Sprogfagenes metoder Susanne Galsøe.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
AT opgave 2014 Mad og Mennesker
Advertisements

Større Skriftlig Opgave
Den gode fortælling som læringsredskab
Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive
Videnskabsteori og faglige metoder
”Intet” af Janne Teller
AT og faget Engelsk På de følgende dias får du nogle gode tips til, hvordan faget engelsk mest hensigtsmæssigt indgår i AT-eksamen.
Kristendom på stx og hf Christina Egholm og Helle Dreyer Møller.
Optagelse Struktur Grundforløb og studieretninger Valgfag
Kultur på arbejde: Kulturforståelse og merkantil kultur
Metode i AT Religion.
AT efteråret 2013 / MG & RO. Overordnet emne Kampen for det gode liv.
Erkendelsesteori: vidensmodel
Lektor Rasmus Fink Lorentzen
AT-EKSAMENSOPGAVEN 2013 februar 2013 / MG & RO. Tidsplan UgeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 5AT-opgaven udleveres IntrolektionVejledning om valg af emne.
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Humaniora.
Hermeneutik og strukturalisme
Gymnasiets opbygning Studentereksamen STX OptagelseStruktur Grundforløb og studieretninger Valgfag.
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Faglig læsning 2.
Om feedback og tilbagemeldinger
Værkoplysninger: Til venstre: Niels Lergaard
Kommunikation.
Skønlitteratur, indeksering, note
Danskfaglig metode anvendt i litterære tekster
Kursusgang 6: Hvad er humaniora?
Videnskabsteori og faglige metoder
James G. March & Johan P. Olsen: Organizational Learning and the Ambiguity of the Past                    James G. March Johan P. Olsen.
SPROGFAG – DIDAKTIK OG METODE
Spansk Hvad skal eleverne lære? Faglige mål Eleverne skal kunne: – forstå et tydeligt talt spansk – tale et klart og nogenlunde flydende spansk,
To modsatrettede Opfattelser Organisation, Trojka, 4. udgave, 2007
Almen sTudieforberedelse - AT
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
Læseforståelses-pædagogik i et dsa-perspektiv
Det humanistiske fakultet – didaktiske virkemidler og metoder
STUDENTEREKSAMEN STX Optagelse Struktur Grundforløb og studieretninger Valgfag Gymnasiets opbygning 1.
AT9 - 2g April-maj 2007 Formalia 16 moduler 4 timers elevtid Der arbejdes individuelt, i par eller i grupper (max 4 medlemmer) Individuel fremlæggelse.
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
Selvfordobling Hegel, Heiberg: Dannelse er en selvfremmedgørelse, en selvobjektivering, hvor man bliver i stand til at erkende sig selv og derigennem overskride.
AT eksamen 2014 Hvordan kan opgaven løses med de humanistiske fag? HS
VISL – begrænsninger og styrker
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
- En model til at sætte flere vinkler på en tekst
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Kultur på arbejde: Kulturforståelse og merkantil kultur
Gymnasiet (Stx)
Et mærkeligt skib.
Anna-Marie H. Hansen, UCL (Jelling) 1 Sammenhæng mellem de to forelæsninger Et overblik over forskellige litterære metoder Fokus på.
Tiltrædelsesforelæsning Harry Haue 30. september 2008 Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier Syddansk Universitet.
Sprogfagenes metoder Rungstedgaard den 3. maj 2010 Dorte Fristrup, tlf
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
Videnskabsteori og metode
Vædderen Af Cecil bødker.
Udvikling af fiktionskompetence
Virtuelle verdener og rum, forår 2002 Lisbeth: Baggrund BA i Litteraturvidenskab & Medievidenskab MA i Image Studies (University of Kent) Cand.mag i Litteraturvidenskab.
Videnskabsteori og metode pkp september 2006
Analyse af noveller.
Hvad er fiktion? Og hvorfor læse fiktion?
Historiske kilder Kildekritik
Synopsis vt2.1-vt2.4 vt2.1: fænomenologi, der undersøger erkendelsesprocessens subjektive side: erkendelse som akt (Husserl) vt2.2: hermeneutik som objektiv.
SKABELON.
Relations kompetencer
Opsamling vt2.1-vt2.3 1.Vt2.1: fænomenologi der undersøger erkendelsesprocessens subjektive side: erkendelse som akt (Husserl) 2.Vt2.2: hermeneutik som.
Metoder og argumentation.  1. Hvilket spørgsmål? 2. Hvordan gå til det? 3. Hvorfor gøre det sådan? 4. Hvad kan gå galt? Videnskabsteoretisk køreplan.
AT med dansk i samarbejde med andre fag 1. Faglige mål for AT Eleverne skal kunne beherske relevante faglige mål og metoder i de indgående fag vurdere.
Teori og metode i AT?. AT – læreplan – faglige mål De faglige mål med almen studieforberedelse er, at eleverne skal kunne: – tilegne sig viden om en sag.
Hvad er AT – almen studieforberedelse
Engelskfagets metoder
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Sprogfagenes metoder Susanne Galsøe

