Gymnasiernes tiltag for tosprogede elever Oplæg ved rektor Niels Jørgen Helms Mulernes Legatskole.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Præsentation af BibTeach2 Uddannelsesbiblioteket i en omstillingstid Middelfart, d november 2006 v. Susanne Nielsen Holstebro Tekniske Gymnasium.
Advertisements

Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Information om tysk/fransk
Lærersamarbejde i Århus Folkeskole og ungdomsuddannelser Lærersamarbejde i Århus Kommune 2009.
SÆT MEDBORGERUNDERVISNING PÅ SKOLESKEMAET!
Udfordringer i uddannelsessystemet Oplæg – SFU Sommerlejr 2010 v. Frederik Gjørup Nielsen.
Professionsuddannelserne - De studerendes vurdering af studiemiljø, studieformer og motivation for at gennemføre oplæg med fokus på bioanalytikeruddannelsen.
Fastholdelsesstrategier på EUC Syd Udfordringen  95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.  Det er nødvendigt at vi alle i fællesskab.
Agi Csonka, direktør Danmarks Evalueringsinstitut
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
1. HF Introduktionsforløb Langkær Gymnasium og HF
Pædagogikum for ungdomsuddannelsesbibliotekarer værktøjer, viden eller ny identitet? Lise Alsted Henrichsen Bibliotekar DB og stud.cand.pæd.
kultur, indvandring og det danske uddannelsessystem
Grundlæggende IT, niveau G
Kladde til informationsdias
Præsentation af resultater fra Elevtrivselsundersøgelse Hvad stiller man op? Erfaringer fra år 1 på Fredericia Gymnasium – hvor langt er FG?
Lærerprofessionen - en definition.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
VOFF konference april 2011 Hvad sker der i klasserummet? De sociale og faglige relationers betydning for fastholdelse 27. April 2011 Susanne.
Evaluering af EMU Juni 2010 Undervisningsministeriet / Niras (
Konference: Sproget skaber virkeligheder, Foreningen for 2-sprogede småbørns vilkår, Vejle den 20. marts 2012 ”Når alle er forskellige er ingen anderledes”
Selvevaluering ’It i folkeskolen’
Hhx – Handelsgymnasium Htx – Teknisk gymnasium
Deltagerstyret undervisning
UU-Vestegnen Vognporten Albertslund Tlf
Uddannelsesvejledning – hvorfor og hvordan? Alle unge gennemfører en uddannelse Vejledningen skal differentieres eVejledning for unge med alm. vejledningsbehov.
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Undervisning af tosprogede elever i grundskolen
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Forældremøde 7. klasse.
Cefu-oplæg v/ Jørgen Blond, UUV Køge Bugt Ideer til at give den udsatte unge CHANCEN Til at udvikle sine talenter – ressourcerne er der! Ideer.
”Styrkelse af overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse” Garantiskolen i Silkeborg Scandic den 28. oktober 2013.
Klar til selvevaluering Inspirationsmateriale til en pædagogisk dag.
Skolereformen og ”FUF”
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Fokus på køn på Roskilde gymnasium Skoleåret 2013/2014.
