Kostberegning.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

Flashcard-spil Kost - kostråd
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
Atomer Et programmeret forløb. En måde at lære på.
- en lille lektie i det rigtige
Kost og præstation D oplæg af Anja Heiner-Møller
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Balance i energiregnskabet
UU-Aalborg Evaluering af brobygning og intro 2013/14 Velkommen UU-Aalborg Ungdommens Uddannelsesvejledning.
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Ligninger af første grad i en variabel
Energiomsætning hos mennesket
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Program Informationer χ2-test (chi-i-anden) Projekt 3
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
Bivirkninger i forbindelse med strålebehandling af hoved-halscancer.
Nem planlægning af børnemad
Hvordan kan julemaden blive sundere?
12. Virksomhedens miljøforhold – virksomhedens miljøbelastning
Masse- og energifordeling
Alt du skal vide i ét oplæg!
av Lajla Ellingsen og Mari By Rise Adresseavisen
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
PROGRAM Introduktion til internettet Hvad er en PC? Musetræning
Statistik.
Kursus om borger.dk og brugen af digital signatur
KOSTPROGRAM 2013.
Titel: Arial, fed, skriftstr. 20, mørkegrå. Tekst: Arial, normal, fed eller kursiv, skriftstr. 10, 12 og 14 til print – 16 og 18 til projektor – mørkegrå.
VITAMINER OG MINERALER
ETU 2008 | Elevtilfredshedsundersøgelse Erhvervsskolen Nordsjælland HTX (Teknisk Gymnasium) - Hillerød Baseret på 313 besvarelser.
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Matematik B 1.
Claus Brabrand, ITU, Denmark Mar 10, 2009EFFECTIVE JAVA Effective Java Presentation Workshop Claus Brabrand [ ] ( “FÅP”: First-year Project.
Grunde til at jeg elsker dig
Januar 2009 MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredagLørdagSøndag Uge 2. Anette Ø. Kl Tina H. Lone M. 6 Kl Britt H. 7 Kl Vinnie G. Gerda.
Fundamentale datastrukturer
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
1 Fundamentale datastrukturer. 2 Definitioner: abstrakt datatype, datastruktur Elementære datastrukturer og abstrakte datatyper : arrays, stakke, køer,
Forslag til dagskost for en kvinde med lav fysisk aktivitet
Retten på tallerkenen indeholder 19 g fedt 2820 kJ = 670 kcal, hvis der bruges 1 spsk olie ved tilberedning Retten på tallerkenen indeholder 9 g fedt 2440.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Aftensmad Hvor kommer protein fra? Kartofler 5 g Skummetmælk 2 g Oksekød 26 g I alt 35,4 g protein 125 g oksekød 9 % fedt, 250 g kartofler, 50 g skummetmælk,
Morgenmad Hvor kommer protein fra? Skinke 3 g Ost 9 g Rugbrød 1 g Peberfrugt - g Agurk - g Kiwi 0,6 g I alt 30,7 g protein 30 g havregryn, 200 g skummetmælk,
Stegt 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE Rå 9 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Morgenmad Hvor kommer protein fra? I alt 29,4 g protein
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE
Faglig regning Kostberegning.
Præsentationens transcript:

Kostberegning

Manuel Kostberegning Morgenmad En tyk skive grahamsbrød 50 g Smør 5 g Ost 45% 20 g Et glas appelsinjuice 2 dl (200 g) Side 28, 60, 26 og 40 i ”Den lille levnedsmiddeltabel”

Protein Brød (8,2 x 50) / 100 = 4,1 g protein Smør (0,5 x 5) / 100 = 50 g grahamsbrød (s.28) 5 g smør (s.60) 20 g ost 45% (s.26) 200 g Appelsinjuice (s.40) Brød: Der er 8,2 g protein i 100 g grahamsbrød. Vi har 50 g grahamsbrød, derfor regner vi om ved at dividere de 8,2g med 100 g og gange med 50 g. Brød (8,2 x 50) / 100 = 4,1 g protein Smør (0,5 x 5) / 100 = 0,025 g protein Ost (23,7 x 20) / 100 = 4,74 g protein Juice (0,6 x 200) / 100 = 1,2 g protein I alt 10,065 g protein