Disposition Bekendtgørelsen/vejledninger Hvad er humanioras (videnskabs)teori? Metoder Metodebevidsthed - en model

Bekendtgørelsen Faglige mål: demonstrere viden om fagets identitet og metoder Som et humanistisk fag er fagets genstandsfelt først og fremmest mennesket som kulturskabende og kulturskabt væsen, og mennesket som subjekt, idet mennesket mener noget, vil noget og føler noget, som udtrykkes via menneskeskabte produkter. Overordnet set er hermeneutikken den paraply, der samler det vi gør i sprogfagene: Vi fortolker meningsfulde udsagn, idet det mennesket mener, føler og vil, udtrykkes i produkter, i tegn, som skal forstås, dvs. analyseres og fortolkes.  

Æstetisk forståelse og respons Spansksprogede tekster er ikke kun et redskab, men også noget der skal opleves. Det betyder, at spanskfaget bør appellere til og fremelske litteratur-, kunst- og kulturoplevelser samt forståelse for og reaktion på disse.

I sprogfagene står tekstlæsningen på fremmedsproget således centralt, og eleverne skal lære at stille følgende spørgsmål og besvare dem: hvad er det forfatteren /afsenderen vil sige og hvorfor? (intentionalitet)   hvordan kommer intentionaliteten til udtryk og hvorfor? i hvilken sammenhæng (hvilken tradition indgår det i, tråde til forfatterens liv og værk) hvordan er sammenhængen mellem tekstens udtryk/intentionalitet og epokens hvilken historisk og/eller samfundsmæssig kontekst skal teksten forstås i.

Det er her vigtigt at understrege, at den historiske og/eller samfundsfaglige dimension netop er en dimension, dvs. en ramme, der indgår på et eller andet plan i tekstanalysen og som kun er interessant for så vidt den er interessant for det kulturprodukt, der er genstand for analysen. Faget indgår desuden i samspil med sprogfag og dansk om sproglige og tekstanalytiske forhold. Dele af kernestof og supplerende stof i både obligatoriske fag og studieretningsfag vælges og behandles, så det bidrager til styrkelse af det faglige samspil i studieretningen.

Humanistisk videnskabsteori Når man behandler en ”tekst”, altså et stykke ”bevidsthed”, i et sprogfag, gør man det for bedre at kunne forstå tekstens udsagn (= dens mening) En kunstner, skribent, journalist, komponist, maler, fotograf, filminstruktør etc. har valgt en bestemt form til at fortælle sin fortælling/budskab Det er så vores opgave at afkode denne ”kodede meddelelse” På baggrund af dette er det muligt at få indblik i den menneskelig bevidsthed

Bevidsthed kan ikke iagttages empirisk, dvs. at den ikke kan sanses Vores metode er derfor ikke empirisk, men fænomenologisk Fænomenologien har som mål at undersøge tingene, som de viser sig for os – dvs. læren om vores oplevelser, hvorigennem vi danner os meninger Fænomenologisk vil sige, at vi erkender virkeligheden gennem de fænomener, som kommer til udtryk i de tekster, som vi arbejder med.

Konklusion: De humanistiske videnskaber undersøger menneskelige meningsytringer Hvad gør man, når man arbejder "humanistisk"? Her skal vi tænke på vores analysemodeller, som vi bruger i forbindelse med vores analyse og fortolkning. Det er grundlæggende vores metode i humaniora

Forskellige metoder Den nykritiske / værkorienterede læsning * Den biografiske læsning * Den strukturalistiske læsning * Den ideologikritiske læsning Den psykoanalytiske læsning Den læserorienterede læsning Den dekonstruktive læsning Den postkoloniale læsning

Den nykritiske læsning Metoden opstår i 1920 som en reaktion mod den biografiske læsning. Først i DK omkring 1960 Den biografiske læsning var ikke dækkende i forhold til modernismen Det er værket, der er i centrum Værket opfattes som en autonom enhed

