Www.regionmidtjylland.dk Indeklimaundersøgelser med vægt på renserier Eksempler på renserinavne: Top Rens, Rekord Rens, Kemo Rens, Nemrens, Sofort Rens,

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Præsentation af resultater for projekt ”Analyse af samarbejdet mellem kommunerne og Region Midtjylland, Jord og Råstoffer” Jord-ERFA-Midt,
Advertisements

Pejledata i det offentlige Danmark - Hvem er aktørerne?
De seneste ændringer af jord-forureningsloven Ulla Højsholt Funktionsleder Jord & Affald Miljøstyrelsen.
Regionens opgaver Håndtering af jordforureningen
Skolebestyrelsesvalg 2012
SFO Nydamskolen Medarbejderundersøgelse i Sønderborg Kommune 2012
Jordforurening i Region Nordjylland
§ 8 og indsats på frivillige/private projekter -herunder kort nyt 7. november 2012.
KRIPP  At lave et koncept der: ◦går videre end GISP  når der er brug for mere nuanceret prioritering  når der er brug for handlingsforslag ◦giver.
Natur og overfladevand Regionernes indsats Helle Larson, Miljø.
Implementering Kvalitetsmodel på socialområdet v. socialchef Charlotte Josefsen.
Gråzone projektet Jord-ERFA-midt 10. maj 2012 Børge Hvidberg
Bly i drikkevandet I 2011 var embedslægen involveret i en sag i Tønder om bly i drikkevandet Embedslægen kontaktede bl.a. Sønderborg Kommune – havde.
Alternative Feltmetoder MIP-sonderinger og kerneboringer
Udfordringer i den kommunale byggesagsbehandling
Dias nr. 1V2 på tværs – ATV møde den 4. november 2009 V2 kortlægning Et kig ind i forskelle på tværs af regioner ATV-møde den 4. november 2009 Schaeffergården.
Region Sjællands strategi på jordområdet? •De nuværende amters strategi for arbejdet •Scenarier for det kommende arbejde i region Sjælland •Handlingsplan.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
Fagleder Carsten Bagge Jensen
Morten Steen - Jord-Erfa-Midt
Sundhedsaftale om det regionale samarbejde om infektionshygiejne, herunder MRSA Regionssundhedsplejerske Anita Fogh, og formand for arbejdsgruppen.
Region Midtjyllands Praksisforskningsfond.
HR Løn og Personale Kim Wissendorff og Mads Vestergaard.
Udeluftmålinger i mindre stationsbyer
Regionens rolle og samspil med kommunerne Jord-ERFA-Midt
Miljøs prioritering og rangering JordErfamøde den 23. oktober 2013.
ATV Jord og Grundvand - Temadag 9
FRIT VALG af boligindretning
19. november 2014 Kongensgade november 2014 Ejendommens kortlægning.
Trin 1: Undergrunden Til brug i din PowerPoint-præsentation har du her et tværsnit af jorden, som det kunne se ud et sted i Danmark. Placer navnene på.
Spredning af chlorerede stoffer via kloaksystem
Vedtaget af Byrådet den 7. oktober 2013
Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen. Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent.
Termisk oprensning af chlorerede opløsningsmidler - hvad er mulighederne og hvordan fastsætter vi målet? Ida Damgaard, 26. september 2013.
Møde i ATV Jord og Grundvand 28
Hvilke behov har regionerne for en samlet risikovurdering og prioritering af forurenede grunde på oplands- og regionsniveau ? Præsentation af GIS-P. v.
ATV Vintermøde Idekatalog - Indeklimaforanstaltninger AVT Vintermøde 2009 Idekatalog til udvælgelse af afværgeforanstaltninger til sikring.
Evaluering af den systematiske V1-kortlægning i Region Midt jordERFAmidt-møde, 10. maj 2012.
Poreluft og indeklima – hvordan er de to koblet?
14. januar 2015 Havneterminalen Skanseodde Orienteringsmøde 14. januar 2015 Områdechef Karsten Baisgaard.
JAR KURSUS – UDGAVE Lokalitet Sagstrin (afgørelser) Aktiviteter (historik/mulige forureningsårsager) Projekt (financier) Matrikel (ois) Øvelse.
JAR KURSUS – UDGAVE Lokalitet Sagstrin (afgørelser) Aktiviteter (historik/mulige forureningsårsager) Projekt (financier) Matrikel (ois) Øvelse.
Ole Kiilerich, Miljøstyrelsen
JAR KURSUS – UDGAVE Introduktion til JAR Sagstrin er de juridiske afgørelse der foretages. Fx V1 og V2 kortlægninger. Aktiviteter er de brancher/aktiviter.
Temadag den 26. januar 2010 ATV Jord og Grundvand v/Lene Juul Nielsen Vejledning om undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke – juridisk/administrativ.
Kortlægning af asfaltklumper
Indsats overfor overfladevand §8….. hvornår og hvordan? Anja Melvej, Miljø Jord-Erfa Midt 11. december 2014.
JAR KURSUS – UDGAVE Lokalitet Sagstrin (afgørelser) Aktiviteter (historik/mulige forureningsårsager) Projekt (financier) Matrikel (ois) Øvelse.
JAR KURSUS – UDGAVE Lokalitet Sagstrin (afgørelser) Aktiviteter (historik/mulige forureningsårsager) Projekt (financier) Matrikel (ois) Øvelse.
Arbejdstilsynet – indeklima v./ Tommy Kjær, Arbejdstilsynet, TC-Nord
IRForårsmøde maj 2007www.regionmidtjylland.dk Implementering af rationel farmakoterapi Hvordan føres anbefalingerne ud i livet?
Vejledning om undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke ATV møde nr. 56, 26. januar 2010, Schæffergården Hvordan kommer vejledningen.
Natur og overfladevand Regionernes indsats Helle Larson, Miljø Jord-erfa midt 23. oktober 2013.
ATV-Vingsted 2009 Alternative feltmetoder – svagheder og styrker i forhold til traditionelle feltmetoder Geofysik.
Lettere forurenede arealer.
Offentlige legepladser Status til Miljøstyrelsen og det videre arbejde Jord-ERFA-Midt, , Per Novrup.
Lovgivning om håndtering af boligers indeklimaproblemer hidrørende fra jordforurening.
Beskyttelse af grundvandsressourcen mod punktkilder - Status, prioritering og samarbejdsmuligheder GrundvandERFAmidt, 31. maj.
Velkommen til temadag om angst Mandag den 22. september 2008.
JAR KURSUS – UDGAVE Aktiviteter i JAR Lokalitet Sagstrin (afgørelser) Aktiviteter (historik/mulige forureningsårsager) Projekt (financier) Matrikel.
Hydrologisk model - GEUS KIMONO JordERFAmidt.
Velkomst og dagens program Marianne Pilgaard )Kommunemøde den 2. oktober 2014.
Flemming B. Olsen, Tornbjerg 1 Lektier - i ny didaktisk belysning.
Trin 1: Undergrunden Til brug i din PowerPoint-præsentation har du her et tværsnit af jorden, som det kunne se ud et sted i Danmark. Placer navnene på.
Introduktion til JAR Hvad er JAR: Jordforureningslovens Areal Register
Kulfiltre i praksis Hvorfor, hvordan og hvor længe, illustrerede ved Bagsværd Vandværk Bo Lindhardt, Chef for Vand, Nordvand (Novafos efter 1.7)
Danmarks Naturfredningsforening
Grundvandsstrategi I Region Midtjylland.
DABYFO, Kastrup, 3. maj 2011 Ernst Jan de Place Hansen, SBi
20. september Udvalgsmøde
Præsentationens transcript:

