Hvorfor er by- og boligpolitik nødvendig? Konklusioner på 40 års forskning om de grundlæggende problemer for boligmarkeders og byers funktionsmåde Hans.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Forsk2007.
Advertisements

Kulturmøder og kulturforskelle
Bjarne Ibsen Professor, Forskningsleder
Hvordan tiltrækker Rudersdal nye borgere og holder på de nuværende? Hans Skifter Andersen Statens Byggeforskningsinstitut.
FORSTÅ DIN NABO! VI ER FORSKELLIGE.
PEST Analyse værktøj.
Dansk Skovforenings foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 25. november 2009.
Ældres flytteovervejelser og faktiske flytninger Sammenligning mellem vækstområder og stagnationsområder - Eigil Boll Hansen, Boligdagen 2010.
Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde
Jens Krieger Røyen 11. oktober 2012 Den digitale vision for Danmark - en fælles udfordring.
Fremtidens parcelhuskvarterer ”Kvarterløft” Instituttet for Fremtidsforskning Maj 2005 Hvorfor tale om ”kvarterløft” i 60ér og 70ér parcelhusområder?
Om projektet Projektet er en tværgående, tematiseret opsamling af viden fra mange af CBV’s projekter Projektet løber frem til 2011 I dagens sammenhæng:
Foredrag ved Husbankens Jubilæumskonference i Oslo d Hans Kristensen
Økonomisk styring Kapitel 14.
The spatial division of talent in city regions: Location dynamics of business services in Copenhagen Af Høgni Kalsø Hansen & Lars Winther.
Singlerne på boligmarkedet: hvem er de og hvor bor de?
Fattigdom i Danmark Fattigdom på kanten af Lolland og Falster
Hvorfor økonomisk krise i Europa? og hvordan kommer vi videre? Jesper Jespersen, Roskilde Universitet, tirsdag, den 10. september 2013.
Beboere med anden sproglig eller kulturel baggrund end dansk
Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 Social kapital og sociale netværk som mulig ressource i forebyggelsesindsatsen. Lars Skov Henriksen Institut.
AlmenBolig + …et forsøgsprojekt Rummelige boliger til en rimelig leje.
Makro-2 uge 10 Skattereformen Repetition
Fremtidens arbejdsmarked i Århus om 5-10 år Oplæg v/Palle Christiansen d. 19. maj 2010 Regionsdirektør, Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
Danmarks relative produktivitetsudvikling
Den økonomiske krise - boligmarkedet Torben M. Andersen Institut for Økonomi Aarhus Universitet.
Varemarkedet Blanchard kapitel 3 Del 1
Teknologi og samfund Den teknologiske udvikling 1 Samfundsudviklingen
Mandag 3. marts januar Borgmester Jannich Petersen, V Udbud og partnerskaber i Gribskov Kommune.
1 New Right September Hvordan skabes politik Supply side – fokus på staten som bestemmende aktør Demand side – fokus på grupper som bestemmende.
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
1 Lektion 18: Priser i en åben økonomi 1.Økonomiske nyheder 2.Repetition 3.Dagens pensum 4.Hvad kan I få eksamensspørgsmål i? 5.Næste lektion 6.Tilbagemelding.
DER ER RÅD TIL VELFÆRD København 30/
Team En gruppe er en samling mennesker, der Har fælles mål
Den boligsociale udfordring
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
1 Lektion 25, Repetition-3 1.Diverse 2.Stedprøven og herunder kurverepetition 3.Makroprøven, II (17-30)
1 Svar på repetitionsspørgsmål, lektion 25 1.Hvorfor spiller forventningerne en så stor rolle for den økonomiske aktivitet? Fordi fremtiden fundamentalt.
1 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER Hvordan ser fremtiden ud for boligmarkedet v/ Curt Liliegreen, Boligøkonomisk Videncenter / BL Kredsmøde.
GRUPPEARBEJDE Opsamling for Middelfart 25 grupper (ca. 6 pers. i hver gruppe)
Mulighed for øget produktivitet i det offentlige.
Hvor mange traktorer er nødvendige? - en tommelfingerregel !
Økonomisk Geografi Globale strømme. Overordnet spørgsmål Hvilke hovedsammenhænge og -forskelle er der mellem de tre økonomiske strømme i verden (FDI,
Placering af dagligvarebutik i Kvistgaard ‏ Kvistgård-Nyrup borgerforening 19. November 2014.
NBO – 60 års nordisk boligpolitisk samarbejde NBO stiftet i 1950 – almennyttige og kooperative boligorganisationer i Danmark, Finland, Norge og Sverige.
Udviklingen af den moderne velfærdsstat siden 1960’erne
Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
Lighed & ulighed Samfundsfag.
Udlejningsboligernes rolle på boligmarkedet Hans Skifter Andersen Statens Byggeforskningsinstitut.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Økonomisk politik under højvækstperioden Baggrund i en vesteuropæisk højvækstperiode The golden Age of European Growth Der igen byggede.
Finanskrisen, der blev til en økonomisk krise
Manglen på billige boliger - Den almene boligsektors rolle og ansvar.
Lolland Kommunes udfordringer. Udfordring 1: Faldende indtægter.
1 Temamøde om Social Ulighed i Sundhed Erfaringer med at sætte social ulighed i sundhed (SUS) på dagsordenen i Københavns Kommune Disposition: - Begreber.
Haves: Voksende ulighed Ønskes: Boligpolitik Jesper Nygård Administrerende direktør KAB Formand for Landsbyggefonden Formand for Byfornyelse Danmark.
Haves: Voksende ulighed Ønskes: Boligpolitik Jesper Nygård Administrerende direktør KAB Formand for Landsbyggefonden Formand for Byfornyelse Danmark.
Boligsociale projekter 23 projekter 130 mio. kroner 47 boligsociale medarbejdere.
Manglen på billige boliger - Barrierer og muligheder for flere billige boliger i Danmark Ideseminar v. Rådet for Socialt Udsatte 16. december 2015 Signe.
Finanskrise og arbejdsmarked Torben M. Andersen Institut for Økonomi.
Aktuelt billede af arbejdsmarkedet v. Karl Schmidt, direktør, Beskæftigelsesregion Syddanmark.
Hvad skaber den økonomiske udvikling?.. De økonomiske drivkræfter Det er den private sektor, der står for hovedparten af produktionen i Danmark. Ejerne.
Makroøkonomi i 40 år! Jesper Jespersen Fredag, den 11. februar 2011.
Jobcenterchefmøde 2010 Velkomst og nyt i beskæftigelsespolitikken V/ Karl Schmidt.
Udviklingen i boligsituationen i København og nybyggeriets virkninger
d. 29. oktober 2015 Direktør Bjarne Hastrup
Hvorfor tale om ”kvarterløft” i 60ér og 70ér parcelhusområder?
Boligpolitik Temadrøftelse Økonomiudvalget 13. november 2018.
Regeringens ‘ghettoplan’ En kritik af dens forudsætninger og konsekvenser Hans Skifter Andersen.
Demografi Noter og figurer og levevilkår Af Otto Leholt 2007.
Præsentationens transcript:

