Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

JEG GIK MIG OVER SØ OG LAND

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "JEG GIK MIG OVER SØ OG LAND"— Præsentationens transcript:

1 JEG GIK MIG OVER SØ OG LAND
Det kommende emne i natur/teknik handler om at bruge kort. Det handler også om byer og om Danmark.

2 ET STYKKE AF DANMARK SET FRA LUFTEN
På billedet til venstre kan I se et stykke af Danmark. Vi skal nu kigge nærmere på billedet. I grupper diskuterer vi følgende spørgsmål: Hvad ser vi på billedet? Hvordan er billedet taget? Med hvilke ord kan vi beskrive landskabet? Kan I gætte hvor i Danmark billedet er taget? For stort billede tryk et dias videre.

3

4 FORSKELLIGE KORT Der findes mange forskellige kort og kort kan bruges til meget forskelligt. På nogle kort kan man se bygninger, veje, søer og andre ting, der altid er der. Der er ikke plads til at tegne alt på et kort. Man må vælge hvad kortet skal vise. Hvad viser følgende kort?

5

6

7

8 OPGAVE 1: TING SET FRA OVEN
På et kort vil ting ofte være set fra oven. Vi skal nu kigge på en række ting, der er set fra oven. Hvad ser vi?

9

10

11

12

13

14

15

16 Forsøg nu selv at tegne ting fra oven. Brug kopiark 5.1

17 OPGAVE 2: OM MÅLESTOK Små ting kan let tegnes i deres rigtige størrelse. 1 cm, når man måler tingen, skal også være 1 cm. når man tegner den. Vi skal i denne opgave måle forskellige ting og tegne dem fra oven i deres præcise størrelse. Det kaldes at målestoks-forholdet er 1 til 1. Man skriver det 1:1 Det betyder at 1 cm på tegningen er lig med 1 cm i virkeligheden

18 FORMINDSKET På et kort er tingene formindsket. Det er alle sammen formindsket lige meget. Det står ofte på et kort, hvor meget det er formindsket. Måske er 1 cm på kortet lig med 100 cm i virkeligheden. Så er kortet tegnet i målestok 1:100

19 Amalienborg Slot Bygninger i Legoland er i målestok 1:20
Her er den samme bygning i virkeligheden

20

21

22 OPGAVE 3: TEGN ET SKOLEBORD
Hvor bredt er jeres skolebord? Hvor langt er det? Mål det! Tegn nu skolebordet på papiret med tern. Først skal det tegnes i målestok 1:10 og dernæst i 1:20 Det mindste bord skal tegnes indeni det største.

23 OPGAVE 4: TEGN KLASSEVÆRELSET
Tegn et kort over jeres klasseværelse. Tegn det i målestok 1:100 Brug en stor tavlelineal på 100 centimeter til at måle med. Den bliver en lille målepind på 1 cm på kortet. Linealen er på kortet 100 gange mindre. Den samme opgave kan I også lave hjemme med jeres værelse.

24 OPGAVE 5: KORT OVER SKOLEN
Se på et kort over jeres skole. Det kaldes en grundplan. Hvilket målestoksforhold er den tegnet i? Kopiark 5.2 kan bruges til denne opgave.

25 OM FLYFOTO Se på billedet her. Det er taget fra et fly. Det kaldes et skråfoto.

26 OM FLYFOTO Se på billedet her. Det er taget fra et fly. Det kaldes et skråfoto. Det her billede er også taget fra et fly af det samme område. Det er et fly, der flyver lige lodret over området. Det kaldes et lodfoto.

27

28

29 Et lodfoto kan tegnes om til et kort. Her over det samme område.

30 SAMMENLIGN DE TO FLYFOTO. KAN I FINDE DE SAMME TING PÅ BILLEDERNE?
OPGAVE 6: FRA FOTO TIL KORT SAMMENLIGN DE TO FLYFOTO. KAN I FINDE DE SAMME TING PÅ BILLEDERNE?

31

32

33 OPGAVE 6: FRA FOTO TIL KORT
SAMMENLIGN DE TO FLYFOTO. KAN I FINDE DE SAMME TING PÅ BILLEDERNE? SAMMENLIGN LODFOTOET OG KORTET. KAN I FINDE DE SAMME VEJE, BYGNINGER OG GRØNNE OMRÅDER?

34

35

36 OM AT LAVE KORT Man skal bruge mange flyfotos for at lave kort. Fotografierne sættes sammen. Se en masse flyfotos her: Bagefter måler en landmåler afstanden mellem ting, der skal med på kortet. Han ser, hvad der vokser i området. Til sidst laver en korttegner landkortet færdigt. Han bruger tit en computer.

37 OPGAVE 7: HVOR BOR I? Brug et kort over jeres by eller bydel. Skolen skal være med på kortet. Lav en forstørrelse af kortet til opslagstavlen. Find ud af hvor I bor. Sæt knappenål ved jeres hjem. Sæt en snor fra nålen ud til et lille navnekort.


Download ppt "JEG GIK MIG OVER SØ OG LAND"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google