Kan man evaluere leg? Anne Kjær Olsen Områdechef, EVA Pædagogiske Konsulenters Landskonference 2012 Nyborg, 18. april 2012.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

Sprogpakkens 6-dages kursus
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Præsentation Pædagogisk konsulent Erik Hønge Uddannet fritidspædagog Leder af en børnehave Leder af et fritidshjem SFO-konsulent Freelancekonsulent bl.a.
Agi Csonka, direktør Danmarks Evalueringsinstitut
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Buskelundskolens børnehave Fokus for år
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Introduktion til Sprogpakken
Introduktion til Sprogpakken
Tryllefløjten tilbyder børnene kulturelle oplevelser indenfor drama, kunst, kulturhistorie og musik i børnehøjde i tæt samarbejde med kulturinstitutioner.
ORIENTERING OM LEDELSESEVALUERING – til medarbejdere
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Læreplaner i Højvangen
Læringsmiljøvurdering - dynamisk udvikling af pædagogiske læringsmiljøer Svendborg den 14. marts 2013.
Betydningen af Pædagogisk engagement og relationsprofessionerne
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier x Læreplans.
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Høring om digitale redskaber i dagtilbud og digital dannelse 28/ Kari Eggert Rysgaard, DFI / Skoletjenesten.
Pædagogisk forår i København
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Målstyret læringsreform
Vejen Kommune Det er besluttet, at alle skoler i Vejen Kommune arbejder med Vurdering for Læring. Alle skoler arbejder efter en fælles procesplan. Arbejdsgrupper.
Målet er … En længere skoledag med mere tid til undervisning Nye og mere varierede undervisningsformer Mere fokus på faglighed Mere fokus på trivsel Og.
Evaluering på dagtilbuds- og skoleområdet BKF Regionsformandsmøde 23. Maj 08.
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
Reform til Kærbyskolen Overordnede mål - Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige de kan. -Folkeskolen skal mindske betydningen af.
Dagtilbudskonference i Bella Center d. 13. september Tale ved Per B. Christensen, formand for Børne- og Kulturchefforeningen Kommunale udfordringer på.
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier x x.
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier x Læreplans.
Kommunernes behov for forskning AKF seminar 25. september 2007 Ved formand for Børne- og Kulturchefforeningen og Børne- og kulturdirektør i Næstved Per.
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier x Læreplans.
Kompetenceudvikling og Teamsamarbejde Projekt ”Fælles Værdier – Fælles Fodslaw” - når vejen dertil er gennem vores pædagogiske praksis.
Relations kompetencer
Vejlederportfolio – en arbejdsform til udvikling af vejlederpraksis. Nu med praksiseksempler Efterskolernes vejledertræf 2011 Olav Nielsen, Margrethe Brunsbjerg,
F REMTIDIGE OPGAVER FOR PÆDAGOGISKE KONSULENTER PÅ DAGINSTITUTIONSOMRÅDET Faggruppeudvalget for pædagogiske konsulenter i FOA FOA - Pædagogiske konsulenter.
Program for læringsledelse Ved Birgit Lindberg, Sekretariats- og dagtilbudschef 12. januar 2016.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Overskrifter: Hvad skal der til for at styrke samarbejdet med forældrene om børns læring, og hvilken effekt har det?  En grundlæggende, forskningsbaseret.
1 Hvem deltager i Program for læringsledelse ?. 2 Deltagende kommuner med dagtilbud Billund Fredericia Hedensted Kolding Nordfyn Svendborg.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
GODT I GANG MED TEGN PÅ LÆRING At evaluere læring.
Hvad gør det gode godt? Konference for dag- og fritidsinstitutioner Opsamling – og tilbageblik på dagens udbytte Den 19. november 2007 Kulturhuset i Farum.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
EVALUERING AF LÆREPLANER KRUSEDULLERNE Sociale kompetencer.
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
Sammenhæng mellem indsatsområder på Dagtilbud v/Birgit Lindberg Arbejdsmøde for Dagtilbud den 18. august 2015.
Skoledagens indhold: Helstøbt kompetencebegreb, mange læringsrum SFO Tænketank Danmark Landsmøde 5. april 2013.
BKF Børne- og Kulturchefforeningen Dagplejen – en central brik i kommunernes dagtilbud -BKF-synspunkter om omstilling på dagtilbudsområdet på FOA- konference.
Måleredskaber i dagtilbud En guide til at vurdere og vælge redskaber til måling af læringsmiljøkvalitet i dagtilbud Juni 2017 Måleredskaber i dagtilbud.
Forebyggelsesarbejdet i dagtilbud DB DB Topmøde 15. april 2016
Aktionslæring og forløbsskema – ligheder og forskelle
GLADSAXE KOMMUNE dagtilbudsområdet.
Vidensbaseret praksis i botilbud
Den pædagogiske læreplan
Præsentation af Socialstyrelsens Praksiskonsulent-korps
Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V
Dagtilbudsreformen ”Stærke dagtilbud,- alle børn skal med i fællesskabet” Den styrkede pædagogiske læreplan Arbejdsgruppernes udkast til temabeskrivelser.
Målformuleringer i et børneperspektiv
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Sikon 2019 Legetræning efter PLAY-Project metoden
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Kan man evaluere leg? Anne Kjær Olsen Områdechef, EVA Pædagogiske Konsulenters Landskonference 2012 Nyborg, 18. april 2012

