Værktøjskassen Skoleledelsen. Baggrund Amondo og AZENA har udviklet værktøjskassen for Integrationsministeriet Værktøjskassen er en i en serie af 5 værktøjskasser,

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Aktivitet – hvor/hvornår: Videns- og erfaringsseminar i Middelfart, lørdag den 19. marts. MKR var der sammen med Pia fra Herredsåsen og Claus fra Rynkevangen.
Advertisements

Trivsel - et fokusområde
Drømmescenarie – om 2 til 3 år
Skolereform august 2014………………
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Elevplaner på Skolen på Herredsåsen
Arbejdsgruppens og mødernes formål ARBEJDSGRUPPENS FORMÅL Det er os, der sørger for at vi her på skolen: • Stiller skarpt på vores skole-hjem samarbejde,
Præsentation af materialer på personalemøde
SÆT MEDBORGERUNDERVISNING PÅ SKOLESKEMAET!
Dansborgskolen – vi udvikler hele mennesker
Med særlig fokus på de tosprogede forældre
Når lærere samarbejder med forældre
Lederudvikling.
Ny folkeskolelov Ikrafttrædelse August Overordnede rammer En længere og varieret skoledag • 30 timer for børnehaveklassen til 3. klasse, • 33 timer.
Et væksthus for børn og voksne
Program Velkomst – Allan Nyt fra matriklen – Allan og Lars
Frøslev-Padborg skole
Folkeskole-reformen August 2014.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Skolepolitiske visioner og mål
Forældremøde X årgang.
Billum skole Overordnet udviklingsplan Den politiske beslutning fra 2007 omkring skole/SFO danner baggrund for dette materiale. Planen er til debat og.
Skolereform august 2014………………
Skolebestyrelsen  7 forældrerepræsentanter  2 medarbejderrepræsentanter  Alle skal udfylde en tavshedserklæring  2 elevrepræsentanter  Alle har stemmeret.
Værktøjskasse Skoleledelse
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
For vejledere i opgaver og projekter i 2g og 2hf Dynamokursus d
Information om folkeskolereformen mandag den 28
Møde vedr. Ny Skolereform og Ny Struktur i SFO
Vi stiller skarpt på skole-hjem samarbejdet
Line Holst Jensen Mette Wybrandt Forældre, børn & læring
AKTIV DELTAGELSE AF TOSPROGEDE FORÆLDRE GENNEM UNDERVISNING I FORÆLDREINTRA Christiane Bech, Udviklingskonsulent og projektleder Lene Mose Nielsen, Underviser.
Skolebestyrelsens årsberetning 2014 Skolebestyrelsen Hvem er vi? Hvad skal vi? Hvad har vi foretaget os? Hvad sigter vi efter? Nu og fremad Trørødskolen.
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
Inspiration til reformarbejdet
- Hvad kan I forvente som forældre?
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Velkommen til Kontaktforældremøde 01 NOV Dagsorden Velkomst (RC) Kontaktforældrearbejdet (SHC) Skole-/SFO-hjem samarbejdet, samt fælles forældremøder.
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Kontaktforældremøde den 12/1-12 Kontaktforældrerollen?
Folkeskolereform 2014.
Præsentation af materialer på personalemøde
Formålet med mødet 1.Drøfte vores motivation for at stille skarpt på skole-hjem samarbejdet 1.Lægge en tidsplan for dialogprocessen 2.Forberede, hvordan.
Kollerup Skole Informationsmøde om reformen
Det vi skal på dette møde Tale om de nye input til principperne for skole-hjem samarbejde, som I, bestyrelse og elevråd fandt frem til for nogle uger siden.
Formålet med mødet Gennemgå og samle de input vi fik fra møderne
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
Folkeskolereformen Lystrup Skole. Dagsorden Reformen generelt Skolehverdagen i børneperspektiv Skole-hjemsamarbejdet.
Resultatkrav: Sikkerhed, sundhed og trivsel Kompetenceudvikling
Introduktion til Kontaktforældrerolle Og videreudvikling d. 21. oktober 2014.
Åse Bille Jensen Uddannet Odense seminarium 1992 Åløkkeskolen 1993
Dit barn gør ikke hvad du siger men hvad du gør
27. marts 2009 Landskursus – Landsmøde Tema: Sprog med alle sanser Gl. Avernæs 1.
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
Politiske delmål og Fanefjordskolens indsatsområder.
Det vi skal de næste tre kvarter Tale om hvorfor vi i ledelsen foreslår, at vi stiller skarpt på skole-hjem samarbejdet Tale om den tidsplan vi foreslår.
Drømmeskolen i fremtiden fra et lederperspektiv 10. Juni 2015 Thomas Smidt, skoleleder.
Korsager Skole 3. februar Præsentation og referat fra Kontakt- og trivselsforældre ekstra møde.
Psykisk arbejdsmiljø med fokus på teamsamarbejdet Temadag for AMR – Gladsaxe Lærerforening.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Medborgerskab på Korsager Skole SMTTE Status: (før projektet gik i gang) Gælder for både elever, forældre og personale. – Manglende sammenhængskraft på.
I Skolebestyrelsen har vi blandt meget andet arbejdet med sundhedspolitik. I forlængelse af dette arbejde, besluttede vi at sløjfe kakaomælken og har i.
- Kom tættere på dit barns skolegang
- Kom tættere på dit barns skolegang
Det vi skal de næste tre kvarter
Princip for kontaktforældre
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Værktøjskassen Skoleledelsen