Hvorfor er by- og boligpolitik nødvendig? Konklusioner på 40 års forskning om de grundlæggende problemer for boligmarkeders og byers funktionsmåde Hans Skifter Andersen

Tre hovedspørgsmål i forelæsningen: I. Hvorfor kan boligmarkedet ikke af sig selv tilvejebringe en tilfredsstillende boligforsyning? II. Hvorfor forslummer nogle byområder mens andre fornyes på markedsvilkår? III.Hvorfor sker der en social adskillelse (segregation) i byerne og hvorfor fører dette til ’problemramte byområder ’?

Det velfungerende boligmarked? ”… hvordan et frit boligmarked fungerer: et marked, hvor huslejestrukturen er i harmoni med lejlighedernes kvalitet og hvor der findes en boligreserve af ledige lejligheder, som er jævnt fordelt på lejlighedstyper …” (Artikel af J. Gelting i Nationaløkonomisk Tidsskrift 1965)

Boligmarkedet i fem lande 2010

Hvorfor varierer boligpolitikken mellem lande og over tid? 1.Forskelle i politiske holdninger til velfærdsstatens rolle generelt og på boligområdet 2.Forskelle med hensyn til konkrete sociale og økonomiske problemer i boligforsyningen, og dens rolle i samfundsøkonomien, som har ændret sig over tid 3.Forskelle i opfattelsen af i hvor høj grad boligmarkedet fungerer som andre markeder, eller der er ’markedsfejl’, som skaber behov for statslig støtte og regulering

Ad. 1. Tre principielt forskellige politiske holdninger til boligpolitikkens opgaver (Doling 1997): Boliger er helt privat forbrug. Det offentlige træder kun til, når ekstreme problemer bliver meget synlige i form af hjemløshed og forslumning af boliger ( Sydeuropa, USA ) Man skal kun hjælpe særligt udsatte grupper, som ikke selv er i stand til at skaffe sig en ordentlig bolig, mens den almindelige befolkning må klare sig på markedsvilkår ( England, Belgien, Schweiz, Norge og til dels Tyskland) Boliger er særligt vigtigt for velfærd og sundhed i samfundet. Statens opgave at sikre en god boligforsyning for bredt udsnit af befolkningen ( Danmark, Sverige og Holland )

