Kursus for kontaktforældre

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den gode Klasse Forældresamarbejde 1. Møde i klassen.
Advertisements

Forældresamarbejde på Gjøl Skole
Klub- og Frit netværket i MDI Debatoplæg d. 13. november 2013.
SÆT MEDBORGERUNDERVISNING PÅ SKOLESKEMAET!
Den gode klasse Forældrenes rolle
kultur, indvandring og det danske uddannelsessystem
Skolepolitiske visioner og mål
Lærerprofessionen.
Kladde til informationsdias
Forældremøde X årgang.
Skelgårdsskolens skolebestyrelse Velkommen Kontaktforældremøde på Skelgårdsskolen 23 april 2009.
Lærerprofessionen - en definition.
Velkommen til valgmøde
Det gode klasserådsarbejde
Kontaktforældre - et vigtigt led mellem skole og forældre Kontaktforældrene er et vigtigt led mellem skole og forældre. Kontaktforældrene repræsenterer.
Information om folkeskolereformen mandag den 28
Folkeskolen, forældrene og deres børn! 
Bruges efter behov som ”velkomst”
Udvikling af elevrådet på Blågård Skole
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Hvad laver skolebestyrelsen på Dagnæsskolen?
Informationsaften om folkeskolereform og skolebestyrelsesvalg Allingåbro Børneby.
Kontaktforældremøde Skelgårdsskolen 25. april 2012.
Kontaktforældremøde Skelgårdsskolen
Orienteringsaften børnehaveklasser 13/14
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
Velkommen til Kontaktforældremøde 01 NOV Dagsorden Velkomst (RC) Kontaktforældrearbejdet (SHC) Skole-/SFO-hjem samarbejdet, samt fælles forældremøder.
Mandag d. 1.november 2010 på Mørdrupskolen
Velkommen til skolebestyrelsens arbejde Ved formand for Skole og Forældre Benedikte Ask Skotte.
Bæredygtig udvikling genbrug, hvorfor?
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
Kontaktforældremøde 23. april 2007
Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler….. Se mere på db.dk/folkeskoledb.dk/folkeskole Michel Steen-Hansen db.dkdb.dk Danmarks Biblioteksforening.
Kontaktforældremøde den 12/1-12 Kontaktforældrerollen?
Folkeskolereform 2014.
Kontaktforældre Program
UUO – dialogmøde 10. januar 2012 Skole- og dagtilbudschef Esben Krægpøth UUO Dialogmøde den 10. Januar 2012.
Skolereformen og ”FUF”
Agenda Lærerprofession Professionsidealet Lovgivning
Lærer Mig og min uddannelse Lærerprofessionen Sundhedsfremmende
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Idékatalog til Klasseforældrerådet
A dfærd K ontakt T rivsel på Katrinebjergskolen. AKT Lovgivning Visitation på Katrinebjergskolen AKT- hvad er det -Konkrete eksempler Spørgsmål.
Hvad er samfundsfag Hvad er samfundsfag Sociologi, politik og økonomi
Lærerprofessionen.
Velkommen til forældremøde
Oplæg: Formål, mål og målsætninger.  § 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til.
Resultatkrav: Sikkerhed, sundhed og trivsel Kompetenceudvikling
Skolens Ansvar Skolen skal:  Tage vare på eleverne, så forældre trygt kan overlade deres børn til skolen  Reagere, hvis elever holder fri uden skolelederens.
Hvad kan skolebestyrelsen gøre for at hjælpe skolens arbejde? Færøerne Lørdag d. 28. februar 2009.
Introduktion til Kontaktforældrerolle Og videreudvikling d. 21. oktober 2014.
Skolebestyrelsen Forælder specialklasse Medarbejder Elev Leder Ekstern repræsentant?
Dit barn gør ikke hvad du siger men hvad du gør
Odense, d. 4. feb Kl Velkommen Kommissorium version 2 Kl Ny skole- og ny klubstruktur i Randers v. Henrik Bille, afd.leder, og Ina.
Konfliktforebyggelse
Gråsten Skole Forældrerådsarbejde 11. november 2009.
Bruges efter behov som ”velkomst”
Elevplaner Debatmøde med kontaktforældre. Dagsorden Velkommen Elevplaner Skolebestyrelsens indflydelse Elevplaner i den offentlige debat Fiktive elevplaner.
Formål Struktur/organisering Fysiske rammer Indhold/pædagogik/læringssyn Samarbejdspartnere Handleplan.
Herningvejens Skole Onsdag d. 19. november 2008.
De seks bedste billeder fra gruppen
Lærer professionen Pecha kucha Maja Søgaard
Korsager Skole 3. februar Præsentation og referat fra Kontakt- og trivselsforældre ekstra møde.
Evaluering.
Nationale strategier | Folkeskolen | Vingsted 15. marts 2015
Princip for kontaktforældre
Store Magleby Skole Skoleåret 2017/2018
Velkommen til Risskov Skole
Formåls §§ / Allerød Kommunes Børne-læringssyn.
Didaktiske planlægningsmodeller
Præsentationens transcript:

Kursus for kontaktforældre Kontaktforældrenes opgaver og roller Velkommen. Formålet med dette kursus er at kontaktforældrene bliver bevidste om den vigtige rolle de spiller for samarbejdet og som bindeled mellem skolens parter. At give input og ideer til kvalificering af arbejdet både i klassen, i skolen og som skolebestyreres nærmeste bagland. Dette kursus indeholder en del gruppearbejde, således at der er et konkret resultat fra kurset – Nemlig hvordan I som kontaktforældre vil være med til at sikre forældreengagementet. Kurset vil være en blanding mellem hvordan jeg og skolen synes kontaktforældrenes opgaver og roller skal være.

Hvem er Skole og Samfund Forældreorganisation der gerne vil påvirke samarbejdet mellem hjem, skole og samfund skolebestyrelsernes indflydelse på folkeskolens arbejde forældrenes indflydelse på og ansvar for skolens arbejde skolepolitiske holdninger i offentligheden, samt påvirke lovgivningen i spørgsmål om skolepolitik Enten direkte eller gennem bl.a. Publikationer, kurser, Skolebørn og Forældrerådgivningen Yder rådgivning til skolebestyrelserne Foreningen er forældrenes vagthund, der overvåger, at Folkeskoleloven bliver overholdt – i ord såvel som i ånd. Skole og Samfund er en landsdækkende forældreorganisation der gerne vil påvirke de skolepolitiske holdninger i offentligheden, samt påvirke lovgivningen i spørgsmål om skolepolitik Skole og Samfund modsvarer fx Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og KL. Dette vil vi gerne gøre gennem fx publikationer, kurser, skolebørn og Forældrerådgivningen. Forældrerådgivningen er en telefonlinje hvor man som forældre kan få hjælp i specifikke sager, hvor man er kørt fast i forhold til skolen. Skole og Samfund rådgiver også skolebestyrelserne i deres arbejde bl.a. i forhold til lovgivning mv. samt omkring samarbejdet i skolebestyrelsen. Vi ser Skole og Samfund som forældrenes vagthund, der overvåger, at Folkeskoleloven bliver overholdt i ord såvel som ånd.

Agenda Derfor skal forældrene blande sig i skolen Hvad er rammerne for kontaktforældrenes arbejde på skolen Kontaktforældrenes opgaver - Hvad er vigtigt for skolen, skolebestyrelsen, klassens forældre og eleverne? Hvordan vil I arbejde videre? Jeg starter med en gennemgang hvad folkeskolens formål er og hvilke parter der har interesse i folkeskolen. Herefter gennemgår jeg hvorfor det er vigtigt at I som forældre engagere jer i jeres børns skole.

Folkeskolens formål § 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til videre uddannelse og giver dem lyst til at lære mere, gør dem fortrolige med dansk kultur og historie, giver dem forståelse for andre lande og kulturer, bidrager til deres forståelse for menneskets samspil med naturen og fremmer den enkelte elevs alsidige udvikling. Stk. 2. Folkeskolen skal udvikle arbejdsmetoder og skabe rammer for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne udvikler erkendelse og fantasi og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle. Stk. 3. Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati. § 2. Folkeskolen er en kommunal opgave. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for, at alle børn i kommunen sikres vederlagsfri undervisning i folkeskolen. Kommunalbestyrelsen fastlægger, jf. § 40 og § 40 a, mål og rammer for skolernes virksomhed inden for denne lov. Stk. 2. Den enkelte skole har inden for de givne rammer ansvaret for undervisningens kvalitet i henhold til folkeskolens formål, jf. § 1, og fastlægger selv undervisningens organisering og tilrettelæggelse. Stk. 3. Elever og forældre samarbejder med skolen om at leve op til folkeskolens formål. Som det fremgår af folkeskoleloven skal folkeskolen samarbejde med forældrene for at sikre elevernes oplæring

