Hvordan måler man psykosociale ressourcer?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Spørgeord/Spurnarorð
Advertisements

FORÆLDREGRUPPE - som en del af behandlingen
Forhold på arbejdsmarkedet efter uddannelsen 13. uge 2007.
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Den 16.august 2010 Regionsgården
AT og faget Engelsk På de følgende dias får du nogle gode tips til, hvordan faget engelsk mest hensigtsmæssigt indgår i AT-eksamen.
Trivselspolitik på Løsning Skole
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Kontaktfænomener opstår i relation, og kan kun forstås i den kontekst.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Udvikling af spil strategi. Andrew Pakes PGA Professional.
Lærings- og praksisfortællinger:
Bokstav børn.
Ledelse i Praksis – 4. aften
Det Danske Auditory Processing Disorder test batteri
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Psykiatrisk Forskningsenhed, Cand. Psych, MPH Rita Fjeldsted, Region Sjælland, Færgegårdsvej 15, 4760 Vordingborg Tlf ,
Brug af hypnose til behandling af odontofobi
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
7. Nationale Kongres Foreningen for palliativ indsats 21. Juni 2013
Basal statistik 24. okt Tom Bendix Videncenter for
De nye diagnoser Bo Hejlskov Elvén Leg. psykolog.
VERDENS BEDSTE NYHEDER HVAD SIGER DE LAVT HÆNGENDE FRUGTER? Interview med en forældre fra min datters Vesterbro-vuggestue.
Temadag Funktionelle lidelser.
ADHD- også alt det andet !
Illustration fra Kort om kræft figur 4.1.
Mentaliseringsbaseret caseformulering Nordisk MBT konference - Kbh. 22
Joken, der bringer dig held!
Velkommen.
Børns kompetenceudvikling (SDQ) og social baggrund
Danske Handicaporganisationer – for retten til lige muligheder Konventionspiloterne på besøg i DH’s afdelinger.
”Religion er opium til folket”
Pårørendeundervisning 1 Psykoedukation for pårørende til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Bjergprædikenen (12) Loven om at elske sine fjender Matt 5,43-48.
SICSAC eksempel no 1 – En KAT kasse vest
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Hold fast, hold ud eller hold igen
Sygeplejerskeuddannelsen
SEO PÅ AU.
Spørgeskemaundersøgelse feb. – marts
Irene Oestrich, psykolog, ph.d., adj. Professor
Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse Navn: Dato: Alder: Jeg bruger ét høreapparat (venstre øre) Jeg bruger.
Dansen omkring handicapbegrebet
T. Rune Nielsen, neuropsykolog, Ph.D.
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Espe Maria Kahler, Integrationsnet, DFH Side 1 Hvad skal man have blik for hos et flygtningebarn i mistrivsel?
Hvis jeg havde mulighed for at fange regnbuen ville jeg have gjort det
For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”. Indføj ”Sted og dato” i feltet for dato og ”Enhedens.
Recovery-mentor projektet
Børn og smerter Udvidet Familiekursus 6. marts 2010
Workshop Motivation og fokus på målet
1 Borgerpanelet i Silkeborg Kommune.
Velkommen til Lægedage
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Grunde til at jeg elsker dig
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
Generel introduktion til kræftområdet Hans Peder Graversen, cheflæge Afdelingschef Kvalitet og Sundhedsdata.
Systemudvikling og kommunikation med brugerne
DIEB4.1 Kursusgang 4 Oversigt: Sidste kursusgang Opgaver Aktivitet 2: Generer design (fortsat) Design af interaktionselementer.
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
Inklusion og Specialviden
Velkommen I bedes sætte jer i par ved siden af én I ikke kender i forvejen. Tak Marieke Brinck Efterskolernes Sundhedskonference den 14. maj
Gap! Forskelligt syn på sagsbehandlingen Andreas Jull Sørensen, sekretariatschef Det Centrale Handicapråd.
Mentalisering Recovery Christian Bæk, cand.psych. Blå Kors Medarbejderkonference.
Fælles viden – Bedre integration Et tilbud om efteruddannelse
A tool for the assessment of strengths and weaknesses in NGOs
Præsentationens transcript:

Hvordan måler man psykosociale ressourcer? Evidensbaseret udredning og visitation Cand.psych. Beatriz Ponce de León

Dagsorden Hvad er psykosociale ressourcer? Hvorfor en grundig udredning? Hvordan måler vi affektbevidsthed og mentaliseringsevne? Sprog og udfordringer

Hvad er psykosociale ressourcer? Definition: Psykosocial funktion og psykosociale ressourcer defineres som patientens evne til kontekst- og situationsrelevant affektregulering og kognition (selvregulering). Selvregulering omfatter typen eller mønstret for evnen til autoregulering (når personen er sig selv) og for interaktiv affektregulering (personen i relation til andre) og niveauet for denne reguleringsevne (affektbevidstheds- og mentaliseringsniveau)(MTV-rapporten s.95).

Mentaliseringsniveau som mål for psykosociale ressourcer Forskning tyder på, at det bedste generelle mål for psykosocial funktion er mentaliseringsniveau. Det anbefales derfor at mentaliseringsniveau anvendes som mål for assessment af psykosociale ressourcer og psykosocial behandling.

