Bioetiske overvejelser - GMO

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skabelse af dialogiske rum ”
Advertisements

Oplæg om Habermas og demokrati
At forholde sig professionelt Anne Skov
Generelle bemærkninger • God harmoni med Folkeoplysningsudvalgets rapport • Formålsbeskrivelsen omfatter nu også at ”fremme demokratiforståelse og aktivt.
Dialysebehandling er, uanset dialysemetode, en belastning og betyder store ændringer i det daglige liv for den hvis liv afhænger af dialyse og for de nære.
Motivation Motivationsspørgsmålet er det mest grundlæggende spørgsmål i arbejdet med mennesker. Hvad skal vi forstå ved motivation? Tre hovedtyper indenfor.
INDHOLD: VÆRDIER REGLER RUTINER PRAKSIS PÆDAGOGIK
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Coaching - det handler om at stille de rigtige spørgsmål…
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Sygeplejerskens virksomhedsfelt
Pligtetik.
Orientering om om CBT (Cognitive behavior therapy) © John Winston Bush, PhD. All rights reserved.
Mentaltræning Målsætning
Omsorg sundhed eller samvær? Rehne Christensen filosofisk firma
Medicinsk relevante filosofiske og videnskabsteoretiske spørgsmål
Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.
Hændelsesanalyse - kort beskrivelse af metoden
Analyse- og udviklingsmodel
Forskelle, der gør en forskel - Tanker om kvinder og top-ledelse. Camilla F. Ellehave Institut for Organisation og Arbejdssociologi.
Naturvidenskabeligt Grundforløb
Den posthumane horisont Teknik, etik, æstetik
Go´morgen og velkommen Velkomst og præsentation Praktiske forhold Dagens program Formandsmøder – formål og værdi.
Fusion Forandringer, følelser – og fremtid
Etiske overvejelser The Paralytic Jean-Baptiste Greuze 1763 (Eller: resultatet af god opdragelse!)
Etik, patenter og gener.
SOCIAL KAPITAL i landsbyerne
Logisk set kap.7, planche 1 Formelle fejl Hvis han er langsom, taber han kampen. Han er ikke langsom. Ergo: Han taber ikke kampen. Hvis man taber et æg.
Relationen i institutionen – MI på MultifunC V/ Sine Møller Psykolog og faglig leder af Kvalitetssikringsteam MultifunC.
Teori, metodologi og metode
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
Ondskab
Udfordringer for standardiseringen Når der bliver snakket standardisering ved beslutningstagerne dybest set ikke hvad de får!!! En ting der skal gøre helt.
Metoder til involvering af børn og unge ved anbringelser
Hvordan håndterer lægen børns deltagelse i forsøg? Pediatric Research and Ethics Søren Pedersen, Dr. Med. Professor, Overlæge Pædiatrisk forskningsafsnit.
Valhalla, integreret daginstitution Nyborg
Lærerprofessionen.
Nye sygeplejeetiske retningslinjer 2014 – hvad er nyt?
Konfliktløsning ”Det er min dystre overbevisning, at mennesker kun kan blive enige om det, der ikke interesserer dem.” Bertrand Russel Ordet betyder sammenstød.
Fysisk aktivitet Fysisk aktivitet har en lang række gavnlige virkninger på helbredet Musklerne og skelettet bliver styrkede Motorikken forbedres Immunforsvaret.
Ministry of Environment and Energy, Denmark The National Environmental Research Institute Problemer ved værdisætning af pesticidanvendelsens natureffekter.
Professor, dr. jur. Mette Hartlev
Hvad er etik? Hvad er værdi? Er de gode sammen?
Ane Søndergaard Thomsen1 Hvorfor etik ? Den etiske fordring skal ses på baggrund af erkendelsen af, at i menneskers samvær med hinanden er den ene altid.
Etikken halter bagefter Accelereret hastighed -antallet af teknologiske nyskabelser per tidsenhed vokser Ukendte konsekvenser Ingen erfaring at læne sig.
| Next EUD Etik, respekt og værdier Next EUD præsentation 23. Februar 2014 Af Susanne Strandbygaard 1.
Tvang i psykiatrien – i et menneskeretligt perspektiv Det Centrale Handicapråd 15. marts 2010 Birgitte Kofod Olsen Rådgiver, PhD.
SKABELON.
Evaluering som et ledelsesredskab Doku:SEN. Hvorfor og hvordan? Udarbejdet af Toke Knudsmark, Varde Ungdomsskole.
-En undersøgelse, hvor mange personer stilles de samme spørgsmål med et standardiseret spørgeskema. -Respondenterne er typisk udvalgt som en stikprøve,
Videregående kvalitativ metode Kursusgang 10 Etik og kvalitet i kvalitative metoder Blandede kvalitative metoder Forår 2016.
Fastlæggelse af praksis – plads til forbedring? 8. november 2011 v/formand for FSR’s Skatteudvalg statsautoriseret revisor John Bygholm.
GOD HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR OG FASTHOLDELSE Program * Kulturens betydning for sygefravær og forebyggelse * Praktisk etik som kulturredskab * Kort over.
Hvorfor deltage i projektet? Velværdsområdernes udfordring med stigende forventninger og knappe ressourcer. NPM trenden med fokus.
Patient sikkerhed – fra sanktion til læring Teamlederne i ældreområdet NK
Ny Rådhusløsning i Furesø Kommune Gennemgang af tre placeringer
Henkastet affald handler om etik og fællesskab En ren natur giver tryghed og glæde for de fleste mennesker. Henkastet affald er, i særlig grad, et etisk.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
Opstart: Undervisning hvor jeg synes det giver mest mening at i deltager, afbryder og bidrager med egne tanker og erfaringer Alt det jeg siger er baseret.
Det gode liv og den etiske fordring
Det gode liv De store spørgsmål.
Refleksionshjulet anno oktober 2012
SUF - gevinstrealisering
Når PR giver gevinst på bundlinjen
Anbefaling af strategi
Fokus på kerneopgaven Kom godt i gang…. Til proceslederen:
Metoden fælles beslutningstagning
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
HVAD ER ADFÆRD?.
Søndre skoles vision Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige,
Præsentationens transcript:

Bioetiske overvejelser - GMO

De fire etikker Nytteetik Pligtetik Integritetsetik Samtaleetik Resultatorienteret. Afvejning af fordele/ulemper. Pligtetik Motivsorienteret. Er hensigten god? Integritetsetik Alt med livshistorie har ukrænkelig integritet. Samtaleetik ”Argumentations”-etik.

Nytteetikken Målsætning: at flest muligt får mest mulig glæde. Efterstræber positive værdier såsom glæde, skønhed, lykke, rigdom og et godt helbred. Mennesker og dyr. Vegetabilsk GMO: hensyn til menneskers og dyrs helbred. Animalsk GMO: yderligere hensyn til dyrevelfærd. Konklusion For tidligt at benytte GMO til fødevareproduktion. Vegetabilsk forskning inden for GMO kan godkendes da nytteværdien er potentielt meget stor.

Pligtetikken Målsætning: motiv fremfor resultat. Mennesket skal handle fornuftigt. Menneskets rettesnor er dets moral. I placeringen af GMO i en pligtetisk kontekst ses på motivet Udgangspunkt: GMO acceptabelt hvis det er for at gavne alle og ikke kun nogle få udvalgte? Fastlæggelsen af motivet volder problemer. Viden om risici. Anvendelse af GMO sker i håbet om at noget godt vil ske, men under en accept af risiko. Konklusion: GMO kan accepteres hvis man undersøger, kontrollerer og minimerer de forskellige risici forbundet med GMO.

Integritetsetikken Målsætning: at respektere det skabtes integritet. Naturen fungerer som den skal; man skal ikke blande sig i dens historie. GMO er en kunstig forbedring af arten uden at berige eller hele. Undtagelser: gode perspektiver forbundet med forskningen. vegetabilsk GMO. Konklusion: Hovedparten imod GMO. Man anskuer organismen i alle dens forgreninger under ét og den nye frembringelse som en ændring af dens samlede livshistorie.

Samtaleetikken Målsætning: at opnå størst mulig enighed om en moralsk regel. Denne skal være baseret på gode argumenter. Ingen forudgående etiske normer. I placeringen af GMO i en samtaleetisk kontekst vægtes argumenterne for og imod. 1. Kan præmisserne antages at være gyldige (fornuftsbaserede)? Naturens iboende værdier, behov for øget velstand, hensyn til følelsesvæsener (vegetabilsk vs. animalsk GMO), gensplejsning er unaturligt, risikoen er for stor etc. 2. Er ens holdning til GMO en logisk følge af præmisset? Konklusion: Den argumentation der er mest logisk følges. Hverken for eller imod.