psykisk sygdom –Kvinder: 16,1 år –Mænd: 13,6 år Merete Nordentofts undersøgelse 2011 (svær psykisk sygdom) Tabte leveår for en kvinde/ mand i DK med svær psykisk sygdom –Kvinder: 15 år –Mænd: 20 år Målgruppe 2 (psykisk sygdom) Tabte leveår for en kvinde/ mand i RSD med psykisk sygdom –Kvinder: 8.9 år –Mænd: 12,3 år

Resultater fra Århus Universitet – 3 Øvrige interessante resultater fra undersøgelsen: -Den relative dødelighed er specielt høj i de yngre aldersgrupper -Overdødeligheden er ikke faldende, hvis man sammenligner med de fire foregående år -Overdødeligheden blandt psykisk syge er ens regionerne imellem

Psykiatriske patienters kontakt til de somatiske sygehuse i perioden Gennemført af afdeling for Sundhedsdokumentation

% af overdødeligheden blandt psykisk syge skyldes manglende behandling af samtidige fysiske livsstilssygdom På den baggrund er det blevet undersøgt, hvor stor kontakt psykiatriske patienter her til de somatiske sygehuse Formålet er 1)At undersøge om psykiatriske patienter i RSD får den samme behandling for sine livsstilssygdomme, som patienter uden en psykiatrisk lidelse – målt på DRG og DAGS- værdi samt antallet af kontakter 2)Om andelen af psykisk syge der er i kontakt til de somatiske sygehuse svarer til den andel der burde være, når man sammenligner med hyppigheden af dødsfald blandt psykisk syge med f.eks. samtidig KOL (3-5) eller samtidig diabetes (3-4)

Overordnede tendenser i analysen: -I forhold til KOL, diabetes og astma indikerer resultaterne, at borgere med psykisk lidelse får den samme behandling som den almindelige befolkning, når de først er i kontakt med de somatiske sygehuse -Tallene viser dog, at der er en tendens til, at populationen af psykisk syge bliver somatisk underbehandlet, når man fra forskning ved, at borgere med psykisk sygdom har en markant højere dødelighed på de enkelte livsstilssygdomme. -På hjerte- karområdet indikerer tallene, at der sker en underbehandling særligt i forhold kvinder -Tallene indikerer, at et ikke tilstrækkelig antal af psykisk syge er i kontakt med de somatiske sygehuse

Andel af borgere med psykiatrisk lidelse, 18+ år, der har haft kontakt med sygehusvæsenet med aktionsdiagnose diabetes, KOL eller astma Sygdom Antal patienter Antal kontakter Samlet DRG/DAGS- værdi Gennemsnitlig værdi pr. kontakt Gennemsnitligt antal kontakter Andel af indlagte Diabetes ,52,3 % KOL ,11,7 % Astma ,80,9 % Sygdom Antal patienter Antal kontakter Samlet DRG/DAGS- værdi Gennemsnitlig værdi pr. kontakt Gennemsnitligt antal kontakter Andel af indlagte Diabetes ,8229,51,7 % KOL ,4387,01,2 % Astma ,8905,10,6 % Andel af borgere i hele Region Syddanmark 18+ år, der har haft kontakt med sygehusvæsenet med aktionsdiagnose diabetes, KOL eller astma

Andel af kvinder med psykiatrisk lidelse, 18+ år, der har haft kontakt med sygehusvæsenet, hvor aktionsdiagnosen er en iskæmisk hjertesygdom, fordelt på alder Alder og køn Antal patienter Antal kontakter Samlet DRG/DAGS- værdi Gennemsnitlig værdi pr. kontakt Gennemsnitligt antal kontakter Andel af indlagte ,60,1 % ,50,8 % ,42,1 % ,92,9 % Kvinder i alt ,41,3 % Andel af kvinder i hele Region Syddanmark 18+ år, der har haft kontakt med sygehusvæsenet, hvor aktionsdiagnosen er en iskæmisk hjertesygdom, fordelt på alder Alder og køn Antal patienter Antal kontakte r Samlet DRG/DAGS - værdi Gennemsnitli g værdi pr. kontakt Gennemsnitlig t antal kontakter Andel af indlagte ,40,0 % ,30,3 % ,21,6 % ,94,5 % Kvinder i alt ,51,4 %

Mulige indsatsområder Fokus på udeblivelser og hvordan man afslutter patienter Fælles undervisning mellem somatik og psykiatri Aftaler omkring udveksling af informationer i forbindelse med KRAM screening, herunder hvem der har ansvaret for at følge op på KRAM- screeningen. Fokus på den praktiserende læges rolle Tilpas indsatsen i forhold til patientens egenomsorgsressourcer – individuel vurdering