Læremiddeltjek Nordborg Dorthe Carlsen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Status på implementering af digitaliseringsstrategi
Advertisements

Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
E-læremiddeler til brug for differentiering Undervisnings-
Multimodalitet i danskfaget med hjemmesider som eksempel
v/ Tom Steffensen Lektor, UCSJ
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
MEDIEKULTUR OG SKOLEKULTUR
Præsentation Pædagogisk konsulent Erik Hønge Uddannet fritidspædagog Leder af en børnehave Leder af et fritidshjem SFO-konsulent Freelancekonsulent bl.a.
Rasmus Fink Lorentzen, VIA UC, Læreruddannelsen i Aarhus
VEJLEDNING OMKRING LÆREMIDLER –
Nåede vi målet? podcasts Evaluering - eleverne • 1. Giver det at podcaste boganmeldelser eleverne mere lyst til at læse bøger? – a. Samlet set.
We make your teaching go digital
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Aalborg Handelsgymnasium på vej imod Det Digitale Handelsgymnasium.
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Strategi for brug af digitale medier i undervisningen
Tid Til Dansk Tid Til Dansk er et komplet dansksystem for klasse.
Et væksthus for børn og voksne
MEDIEPÆDAGOGISKE VEJLEDNINGSVÆRKTØJER
Læringscentret og nye vejledningsformer
Lærerprofessionen.
Danskfaget – beholder eller genstand?
Kurt og kubik-knægtene - eleven som producent
Læremidler i praktikken
Digitale læremidler It i dansk
Digital produktion - leg og læring på begyndertrinnet
De nationale test Dette oplæg er målrettet mod forældre og har fokus på tre områder: Formålet med de nationale test Testenes funktion og indhold Brug af.
Skolereform august 2014………………
iBøger og didaktisk design
Udvikling af fagenes didaktik Flakkebjerg,
Fakta om Bakkeskolen en moderne klyngeopdelt skole ca. 600 elever
Klavs Asbjørn Hansen Vibeke Wendelboe Lund Maria Aas.
Faglig læsning i fremmedsprogsfagene
Evaluering af EMU Juni 2010 Undervisningsministeriet / Niras (
Udviklingen af professionsfaglige kompetencer Potentialer og barrierer… rene b christiansen (profil) Lektor ved Forskning og Udvikling University College.
Lektor, phd forskningsprogram for teknologi og uddannelsesdesign Rene B Christiansen kompetenceudviklingen og lærerne…
It i folkeskolen SkoleIntra-træf 2011
Forskningsperspektiver på læremidler
Læremidler som tekster – tekster i læremidler
Lærermiddelkultur(er)?
Læring og læringsressourcer i en læringscenteroptik
Ledelse i den digitale skole - selvevaluering af udbyttet af it Uddannelsesforum 4. november 2008 kl. 14: :50 Konsulent Sanya Pedersen, Danmarks.
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Kompenserende it Dorthe Carlsen 15. september 2011
Udvikling af det mediepædagogisk håndværk
At analysere og vurdere ressourcer til undervisning
- fra digitalt læremiddel til digitalt læringsforløb
1 Evaluering af faget grønlandsk I forhold til Forordningen nr. 8, 2002 Bygdeskoleledermøder Qaasuitsup Kommunia Ilulissat 2011 Institut for.
UCN Aldersspecialiseringerne. Hvad står der i studieordningerne Under afsnittet ”Deltagelsespligt” I løbet af studieåret udarbejdes der 4 fagdidaktiske.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Nye digitale muligheder i overbygningen KL, Odense Birgitte Holm Sørensen Forskningsprogrammet Medier og it i læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet.
Færre bøger – mere IT Karin Levinsen Forskningsprogrammet Medier og IT I Læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet Hvordan får vi mere it? Skal vi have.
Historiefaget og mulighederne i den åbne skole
- Et forsøgsprogram for folkeskolen
Værkstedsundervisning
Før vi begynder: Rød tråd Affaldstema –Parallelt med erfaringer Hvad skal vores produkt være? Hvad forventer du at få ud af dette forløb? –Noget du særligt.
Anna-Marie Hansen, University, College Lillebælt
Læremiddel.dk Nationalt videncenter for læremidler Læremiddel.dk – Nationalt videncenter for læremidler.
Udvikling af fiktionskompetence
Anden information Delprojekt III: IT-fagdidaktik og lærerkompetencer i et organisatorisk perspektiv Alice Nissen, VIA Birgitte Lund Nielsen, VIA & AU.
PI-modellen: fra Projektidé til Innovation
Pernille Ulla Andersen, VIA University College,
Matematik i VØ KONFERENCE 5. MARTS Vi åbner døren for anvendelse af matematik August 2010 Revideret læreplan i vø Eleverne skal kunne udvælge og.
”Tegn på læring: Brug af læremidler, elevens udbytte og motivation”
Sprogbaseret læring i naturfag
Læremidler til MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Læremidler til MADKAMP Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Indkøb af digitale læremidler - hvor skulle det ellers ske, hvis ikke på PLC? KARIN DYRENDOM.
Flemming B. Olsen, Tornbjerg 1 Lektier - i ny didaktisk belysning.
Fremlæggelse af 1. deltagelsespligtigtopgave
Præsentationens transcript:

