Udsatte børn i folkeskolen - hvordan løser folkeskolen opgaven? Specialundervisningen i folkeskolen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
Advertisements

Politisk mål: Færre i segregerede undervisningstilbud
Forældresamarbejde på Gjøl Skole
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Døgninstitutioner i et forvaltningsmæssigt perspektiv
Hvad er problemet? Hvad gør vi?
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Sæt pennen på papiret Skriv de årsager til uro hos spædbarnet ved brystet, som falder jer ind…. Uro ved brystet s kan skyldes…
Elevernes faglige resultater • Et spørgsmål om social baggrund • Samt individuelle forskelle i evner, motivation mv. • Og et beskedent, men signifikant,
Informationsmøde tirsdag den 4. december 2012
EUD for ordblinde – en helhedsorienteret indsats
Hvordan hjælper du mig? - børn og unge med særlige behov Danmarks Specialpædagogiske Forening VINGSTEDKURSET, 5. Nov Niels Egelund Professor i specialpædagogik,
EAPN.DK debatmøde Kofoeds skole Reformer, helhedsløsninger og de frivillige.
Skolereform august 2014………………
LÆSEHJØRNET I BLOK A.
Skolebestyrelsens bud på "Fremtidens skole " på Lemtorpskolen 10
Møde i Globaliseringsrådet August 2005 Verdens bedste folkeskole Alle elever skal udfordres – hvorfor sker det ikke? Hvorfor er der et misforhold.
Inklusion i skolen og lærerassistenter
for elever i komplicerede læringssituationer DPU, Aarhus Universitet
’Gode’ specialpædagogiske indsatser …
Hvem er vi?. En ganske almindelig folkeskole i Halsnæs Kommune, der ligger i et socialt belastet område 480 elever fra Bh-klasse til 10. Klasse Vi er.
Psykiatritopmøde 2009 DE BARSKE KENDSGERNINGER: DET KOMMER IKKE AF SIG SELV Knud Kristensen Landsforeningen SIND De barske kendsgerninger: Det kommer ikke.
PISA – perspektiv og inklusion
Efteruddannelsesindsatsen 2007 Analyse Danmarks undersøgelse januar 2008 Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete.
Negative tal Sisse Bülow Brandt LH
Elevenstrivsel.dk Målgruppe Sårbare elever Årsag: -Stress -Forældres skilsmisse -Generel uro i familien -Forventningspres -Uddannelsespres -Et særligt.
Vort skolesyn Fra FUDI til skolesyn Fra ændringsbehov over spændende udfordringer til nødvendig debat.
26. MARTS 2009 DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Effekter af den specialundervisning, der gives som supplement til den almindelige.
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Hvad ved vi og hvad ved vi ikke?
Relationer – Omgangstone
Evaluering Brobygning / Tilmelding. Før brobygning. Efterskoler. For dårlig vejledning af UU i 9. kl. Manglende ønsker på uddannelsesplaner.
Konference om styring af specialundervisning og inklusion, 4. oktober 2010.
Betydningen af Pædagogisk engagement og relationsprofessionerne
Undervisning af tosprogede elever i grundskolen
Undersøgelsens omfang
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Specialskolernes muligheder fremover Odense, 11. september 2012 Niels Egelund, professor i specialpædagogik, dr.pæd. Direktør, Center for Strategisk Uddannelsesforskning,
Resultater fra 50 skoler knækker mobbekurven – 1. Undersøgelsesrunde (2009) Mere mobning i 4.kl. end i 6.kl.,og 9.kl. (flest piger, 19,2 %) På alle klassetrin.
Adfærd, Kontakt og Trivsel Undervisningsministeriet
Skolerigsdag 2011 Folkeskolen – liv og læring Data peger på behov for nye veje Anders Hingel Tidl. kontorchef, EU’s analysekontor for uddannelse.
Kvalitetsrapporten PIXI-UDGAVEN. Skolens struktur n I forhold til sidste skoleår er det lykkedes at begrænse faldet i elevtallet fra 5. – 6.
Hvad ved vi om børns læring – hvordan tilrettelægges den bedste undervisning? Niels Egelund Direktør for Center for Strategisk Uddannelsesforskning Danmarks.
Er den ikke-ekskluderende skole en mulighed ?
Generel tekstslide Tekst her. For at skifte niveau på teksten, brug forøg / formindsk indrykning For at fjerne eller tilføje bullit brug bullit-værktøjet.
Skoleåret  Høj faglighed  Helhedssyn  Respekt  Engagement  Udviklingsorienteret Klik på skyen og se en fortolkning af værdien ”høj faglighed.
Velkommen til informationsmøde for kommende 0. kl. Type Navn
Gymnasiernes tiltag for tosprogede elever Oplæg ved rektor Niels Jørgen Helms Mulernes Legatskole.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Oplæg fra EPOS på Augustseminar 2014 Nyborg 15. august
Odense tirsdag d. 8. december 2009 Workshop
Skolestruktur på dagsordenen Direktør for SFI, formand for Rejseholdet og Skolerådet Jørgen Søndergaard.
Visualisering af den nuværende struktur for udvidet specialpædagogisk bistand i Silkeborg Kommune Tilbud uden for kommunen Elever med svære generelle indlæringsvanskeligheder.
Repræsentantskabsmøde Idrættens Samråd Program for aftenens repræsentantskabsmøde Velkomst IS beretning for året der er gået Debat om beretningen.
En kvalitativ undersøgelse – baseret på interviews
Skolebestyrelsens årsberetning Skolebestyrelsens opgaver Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed, herunder om –undervisningens.
Iselingeskolen Elevevaluering 25. og 26. oktober årgang 87 elever.
Klik for at redigere undertiteltypografien i masteren Ole Laursen Danmarks Naturfredningsforening Uddannelse er afgørende for at fremme en bæredygtig udvikling.
Sådan bruger du præsentationen
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Et fagligt.
Shared care Lene Falgaard Eplov, overlæge, ph.d..
Folkeskolen i et velfærdssamfund Tænketank Danmark – den fælles skole Landsmøde 3. oktober 2014 Henrik Christoffersen.
Skoleleders rolle og kompetence, når det gælder inklusion i folkeskolen KL 2011.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
99 ud af 100 trafikulykker skyldes vores adfærd i trafikken
Trivsel og mental sundhed
PROGRAM mandag den Kl.9:30-10:00
Danmarks historie #3.
Positive sider som far 1:____________________________ 2:____________________________ 3:____________________________ 4:____________________________ 5:____________________________.
Præsentationens transcript:

Udsatte børn i folkeskolen - hvordan løser folkeskolen opgaven? Specialundervisningen i folkeskolen

Antallet af elever er hastigt stigende udgifterne er hastigt stigende 2008:  8% af alle elever  Knap elever 2007 – 2008 en stigning på 15% 2000 – en stigning på 62% I 2000: 2.9 milliarder kr. I 2008: 4.7 milliarder kr.

Hvad skyldes stigningen?? Udgrænsning af flere og flere elever, der ikke kan rummes inden for den normale undervisning  Det skyldes faglige problemer (PISA?)  Flere ”diagnosebørn”  Det skyldes socio - emotionelle problemer Forebyggelse ved styrkelse af almenundervisningen

Rammer for undervisningen?  Lærerne mangler supervision og uddannelse  Lærerne mangler viden om brug af nye undervisningsmaterialer  Bredt sammensat elevgruppe  Svær for lærere at rumme  Visitationen ikke grundig nok/skolerne skal med på råd

Elevernes opfattelse af undervisningen?  Rart at slippe for mobningen fra normalklasseeleverne  Og lærernes irritation over at de ikke kan følge med i den normale undervisning  Rart med en lille gruppe som har problemer ligesom en selv  Mere læreropmærksomhed

Elevernes negative oplevelser ved specialundervisningen  Urolige elever forstyrrer undervisningen  Sidder med 3 kl. materialer i 9 kl.  For lave krav  ”Vi lærte ikke at læse – lærerne opgav os”  Stempling

Undervisningstilbud og effekt  En positiv effekt afhænger af lærerens specialpædagogiske kompetencer og professionalisme (Egelund og Tetler 2009)  Skolernes eget udsagn: vi har ikke uddannede lærere, vi får ikke (nok) supervision og efteruddannelse (= manglende kompetencer).

Effekt af undervisningen?  De unge har mod på tilværelsen - vil gerne lære noget – er frustrerede over, at de ikke kan læse/fik folkeskolens afgangsprøve  Mange skift især grundet manglende læsefærdigheder og sociale kompetencer  Nogle lærer at læse til husbehov efter at de er gået ud af folkeskolen/nogle går til 9.kl. afgangsprøver