Oplæg om lektieintegreret undervisning Data og overvejelser.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Set i forældreperspektiv
Professionsuddannelserne - De studerendes vurdering af studiemiljø, studieformer og motivation for at gennemføre oplæg med fokus på bioanalytikeruddannelsen.
Læselektiefri – hvorfor?.  Lektielæsning integreret i undervisningen (20 % af lektion)  Flere undervisningstimer  Næste time begynder hvor sidste.
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Aalborg Handelsgymnasium på vej imod Det Digitale Handelsgymnasium.
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Præsentation af resultater fra Elevtrivselsundersøgelse Hvad stiller man op? Erfaringer fra år 1 på Fredericia Gymnasium – hvor langt er FG?
At skabe den livsnære samtale David Viftrup. Kristne venner Relation til præst Kristne aktiviteterBibelenÆgtefælle BørnForældre Resarch by John Finney,
Taktil – Røre børnene Jeg er god til at huske noget, hvis jeg tegner, mens jeg får det forklaret Jeg er god til at lytte, hvis jeg må pille ved noget imens.
Gymnasiekultur og elevdeltagelse
Supervision og faglig feedback
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
VOFF konference april 2011 Hvad sker der i klasserummet? De sociale og faglige relationers betydning for fastholdelse 27. April 2011 Susanne.
Rosenlundskolen - på vej ind i folkeskolereformen
Observation af din/andres undervisning –
Workshop om læringsmiljø – Hvad, hvorfor og hvordan?
18. April 2012 Fællesskaber for Alle - Dagtilbuddets Fællesskaber Velkommen.
Lærerens didaktiske design Elevernes didaktiske design
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Klasserumsledelse og elevinddragelse
Læring og inklusion i skolen
Fokus på køn på Roskilde gymnasium Skoleåret 2013/2014.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" 1. november.
Klasserumsledelse og elevinddragelse Arbejdsseminar 28. august 2014 Camilla Hutters & Astrid Lundby Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet København.
Udvid din didaktiske værktøjskasse.
Formidlingskursus 2014 Gymnasiepraktik og Det rullende Universitet Klasserumskultur og elevernes forskellighed Susanne Th. Jensen Vicerektor Odder Gymnasium.
Tjørnegårdskolen og VUC Roskilde – Fællesskaber - ensomhed: Hvornår er man med i et fællesskab, og hvordan ser man, at nogen er ensom? – Fokus på fællesskab.
Oplæg om lektier Data og overvejelser.
LÆRING, DER SES!.
Fokusgruppeinterview med lektieintegreret hf PANG.
T INDERHØJ SKOLE SKOLEBESTYRELSENS ÅRSBERETNING 2014/
Overgangsproblemer i matematik ”Det sværeste var at forstå hvad læreren prøvede at sige - altså formuleringerne.” 1g-elev, stx.
Forsøg og udviklingsprojekter  Anvendelsesorienteret undervisning (projekt i Region Syd)  Lektiefri årgang (forsøg på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing)
Delprøver, eksamensforsøg i fagene matematik og oldtidskundskab, 2012/2013 Borupgaard og Ørestad Gymnasium. Andreas Lange, Oldtidskundskab, Borupgaard.
Flemming B. Olsen, Tornbjerg 1 Lektier - i ny didaktisk belysning.
Oplæg om lektier Data og overvejelser. Definition af lektier Lektier er en hvilken som helst form for arbejde i forbindelse med skolen, som er placere.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Et fagligt.
Undervisningsdifferentiering uden ekstra arbejde Signe Ammitzbøll Anette Gjervig.
Fra vidensdeling til produsage. De sociale medier er her, eleverne bruger dem, og Man kan ikke forbyde dem i klasseværelset. Fra vidensdeling til produsage.
Forsøg og udviklingsprojekter  Anvendelsesorienteret undervisning (projekt i Region Syd)  Lektiefri årgang (forsøg på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing)
Elevernes evaluering af grundforløbet Efterår 2015.
Forsøg og udviklingsprojekter  Anvendelsesorienteret undervisning (projekt i Region Syd)  Lektiefri årgang (forsøg på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing)
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Forsøg og udviklingsprojekter  Anvendelsesorienteret undervisning (projekt i Region Syd)  Lektiefri årgang (forsøg på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing)
Unge og mobning Sarah Amann Mortensen 1.
Stxstudentereksamen.
Elevtrivselsundersøgelsen 2015
STX Uddannelse.


informationsmøde - Frederiksberg Gymnasium
Elevernes evaluering af grundforløbet
Lektion 5 Formålet med denne lektion er at følge op på, hvordan det går med fællesskabet og klassekulturen samt at afrunde makkerskaberne. Alle rettigheder.
Lærerrolleprojektet Titel: ’Nye lærerroller på VUC – øget gennemførelse gennem social ansvarlighed’ Formål: At nedbringe fravær og frafald på.
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Lektion 5 Formålet med denne lektion er at følge op på, hvordan det går med fællesskabet og klassekulturen samt at afrunde makkerskaberne. Alle rettigheder.
Elevtrivselsundersøgelsen 2013
Tværgående vejledermøder Juni 2019
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Oplæg om lektieintegreret undervisning Data og overvejelser