Fedt Brød (2,0 x 50) / 100 = 1,0 g fedt Smør (81,4 x 5) / 100 = 50 g grahamsbrød (s.28) 5 g smør (s.60) 20 g ost 45% (s.26) 200 g Appelsinjuice (s.40) Ost: Der er 25,0 g fedt i 100 g ost. Vi har 20 g ost, derfor regner vi om ved at dividere de 25 g med 100 g og gange med 20 g. Brød (2,0 x 50) / 100 = 1,0 g fedt Smør (81,4 x 5) / 100 = 4,07 g fedt Ost (25,0 x 20) / 100 = 5,00 g fedt Juice (0,1 x 200) / 100 = 0,2 g fedt I alt 10,27 g fedt

Kulhydrat Brød (49,3 x 50) / 100 = 24,65 g kulhydrat Smør 50 g grahamsbrød (s.28) 5 g smør (s.60) 20 g ost 45% (s.26) 200 g Appelsinjuice (s.40) Appelsinjuice: Der er 9,9 g kulhydrat i 100 g appelsinjuice. Vi har 200 g appelsinjuice, derfor regner vi om ved at dividere de 200 g med 100 g og gange med 9,9 g. Brød (49,3 x 50) / 100 = 24,65 g kulhydrat Smør (0,6 x 5) / 100 = 0.03 g kulhydrat Ost (0,8 x 20) / 100 = 0,16 g kulhydrat Juice (9,9 x 200) / 100 = 19,8 g kulhydrat I alt 44,64 g kulhydrat

Samlet Energimængde 1 g protein 17 kJ 1 g fedt 38 kJ 1 g kulhydrat Ved forbrænding i kroppen omdannes disse næringsstoffer til følgende energimængder: 1 g protein 17 kJ 1 g fedt 38 kJ 1 g kulhydrat Protein (10,0 g x 17 kJ/g) = 170,0 kJ Fedt (10,3 g x 38 kJ/g) = 391,4 kJ Kulhydrat (44,6 x 17 kJ/g) = 758,2 kJ Samlet energimængde 1319,6 kJ kJ: Kilojoule er et udtryk for den mængde energi, kroppen udnytter fra maden

Energifordelingen (170,0 / 1319,6) x 100 = 13 % energi fra Protein 30 % energi fra Fedt (758,2 / 1319,6) x 100 = 57 % energi fra Kulhydrat

Øvelse Manuel Kostberegning a. Beregn det totale indhold af energi og energigivende stoffer i jeres morgenmad b. Vurder energiprocentfordelingen c. Vurder måltidsfordelingen ud fra følgende: Kvinde, energibehov 9000 kJ / dag Mand, energibehov 12000 kJ / dag Brug det udleverede skema til manuel kostberegning

Kostberegning i program ”Fødevarer, ernæring, kalkulation og catering er betegnelser, der dækker over komplekse problemstillinger. De krav der stilles til producenter af fødevarer, offentlige og private køkkener og andre professionelle, der har med fødevarer at gøre er i dag større end nogensinde. Det er en meget kompleks verden, der gerne skal gøres så simpel som muligt. Dankost har løsningen på disse problemstillinger.” Med Dankost kan man: Prissætte og – beregne et måltid. Oprette og udskrive opskrifter med metodik. Næringsberegne på opskrifter og måltider NNA Nye Nordiske næringsstofanbefalinger. Varedeklarationer E-numre og Allergener Foretage komplet produktionsstyring. Registrere bestilling og levering til kunder Bruges af storkøkkener,

Øvelse Kostberegning i program Kostberegn opskriften på lasagne Følg vejledningen i øvelsen – husk at notere resultaterne! Lav NY kostberegning på sundere lasagne Opsamling i plenum

Øvelse Rådgivning og vejledning I finder sammen to og to På baggrund af lasagne-udregningen rådgiver og vejleder I hinanden – den ene er fagperson, den anden er bruger Brug spørgsmålene i øvelse-vejledningen Opsamling i plenum