Læremiddeltjek Nordborg 300811 Dorthe Carlsen (dca@ucsyd.dk) UCSyddanmark og læremiddel.dk

Kært barn - har mange navne… ”De forskellige typer af midler som lærere hver dag anvender i undervisningen, har mange navne. I daglig tale refererer lærerne især til dem som (undervisnings)materialer, men de omtales også som læremidler eller undervisningsmidler. I denne undersøgelse har vi valgt at bruge begrebet undervisningsmidler. I caseundersøgelsen er der mange eksempler på undervisningsmidler der inddrages i lærernes undervisningspraksis, fx lærebøger, skønlitterære bøger, computerprogrammer, interaktive tavler, internetsider, mobiltelefoner, båndoptagere, pipetter, materialer indsamlet i naturen og rugemaskiner. • Didaktiserede over for ikke-didaktiserede undervisningsmidler • Undervisningsmidlets formidlingsplatform (fx it over for bøger).” EVA: Undervisningsmidler i folkeskolen. 2009

Læremidler er midler, der bringes ind i undervisnings- og læringssammenhænge med elevernes læring som mål.

Læremiddeltyper ? ? Læremiddeltjek Undervisningsmidler Tekster/anskuelses-materialer Redskaber Type Didaktiske læremidler Semantiske læremidler Funktionelle læremidler Eksempler Lærebogssystem Film og litteratur Tavle og computer ? ? Læremiddeltjek For en uddybning af forskellige læremiddeltyper – og kriterier for inddeling, se Hansen, Thomas Illum og Keld Skovmand. Mål og midler. 2011 og/eller Hansen, Jens Jørgen. Læremiddellandskabet. 2010

Teksters læseværdighed En teksts læseværdighed er vanskelig at sætte på formel, fordi elever er forskellige mht. udvikling, interesser, erfaringer, viden og behov. Vurdering af en teksts læseværdighed har på den ene side et pædagogisk perspektiv: er indholdet relevant, appellerende og aktuelt for eleven – kan det befordre nysgerrighed og oplevelser? På den anden side har læseværdighed et fagligt perspektiv: kan elevens arbejde med teksten befordre et fagligt udbytte? Carlsen, Dorthe og Jens Jørgen Hansen. At vurdere læremidler i dansk. DLF. 2009

Læremiddeltjek - parametre  1. Tilgængelighed Udtryk Indhold Aktivitet 2. Progression 3. Differentiering 4. Lærerstøtte Planlægning Gennemførelse Evaluering 5. Sammenhæng I realisering af mål I formidling af indhold I aktivering af elever 6. Legitimitet Folkeskoleloven Fælles Mål Faglig viden Lærer- perspektiv Elev- perspektiv Samfunds-perspektiv

Tilgængelighed Et læremiddels tilgængelighed vedrører bl.a. adgang, hindringer og motivationsfaktorer i forbindelse med lærer og elevers brug af læremidlet.   Udtrykkets tilgængelighed: I hvilken udstrækning har læremidlet en brugervenlig, læsbar og motiverende udtryksform – og på hvilke måder: Er det nemt at orientere sig i grafik, layout, design, overskrifter, link, tekst­bokse, fremhævede nøgleord m.m.? Får man lyst til at læse videre? Er der genkendelighed fra kapitel til kapitel? Er det læsbart i kraft af ordvalg, sætningsstruktur, tekstopbygning og fremstilling af begreber? Er det forståeligt i kraft af samspil mellem tekst, billeder, diagrammer og andre repræsentationsformer?

Kig på eget læremiddel Udtrykkets tilgængelighed: I hvilken udstrækning har læremidlet en brugervenlig, læsbar og motiverende udtryksform – og på hvilke måder: Er det nemt at orientere sig i grafik, layout, design, overskrifter, link, tekst­bokse, fremhævede nøgleord m.m.? Får man lyst til at læse videre? Er der genkendelighed fra kapitel til kapitel? Er det læsbart i kraft af ordvalg, sætningsstruktur, tekstopbygning og fremstilling af begreber?