Gymnasierne Erhvervsskolerne Aars Handelsgymnasiet Teknisk Gymnasium Rektor/uddannelseschef Gert Husum.
Thomas Bjørnkilde, Manager, PLS RAMBØLL Management
Historiefaget og mulighederne i den åbne skole
Oplæg: Formål, mål og målsætninger.  § 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til.
Integration af undervisning om kliniske retningslinjer i professionsbacheloruddannelsen - ideer og tanker Lea D. Nielsen, Cand. Cur, Adjunkt, UC Syddanmark,
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Forandringsteori for Lektiehjælpscafeer under Red Barnet Ungdom
INAARUTAASUMIK NALILIINEQ AFSLUTTENDE EVALUERING Qeqqata Kommunia Prøveresultater 2010 Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 3 af 9. januar 2009.
Udviklingen i Nalunnguarfiup Atuarfia Nalunnguarfiup Atuarfia Atuarfimmik inerisaaneq QANOQ ? SOOQ ? KIMUT ? KIKKUT ? Skoleudvikling HVORDAN? HVORFOR ?
Statusrapporter fra de faglige fora Indtryk fra en læsning
8.kl Sortedamskolen 2014/15. UU København Serviceinstitution under Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune Vi vejleder unge i København mellem.
Som gymnasielærer underviser du elever på STX (studentereksamen) HF HHX (højere handelseksamen) HTX (højere teknisk eksamen) Studenterkursus.
Dialogmøde Den åbne skole 26/ – Hundelev – Løkken - Vrå.
Formidlingskursus 2014 Gymnasiepraktik og Det rullende Universitet Klasserumskultur og elevernes forskellighed Susanne Th. Jensen Vicerektor Odder Gymnasium.
Fastholdelse i HF Strategier og erfaringer. 95%-målsætningen og HF HF-kurserne har forskellig forudsætninger HF-eleverne har forskellige forudsætninger.
Fravær og Frafald Birgitte la Cour Bergmann Vicerektor, Kursusleder
De seks bedste billeder fra gruppen
Gruppevejledning på tæt hold
Niels Brocks Handelsgymnasium: Fra uddannelsesfremmed til talent
Anbefalinger fra Vækstforum Hovedstadens task force om erhvervsuddannelser Vækstforum Hovedstadens møde den 21. juni 2012 v/ Klaus Nørskov,
Kvalitetsmål i uddannelsessektoren
Overgangsproblemer i matematik ”Det sværeste var at forstå hvad læreren prøvede at sige - altså formuleringerne.” 1g-elev, stx.
Dialogredskab - uddannelsesparathed. Hvordan er redskabet blevet til? Samarbejdsprojekt Involvering af de unge Støtte fra region Syd.
Inklusion i efterskolen Fokus på tosprogede elever.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Kollektiv vejledning – dagens program Du skal have kendskab til Uddannelsessystemet E:dag?
Kort om de gymanisale ungdomsuddannelser Ligheder og særlige karakteristika Mette Brinch Thomsen Oplæg på mentorkurset for SubUniversity 16. august 2016.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Skriveperiode (synopsis)
Kollektiv vejledning – dagens program
KLF’s medlemsundersøgelse 2017
Naturfag.
Eksamen på B-niveau Af Signe Elise Bro, formand for Religionslærerforeningen og medlem af ministeriets læreplansudvalg.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Præsentationens transcript:

Gymnasiernes tiltag for tosprogede elever Oplæg ved rektor Niels Jørgen Helms Mulernes Legatskole

”I gymnasiet stiller de højere krav, det er ikke som i folkeskolen. Man skal tænke over, hvad man skriver, og det kan være lidt svært. Det skal jo ikke være det der folkeskolesprog, man skal prøve at gøre det lidt mere nuanceret. Vi taler jo ikke dansk derhjemme hele tiden, så vi får ikke – ligesom danskere – fremmedord osv. med hjemmefra” Tosproget elev, elevundersøgelsen

1. del: Fakta om evalueringen 2. del: Evalueringens hovedpointer

1. del: Fakta om evalueringen v/ Dea Sommer

Baggrund for evalueringen Statistik viser at lige mange etniske danskere som tosprogede unge påbegynder en ungdomsuddannelse, men desværre: falder flere tosprogede elever fra får de tosprogede lidt lavere karakterer Dette mønster giver forskellige udgangspunkter for de unges videre færd i uddannelsessystemet Gymnasieskolerne står over for at skulle støtte de tosprogede – EVA vil bidrage til denne proces!

EVA – hvem er det og hvad laver hun? Uafhængigt institut med egen bestyrelse og handlingsplan Tilknyttet Undervisningsministeriet Evaluerer hele uddannelsessystemet og som noget nyt også dagtilbud Hvem har ansvar for evalueringerne? En evalueringsgruppe - Det faglige ansvar En projektgruppe - Det metodiske ansvar

Hvilke dokumentationskilder bygger evalueringen om tosprogede elever på? Selvevaluerings- rapporter BesøgInterviewundersøgelse blandt tosprogede elever

Hvem deltager i evalueringen? Tre hhx´ere: Niels Brock Århus Købmandsskole Selandia hhx, Slagelse Tre htx´ere: Sukkertoppen, KtS Selandia htx, Slagelse Århus Tekniske Skole, Viby afd. Tre stx´ere: Vestre Borgerdyd Slagelse Gymnasium Århus statsgymnasium

Hvad er evalueringen mundet ud i? Én samlet rapport med: En tværgående analyse med generelle vurderinger og anbefalinger til landets gymnasier, UVM, UU-centre o.a. Vurderinger og anbefalinger til hver af de ni gymnasier der har deltaget i evalueringen Et katalog med konkrete tiltag til inspiration til andre gymnasier og skoler

Hvor får man fat i materialet? Evalueringsrapporten, elevundersøgelsen og pressemeddelelse kan findes på EVA´s hjemmeside Rapporten og folderen kan købes hos den lokale boghandler.

2. del: Evalueringens hovedpointer

Konklusion Stor variation i hvordan tosprogede klarer sig: Nogen klarer sig (godt) – andre har det svært Problemer med mundtlig og skriftlig dansk på gymnasialt niveau Problemer med social integration Personlige problemer Stor forskel på hvordan gymnasierne takler det De skoler der takler udfordringerne bedst har en kultur hvor tosprogedes faglige vanskeligheder, integration osv. bliver flittigt diskuteret. Disse gymnasier har strategier og tiltag for elevgruppen Andre skoler er præget af berøringsangst og/el. fravalg

”Tosprogede elever kan have svært ved at komme ud over det reproducerende niveau. De kan have svært ved at forstå og leve op til kravene om selvstændighed, analyse og vurdering samt abstraktion” Citat, selvevalueringsrapport

Anbefaling (1/4) Gymnasieskoler skal arbejde med de muligheder og udfordringer der er ved at have tosprogede elever på skolen! Forslag til tiltag Handlingsplaner og retningslinjer Ordensregler Baggrund for anbefaling: Flere skoler har ikke en reflekteret skolekultur hvor muligheder og udfordringer kan diskuteres åbent og konstruktivt

Anbefaling (2/4) Styrk lærernes kompetencer i at undervise tosprogede elever! Forslag til tiltag: Fælles drøftelser i lærerkollegiet Eksterne oplægsholder Efteruddannelse i fx dansk som andetsprog, læsevejledning eller mellemøst-studier Baggrund for anbefaling: De færreste lærere har den nødvendige indsigt

Anbefaling (3/4) Styrk de tosprogede elevers kompetencer i dansk og kendskab til det danske samfund! Forslag til tiltag: Screening, læsetræningskurser, kompenserende undervisning, lektiecafé, tolærerordning osv. ”Inkluderende undervisning” Styrket og synliggjort demokrati på skolen Baggrund for anbefaling: Flere tosprogede har utilstrækkelige danskkompentencer og for lille kendskab til det danske samfund

Anbefaling 4/4 Styrk dialogen mellem eleverne og lærerne/skolen! Forslag til tiltag: Mentorordning Styrket vejlederindsats Baggrund for anbefalingen: Flere tosprogede føler sig anderledes og udsatte og har derfor behov for tryghed og for at føle at lærerne er engagerede i dem. Flere mangler kendskab til gymnasieuddannelsen og de ”akademiske koder” og har behov for at have personer at støtte sig til og spørge til råds.

”Vi har fælles kultur, historie, sprog, ”forståelsesramme” med de danske elever og kan derfor afkode deres behov. Derimod kan det være sværere at gennemskue, for slet ikke at tale om overskue, de problemer og behov, de etniske elever har” Citat, selvevalueringsrapport