Fælles mål – Ansvar Folketing Minister Skoleleder Kommunal-bestyrelse 10 13 14 16 Skoleleder 2 14 18 45 Kommunal-bestyrelse 2 40 Fælles mål Lærer 2 13 14 18 Skole-bestyrelse 44 Elev 2 13 18 Når man har læst hele Folkeskoleloven igennem kan man se at alle skolens parter er nævnt og at alle parterne har et ansvar for at vores børn lærer de ting de skal gennem hele skoleforløbet og til de forlader folkeskolen. Forældre 1 2 Ansvarlig §

Forholdet mellem parterne Folkeskoleloven Skolestyrelsesvedtægt Principper Den daglige ledelse Folkeskoleloven Folketinget har vedtaget Folkeskoleloven der er en rammelov, hvilket betyder, at der her er skitseret nogle rammer for hvordan man fra folketingets side ønsker, at skolen skal arbejde inden for. Lidt kryptisk kan det siges: ” at det betyder, at når der ikke står, at man ikke må, så må man godt!!!”   Og står der konkrete krav, så er det det, man skal forholde sig til. Fx mindst 2 gange årligt betyder, at der mindst 2 gange årligt skal være denne aktivitet. Til gengæld betyder det ikke, at aktiviteten ikke kan gennemføres 4 gange årligt. Den kommunale Styrelsesvedtægt Kommunalpolitikerne arbejder sådan set på samme måde som en skolebestyrelse (de lokale skolepolitikere) og kommunalbestyrelsen udarbejder styrelsesvedtægten for kommunens samlede skoler indenfor folkeskolelovens rammer. Det er derfor dialogen mellem bestyrelsen for kommunen og bestyrelsen for skolen er så vigtig. Nogle områder har Skolebestyrelsen ingen part i (fx de almindelige ansættelsesforhold) , mens Kommunalbestyrelsen på de øvrige områder sætter en ramme op. Afhængigt af hvor stor eller lille rammen bliver kan Skolebestyrelsen vælge hvordan den skal implementeres på skolen <Pilen længst til højre> Der er områder som skolebestyrelsen ikke har direkte indflydelse på, herunder fx ansættelsesforhold. (skolebestyrelsen udtaler sig i forbindelse med ansættelse af ledere og lærere på skolen) <Pilen i midten> Med udgangspunkt i rammerne i folkeskoleloven og skolestyrelsesvedtægten kan Kommunalpolitikkerne/Forvaltningen vælge områder ud som man ikke ønsker at Skolebestyrelsen skal have indflydelse på. <Pilen længst til venstre> Principper De områder hvor folkeskoleloven og skolestyrelsesvedtægten giver skolebestyrelsen mulighed skal den lægge rammerne for skolelederen. Dette gøres igennem principperne, som er skolebestyrelsens mulighed for at sætte rammer.

Agenda Derfor skal forældrene blande sig i skolen Hvad er rammerne for kontaktforældrenes arbejde på skolen Kontaktforældrenes opgaver - Hvad er vigtigt for skolen, skolebestyrelsen, klassens forældre og eleverne? Hvordan vil I arbejde videre

Skole/hjem-samarbejdet Grundlaget for samarbejde er at man kender hinandens forventninger En dialog mellem skolens parter er et vigtigt redskab for at fremme samarbejdet. Kontaktforældrenes væsentligste opgave er at binde klassens forældre sammen med skolen Et godt samarbejde mellem hjemmet og skolen dækker hele skolens virksomhed, set i forhold til forberedelsen af elevernes rolle som borgere i et demokratisk samfund. For at sikre den mest optimale dialog er det som altid meget vigtigt at parterne der skal kommunikere med hinanden har kendskab til hinandens forventninger. På skolen bør man samle en gruppe af forældre, fra hver klasse, som kontaktforældre (Nogle kalder disse klasseråd). Kontaktforældrene er bindeleddet mellem klassens forældre og skolen Det er vigtigt at huske at samarbejdet dækker hele skolens virksomhed – Der er således ikke nogle områder som er hellige!