Studier af værkets omgivelser er ikke interessant Hvad forfatteren måtte mene om sit værk er ikke interessant Forfatterens liv er en forstyrrende faktor Ordet opfattes som en selvstændig størrelse, der ikke er afhængig af forfatteren Man har kun selve teksten at forholde sig til via nærlæsning Opgaven består i at afdække værkets struktur, dvs. hvordan alle sproglige, kompositionelle og idémæssige enheder til sammen udgør et hele

Når man analyserer, er samspillet mellem form (ydre opbygning, komposition, virkemidler, rim) og indhold (handling og idé) vigtigt Den nykritiske metode hviler på den grundige nærlæsning Fordele: Kommer tæt på teksten Ulemper: Kræver stor viden om sprog og litteratur, da læsningen ellers har en tendens til at blive mekanisk

Den strukturalistiske Ser bort fra forfatterens intentioner Er ikke interesseret i den enkelte læsers subjektive opfattelse Strukturalisterne er optaget af sproget som system (Saussure & Louis Hjelmslev) den konkrete anvendelse af sproget i en litterær tekst, fx Propp Greimas udviklede 3 modeller til kortlægning af en tekst Grundstrukturmodellen Aktantmodellen

Modellen er taget fra http://books. google. dk/books

Modellen er taget fra http://books. google. dk/books

Man undersøger personernes indbyrdes relationer fx i Målet var at udvikle en tekstgrammatik, så man kunne undersøge den enkelte teksts struktur og opbygning af indhold En strukturel analyse tager udgangspunkt i at man analyserer tekstens modsætningspar, gentagelser og variationer = et par briller som gør tekstens spor og mønstre synlige Man undersøger personernes indbyrdes relationer fx i Berettermodellen Eller ords betydninger og relationer i Semantiske skema, fx årstider, farver, by, land etc

Fordele: Synliggør de narrative mønstre og tekstens modsætningspar Giver eleverne en model, som de kan støtte sig op ad Ulemper: Analysen siger ikke nødvendigvis noget om tekstens indhold Det kan være svært for eleverne at bruge de udfyldte modeller til noget konkret Kræver et højt abstraktionsniveau

Den biografiske læsning Sammenligning af forfatters værk med hans liv Værket bliver et middel til at forstå det menneske, som har skabt det Kendskabet til forfatteren bliver et middel til at forstå værket Analysen bliver ikke tekstintern, men en proces, hvor man inddrager viden fra bl.a. opslagsværker Selvom det skrevne ikke er virkeligheden, er forfatterens person betydningsfuld

Fordele: Ulemper: At finde sammenhæng mellem liv og værk At sætte sig ind i forfatterens tankegang Ulemper: Hurtige slutninger, som der ikke er dækning for i teksten. Den biografiske metode kan blive en sammenligning af fiktions- og faktatekster

Opsummering En god læsning er en, der udvider læserens horisont og gør ham klogere på teksten (og verden) En metode er et sæt spørgsmål, der kan stilles til en tekst Enhver metode er simpelthen den bedste – altså, til at svare på de spørgsmål, som den stiller

Metodebevidsthed – en model Den psykoanalytiske læsning (kulturelle forhold) Den ideologikritiske læsning (diskurs- og argumentationsanalyse ) (samfundsmæssige forhold) Den historiske læsning / postkoloniale læsning / litteraturhistoriske læsning Omverden Teksten /mediet Nykritisk Strukturalistisk Sproglig, stilistisk analyse Afsender Biografisk analysemetode Psykoanalytisk analysemetode Modtager Læserorienteret analysemetode

Litteraturliste Fibiger, Johannes m.fl. Litteraturens veje, Gad, 1999 Dideriksen, Marianne m.fl.; AT-håndbogen 2009 Mailand, Steffen & Mose, Susan: Psykologi i dansk, Systime 2007 Vejledninger (råd og vink) Brandt-Pedersen, Finn m.fl Metodebogen -analysemetoder til litterære tekster, Nøgleforlaget, 1987 http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF10/Vejle dninger%20til%20laereplaner/Stx/100802_vejl_spansk_A_s tx.ashx http://books.google.dk/books?id=3P3Lngq8FwUC&pg=PA1 7&dq=grundstrukturmodellen&hl=da&ei=V8zFTOPOHMq SOqG_rIUM&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3 &ved=0CDYQ6AEwAg#v=onepage&q=grundstrukturmode llen&f=false