Oldtidens Grækenland GRÆSKE BYSTATER.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
JEG GIK MIG OVER SØ OG LAND
Advertisements

Gammelheds-Philosophy
AT-2 repetitions Quizzzzz
Information om tysk/fransk
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Kultur på arbejde: Kulturforståelse og merkantil kultur
Nr. Vesterskov - Et lille sted - Med store muligheder
Kenneth Bøgh Andersen Hvis du skulle give et råd til en spirende forfatter, hvad ville det så være? Jeg kan give tre: Skriv, skriv og skriv! Det gamle.
Hvad er korruption? En kort introduktion
Pablo Picasso Den politiske Picasso.
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
AT-EKSAMENSOPGAVEN 2013 februar 2013 / MG & RO. Tidsplan UgeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 5AT-opgaven udleveres IntrolektionVejledning om valg af emne.
Af Andreas og Marlene. Spørgsmål. • Hvornår lavede i en internetshop? • Hvorfor valgte i at lave en internetshop? • Hvordan fik i lavet jeres hjemmeside.
At skabe den livsnære samtale David Viftrup. Kristne venner Relation til præst Kristne aktiviteterBibelenÆgtefælle BørnForældre Resarch by John Finney,
Velkommen Teknologi historie – 5. Øvelsesgang …Også til Langdon Winner.
Forøg din værdi som konsulent
All You can do is tickle it, and see how it jumps
Evolution.
Irak.
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Holstebro Frimenighed At være en Jesu discipel. Discipel En der er i lære, men mere end det. Norm for lære og liv Den mundtlige tradition blev overleveret.
Bjergprædikenen (12) Loven om at elske sine fjender Matt 5,43-48.
Vokse gennem venskab!.
Introduktion til Kongen og hans Rige
Antikken Dorte Thomsen Historie, SDU Boostcamp
Kapitel 1 dias 1.1 Kapitel 1: Indledning VELKOMMEN til kurset ! Bibelen og Jesus.
Philosophy Uredelighed og videnskabelig kultur Klemens Kappel Division of Philosophy Institut of Media, Cognition and Communication University of Copenhagen.
Danmark i en globaliseret verden
København Dias 1 Hvad er meningen med behandling? KABS konference ’Stofmisbrug 2008’ Steffen Jöhncke Seniorrådgiver Antropologisk Analyse.
DEMOKRATI SOM POLITISK ANSVAR – POLITISKE STRATEGIER ER NORDEN DEMOKRATIETS PARADIS?
Kosovo Hvordan opstod Kosovo konflikten? Hvad består den af?
Procesværktøjer.
En hest, der kan flyve. Ure, der smelter, og mærkelige væsener, som ligner noget fra en drøm. De surrealistiske kunstnere malede det, de fandt i deres.
Atomer Atomer betyder udelelig på græsk
Vejen til en beslutning Tilbygning eller ny skole? Er det muligt at gøre gamle bygninger bæredygtige? Lokalisering i by eller på landet?
Orkaner.
”Et virtuelt spring over bæltet” ITMF projekt november 2003 Ella Myhring Skolebibliotekar, projektleder Højby Biblioteksbutik.
Virker vi sammen? - Regionalsamlinger, februar 2011.
Lavet af Christine og Signe 8.C ESSAY. Beskrivelse Man inddrager sine egne meninger og tanker. Ved vi tænker over tingene, danner vi billeder oppe i vores.
Lidelsens problem (teodicé)
Evolutionsteorien En teori om, hvordan livet udvikler sig. For at forstå den skal man lære følgende begreber: Fødselsoverskud: Der fødes flere unger end.
Oldtidskundskab som valgfag på HF. Grækenland Blåt Middelhav Hvide strande Bjerglandskaber Oliventræer Solbrun hud Afslapning.
Forudsætninger for en god samtale
Middelalder Stratego.
Økonomi og Demokrati.
Hvordan spørger man anerkendende?
Eventyrforløb 8.a½ Præsentation af forløb Gennemgang af genretræk
Selviscenesættelse / Frida Kahlo
1. Kor. 1:17-2:5 For Kristus sendte mig ikke for at døbe, men for at forkynde evangeliet, dog ikke med talekunstens visdom, for at Kristi kors ikke skal.
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Perserne 550 f.k.
Introduktion til Den Kolde Krig
Lavet af Sofie Holland Søndergaard og Michela Svartzengren
Atomer Atomer betyder udelelig på græsk. De gamle grækere lavede et tanke eksperiment der gik ud på, at alt i verden er opbygget af små dele som ikke.
Fællesskab i byer. Koncerter Vi synes der skal være nogle flere koncerter. Det behøves naturligvis ikke at være en dyr koncert. Vi tænker vær halve år.
Gaudí, kirken, kunsten og kulturen
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Hans liv Aristoteles var en græsk filosof. Sammen med Platon regnes for den, der har haft størst indflydelse på den vestlig verdensdel tanker. Han blev.
Euklid 325 f.Kr f.Kr..
Galileo Galilei Fysiker..
Augustoprøret 1943 Augustoprøret startede ved at det gik dårligt for Hitler og hans forbundsfælde Mussolini mistede magten i landet. Da der kom så mange.
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
Konflikthåndterende kultur på SOSU-Silkeborg. Educating Tommorrow´s Professionals Konflikt - definition En konflikt er: En uoverensstemmelse, der indebær.
Brikker til litteraturhistorien
Undervisningens forløb
Myndigheder som autoriteter
Præsentationens transcript:

