Hvem skal kommunerne samarbejde med i fremtiden på idrætsområdet? Oplæg til Breddeidrætsudvalgets møde tirsdag d. 6. november 2007. v/ Børne- og Fritidsdirektør.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Workshop til 4H’s landsmøde d. 12. maj 2007 – Moar, må jeg lege med…? Moar, må vi gerne lege med…? - om samarbejde med andre!
Advertisements

Set i forældreperspektiv
Generelle bemærkninger • God harmoni med Folkeoplysningsudvalgets rapport • Formålsbeskrivelsen omfatter nu også at ”fremme demokratiforståelse og aktivt.
Bjarne Ibsen Professor, Forskningsleder
Fokuspunkter ved udarbejdelse af en god folkeoplysningspolitik
Nye krav og besparelser – hvordan sikrer vi kvaliteten v/ Dorte Bloch
Breddeidrætsudvalgets betænkning •Foreningsidræt •Kommerciel idræt •Selvorganiseret idræt •Institutionsidræt •Offentlig idræt.
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Frivillige aktiviteter for og sammen med ældre flygtninge og indvandrere den 10. november 2008 Ældre flygtninge og indvandreres medborgerskab Hvordan?
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
Fra service til policy innovation: Lokalpolitikernes rolle i innovationsskabelse Eva Sørensen Roskilde Universitet og Universitetet i Nordland.
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Kommunale chefforventninger til en ny folkeoplysningslov Oplæg for Fritid og Samfund d. 25. april 2008 i Vissenbjerg v/ Børne- og Kulturdirektør Per B.
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Hvad siger de frivillige i Vordingborg Kommune?
Dansk Svømmeunions politiske program
10 punkts programmet •Der skal sikres alle børn og unge et alsidigt tilbud om fritidsvirksomhed •Kommunen skal samordne fritidsforanstaltninger, der iværksættes.
Den åbne skole.
Center for Frivilligt Socialt Arbejde Samarbejde og partnerskaber Oplæg til Kalundborg Kommune.
Ringkøbing-Skjern Kommune 12. September 2013
Profilskole og styrket social indsats i Høje Gladsaxe skoles skoledistrikt og i Værebro Gladsaxe kommune deltager i Socialministeriets projekt Styrket.
Astrup Skole 1. august 2014 Fritidsmodul – frivillig og gratis undervisning Alle skoledage kl
O-service - Nye muligheder Alle slags arrangementer ind. Bedre visning og sortering af kalender. Tilmelding af ikke-DOF medlemmer. Betalingsmetoder og.
- Hvad kan I forvente som forældre?
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Skolestruktur på Lundebakkeskolen Dagsorden 1. Velkomst v. skolebestyrelsen 2. Præsentation af Næstved Kommunes skolestrukturforslag v. Skoleafdelingen.
Institut for Idræt Foreningsliv og kommuner. At agere i en projektkultur Charlotte Østergaard, Studieadjunkt Institut for Idræt, Københavns Universitet.
Vordingborg Idrætsråd
Guldet i nabolaget – om læring og fællesskab i lokalsamfundet Børne- og Kulturchefforeningen.
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund
Fritidspas på det kommunale budget Merete Scheelsbeck Formand for Fritids- og Kulturudvalget Høje-Taastrup Kommune (HTK)
Udfordringer for de selvejende institutioner og deres organisering DLO i Slagelse 11. april 2008 V/ formand for Børne- og Kulturchefforeningen Per B. Christensen.
FINDES FREMTIDENS FRIVILLIGE I FORENINGER?. AGENDA Hvad er problemet med foreningerne i dag? Hvordan skaber vi deltagelsesmuligheder for alle? Hvad kræver.
Højskolernes Internationale og Europæiske arbejde Resultater fra undersøgelse forår 2006 På baggrund af besvarelser fra 74 ud af 79 højskoler.
Strategiproces Fællesmøde 29. oktober 2011
- Fritidsvejledning i Viborg Kommune