Hvad er en kontaktforælder !! Kontaktforældrene er ikke kun dem der bager kage !! I er de øvrige forældres repræsentanter, og varetager klassens interesser I er lærerteamets backinggruppe I er skolebestyrelsens bagland I de enkelte klasser vælges Kontaktforældrene blandt klassens forældre. Valget foretages formentligt hvert år på det første forældremøde. Det er vigtigt at der er valg til både kontaktforældre og festudvalg og det ikke nødvendigvis behøver at være de samme forældre. Som kontaktforældre repræsenterer i de øvrige forældre og i varetager klassens interesser. Desuden er I lærerteamets backinggruppe og skolebestyrelsens bagland

Agenda Derfor skal forældrene blande sig i skolen Hvad er rammerne for kontaktforældrenes arbejde på skolen Kontaktforældrenes opgaver - Hvad er vigtigt for skolen, skolebestyrelsen, klassens forældre og eleverne? Hvordan vil I arbejde videre?

I forhold til klassen Da der kun er afsat et fast antal timer til skole/hjem-samarbejdet er det vigtigt, at kontaktforældrene har en aktiv del i tilrettelæggelsen og afviklingen af klassens forældremøder. Det er vigtigt, at der opbygges et socialt netværk blandt klassens elever og forældre med henblik på, at forældrene bakker op om det forpligtende fællesskab, som klassen udgør. Alle forældre har mulighed for at tage initiativ til at arrangere tema-aftener. Kontaktforældrene kan være behjælpelige med at arrangere disse. Da alle forældrene er et aktiv i klassen er det muligt at oprette en ”forældrebank”. Her beskriver alle forældre områder som de har speciel interesse i, fx en hobby eller kompetence fra arbejdslivet. Lærerne har et fast antal timer afsat til skole/hjemsamarbejdet, så det er vigtigt at disse bruges mest optimalt og kontaktforældrene skal derfor være en aktiv del i planlægningen, tilrettelæggelsen og afviklingen af bl.a klassens forældremøde. Det vil måske være rart at vide hvor mange timer der er afsat til klassens skole/hjem-samarbejde så kontaktforældre sammen med lærerne kan planlægge hvordan lærernes tid bedst bruges, hvornår de skal være tilstede ved møde og arrangementer og hvornår de ikke kan være med p.g.a. manglede tid. I forhold til klassen er det vigtigt at henholdsvis forældrene og eleverne får skabt et socialt netværk, da der i løbet af skolegangen vil være tidspunkter hvor der skal tages nogle konflikter op. Konflikterne kan hurtigt blive personlige, hvis man ikke passer på, men jo bedre forældrene kender hinanden jo nemmere vil det være at løse op for konflikterne. Fx kan det være problematisk hvis den første kontakt man har med en anden elevs forældre omhandler en konflikt mellem børnene. Ved at forældrene har mødt/kender hinanden på forhånd vil det være nemmere – men selvfølgelig ikke let – at tage den første telefonsamtale ;-) Temaaften Lærerressourcen er som sagt begrænsede, og man skal derfor tilsikre at lærertimerne benyttes mest optimalt. Der vil derfor være emner som uden problemer kan diskuteres uden at der er en lærer til stede, men som en ren temaaften blandt forældrene. Husk dog, at eventuelle problematikker der omfatter skolen/lærerne skal altid håndteres/løses i samarbejde med skolen/lærerne, men der er naturligvis ikke noget I ikke må tale om, men det er vigtigt lige at sige, at I respektere hinanden og de som evt. ikke er tilstede. Forældrebank Med en forældrebank bliver forældrene også en mulig ressource i undervisningen. I Forældrebanken beskriver forældrene områder som de specielt interessere sig for eller har mulighed for at deltage i. Når klassen / skolen støder på disse områder som en del af undervisningen kan lærerne trække på forældrene som en ekstra ressource til fx at være gæstelærer, tage med på udflugt, optræde med guitar/fløjte, fortælle om deres fagområde og måske virksomhedsbesøg. Både forældre og lærer skal vende sig til Forældrebanken, men alle parter har noget at vinde ved at indfører den.