Oldtidens Grækenland GRÆSKE BYSTATER

Indhold Forskellen mellem by og bystat BYSTATER Tid og Penge De største bystater Den Peloponnesiske Krig Slut!!!!

Forskellen mellem by og bystat En bystat betegner en anerkendt stat, hvis territorium udelukkende består af en enkelt by og dens umiddelbare opland. Nutidige eksempler på bystater er f.eks. Vatikanet, Singapore og Monaco. I dag er der moderne eksempler på at nogle byer og område vil løsrive sig fra et land. Bl.a. Catalonien, som er Barcelona som ligger i nordøst Spanien. Nogen er det lykkes for, bl.a. Nordirland og Vatikanet.

BYSTATER I det antikke Grækenland fandtes der mere end 100 bystater og alle grækere hørte til en af dem. Deres ord for bystat var polis. Fra ordet polis stammer metropolis, altså en rigtig stor by. I bystaterne udvikledes statstænkning, filosofi, litteratur, kunst, arkitektur, kultur og videnskab. Alle områder som vi i dag står i gæld til og i stor udstrækning anvender.

Tid og Penge Hver bystat havde sine egne vaner og skikke. Selv kalenderne var forskelige. Det kunne give problemer, når man skulle enes om ting og finde ud af, hvornår begivenheder skulle finde sted. Alle bystater lavede deres egne mønter med deres egen udsmykning. Athens mønter fx. Gudinden Athens hoved på den ene side og en ugle på den anden. Mønter var en ny opfindelse der var ikke faste kurser mellem bystaternes penge. Det førte tit til diskussion indtil man var enige om prisen. Nogle mønter kunne kun bruges hvor de var lavet mens andre kunne i hele Grækenland.

De største bystater Athen Sparta Den mest kendte bystater i det gamle Grækenland er Athen. Athen var kendt for sin storslåede arkitektur, sine filosoffer og statsmænd samt en meget stærk flåde. Der var en modsætning hos Athen og Sparta. Der var konkurrenter og hinandens modsætninger. Sparta var kendt for sine heltemodige og meget dygtige soldater. Konkurrencen mellem Athen og Sparta førte til krig. Athen Sparta

Den Peloponnesiske Krig Konkurrencen mellem Athen og Sparta førte til Den peloponnesiske krig (431-404 f. kr.) Sparta som frygtede Athens voksende magt og startede krigen. Efter mange sejre og tilbageslag vandt Sparta krigen. Men begge stater var svækket efter 27 års kamp.

Slut og tak til: Gulliver Wootae Gustav