Hvad ser BKF som de vigtigste indsatsområder i den nærmeste fremtid på børne- og ungekultur området? Flemming Olsen, Børne- og Kulturdirektør Herlev Kommune.
Idrætten i en ny storkommune  Kommunens idrætspolitiske målsætninger  Tilskudsordninger  Haller og anlæg  Brugerindflydelse i fremtiden  Strukturen.
BKFs årsmøde 13. november 2008 Præsentation af BKFs nye ledelsespublikation Ved Børne- og Kulturdirektør Klaus Nørskov.
Sundhedspædagogisk tværfagligt samarbejde
Børne- og Kulturchefforeningen Formål Styrkelse af medlemmernes faglige og kollegiale sammenhold faglig interessevaretagelse inden for medlemmernes ansvarsområder.
Pulje: udbredelse af erfaringer fra forsøg med fritidspas
Er foreningerne for alle – eller bare for de fleste?
Sådan kommer Handicaprådene i spil v. Ældre- og handicaprådmand Jane Jegind Odense Kommune.
IDRÆTS- OG FOLKEOPLYSNINGS- OMRÅDET Tid for periodisk syn? ‘KL’s Kultur- og Fritidskonference’, Hotel Marienlyst, Helsingør, 21/05/2015. Analytiker Malene.
Klubledermøde - Syd 1. Juni Motion & Foreningsliv … 4 fokusområder i 2015 Klubudviklingsprojektet bliver en success Fastholdelse af unge I overgangen.
Den stille Revolution Søren Riiskjær. Idrætsdeltagelsen Navn Navnesen.
Rekruttering og fastholdelse af frivillige Brønden, Brøndby kommune 2. oktober 2010 Anders Jacobsen Konsulent Center for frivilligt socialt arbejde 1.Motiver.
Familieiværksætterne Et sammenhængende forløb om fødsels og forældre- forberedelse for førstegangsforældre Information, vejledning og dialog om de udfordringer.
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
Frivilligmesse FrivilligtSocialtArbejde Lov om social service § 18. Kommunalbestyrelsen skal samarbejde med frivillige organisationer § 18. Kommunalbestyrelsen.
FÆLLES OM FRITIDEN Oplæg på temadagen ‘Veje til deltagelse’ Cecilie Friis / projektmedarbejder SUMH – Sammenslutningen af Unge Med Handicap.
Hvad er Frederiksberg Idræts-Union ? 1 Interesseorganisation siden foreninger & idrætsudøvere Favner hele idrætslivet - Motionsløb – Elitehåndbold.
Vilkårene for det frivillige arbejde i udsatte boligområder Michael Fehsenfeld og Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC)
Idrættens Analyseinstitut l Kanonbådsvej 12A l 1437 København K l Tlf l Senioridrætten i vækst -idrætsvaner blandt 60+ i Danmark.
Overskrift og underoverskrift i versaler. Underoverskrifter og brødtekst står altid i den fast definerede grå. EFTERVÆRN STØTTE TIL TIDLIGERE ANBRAGTE.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet - Når UU er en integreret.
Skoledagens indhold: Helstøbt kompetencebegreb, mange læringsrum SFO Tænketank Danmark Landsmøde 5. april 2013.
FOA Landskonference 2006 Børn med særlige behov i Vejle Kommune V/ Ole Robenhagen, ledende psykolog, PPR-Vejle Kommune.
+DIG. AKTØRER OG SYSTEMER DER HAR INDFLYDELSE PÅ ENSOMHED BLANDT BØRN & UNGE Det enkelte barn Objektive livsbetingelser Familie Sociale normer og værdier.
‘En bevægende kommune - Bevæg dig for livet’
Strategi 2015 Svømmekonference 2012.
”I gamle dage gik man til fodbold og gymnastik for at være sammen med sine venner – det gør man ikke mere!” - Perspektiver på børne- og ungdomsidræt i.
Fremtidens Forening Dialogseminar lørdag d. 8. oktober 2016
KLF - konference om chancelighed
Gladsaxestrategien omfatter også erhvervslivet
Boligpolitik Temadrøftelse Økonomiudvalget 13. november 2018.
Introduktion til Folkeoplysningsområdet
Hvordan vil vi samarbejde fremover?
Præsentationens transcript:

Hvem skal kommunerne samarbejde med i fremtiden på idrætsområdet? Oplæg til Breddeidrætsudvalgets møde tirsdag d. 6. november v/ Børne- og Fritidsdirektør Klaus Nørskov, Lyngby-Taarbæk Kommune

