PROTEIN Af Leif D. Hansen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Atomer Et programmeret forløb. En måde at lære på.
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Kost og træning.
Styrk dit immunforsvar
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Anatomi & Fysiologi II Cellen
Bindingstyper. I løbet af 9. klasse skal vi arbejde med fire forskellige bindingstyper: Ionbindinger. (se dias 2-9) Kovalente bindinger (også kaldet.
Vigtige begreber i naturfag
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Vigtige begreber i naturfag
Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
Kroppens naturlige forsvar
Naturfag 9.klasse Kredsløbet.
Økologi.
Enzymer.
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
KOSTPROGRAM 2013.
SSA-KURSUS I NATURFAG, SOCIAL- OG SUNDHEDSSKOLEN, SILKEBORG
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Jeopardy carboxsylsyre Etster.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
Det centrale dogme Og noget om aminosyrer.
VITAMINER OG MINERALER
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
VITAMINER OG MINERALER
Muskler Biologibogen s
Fordøjelseskanalen.
Bakterie og virus.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Nikolaj Mannering Læge
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fra aminosyrer til enzymer
Fedt, protein og kulhydrater
Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer. Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer.
BRINT Af Alexander og Wootae.
Atomer og Molekyler Lavet af Lykke og Nanna.
-kroppens største organ
Muskler Biologibogen s
Proteiner og massespektrometri
Biodiesel and bioethanol
Grundstoffer og kemiske forbindelser
Blodets sammensætning Lymfesystem Blodsygdomme
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Kulhydrater og dannelse af ATP
Naturfag Bjergsnæs Efterskole
Uden mad og Drikke... Organisk Kemi
Spil: Repetitions proteiner
Den vigtigste energikilde.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Fedtstoffer.
Proteiner Små byggesten.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Præsentationens transcript:

PROTEIN Af Leif D. Hansen

Protein Hvilken gren inden for kemien? Hvad protein? Protein typer Organisk kemi Hvad protein? Hvad bruges det til? Energi og næring i protein Hvordan optages det i kroppen Essentielle aminosyrer Protein typer Proteiners kemi Peptidbindinger Aminosyrer Forsøg Bygge aminosyre Koagulering ved opvarmning Påvis protein

Organisk kemi Organisk kemi er den gren af kemi der beskæftiger sig med molekyler der indeholder kulstof. Denne gren af kemien kaldes organisk, fordi man troede, at de organiske stoffer kun kunne dannes af levende organismer og ikke syntetisk i et laboratorium. Når der kan dannes så mange forskellige kemiske forbindelser med kulstof, skyldes det, at kulstofatomer kan danne op til fire stabile bindinger både med andre kulstofatomer og med andre grundstoffer som f.eks. oxygen, nitrogen, fosfor og brint. Det betyder, at der kan dannes millioner af molekyler med lange kæder og ringe af kulstofatomer og disse grundstoffer. Eksempler: Kulstof kan danne flere typer af kovalente bindinger. Det er enkelt-, dobbelt- og tripelbindinger og den slags bindinger der findes i aromatiske ringe. De to grene af organisk kemi Organisk kemi inddeles i to forskellige grene alt efter hvordan kulstofskelettet er opbygget: Alifatisk organisk kemi omhandler forbindelser der ikke indeholder benzenringe Aromatisk organisk kemi omhandler forbindelser der indeholder benzenringe og benzen-lignende ringe

Hvad er protein? Hvad er protein? Egenskaber for protein. Ca. 17% af vores krop består af protein Er opbygget af aminosyrer som er koblet sammen på forskellige måder. Måden de er koblet sammen på er afgørende for deres funktion. Før proteiner kan optages gennem tarmen skal de spaltes til aminosyrer. Dem kroppen ikke har behov for bliver til energi. Der findes ca. 20 aminosyrer af dem kan de 8 ikke dannes i kroppen, disse kaldes de essentielle aminosyrer. Egenskaber for protein. Nogle er hårde, eks. hår og negle. Vandopløselige, transporteres rundt i kroppen De kan stivne (koagulere) ved opvarmning eller ved kemisk påvirkning. Eksempler på protein. Hæmoglobin, giver blodet sin røde farve. Bruges til at transportere ilt. Insulin, transporterer druesukker fra blodet til musklerne. Mangler man insulin får man sukkersyge. Antistoffer, beskytter mod sygdomme. Stofskiftet Muskel væv Muskelfibre, at de kan trække sig sammen skyldes egenskaber hos protein.

Hvad er protein? Protein bruges bl.a. til: Transporterer alt fra ilt til jern Begrænser blødninger Danner nye celler Opbygger hormoner, regulerer stofskifte Regulerer nerveimpulser Danner immunforsvarets antistoffer Fungerer som enzymer Giver energi Der er 17 kJ pr. gram protein Anbefalet energifordeling Protein mindst 10%

Protein typer De animalske proteinstoffer De vegetabilske proteiner F.eks. kød, fisk, mælk og ost Indeholder næsten alle tilstrækkeligt af de essentielle aminosyrer. De vegetabilske proteiner F.eks. Kornprodukter, grøntsager og frugt Er generelt fattige på de essentielle aminosyrer Det er vigtigt med varieret kost så man får alle de nødvendige aminosyrer.

Proteiners kemi Aminosyre Peptidbindinger, når aminosyrer går sammen danner de peptider 2 aminosyrer kaldes di-peptid 3 aminosyrer kaldes tri-peptid Når over 10 aminosyrer går sammen kaldes det polypeptid Når over 50 aminosyrer går sammen kaldes det protein Nogle proteiner er dannet af op til 1000 aminosyrer Mennesket har mellem 30.000 og 40.000 forskellige proteiner i kroppen.

Forsøg Byg aminosyrer og sammensæt til di-peptid

Forsøg Koagulering ved opvarmning

Forsøg Påvis protein