Kornkvalitet og dyresundhed Knud Erik Bach Knudsen Institut for Husdyrsundhed, velfærd og ernæring A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
Punkter Baggrund Kulhydratfraktionens sammensætning og struktur Kulhydraternes ernæringsmæssige egenskaber Indflydelse på mave-tarmsundhed og modstandsdygtighed mod etablering af zoonotiske bakterier Konklusion
Baggrund Klassisk har vi i ernæringsforskningen betragtet kulhydraterne som foderets væsentligste energikilde samt, i mindre udstrækning, som bidragsyder af essentielle næringsstoffer (fx aminosyrer) I dag ved vi imidlertid også, at der er en række funktionelle egenskaber der er associeret til kornets fiberfraktion og som har betydning for mave-tarmsundheden og modstandsdygtighed mod etablering af zoonotiske bakterier (fx Salmonella)
Kornets bidrag (%) med næringsstoffer i grise- og kyllingediæter Kyllinger Energi 85 45 Kulhydrater 93 Protein 65 35 Lysin 50 20 Fosfor 70 -
Kulhydrater og lignin (g/kg TS) i korn } Fibre
Fibersammensætningen (g/kg TS) i korn
Fordøjelsen af kulhydrater hos grise Fedtsyrer LA Gasser Mikroflora -amylase Sucrase, iso-maltase & glucoamylases Glukose Fruktose Galaktose
Ileal fordøjelighed af stivelse hos grise
Betydningen af fibre for fordøjeligheden af organisk stof i tyndtarm Byg/soja diæt Hvede/soja diæt
Egenskaber ved foder der forbedrer mavesundheden og hæmmer etableringen af Salmonella Sammenhængende maveindhold Forlænget tilbageholdelsestid i maven Stimulering af endogen sekretion (?) Stimulering af visse bakteriegrupper (byg og havre) Mælkesyrebakterier der danner organiske syrer - pH sænkning Lavere pH hæmmer coliforme bakterier
Foderstruktur og korntype
Andel faststof efter fodring af hvede og bygbaserede diæter
Mavesundhed Lav score = god mave-sundhed Høj score = dårlig mavesundhed (>5) Mavescore
Koncentration af mælkesyre Koncentration, mmol/kg
Betydningen af korntypen for etableringen af Salmonella
Konklusion Kornets kulhydratsammensætning er af stor betydning for dets energetiske værdi til grise (stivelse fibre ) Kornets fibersammensætning og foderets struktur er de vigtigste faktorer, der påvirker mave-tarmmiljøet og dermed mavesundheden og modstandsdygtigheden mod etableringen af zoonotiske bakterier (Salmonella)