Indledende bemærkninger Forbehold Formål med oplæg Generelle indtryk Hvad siger andre data? Teoretisk begrundelse for fokuspunkter Fokuspunkter

Forsøg og udviklingsprojekter Anvendelsesorienteret undervisning (projekt i Region Syd) Lektiefri årgang (forsøg på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing) Randers HF og VUC (afsluttet juni 2011) Udviklingsprojekt: ”Næsten lektiefri undervisning” (Region Midtjylland) ”Skrivefængsel” (fynske gymnasier) Lektiepolitik (folkeskoler) Lektiefri skole (Søhusskolen på Fyn) Københavnsk folkeskole VUC Sønderjylland (lektieintegreret undervisning) Projekt på Tornbjerg Gymnasium (stx)

Hvorfor lektieintegreret undervisning? Antagelser. Frafaldet bliver mindre og karakteren højere Eleverne møder undervisningen med større glæde og lyst: En bedre klasserumskultur. Man sparer tid i undervisningen idet eleverne er mere aktive og bedre kan vidensdele Undervisningen er lighedsskabende Undervisningen ændrer lærerens rolle fra formidler til konsulent Undervisningen øger lærerens opmærksomhed på den enkelte elevs læring Undervisningen øger den didaktiske refleksion

Generelle indtryk Klasserumskulturen Arbejdsformer Roller It anvendelse

Hvor stor betydning har det for dig, at du læser lektier i skolen?

… at forskellen er at man sidder ligesom i det, når man er i skolen, og så altså, hvis man ikke laver det, så sidder man jo bare og stirrer; så kan man jo lige så godt lave det. Klasserumskulturen 1 Og… arbejde sammen om det, så man bliver bedre til gruppearbejde. Kontekst Fællesskab – Fagfællesskab Kursisterne videndeler – Praksisfællesskab Kursisternes oplevelse af at de går i skole sammen og påvirker hinanden

Er stemningen bedre i timerne, når lektierne er integreret i undervisningen?

Klasserumskulturen 2 ”Det kan også godt være rigtig rigtig svært at samle sig om noget, når folk de snakker helt vildt…” Forstyrrelse Fysisk forstyrrelse: Kognitiv forstyrrelse – Kursisternes manglende forståelse af opgaven, manglende oplevelse af tilstedeværelse, manglende oplevelse af inklusion i undervisningen m.v.

Forklaring på forstyrrelse Ventetid Arbejdsformer ”…så kan man sidde og, fx hvis man virkelig ikke kan komme videre, så kan man sidde og glo i en halv time, så bliver undervisningen jo lidt spildt til sidst. ” SP: Og når I arbejder i gruppe fx? Så kører det bedre? ”ja, det synes jeg.” SP: Og når I arbejder i gruppe fx? Så kører det bedre? ”ja, det synes jeg.”

Forstyrrelseprævention (Kounin) Forebyggende strategier: Forstyrrelsesprævention af disciplinær art: Sæt klare rammer for acceptabel adfærd i klasserummet, indarbejd den acceptable adfærd som en rutine Forstyrrelsesprævention af kognitiv art: Korte, klare og TYDELIGE instrukser Opmærksomhed på om alle har forstået opgaven Tag bestik af eventuel usikkerhed – også den ikke udtalte 11

Er din aktivitet højere, når lektierne er integreret i undervisningen?

Roller 1 ”Men jeg vil helt klart sige, at hvis vi bare havde gået såen traditionelt i skole, så… jeg ville i hvert fald ikke have lavet lige så meget som jeg har lavet nu hvor det har været inkluderet.” SP: Har I oplevet at I har været mere aktive og spørgende? ”Ja, det synes jeg, rigtig meget…så vi er meget mere med og vi spørger rigtig meget og så noget.” SP: Har I oplevet at I har været mere aktive og spørgende? ”Ja, det synes jeg, rigtig meget…så vi er meget mere med og vi spørger rigtig meget og så noget.” Styring og aktivitet Formidling vs. vejledning

Hvor meget betyder det for dig, at du kan få hjælp fra lærerne, når du læser lektier i skolen?

Roller 2 ”… Så derfor skal lærerne måske være lidt mere obs på at sidde og så sige; Ved du hvad, hvis I vil være herinde, så bliver I nødt til at lave det, for det er et tilbud I har fået, og hvis I ikke har lyst til at lave det, jamen så må I gå et andet sted hen i stedet for at forstyrre folk. For nogen gange så kan der godt være rigtig meget useriøsitet i klassen.” …hvis man har skrevet en opgave man synes der er rigtig god, og man gerne vil have den tilbage for at se hvad man har fået af respons …så tænker man ”åh, jeg får den i dag”, nej der går så lige en uge længere. Krav og respons

I hvor høj grad har lektielæsning i skolen indflydelse på din lyst til at gå skole?

Teoretisk begrundelse for fokuspunkter Konstruktivistisk læringsopfattelse: Elevaktivitet – konstruktion af viden, meningsorientering Praksisfællesskab: Videndeling i grupper Elevforudsætninger: Differentiering

Fokuspunkter Opgaveorientering: Vægt på opgaver/produkter Arbejdsformer: Variation. Vægt på gruppefremlæggelser Reducere forstyrrelser Overholdelse af undervisningens rammer