Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kenneth Bøgh Andersen Hvis du skulle give et råd til en spirende forfatter, hvad ville det så være? Jeg kan give tre: Skriv, skriv og skriv! Det gamle.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kenneth Bøgh Andersen Hvis du skulle give et råd til en spirende forfatter, hvad ville det så være? Jeg kan give tre: Skriv, skriv og skriv! Det gamle."— Præsentationens transcript:

1 Kenneth Bøgh Andersen Hvis du skulle give et råd til en spirende forfatter, hvad ville det så være? Jeg kan give tre: Skriv, skriv og skriv! Det gamle ordsprog – Øvelse gør mester ­– gælder også her. Jo mere træning i at bruge sproget, skabe troværdige figurer og konstruere en historie, jo bedre bliver det endelige resultat. At kunne skrive en god historie er 1 % talent og 99 % træning. Så bare klø på. Og hvis du ikke allerede gør det: Læs en masse! Lær af andre forfattere – hvordan opbygger de deres historier, hvordan etablerer de deres figurer, hvilke ord bruger de, hvordan leger de med sproget. Så skriv, skriv, skriv og læs, læs, læs – det er det bedste råd, jeg kan give. Og hav tålmodighed.

2 Det ydre Stemningen kan skabes ved hjælp af opgivelserne. Historien kan foregå et uhyggeligt sted, f.eks. i et gammelt, forladt hus eller en mørk skov. Det kan også foregå på et uhyggeligt tidspunkt, for eksempel ved midnat. Flere ting kan skabe uhyggestemning, f.eks. tordenvejr eller tåge.

3 Det indre En anden måde at skabe uhygge på, er at lade helt almindelige mennesker på helt almindelige steder være ”det onde”. I starten af fortællingen får man blot en fornemmelse af at noget er galt med f.eks. naboen – eller barnepigen. Men jo længere man kommer ind i historien – jo mere løftes sløret for de gruopvækkende ting, der foregår på den anden side af stakittet. Det kan tit være de historier der bruger indre virkemidler, som er de mest uhyggelige.

4 Det overnaturlige I nogle gysere optræder uhyggelige, overnaturlige væsener. Det kan være varulve, zombier, vampyrer, spøgelser eller andre væsener, som hovedpersonen skal kæmpe med. Andre historier kunne næsten ske i virkeligheden. Det kan være meget skræmmende, når der i realistiske fortællinger sker noget overnaturligt.

5 Sproget KORTE SÆTNINGER
Brug af korte sætninger – flere efter hinanden – giver en fornemmelse af panik, man er forpustet, man bliver forfulgt, man er virkelig bange og hiver efter vejret. TILLÆGSORD Brug tillægsord til at gøre sproget mere levende og spændende.

6 Brug dine sanser. Når man skal beskrive et sted, er det en god ide at bruge sine sanser. Forestil dig, at du er til stede. Du er kameraføreren, der oplever alt det uhyggelige (på sikker afstand!!). Hvordan lugter der? Er der nogen lyde? Er der koldt eller varmt? Hvordan er vejret? Er der nogen specielle ting på stedet? Hvilke følelser og fornemmelser vækkes hos hovedpersonen?

7 Stop op ved detaljen STOP KAMERAET – når det skal være ekstra spændende. KØR SLOW-MOTION

8 Uhygge-elementer Brug IKKE ulvehylen, hvis det ikke foregår i et land med ulve…. IKKE FLERE KLICHÉER… TÆNK NYT!! – OG UHYGGELIGT

9 5.a’s yndlingsklichéer.. Sveden sprang af hans krop
Ulvene tudede i det fjerne Uglerne tudede i skoven Han mærkede hede ånde i nakken Han mærkede en hånd på sin arm

10 SLUTNINGEN Dræb ikke din hovedperson uden grund. Det er ikke det samme som en åben slutning… ÅBEN SLUTNING: Bedst som man troede det onde var besejret….. Bedst som man troede, at man var i sikkerhed Bedst som man troede…..


Download ppt "Kenneth Bøgh Andersen Hvis du skulle give et råd til en spirende forfatter, hvad ville det så være? Jeg kan give tre: Skriv, skriv og skriv! Det gamle."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google