I forhold til andre klasser Det er vigtigt at bruge hinandens erfaringer Andre klasser har formentligt prøvet det før Det er muligt at etablere et netværk I forhold til de andre klasser Det er vigtigt at ikke alle opfinder den dybe tallerken. Formentligt har andre klasser stået med de samme problematikker og fundet løsninger som kan bruges som inspiration. Der er derfor behov for at skabe et netværk mellem klasserne – specielt mellem klassetrinnene – således at den eksisterende erfaring kan komme så mange til gode som muligt.

Kontaktforældrenes rolle i forhold til skolebestyrelsen Bindeled mellem skolebestyrelsen og klassens forældre Sparringspartner for skolebestyrelsen i forbindelse med principper, udviklingsarbejde og økonomi formidle generelle holdninger og problemstillinger fra klassens forældre til skolebestyrelsen

Eksempel på skolebestyrelsens halvårlige møder for kontaktforældre På efterårsmødet fremlægges Skolebestyrelsens årsrapport Temaerne for det kommende års arbejde fremlægges og debateres Dagsorden udarbejdes af skolebestyrelsen med forslag og ideer fra kontaktforældrene Foredragsholdere kan inspirere

Eksempler på kontaktforældres opgaver Sociale aktiviteter Fælles arrangementer for elever og forældre. Hvor mange og hvad? F.eks: Fisketur, fælles madlavning, skovtur, høstfest, julestue, rundbold og fælles grill m.m. Møder mellem hjem og skole Være med til at planlægge og koordinere forældremøderne samt udarbejde dagsordenen så det bliver forældrenes møde og ikke ”fagenes fest” Emner til drøftelse f.eks: oprettelse af forældrebank, børnefødselsdage, sengetid, skolevej, tv-kiggeri, computerspil, madpakker, børnenes velbefindende, psykisk trivsel, mobning, grænser, pligter, lektier, lommepenge, opdragelse, fritidsinteresser, rygning, alkohol, rusmidler, komme-hjem-tider, fester, konfirmation, blå mandag, ungdomsklubben m.m. Tage referat til forældremøderne som tilsendes alle hjem – også de som ikke var repræsenteret.

Eksempler på opgaver Skole/hjem-samtaler og udviklingssamtaler Give læreren tilbagemeldinger på samtalerne. Informationsstrømmen Orientering af resten af klassens forældre. Hvordan vil vi gerne informeres og hvor ofte? F.eks.: nyhedsbrev/klassebrev, klassens hjemmeside, mail?, skriftlig post? Hvordan kontakter vi hinanden både forældrene indbyrdes og kontakten til lærerne? F.eks.: Klasseliste med navne på børn og forældre, adresse(r), telefonnumre, mailadresser, fødselsdato for børnene. Lærernes navne, privat telefonnummer, mailadresser evt. træffetid på skolen, skolens telefonnummer Hvordan modtager vi nye elever/forældre Hvordan sikrer vi os at de føler sig velkommen og bliver ”opdateret” omkring aktiviteter m.v. i klassen?

Eksempler på opgaver Konfliktløsning Samarbejde på tværs af klasser Hvordan løses konflikter i klassen? Hvem gør hvad? Hvad kan den enkelte forældre gøre? Skal vi blande os i børnenes indbyrdes konflikter? Hvordan? Samarbejde på tværs af klasser Årgangssamarbejde Samarbejde i indskolingen? Kontaktforældrene eller alle forældre?

Tak for opmærksomheden Skole og samfund Tak for opmærksomheden Kvægtorvsgade 1 1710 København V Tlf. 3326 1721 post@skole-samfund.dk www.skole-samfund.dk Husk at rette til eget navn ;-) Tak for i aften håber at kurset har skabt afklaring og inspiration til det daglige arbejde som skolebestyrelsesmedlem, og måske en mere ”fri” dialog. Ivar Tønnesen Tlf: 61 67 80 11 it@medvirk.dk