Hvorfor en grundig udredning? Højt Traumefokuseret behandling Patienter med PTSD kan have mange forskellige symptomkonstellationer. Vurderingen danner grundlag for en differentieret behandling. En præcis vurdering af psykosociale ressourcer er afgørende for iværksættelsen af den optimale behandling ifht. patienternes behov og ressourcer. Psykisk Funktionsniveau Mentalisering, empati, Personligheds-organisation Mellem Opbygning af ressourcer Mentaliserings-baseret Psykoedukation Lavt Stabiliserende relationsfokuseret beh.

Mentaliseringsbaseret diagnostik og terapi PTSD’s centrale kerneproblemer inkluderer omfattende vanskeligheder med regulering af affekt, mentalisering, sociale relationer og kulturelle tilpasningsvanskeligheder. Det fundamentale fokus i den mentaliseringsbaserede diagnostik og terapi er individuelle forskelle i evnen til at reflektere over følelser, motiver, intentioner osv. De individuelle forskelle i evnerne til mentalisering og affektbevisthed afspejler den måde hvorpå emotionel information forarbejdes kognitivt.

Illustration af emotionsbevidsthed Eskimoerne er kendt for at have mindst 30 forskellige ord for sne. Eskimobørn lærer at opleve og differentiere de forskellige typer af sne. Børn i Florida kender kun en slags sne. Man kan sige at Eskimobørn har udviklet en ”sne bevidsthed”, som determinerer oplevelsen af omgivelserne.

Hvordan måler vi affektbevidsthed og mentaliseringsevne? Vi bruger en række færdighedstests, som måler niveauet for affekt- eller emotionsbevidsthed og mentaliseringsevne: RME (Reading the Mind in the Eyes). Udviklet af Simon Baron-Cohen 2001. Original version er Engelsk. LEAS (Level of Emotional Awareness Scale). Udviklet af Lane & Schwartz (1987, 1991). Original version er Engelsk. Ekman’s billedtest (Paul Ekman 2003).

RME - testen RME-testen består af 36 billeder af øjenomgivelserne. Klienten skal til hvert billede vælge et følelsesudtryk ud af fire mulige. RME indikerer niveauet for evnen til at aflæse andres mentale tilstande ud fra ansigtsudtryk.

Hvad viser scorerne i RME testen? I en præliminær undersøgelse af 16 PTSD patienter ved Cett var RME scoren i gennemsnit på 18,6. Personer med højtfungerende autisme eller Aspergers syndrom scorer i gennemsnit 21,9. Gennemsnitsscoren for RME i normal-befolkningen er 26,2. 36 - Maximum

LEAS – testen Testen vurderer niveauet for emotions- eller affektbevidsthed, der har klare paralleller til mentaliseringsniveauerne. LEAS-testen består af 6 situationer, der er beskrevet med 2-4 sætninger. Eksempel: ” Du deltager i et løb sammen med en ven, som du har trænet med i stykke tid. Da du nærmer dig målstregen forvrider du din ankel, falder, og kan ikke forsætte. Hvad ville du føle? Hvad ville din ven føle? Svar fra patient 1: ”Jeg føler mig uheldig, jeg vil være ked af det”. ”Min ven vil være glad for at vinde, men samtidig vil han være ked af det fordi jeg vred min ankel og ikke kunne forsætte.” (svaret peger på et højere mentaliseringsniveau). Svar fra patient 2: ”Jeg ved ikke. Jeg har aldrig været i situationen. Jeg vil få det dårligt”. ”Jeg ved ikke hvad den anden vil føle, hvordan skal jeg kunne vide det?” (svaret peger på et lavere mentaliseringsniveau). Scoringen er bygget på bestemte og veldefinerede strukturelle kriterier beregnet på at differentiere niveauer for emotionel bevidsthed om selv og andre.

Ekman’s billeder Måler patientens emotionsbevidsthed. Testen består af 6 billeder. Fokus er her på hvad patienten selv føler når han ser kvindens følelsesudtryk på billedet. Analyse og scoring foregår ligesom ved LEAS-testen.

Ved vurdering af psykosociale ressourcer Testene kan ikke stå alene ved vurdering af psykosociale ressourcer. Et almindeligt klinisk interview, som er beskrevet af Kernberg, som ”det strukturelle interview” anvendes til vurdering af patienternes psykiske funktionsniveau. Ved et klinisk interview undersøger vi patientens symptomatologi, realitetstestning, selvrefleksion, evnen til empati og mentalisering, og identitetsintegration eller -diffusion.

Sprog og Udfordringer Testene er blevet oversat til 4 sprog: Dansk, Arabisk, Bosnisk og Dari af både interne og eksterne tolke. Der er blevet brugt store ressourcer på grundig oversættelse af testene. Eksempelvis er RME testene blevet kontrolleret med et computerprogram for sproglige overlap i alle 20.736 kombinationer pr. sprog.

Dari Engelsk/Dansk Arabisk Bosnisk

Opsummering Psykosociale ressourcer refererer til evnen at indgå i sociale relationer. En grundig udredning er essentiel ifht. optimal behandling og udnyttelse af ressourcer. Mentaliseringsniveauet måles ved hjælp af en række tests og et klinisk interview. Testene er nye vurderings redskaber ifht. traumatiserede flygtninge.