Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Advertisements

Dialysebehandling er, uanset dialysemetode, en belastning og betyder store ændringer i det daglige liv for den hvis liv afhænger af dialyse og for de nære.
Anne K. Lützhøft Projektkoordinator i Thisted Kommune Fysioterapeut på Trænings- og Rehabiliteringsafdelingen.
Socialstyrelsens nye vidensnotater
Psykoedukation til unge i OPUS
Rehabilitering til borgere med hjertesygdom
VELKOMMEN TIL PÅRØRENDE PSYKOEDUKATION Session 1 - Introduktion.
Temadag 16. august 2010 Projekt ”Sæt viden i bevægelse”
SYGEPLEJESYMPOSIUM 2013: Recovery - fra vision til virkelighed, Region Hovedstadens Psykiatri, 17. januar 2013 Annette Rolsting, Bedre Psykiatri ”Sproget.
Censorformandskabets møde 25. oktober 2012
Pædagogik og kommunikation * 12. september 2013
Fælles beslutningstagning inspiration til konkrete måder at praktisere brugerinddragelse Inspirationsdag arrangeret af Enhed for Brugerundersøgelser 4.
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Brugerinddragelse i et uddannelsesperspektiv
Erfaringer fra Danmark efter 15 år
Food’n’Go Patient empowerment
Hvad er neurofaglig viden?
Døende i plejebolig Den lindrende indsats Den 23. august 2010
Det autentiske menneske
Historier fra et demonstrationsprojekt
Vestegnsprojektet Forebyggelsespuljens temadag 4. oktober 2012
4K-pårørendegruppe Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Gentofte, Rudersdal
Netværksmødet Professionelle relationer i tværfagligt samarbejde med kvalitet og effektivitet 2012.
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Støvring den 11. september 2007
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet METODE
Hånd i hånd. Forskning i rådgivning og støtte til par hvor kvinden har brystkræft 18. Maj 2011 Ph.d.-studerende Anne Nicolaisen 1.
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
KABS Viden Døgnkonferencen 2009 Behandling af gravide og kvinder med børn Mia Heick KABS FamilieVinklen.
Kompetent til at støtte livet med kræft
Hverdagsliv med en kræftsygdom v. psykolog Ditte Tang Johansen
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode” Rasmus Højbjerg Jacobsen CEBR Copenhagen Business School.
Forløbsprogrammer – et værktøj i kronikerbehandlingen
Forebyggelse af ældres selvmordsadfærd – Indsatsområder og anbefalinger National Konference om selvmordsforebyggelse 1. november 2005 V/ Konsulent Elene.
Tema 3 Samarbejde om indsatsen for barnet Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
Patient-information om medicin - hvad virker? (fokus på skr. information) Marianne Møller Farmaceut, Master i Professionel Kommunikation (MPK)
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Børn og Palliation Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker
Recovery-mentor projektet
Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg – hvordan spiller de forskellige aktører sammen? Ved SUFO (Landsforeningen for ansatte i Sundhedsfremmende og Forebyggende.
Det autentiske menneske Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende Coachingforløb.
De første erfaringer – og udfordringer?. De første erfaringer – og udfordringer?
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 25.september 2014
Recovery - At komme sig Aulum d. 10. oktober 2010
Fremlæggelse af projekt ved Gastroenterologisk Årskursus 2012 Else Kjær Mikkelsen, Regionshospitalet Herning.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
AG Christiansborg  Flere og flere lever i mange år med én eller flere kroniske sygdomme  Gå fra et system, indrettet til at behandle akutte.
Stress En folkesygdom?.
Institut for Socialt Arbejde, onsdag den 6. maj 2015
Hvordan kan vi have fokus på indsatser med afsæt i borgerens behov og ønsker mere end systemets muligheder? Bjarne Yde ledende sygeplejerske Regionspsykiatrien.
Hvordan påvirkes familien af en hjerneskade?
Ortopædkirurgisk Afdeling, Kolding, Sygehus Lillebælt
Velkommen til topmøde for ledere og mellemledere i Ældreområdet 18. og 19. Marts 2015 Ved ældrechef Lilian Jørgensen.
Patientuddannelse – en medicinsk og social teknologi: udfordringer for fremtiden Lone Grøn, Dansk Sundhedsinstitut, MTV Seminar: Patientuddannelse.
METTE NYRUP, CAND. PSYCH., PH.D.-STUDERENDE PSYKOLOGISK VELVÆRE HOS VOKSNE MED CP.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
Aktuel forskning om fremmende og hæmmende faktorer i forbindelse med implementeringen af evidensbaseret praksis Temamøde Implementering af ergoterapeutiske.
Pårørendesamarbejde Rehabilitering i Specialpædagogisk optik Torsdag den 27. november 2008 Karin Andersen og Mogens Vig Frederiksen.
Vidensbaseret praksis i botilbud
Metoden fælles beslutningstagning
Metoden brugerstyret behandling
Kommunikationskursus
Inspirationsworkshop med fokus på
Paneldebatten til landsmødet i Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker
Præsentationens transcript:

Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan? Hysse B. Forchhammer, Ledende neuropsykolog, Glostrup Hospital

De gode gamle dage?