Leg kan godt dokumenteres og evalueres, men vi skal tænke os om når vi gør det LEG EVALUERING

Oplægget Leg Læring Legende læring Evaluering og måling Evaluerings- cirkle n Tilpassede evaluerings- former 1. spor 2. spor

Hvad er leg? Kendetegn ved leg: -”som om” -Uforudsigelighed -Symbolske, kommunikative og aspekter -Proces -Børns oplevelse af glæde og mening -Kropslig form -Skaber forbindelse til andre børns livsverdener

Leg er vigtigt FNs Børnekonvention, artikel 31: RETTEN TIL AT LEGE Amerikanske børnelæger: LEG ER SUNDT

Hvorfor er legen interessant? Legen er moderne Udvikling og læring i front vs. omsorg, leg og barndom i baggrunden? Forskningsmæssigt nyt fokus på leg

Hvad siger forskningen om leg? Vi har brug for et integreret syn på leg og læring Der er stort potentiale for læring i legen, og for leg i læringen Samtidig er det vigtigt at fastholde et børneperspektiv Kilde: Ingrid Pramling Samuelsson m. fl.

Læring i dagtilbud Fra pasning til læring Pædagogiske læreplaner Dokumentation og evaluering

Hvad er læring? Forskellige opfattelser Kognitive og ikke-kognitive færdigheder

Formbundne samspil Eksplorative samspil Fortællende samspil Legende læring?

Evaluering og måling Evaluerings -cirklen Tilpassede evaluerings- former 2. spor

Evalueringscirklen Evaluerings- spørgsmål Dokumentati on (planlægning og indsamling) Vurdering og opfølgning

Meningsfuld evaluering synliggør erfaringer igangsætter læreprocesser skaber udvikling i det pædagogiske arbejde etablerer fælles billeder og et mere præcist sprog

Evaluering og dokumentation Evaluering = Dokumentation EvalueringDokumentation

Evaluering er … en undersøgelse der tager udgangspunkt i et eller flere spørgsmål til fortidig eller nuværende praksis + dokumentation, der belyser spørgsmålet (dokumentationen kan have mange former) + en vurdering af hvordan spørgsmålet/spørgsmålene kan besvares på grundlag af dokumentationen

Evaluering af leg…

Læringshistorier

Forståelsen bag læringshistorier Læring sker i samspilFokus på barnets styrker Udviklet i New Zealand - Margaret Carr

Læringsforståelsen og de pædagogiske metoder Meningen er at fremme barnets billede af sig selv som én der lærer Barnet skal mødes med positiv respons Læring er værd at dokumentere over for barnet Det er en udfordring at vurdere udbytte og fremme og beskytte læring Afsæt for pædagogers refleksion og læring over børnenes læring – udfordringer, udvikling, mønstre

Læringshistoriens udgangspunkt åben tilgangtematisk fokus fokus fra læreplan/ handleplan fokus på bestemte børn

Hvad kan det bruges til? Refleksion over sammenhængen mellem børns læring og læringsmiljøet Følge børns udvikling over tid Skabe sammenhæng mellem overordnede mål, handleplaner og konkret praksis Koble fortællinger til andre relevante data Skabe dialog mellem pædagoger, forældre, ledere, forvaltning, politikere

Fra dokumentation til evaluering Overblik Systematik Mulighed for refleksion

Refleksionsspørgsmål Hvordan taler vi om leg og læring – er de hinandens modstillinger eller kan de gå hånd-i-hånd? Kan dokumentation og evaluering hjælpe til at få øje på betydningen af børns leg – eller er der andre måder der egner sig bedre til at belyse dette? Er læringshistorier et brugbart redskab til fastholde børns leg og læring - og hvis ikke, hvorfor?

Læs mere på