Indeklimaundersøgelser med vægt på renserier Eksempler på renserinavne: Top Rens, Rekord Rens, Kemo Rens, Nemrens, Sofort Rens, Renseriet Rask, Sober Rens og m.m. fl

2 ▪ Tilrettelæggelse af undersøgelse/afværge på tidl. renserier andet indeklima  Oplæg til undersøgelse  Boringer, jordprøver og poreluft  Formål til undersøgelsen, bolig/grundvand, herunder videre prioritering  Indhentning af supplerende historik udover materialet fra V1-kortlægningen  Orientering af grundejere m.fl.  Afgrænsning af evt. forurening, en faktor 100 for PCE og TCE  Videregående undersøgelser, herunder indtrængningsveje  Afværge

3 ▪ Generelt om oplæg til undersøgelse  Indsats bolig eller/og grundvand, formål at konstatere forurening eller ej  Tilrettelæggelse af undersøgelser i forhold de geologiske forhold  I den østlige del af regionen kan det være at boringerne er valgt fra og erstattet af et større antal poreluftsmålinger

4 ▪ RM’s prioritering ved forurening  Ved konstatering af forurening ved renserier, er det RM’s prioritering, at få udført videregående undersøgelser hurtigst muligt  Det bliver grundejere og de relevante beboere orienteret om, samtidig bliver kommune, embedslæge og evt. arbejdstilsynet orienteret  Der oftest indsats bolig, og her vælger RM selv at tage kontakt til de relevante beboer og hænger evt. selv rør op, vi anvender Orsa-rør og ATD-rør

5 ▪ RM’s prioritering ved forurening  RM’s holdning er, at der ikke udføres indeklimamålinger i de måneder, hvor der ikke er R i.  Er der indeklimaproblemer, udføres en kontrolmåling og der laves en byggeteknisk gennemgang  Der udføres eventuel afgrænsende undersøgelse, der er oftest valgt en afgrænsning med en faktor 100 af luftkvalitetskriterierne  Herefter prioriteres lokaliteten til afværge

6 ▪ Undersøgelser i forbindelse med afværge, indeklima  Der udføres undersøgelser for at klarlægge indtrængningsvejene for chl. Opl. Til boligdelen  Ved flere lokaliteter er der foretaget supplerende arkivgennemgang, for eventuel at få bedre oplysninger om kloakker, placeringer af rensemaskiner m.m.  Vi ved at der er store variationer på måleresultaterne, resultaterne er bl.a. afhængig af vindforhold og nedbør  Vi er derfor begyndt at måle differenstrykket  For at få overblik over de udførte undersøgelser vil vi få udført en konceptuel model/principskitse på de enkelte lokaliteter

7 ▪ Eksempel på differenstryk

8 ▪ Eksempel på konceptuel model, sink’s,

9 ▪ Eksempel på zone med PCE<600 µg/m³

10 ▪ Undersøgelser i forbindelse med afværge, indeklima, fortsat  Til opsporing af indtrængningsveje anvendes der flere metoder:  PPb-Rae (sniffermetode), Radonmålinger, Sporgas-test og evt. blower-door.  Klarlæggelse af sink’s

11 ▪ Prioritering i forhold til niveauer i indeklimamålingerne

12 ▪ Prioritering i forhold til niveauer i indeklimamålingerne

13 ▪ Vurderinger i forbindelse med beslutninger om afværge tiltag  Er kloakkerne i orden, således der ikke er indtrængningsveje ad den vej  Er ejendommen vedligeholdt  Er der mulighed for påbud via byggeloven  RM´s politik er at vi ikke vil genhuse beboere

14 ▪ Tak fordi I lyttede