Nye idrætsvaner - plads til og muligheder for de selv-organiserede og ad hoc prægede idræts- og deltagelsesformer Lovgivningen og ”den kommunale tankegang” er rettet mod det organiserede foreningsliv De fysiske rammer er baseret på det traditionelle forenings/idrætsliv Tankegangen appellerer ikke til det post-moderne menneskes liv (i hvert fald ikke alle) –Det individuelle –”Her og nu behovet” –”Selviscenesættelsen” Modsat tidligere tiders værdier: –Forpligtende fællesskab –Ligeværdighed –Altruisme

Nye idrætsvaner - plads til og muligheder for de selv-organiserede og ad hoc prægede idræts- og deltagelsesformer II Den selvorganiserede idræt og hverdagsmotionen vinder stærkt frem Nye markeder – fx aktiviteter, der både appellerer til hjerne (det åndelige) og fysik (udfoldelse) Lovgivningen og de kommunale tilbud og organisationsformer er ikke gearet til ”den nye virkelighed” De kommercielle tilbud buldrer frem og tager det rum, som foreningerne/kommunerne ikke evnede at udfylde

Øgede krav og forventninger fra kommunerne Forebyggelse og sundhedsfremme - generelt Integrationsindsatsen Socialt udsatte Den forebyggende indsats ift. børn og unge Sammenhængskraften i samfundet Familien, de unge og de ældre

Magter foreningerne at løfte udfordringen? - og skal de? Engagementet er båret af ildsjæle og ”hverdagsmagere” Vi engagerer os i ”det, der fylder lige nu i vores interessefelt og livsfase” Vi ønsker korte projekter og synlige resultater med personlige og faglige udfordringer (fordrer mere professionel organisering af foreningerne) Ildsjælene bærer ikke kommunernes generelle dagsorden med demokrati, sundhedsfremme, det sociale sigte mv., men fokuserer på idrætsgrenen og foreningens indre behov

Punkter til overvejelse …. Retænk den offentlige støtte Støtte til foreninger, interesseorganisationer, kommercielle virksomheder etc., som er godkendt til at løse opgaver iht. Folkeoplysningsloven Adgang til kommunale faciliteter for enkeltindivider, grupper, foreninger - og kommercielle virksomheder, hvis de løser opgaver for kommunen Vigtigt fortsat at støtte –børn og unge – har ikke det økonomiske valg –Visiterede voksne (den sociale dimension) Betaling til foreninger og kommercielle virksomheder, der løser særlige opgaver (fx forebyggelse, sundhedsfremme, integration, socialopgaver )

Punkter til overvejelse …. Samarbejdet mellem kommuner, foreninger og de kommercielle Samarbejde mellem foreninger og kommunale institutioner (fx skoler/SFO’er, dagtilbud, klubber, ældrecentre) – på begge parters præmisser Administrativ bistand til mindre foreninger Samarbejdsaftaler/partnerskaber med de store foreninger, fx om sociale, integrations og sundhedsmæssige opgaver Fælles ansat personale – institutioner og foreninger

Punkter til overvejelse …. De fysiske rammer Fleksible og tidssvarende fysiske rammer (kommunale) Også adgang til de kommunale faciliteter for de selv- organiserede idrætsudøvere - ”Åben haltid” Byrum – Også planlægning med udgangspunkt i den selv-organiserede idræt og motionister Rekreative områder - Også planlægning med udgangspunkt i den selv-organiserede idræt og motionister Vi må understøtte fælles projekter, partnerskaber og bygningsfællesskaber – fx fitness, bowling, squash, sundhedserhverv i tilknytning til kommunale idrætsfaciliteter

Punkter til overvejelse …. Nye deltagelsesformer Folkeoplysningsudvalget bør erstattes (evt. suppleres) af nye deltagelsesformer, der både tilgodeser den organiserede og selv-organiserede idræt –idrætsråd, kulturråd og voksenundervisningsråd ? –Ad hoc råd? –Virtuelle fokusgrupper fx via hjemmesider, blogs, sms? –. Forsøg med nye deltagelsesformer Armslængdeprincippet fastholdes