Kornkvalitet og dyresundhed

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Styrk dit immunforsvar
Advertisements

Kan sortsforskellene udnyttes i fodring med korn til svin ?
Vigtige begreber i naturfag
Center for Ernæring og Tarmsygdomme
Hvor stor forenkling vil koen acceptere?
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Her ser du de fire slags korn, der er vigtigst i Danmark.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\HBB\PowerPoint\Grovfoderseminar 2005.ppt Ensilagekvalitet i forhold til høst og opbevaringsform.
Hvordan kan valget af foder påvirke mælkens kvalitet? John E. Hermansen og Kristen Sejrsen Danmarks Jordbrugsforskning.
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
Sund og velsmagende mælk baseret på græsmarksafgrøder.
Hvad vil grisen ha’?? Gitte Hansen Svineproduktionskonsulent
træningsprincipper og træningsforbedringer
HENRIK MØLLER Danmarks JordbrugsForskning Afdeling for Jordbrugsteknik
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Kvalitet af grovfoder ved forskellige udviklingstrin Martin Riis Weisbjerg Institut.
Fordøjelseskanalen.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
S:\OH\PowerPoint skabelon farvet baggrund.ppt 1 Forskelle i foderværdien af danskdyrkede vinterhvedesorter v. Else Vils cand. agro. Landsudvalget for Svin.
Fedt, protein og kulhydrater
Kan landbruget reducere udledningen af drivhusgasser?
Tørstof fra gylleseparering dur’ det i biogasanlæg?
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Foderværdi af danske korn- og proteinafgrøder til malkekvæg P. Lund, M.R. Weisbjerg,
Foderets fordøjelse og omsætning
Majs i foder til svin Danske erfaringer med danskdyrket majs
Steen Randers Knudsen, Kornkvalitetschef Dyrkningskrav til korn – en nødvendighed ?
Fordøjelsessystemet.
-kroppens største organ
DJF Svinegyllens sammensætning og egenskaber Peter Sørensen, DJF Afd. for Jordbrugsproduktion og Miljø, Forskningscenter Foulum.
Planteavlskongressen - Planteproduktion Session 1,4 Planteavlskongressen - Planteproduktion Session 1,4 DJF DJF Plantebiologi Bernd Wollenweber.
Kvalitet, variation mellem sorter, marker og i marker Landskonsulent Jon Birger Pedersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Planteproduktion 2004.
Fodringens indflydelse på tilgængeligheden af kvælstof i gylle Peter Sørensen Afdeling for Plantevækst og Jord, Foulum. José A. Fernández, Martin R. Weisbjerg.
Foderets fraktionering og fodermiddeltabellen
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Indpasning af korn- og proteinafgrøder i foderforsyningen på økologiske malkekvægbrug.
S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar Ensileringsmidler.ppt Dansk Kvæg Ensileringsmidler til græs og majs Grovfoderseminar 2004 Specialkonsulent.
– konkurrenceforhold og cellevægskarakteristika
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\Dansk Kvægs Kongres 2004\TEMA 11\Rudolf_Thoegersen.ppt Aktuelt om fodring med majsensilage.
Langvarige forsøg i Danmark: Gødningsforsøg ved Askov forsøgsstation
Værktøj til risikovurdering af Fusariumtoksiner i hvede. Stud. agro. Jens Due Jensen Institut for Plantebiologi Stud. agro. Kristian Skytte Institut for.
Perspektiver og visioner i forædlingen af korn og raps i Danmark Hvordan vælger man mellem resistens og kvalitet (foder eller brød)? Hans Haldrup.
Fodring med kerne- og kolbemajs til kvæg
Havre – Sorter og Afskalning
LVK Regionsmøde 18. november 2009 Inge Larsen Fagdyrlæge vedr. svinesygdomme Spædgrisediarré.
Foder og sundhed Sundhedsstyring Foder og mavesundhed Maveindholdet påvirker mavesundheden! Mavesundhed forbedres ved: Melfoder (helst groft formalet)
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Modne og tørrede frugter af bælgfrugter
Kulhydrater og dannelse af ATP
Hvor giftige er Fusariumtoksiner for kvæg?
Hvor giftige er Fusarium-toksiner for grise?
Planteavlskongressen - Planteproduktion Session 1,4
Hvordan nedbrydes maden ?
Den vigtigste energikilde.
Crimpning og ensilering af korn
Fodring som passer vommen og de flermavede dyr
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Hvad indeholder vores mad.
Mel og kornets opbygning
Søften d Karen Søegaard, AU Torben S. Frandsen, SEGES
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Fordøjelse af næringsstoffer
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
LMO, Søften Tirsdag den 20. oktober 2015 Rudolf Thøgersen, Kvæg
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Automatisk udfordre Tre kløveren.
Råvarer og Blandinger SEGES Svineproduktion 1 HF Foder 2018
Præsentationens transcript:

Kornkvalitet og dyresundhed Knud Erik Bach Knudsen Institut for Husdyrsundhed, velfærd og ernæring A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Punkter Baggrund Kulhydratfraktionens sammensætning og struktur Kulhydraternes ernæringsmæssige egenskaber Indflydelse på mave-tarmsundhed og modstandsdygtighed mod etablering af zoonotiske bakterier Konklusion

Baggrund Klassisk har vi i ernæringsforskningen betragtet kulhydraterne som foderets væsentligste energikilde samt, i mindre udstrækning, som bidragsyder af essentielle næringsstoffer (fx aminosyrer) I dag ved vi imidlertid også, at der er en række funktionelle egenskaber der er associeret til kornets fiberfraktion og som har betydning for mave-tarmsundheden og modstandsdygtighed mod etablering af zoonotiske bakterier (fx Salmonella)

Kornets bidrag (%) med næringsstoffer i grise- og kyllingediæter Kyllinger Energi 85 45 Kulhydrater 93 Protein 65 35 Lysin 50 20 Fosfor 70 -

Kulhydrater og lignin (g/kg TS) i korn } Fibre

Fibersammensætningen (g/kg TS) i korn

Fordøjelsen af kulhydrater hos grise Fedtsyrer LA Gasser Mikroflora -amylase Sucrase, iso-maltase & glucoamylases Glukose Fruktose Galaktose

Ileal fordøjelighed af stivelse hos grise

Betydningen af fibre for fordøjeligheden af organisk stof i tyndtarm Byg/soja diæt Hvede/soja diæt

Egenskaber ved foder der forbedrer mavesundheden og hæmmer etableringen af Salmonella Sammenhængende maveindhold Forlænget tilbageholdelsestid i maven Stimulering af endogen sekretion (?) Stimulering af visse bakteriegrupper (byg og havre) Mælkesyrebakterier der danner organiske syrer - pH sænkning Lavere pH hæmmer coliforme bakterier

Foderstruktur og korntype

Andel faststof efter fodring af hvede og bygbaserede diæter

Mavesundhed Lav score = god mave-sundhed Høj score = dårlig mavesundhed (>5) Mavescore

Koncentration af mælkesyre Koncentration, mmol/kg

Betydningen af korntypen for etableringen af Salmonella

Konklusion Kornets kulhydratsammensætning er af stor betydning for dets energetiske værdi til grise (stivelse fibre ) Kornets fibersammensætning og foderets struktur er de vigtigste faktorer, der påvirker mave-tarmmiljøet og dermed mavesundheden og modstandsdygtigheden mod etableringen af zoonotiske bakterier (Salmonella)