De læremidler, vi analyserer i Læremiddel De læremidler, vi analyserer i Læremiddel.dk, er generelt kendetegnet ved en udpræget mangel på: a) metakognitive opgaver, der styrker den faglige læsning af læremidler – herunder en multimodal læseforståelse; b) lærervejledninger, der støtter lærerens brug af modaliteter og multimodalitet i undervisningen; c) kreativ og flertydig multimodalitet, der udfordrer eleverne og imødekommer et behov for at udvikle forskelligartede fortolkningskompetencer og læseforståelsesstrategier. ”Læremiddelanalyse – multimodalitet som analysekategori”, Thomas Illum. Viden om læsning, nr. 7, marts 2010

Hvad er repræsentationsformer? Hansen, Thomas Illum. Viden om læsning, nr. 7, marts 2010

Hansen, Thomas Illum. Viden om læsning, nr. 7, marts 2010

Kig på dit læremiddel Er det forståeligt i kraft af samspil mellem tekst, billeder, diagrammer og andre repræsentationsformer?

(OBS Progression) Differentiering Et læremiddels differentiering vedrører om der er en kombination af fælles og individuelle veje, der gør det muligt inden for en fælles ramme at imødekomme forskellige behov, forudsætninger og udviklingspotentialer i forbindelse med elevernes brug af læremidlet. a) Udtrykkets differentiering: I hvilken udstrækning har læremidlet en varieret og rummelig udtryksform – og på hvilke måder: • Varierer det i form, sværhedsgrad og kombination af udtryksformer som fx sprog, ikoner, billeder og modeller? • Åbner det for forskellige måder at blive opfattet (fx taktilt, visuelt eller auditivt), læst og fortolket på, afhængigt af bl.a. køn, kultur, social baggrund og personlig udvikling? • Inkluderer det elever i en fælles oplevelse, der samtidig rummer mulighed for individuel udvikling af strategier til at læse og forstå?

Indholdsmæssig differentiering Aktivitetsmæssig differentiering, fx: Rummer læremidlet en variation af arbejds-og undervisningsformer, der gør det muligt at veksle mellem forskellige aktiviteter som fx konkrete/abstrakte, åbne/lukkede og træning/udfordring? • Åbner det for forskellige læringsmåder, der modsvarer elevernes forudsætninger og potentialer?

Lærerstøtte Styrede Støttede Autonome For meget – eller for lidt? Støtte til planlægning – gennemførelse – evaluering – se også: http://www.emu.dk/gsk/skolebib/blad/arkiv/2011/11_05/14.pdf

Kig på dit læremiddel Er der støtte til: Planlægning Gennemførelse Evaluering

Legitimitet Til gengæld er vi ikke enig med dig i, at ”hvis legitimiteten ikke i orden, kan man godt droppe læremidlet med det samme”. Mange læremidler kan være udmærkede, selv om læreren må redidaktisere dem for at kunne bruge dem i overensstemmelse med læreplanerne. (Svar til kommentar, folkeskolen.dk)

Læs videre: Carlsen, Dorthe, Stig Toke Gissel og Kristine Kabel. 2010. Læsbare læremidler EUD. Kan downloades fra www.emu.dk Carlsen, Dorthe: Hvad tæller? Skolebiblioteket, juni 2011: http://www.emu.dk/gsk/skolebib/blad/arkiv/2011/11_05/14.pdf Carlsen, Dorthe og Jens Jørgen Hansen. At vurdere læremidler i dansk. Dansklærerforeningens Forlag. 2009 Hansen, Jens Jørgen. 2010. Læremiddellandskabet. Illum Hansen, Thomas, Keld Skovmand og andre: Klims små fagdidaktikker (under udgivelse) Illum Hansen, Thomas. 2010. »Lærebogen – den synlige, men usete tekst« (under udgivelse) Mulvad, Ruth. 2009. Sprog i skole. Læseudviklende undervisning i alle fag. København. Alinea Maagerø, Eva og Dagrun Skjelbred. 2010. De mangfoldige realfagteksterne. Om lesning og skrivning i matematikk og naturfag. Bergen Fagbokforlaget Maagerø, Eva og Elise Seip Tønnessen (red.). At læse i alle fag. Århus. Klim. Nielsen, Bodil. 2010. At vurdere læremidler i praksis. Skjelbred, Dagrun. 2009. »Lesing og oppgaver i lærebøker« in: Knudsen, Susanne V., Dagrun Skjelbred og Bente Aamotsbakken. Lys på lesing. Novus Forlag Viden om læsning 7, Nationalt Videncenter for Læsning (2010) – om multimodalitet www.læremiddel.dk – digitale læremidler (brugerdreven innovation af digitale læremidler), evaluering af ITIF (Københavns kommune + Undervisningsministeriet)