Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kollektiv vejledning – dagens program

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kollektiv vejledning – dagens program"— Præsentationens transcript:

1 Kollektiv vejledning – dagens program
Du skal have kendskab til uddannelsessystemet Hvilke vejledningsaktiviteter er der i 8. klasse? Du skal kende dine styrker Du skal begynde arbejdet med din studievalgsportfolie Du skal vide, hvad parathedsvurderingen er I denne session er der to sammenhængende fokusområder – Mine Styrker og UPV. Formålet er, at eleverne opnår viden om egne ressourcer og forudsætninger, samtidig med at de bliver bevidst om, hvilke krav der stilles til dem for at være UP. Bilag til denne session: Mine styrker – billeder – øvelse Mine styrker – jeg siger, du siger – øvelse Parathedsvurdering – cases – øvelse Parathedsvurdering – Dialogkort – øvelse Dialogkort Parathedsvurdering – Post-it – øvelse Parathedsvurdering - Cases – øvelse Stikord til Styrker – til vejlederne

2 Uddannelsessystemet Ungdomsuddannelser Videregående uddannelser
Erhvervsakademiuddannelser 2 år Professionsbacheloruddannelser 3-4½ år Universitetsuddannelser 3+2 år Videregående uddannelser Erhvervsuddannelser (EUD): Omsorg, sundhed og pædagogik Kontor, handel og forretningsservice Fødevarer, jordbrug og oplevelser Teknologi, byggeri og transport Gymnasiale uddannelser (GYM): HHX - Handelsgymnasiet HTX - Teknisk Gymnasium STX - Alment Gymnasium HF - Højere forberedelseseksamen IB - The International Baccalaureate EUX Andre uddannelser: EGU KUU STU Arbejde er taget væk fra oversigten, så det nu er uddannelsessystemet, der er i fokus. Fokus er i starten af 8. klasse er på de tre lag: Grundskole, Ungdomsuddannelse og Videregående uddannelse Ungdomsuddannelser 9. / 10. klasse folkeskole, efterskole, privatskole

3 Vejledningsaktiviteter i 8. klasse
Du træffer dit valg Informationsmøder på ungdomsuddannelserne Informationsmøde på din egen skole Erhvervsintroducerende dag – E:dag Læses nede fra og op Indsæt evt. de datoer der gælder for klassen

4 E:dag Et af trinnene i raketten
Hvis du er i klassen før eleverne er på E:dag, handler det om at booste dagen. Blive klogere på ungdomsuddannelserne - øjenåbner Reklamespot Hvis du er i klassen efter E:dag, handler det om at hjælpe eleverne med at bearbejde gode og dårlige erfaringer, samt rette eventuelle fejlslutninger. Lave en teaser til Introkurserne senere på året.

5 Mine styrker Der er to muligheder for elevopgaver:
Der er to muligheder for elevopgaver: Begge øvelser kan differentieres ved at vise filmen for klassen først: Derefter vælger du enten øvelse et eller to, afhængig af den tid du har til rådighed. Øvelsen Mine styrker: ‘Jeg siger, du siger’, som er den øvelse, der tager kortest tid Øvelsen Mine styrker: ‘Billeder’. Øvelsen består af 3 opgaver, hvor vi har tænkt den sidste opgave, som en ekstra opgave til de hurtige. Til øvelse 2 skal du printe slide 5 i farver til hvert bord/hver elev. Derudover skal du printe arbejdsopgaven. Til vejlederen er der en oversigt over, hvad de 24 styrker kunne handle om – dette er ikke en facitliste.

6 Præsentation af Studievalgsportfolie
Hvad er studievalgsportfolie: Det er dit arbejdsredskab til at præsentere dig selv for ungdomsuddannelserne, når du søger om optagelse enten i 9. eller 10. klasse I studievalgsportfolien skal du reflektere over alle de undervisnings- og vejledningsaktiviteter, som du har arbejdet med i 8., 9., og eventuelt 10. klasse.

7 Arbejde med Studievalgsportfolie
Du ser Studievalgsportfolien her: Skriv om dine styrker i 1A Log på her for at udfylde; Det er tanken at der bruges maksimalt 5-10 minutter på at skrive om styrker i Studievalgsportfolien. Studievalgsportfolie-dokumentet ligger i UnoUng og det er her eleverne skal arbejde med det. Du skal tildele dokumentet til alle elever inden du går i klassen. For at masseoprette et aktivt dokument, gør da følgende: Gå i menuen og vælg ”Lister” Udsøg en klasse og sæt flueben ud for kolonnen ”Cprnr” for at markere de udsøgte unge. Rul ned i bunden af siden og tryk på knappen ”Aktive dokumenter” under ”handlings”-panelet. Vælg skabelonen ”Studivalgsportfolio – afrapporterinsskema” og sæt flueben i ”Del med ung”. Dokumentet er nu oprettet på de unge og er automatisk journaliseret. Dokumentet er ydermere automatisk delt med de unge.

8 Uddannelsesparathedsvurdering
Vurderingen foretages af UU i samarbejde med skolen Vurderingen bygger på: Faglige forudsætninger Personlige forudsætninger Sociale forudsætninger Fokus på at UPV er en løbende vurdering, med et minimum af fastsatte krav til vurdering. Det er vigtigt at der skabes en rød tråd fra opgaven med styrker til uddannelsesparathedsvurderingen. Til denne øvelse er der tre muligheder for elevopgaver: Parathedsvurdering ‘Post It’ Parathedsvurdering ‘Cases’. Eleverne præsenteres for uddannelsesparathedsvurderingen og de kriterier, de vurderes på. Alle arbejder med cases i grupper: Eleverne skal på baggrund af en kort beskrivelse vurdere, om case-personen er uddannelsesparat i forhold til to givne parathedsforudsætninger. Parathedsvurdering ‘Dialogkort’.

9 Uddannelsesparathedsvurdering
Faglige forudsætninger: Karakteren 4,0 i gennemsnit til HF og EUD/EUX Karakteren 5,0 i gennemsnit til STX, HHX og HTX Personlige forudsætninger: Deltagende, motiveret, ansvarlig, selvstændig, valgparat, møder til tiden og har lavt fravær Sociale forudsætninger: God til at samarbejde, respekt for andre, tolerance, aflæse situationer og andre mennesker Denne kan stå på tavlen, hvis du vælger at eleverne skal lave øvelse 2. OBS på at man ikke har retskrav på optagelse på pre-IB, da det er rektors vurdering. Man skal være vurderet uddannelsesparat til en gymnasial uddannelse.

10 Uddannelsesparathedsvurdering
Tidsplan for uddannelsesparathedsvurdering: 8. Klasse første vurdering senest den 15. januar. 8. Klasse revurdering senest den 1. juni. 9. Klasse endelig vurdering senest den 15. januar.

11 Opsamling på dagens program
Du har fået kendskab til uddannelsessystemet Du har fået kendskab til vejledningsaktiviteterne i 8. klasse Du har arbejdet med dine styrker Du har begyndt arbejdet med din studievalgsportfolie Du har fået viden om, hvad parathedsvurderingen er Opsamling på det eleverne har lært i dag. Vigtigt at du overvejer, hvordan du vil samle op og skabe refleksion.


Download ppt "Kollektiv vejledning – dagens program"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google