Baggrund Amondo og AZENA har udviklet værktøjskassen for Integrationsministeriet Værktøjskassen er en i en serie af 5 værktøjskasser, der er udviklet, afprøvet og evalueret sammen med 10 pilotskoler i Albertslund & Slagelse kommune (2009), og Guldborgsund, Frederiksberg, Sønderborg & Fredericia Kommune (2010) Værktøjskasserne er produceret af Integrationsministeriet og kan rekvireres hos Dafolo

Startpakke til netværksgrupper MødeBoxen © UDVIKLING AF KREATIVE FAGLIGE VÆRKTØJER Indenfor alle faglige områder INNOVATION AF MØDER & LÆRINGSFORLØB Design, facilitering & undervisning NETVÆRK Netværkskompetence, netværks- organisering & netværkskultur Line Holst Jensen Forældre, børn & læring Oplæg Værktøjer Inspiration Projekter Integration & medborgerskab Oplæg Værktøjer Inspiration Projekter Projektmentor Ideudvikling Fundraising Projektmentor Projektafslutning Værktøjer Værktøjskasser til skole-hjem samarbejde Værktøjskasser til medborgerskabs- undervisning Mette Wybrandt Startpakke til netværksgrupper MødeBoxen © Læs mere på Læs mere på

Ledelsen som initiativtager Det er dig som leder, der skal tage initiativet til dialogprocessen, der består af en rækker møder, hvor medarbejdere, bestyrelse og elevråd sætter fokus på at få skabt en anerkendende skole-hjem samarbejdskultur på jeres skole. Du kan bruge værktøjskassen som inspiration eller følge den trin for trin.

Afsæt 3 måneder til at stille skarpt på jeres skole-hjem samarbejde Værktøjskassen består af et trin-for-trin værktøj, som leder jer igennem møderækken, der bør vare max 3 måneder, hvor I: 1. Reviderer skolens principper for skole-hjem samarbejde 2. Planlægger det I konkret vil gøre for at omsætte de nye input til principperne til handlinger i hverdagen. Det er vigtigt, at I planlægger i god tid, så den passer ind i skoleåret i forhold til skolebestyrelsen, medarbejdergruppen, Pædagogisk Rådsmøder og skoleårets øvrige aktiviteter.

Ruten – dialogprocessens aktiviteter

5 skole-hjem værktøjskasser Styrk skole-hjem samarbejdet med fokus på nydanske forældre Kan anvendes af alle skoler uanset antal nydanske elever Indeholder konkrete metoder til at planlægge og gennemføre: Skole-hjem samtalen & hjemmebesøget Forældre- mødet Team- mødet Forældre- didaktik Skoleledelsen - fokus på skolens overordnede rammer for skole-hjem samarbejde og forudsætter, at skolen har de øvrige værktøjskasser

Fra viden til praksisrettet værktøj Erfaringsindsamling: Integrationsministeriet Skole & Samfund Tosprogs-Taskforcen UC2 Dettevirker UC Lillebælt Dansk Flygtningehjælp Konferencer, kommuner & skoler Forskning Nordahl (Skole og hjem) Desforges (Impact of parental involvement) DPU (Skole-hjem samarbejde som kulturel selvfølgelighed) Good-Id (Good intercultural dialogue in schools’, Ulla Kofoed m.fl.) Viden Værktøj