Pårørende – et begreb i forandring! Pårørende er et relativt nyt fænomen, som først bliver til, i og med, modernitet og velfærdstaten. I den før-moderne periode var patient og pårørende ikke, som i dag, særlige positioner, men blot ”familien”. Måske står vi overfor et paradigmeskifte i dag?

1950- Pårørende kommer i vejen for de professionelle!

Da de professionelle overtog behandling og pleje, blev ”pårørende” til som position. Den pårørende skulle nu adskilles fra de professionelles, institutionelle praksis. De pårørende gik i vejen, forstyrrede og deres tilstedeværelse begrænses til besøgstiden!

1970- Pårørende som ”med-ramt”:

Pårørende: - at være ”med-ramt”: Psykologiske belastninger tab, sorg, krise, rolleskift – depression Konflikt mellem pårørende og professionelle i tale sættes Plejebyrdes sociale og psykologiske sider synliggøres Sociale og økonomiske belastninger Belastninger, der skyldes pårørendes egens alder eller egen sygdom undersøges

Nyt fokus for forskning og udvikling: Livet som pårørende: Differentieret gruppe med differentierede behov: afhængigt af sygdommens type, grad, kronicitet den pårørendes egen psykosociale status har betydning særligt udsatte grupper (børn, svage ældre) Den pårørende pålægges/påtager sig roller og opgaver, som den enkelte måske ikke er kvalificeret til at håndtere ”Forbudte følelser”

Effekt af pårørende indsatser: Sammenfatning fra MTV om hjerneskade rehabilitering: God evidens for at indsatser nedsætter oplevet belastning og øget livskvalitet hos pårørende. Evidens for, at information øger vidensniveau, men der er ikke vist effekt i form af adfærdsændring Det er muligt at ændre coping-strategier hos pårørende Interventioner med fokus på aktivitet/inddragelse mere effektfulde end ”passiv” undervinsing/information. Mulig effekt på patientens risiko for genindlæggelse

Generel konklusion: Der anvendes forskellige metoder i studierne og det er vanskeligt at sige, hvilken metoder, der er den bedste. Men meget tyder på, at selv korte indsatser har effekt (på livskvalitet og information) og, jo mere aktiverende en metode er, jo større effekt.

Spørgsmål vi bør stille os selv når vi tilrettelægger pårørende Målgruppe og formål? Hvilken gruppe pårørende vil du have i tale? Er formålet: Oplysning, Direkte inddragelse? Opkvalificering? Danne netværk? Andet? Generisk eller sygdomsspecifik? (F.eks. ”Lær at leve med kronisk sygdom” eller hjerneskade specifikke programmer?)

Vælg den metode, der passe til dit formål: Direkte inddragelse: Involverende stuegang, deltagelse i træningsaktiviteter Undervisning: Foredrag, Cafe, Pårørende skoler didaktik? teknologi?, monofaglig/ tværfaglighed? Med eller uden patientdeltagelse Rådgivning: Personlig, skriftlig, telefon eller netbaseret? Terapi/behandling: f.eks. træning i coping-strategier, depressionsbehandling, individuel terapi

Du skal sikre evaluering af effekt og mulighed for justering af tilbud: Overvej grundigt, hvordan du vil definere succes og belyse effekt? Når du dine mål? Øget viden/oplevet livskvalitet/tilfredshed Større oplevet selvstændighed og autonomi? Bedre mestring og egentlig kompetence løft? Mere aktivt hverdagsliv? Færre henvendelser til kommunen – færre genindlæggelser?

Paradigme skrifte: Pårørende som ressource i rehabilitering?

Betragt den pårørende som ressource: Tidlig og reel brugerinddragelse – øget individualisering af tilbud, bedre motivation og compliance Bedre transfer af viden og teknologier til brugernes hverdagsliv Øget intensitet i træning Øget sikkerhed (Dansk Selskab for Patientsikkerhed: Sig din mening!)

DIS: Den inddragende stuegang Tværfagligt personale Pårørende og patient Status og mål Kommunikation tilrettelagt efter neuropædagogiske principper med maximal hensyntagen til særlig behov hos patienten – f.eks. ved at anvende SCA – metoden.