Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afAlfred Aagaard Redigeret for ca. et år siden
1
Hvordan kan valget af foder påvirke mælkens kvalitet? John E. Hermansen og Kristen Sejrsen Danmarks Jordbrugsforskning
2
Kvalitets- egenskaber Mælkens værdistofferRåvare -kasein -lactalbumin -lactoglubulin Enzymer Urea Fedtsyre- sammen- sætning Smag og kontaminanter Vitaminer og mineraler Forbrugeraccept Ernæringsmæssig værdi og holdbar- hed Ernæringsmæssig værdi og produkt- egenskaber som konsistens og holdbarhed Ostningseffektiv. og -egenskaber, konsistensegen- skaber i syrnede produkter Fedt Kasein Valleprotein Andre N- forbindelser Protein fra køer Mælk sunde
3
Sæsonvariation i mælkens fedt- og proteinprocent
4
Sæsonvariation i ernæringsmæssig værdi i økologisk mælk Ca1,15 96 104 P0,96- - - - Mg0,101 95105 Zn3,49105 95 A-vit.0,487 92108 E-vit.0,95 82118 -caroten0,148 43157 Middel- værdi Relativ værdi i kvartal 1 2 3 4
5
Skematisk oversigt over synteseveje for mælken
7
Grøncobs som erstatning for kraftfoder til malkekøer (tung race) Grøncobs, tørstof 0 2,75 5,5 Kraftfoder, tørstof 8,0 5,6 2,9 Ialt 15,3 16,1 16,2 Ydelse kg mælk 29,2 28,1 27,2 % fedt 3,76 4,01 4,11 (gram)(1098)(1127)(1118) % protein 3,13 3,09 3,05 (gram) (914) (868) (830) Energikorrigeret mælk, kg 27,7 27,7 27,3 g tilvækst 94 6 35
8
Forskellig proteintildeling i kombination med lavt og højt proteinindhold i græsensilage Kaseiner, %7677767775 Valle proteiner, %1917181819 NPN (*6,38), % 5 6 7 5 6 1518211220 % råprotein i ration% råprotein i ensilage
9
Betydning af N-gødskning til kløvergræs N-gødskning 250 kg N 0 Græstilbud Højt Lavt Tilskudsfoder 3 kg byg 3 kg oliekager Begge 4,01 3,97 4,01 4,13 4,06 3,79 3,17 3,31 3,29 3,19 3,29 3,15 3,28 78,6 78,4 78,7 78,2 78,5 78,2 78,8 14,6 15,1 14,7 14,9 14,8 6,9 6,5 6,6 6,8 6,7 7,1 6,4 Variabel Fedt %Protein %KaseinValleprot.NPN I proteinet, %
12
Rapsfodringens betydning for jod og thiocyanat Fodring Thiocyanat, mg/l Jod, g/l Kontrol 1,98 522 Aarhus Olie LavHøj 5,656,66 185176 Scanola LavHøj 5,757,10 239180 Kina LavHøj 6,657,16 206184
13
Mælkens sammensætning ved stigende fedtindhold i foderet
14
Skematisk oversigt over synteseveje for mælken
15
Variation i mælkens fedtsyresammensætning Ernærings- Gennem- mæssig Fedtsyre snitMinMax. status <C12 9 6 15 Neutral C12:0 4 1 14 C14:0 11 6 32 C16:0 3116 61 C18:0 10 5 20 + C18:1 24 12 40 + C18:2+C18:3 3 2 7 +
16
Ændring i mælkens fedtsyresammensætning ved fodring med rapskage eller formalede rajsfrø i 8 besætninger Nr.12345678 Før C16:03434363437362323 C18:12122172322213332 C18:2+3 3 2 3 2 2 3 3 3 Efter 10 dage C16:02524242622252221 C18:12732283135303435 C18:2+3 3 3 4 3 4 4 4 4
18
Betydning af CLA for human sundhed Beskytter mod kræft Positiv effekt overfor hjertekarsygdomme Fremmer immunsystemet Hæmmer fedtdeponering Beskytter mod diabetes Mulig effekt på knoglesundhed
19
Human optagelse af CLA fordelt på kilde (McGuire et al., 1999)
20
Faktorer af betydning for dannelsen af CLA Fedtkilde –Umættet vs mættet –Type (fedtsyresammensætning) –Mængde –Rå vs behandlet –Fiskeolie Kraftfoder:grovfoder forhold Græs –Plantesammensætning –Udviklingstrin
22
Effekt af 10-12 CLA (mg/g fedt) på mælkens fedtprocent
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.