Ruten – dialogprocessens aktiviteter

Værktøjskassen Skoleledelsen Skoleledelsesteam Hvorfor sætte fokus på skole-hjem samarbejdet? ”Vi plejer” skolekultur og traditioner for skole-hjem samarbejde - dvs. uklart formål, ikke konkretiseret, og hvor forventningerne ikke er afstemt Forskellige forventninger til rolle- og ansvarsfordelingen i skole-hjem samarbejde, pga. folkeskolens udvikling, forældrenes forskellige skoleerfaringer i og uden for Danmark Ny viden om forældrenes betydning for deres børns læring og trivsel viser, at det er nødvendigt at gentænke forældrenes rolle i skole-hjem samarbejdet og forældrenes indbyrdes relationer Mange elever oplever, at de ikke bliver inddraget i skole hjem samarbejdet, og at de voksne taler hen over hovedet på dem

Værktøjskassen Skoleledelsen Skoleledelsesteam Syn på forældrenes rolle PligtOpbakningDeltagelseAnsvarBruger Mål med uddannelse Uddannelse Samfund/ demokrati Uddannelse (individ i samfund) Kunde- tilfredshed Rationale /mål Kompensere Konsensus Anerkendelse Konkurrence Magt- fordeling Information FællesskabPartnerskabBrugerstyring VærdierPligtTillidFællesskab Social lighed Demokrati Ansvar Motivation Læring Kompetencer Service Kvalitet Omstilling Ledelse Forventninger til ansvars- og rolle- fordelingen i skole-hjem samarbejdet

Ruten – dialogprocessens aktiviteter

Møderne: Hvad gør vi fremover i skole-hjem samarbejdet? Medarbejdere 1) Planlægger forventningsafstemning på forældremøde 2) Arbejder med de 4 øvrige værktøjskasser Skolebestyrelsen Planlægger kontaktforældremøde Skoleledelsen: 1) Planlægger intromøde for nye 0. kl. Forældre 2) Planlægger møde med teknisk administrative medarbejdere 3) Planlægger opsamling i teamene 4) Planlægger evaluering og løbende videreudvikling

Værktøjskassen Teammødet Værktøjskassen til teammødet: Leder teamet igennem en proces, hvor lærerne reflekterer over og drøfter skole-hjem samarbejdet med nydanske forældre. Fokus på, hvordan lærerne kan gøre forældrene til medspillere, og inddrage dem aktivt i deres børns læringsproces. Produkt af proces: Plan for konkrete handlinger, som teamet vil føre ud i livet + hvornår indsatsen skal evalueres.

Værktøjskassen Teammødet Guide Post 2

Værktøjskassen Skole-hjem samtalen og hjemmebesøget Værktøjskassen til skole-hjem samtaler eller hjemmebesøg med de tosprogede forældre: Indeholder konkrete forslag og refleksionsøvelser til læreren. Fokus på, hvordan man i samtalen kan gøre forældrene til medspillere, bringe deres kompetencer i spil, og hvordan man kan formulere konkrete udviklingsmål for eleven i samarbejde med forældrene. Produkt af proces: Konkrete spørgsmål og emner, som læreren vil bringe op til skole-hjem samtalen med en tosproget familie.

Værktøjskassen Skole-hjem samtalen og hjemmebesøget - Arbejdsarket

Værktøjskassen Forældremødet Værktøjskassen til planlægning af forældremøder: Guider læreren igennem planlægningen af forældremøder med tosprogede forældre. Indeholder aktivitetskort med forslag til konkrete aktiviteter, som sikrer dialog og aktiv inddragelse af forældrene. Produkt af proces: En dagsorden til forældremødet og en drejebog med mødets aktiviteter.

Værktøjskassen Forældremødet Guide Post 2: Blå og gule aktivitetskort

Værktøjskassen Forældremødet Fordelingen mellem blå og gule aktiviteter

Værktøjskassen Forældremødet: Aktivitetskort eksempel 1

Værktøjskassen Forældredidaktik Inspiration til det lærere konkret kan gøre for at inddrage forældrene mere i deres barns læring og udvikling ved at skabe læringssituationer i og uden for skoletiden, hvor forældrene kan bidrage aktivt til barnets læring. Produkt af proces: Et undervisningsforløb for hele klassen og/eller En familieopgave for en enkelt eller flere elever

Værktøjskassen Forældredidaktik FamilieopgaveArk – matematik – eksempel mellemtrin

Dialog proces på egen skole Kig på ’Indhold og tidsplan’ Overvej, hvornår I vil holde opstartsmøde i ledelsesteamet, hvor I planlægger dialogprocessen (kig i drejebogen under det røde faneblad) Overvej, hvordan dialogprocessen vil kunne tilrettelægges på jeres skole