Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

HVAD ER ADFÆRD?.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "HVAD ER ADFÆRD?."— Præsentationens transcript:

1 HVAD ER ADFÆRD?

2 ADFÆRD er det dyret ”GØR” – det vi kan observere..
EKSEMPLER?

3 NORMAL ADFÆRD er det dyret gør i naturlige omgivelser eller i unaturlige omgivelser, hvor dyret har ”tilpasset sig” EKSEMPLER?

4 UNORMAL ADFÆRD er det dyret gør i de unaturlige omgivelser, når det ikke har tilpasset sig.
EKSEMPLER?

5 HVAD ER VELFÆRD?

6 VELFÆRD ER: VELFÆRD er det dyret ”OPLEVER” - både positivt og negativt og alt det der imellem… De fem friheder: 1. frihed til at udtrykke normal adfærd 2. frihed fra ubehag 3. frihed fra sult og tørst 4. frihed fra smerte, skade og sygdom 5. frihed fra frygt og lidelse

7 VELFÆRD – de fem friheder:
1. Dyrene skal altid have frihed til at kunne bevæge sig frit og have mulighed for at udvise normal adfærd (frihed til at udtrykke normal adfærd) 2. Dyrene må ikke lide overlast fysisk eller psykisk (frihed fra ubehag) 3. Dyrene må ikke sulte, men skal have fri adgang til foder og vand, således at de kan opretholde god sundhed og vigør (frihed fra sult og tørst) 4. Dyrene må ikke udsættes for unødig smitte eller lide anden overlast (frihed fra smerte, skade og sygdom) 5. Dyrene må ikke skræmmes eller unødigt stresses (frihed fra frygt og lidelse)

8 HVAD ER ETIK?

9 ETIK ER: Etik kan defineres som vores forsøg på at forstå og forbedre den eksisterende moral. Når det drejer sig om dyr, er der meget modstridende opfattelser både inden for vores kultur og på tværs af kulturer

10 ETIK ER: De fleste mennesker skelner mellem dyr efter deres rolle og placering i vores liv og tildeler dem som følge heraf forskellig etisk status. F.eks.: Landbrugsdyr Kæledyr Vilde dyr Forskellig placering på den ”sociozoologiske skala”

11 FEM ETISKE SYNSVINKLER:
Den kontraktetiske synsvinkel "Moral er baseret på en gensidig kontrakt” Den nytteetiske synsvinkel "Moral handler om at maksimere menneskers og dyrs velfærd"  Den relationsetiske synsvinkel "Moral har rod i vores relationer med dyr og med hinanden” Respekt for naturen synsvinkel "Vi skal lade dyr være på den måde, evolutionen har skabt dem” Den rettighedsetiske synsvinkel "Gode resultater kan ikke berettige onde midler"

12 FEM ETISKE SYNSVINKLER:

13 FEM ETISKE SYNSVINKLER:
Hvor ligger DU??? LINK

14 FEM ETISKE SYNSVINKLER:

15 FEM ETISKE SYNSVINKLER:

16 FEM ETISKE SYNSVINKLER:

17 FEM ETISKE SYNSVINKLER:

18 FEM ETISKE SYNSVINKLER:

19 HVOR LIGGER KLASSEN: Kontrakt- etiske Nytte- Relations-etiske
Rettigheds-etiske Respekt for naturen


Download ppt "HVAD ER ADFÆRD?."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google