Ad 2. Forskelle med hensyn til konkrete sociale og økonomiske problemer: Boligpolitik er som oftest udløst af konkrete aktuelle problemer med boligforsyningen eller økonomien generelt Den historiske udvikling i boligforsyningen efter krigen – fra boligmangel til periodevise overskud Konjunkturudviklingen og byggesektorens rolle i dette - erhvervspolitik

Ad 3. Forskelle i opfattelsen af hvordan boligmarkedet fungerer Er der problemer i boligmarkedets funktionsmåde, som berettiger offentlig støtte til boligforsyningen og indgreb i markedet? Eller fungerer markedet stort set tilfredsstillende på egne præmisser?

Boligmarkedets grundproblem: Der kan ikke på markedsvilkår nyproduceres boliger til folk med lavere indkomster og kun en lille del af boligudbuddet kommer fra nyproduktion behov for løbende omfordeling af boliger mellem rig og fattig og mellem familier i forskellig fase af livsforløbet

Teori for et velfungerende boligmarked: ’The filtering proces ’ (nedsivningsprocessen) Med tiden bliver boliger forældede og nedslidte og taber i pris og husleje De bedrestillede flytter fra ældre og billige boliger til nye og dyre og skaber derved boligudbud for de dårligere stillede Øget efterspørgsel efter billige boliger fører til prisstigninger, som får de bedrestillede til at flytte opad Forudsætninger: Prisdannelsen reagerer hurtigt på ændringer i efterspørgslen Husstandene reagerer hurtigt på ændringer i priserne – høj mobilitet

”Stiger boligefterspørgslen så meget, at markedslejen giver overnormal forrentning, vil dette udløse en forøgelse af boligbyggeriet, som efterhånden vil konkurrere huslejerne ned” ”Det er imidlertid klart, at denne tilpasning tager tid, således at der på kort sigt kan fremkomme betydelige afvigelser mellem omkostningslejen og den markedsleje, der kan opnås i nybyggeriet” (Det Økonomiske Råd, 1970)

”Certainly the ’filtering process’ works very imperfectly, with many other factors affecting the value and occupancy of properties” “Many of our problems in this area arise from imperfections in the operation of the housing market which deprive the poor of the full benefit of what little purchasing power they possess” (The Report of the President’s Committee on Urban Housing 1968)

Årsager til boligmarkedsproblemer a.Boliger er meget forskellige og boligmarkedet er opdelt i delmarkeder – især mellem leje og eje – som vanskeliggør prisdannelsen og begrænser udbuddet b. Efterspørgslen meget svingende pga. konjunkturer, stærkt forsinket reaktion på konjunkturændringer i nybyggeriet c. Priser på ejendomme og grunde har svært ved at falde og huslejedannelsen fungerer trægt d. Mobiliteten og markedstilpasningen påvirkes kun lidt af pris- og huslejeændringer -> uligevægtsproblemer ved konjunkturændringer

a. Segmentering af boligmarkedet – opdeling mellem eje og leje Lokale boligmarkeder, bestemt af arbejdsplads oplande og tilhørsforhold Store forskelle mellem boligers egenskaber betyder, at den enkelte kun efterspørger en lille del af boligerne Specielt opdeling i ejerformer opsplitter markedet og skaber svingninger i efterspørgslen Segmentering vanskeliggør ’filtreringsprocessen’

Hvorfor er efterspørgslen efter ejerboliger svingende? Afkastet ved investering i ejerbolig ændres over tid med renteniveau mv. Likviditet og lånemuligheder for den enkelte er afgørende Forventninger til fremtiden vigtig: fortsat god økonomi og prisstigninger

b. Konsekvenser af konjunkturændringer Ejerboligefterspørgslen styrer markedet Ved kriser: fald i ejerboligefterspørgslen og vækst i lejebolig do Ved vækst: stigning i ejerboligefterspørgslen og fald i lejeboligers konjunkturerne skaber stærke ændringer i efterspørgslen Amerikanske studier: Boligmarkedet er 6-10 år om at tilpasse sig større ændringer i efterspørgslen

c. Problemer med prisdannelsen Huspriser og huslejer skal regulere nyproduktionen og skabe omfordeling på boligmarkedet I vækstperioder: Stærkt stigende grund- og boligpriser, Lang reaktionstid for boligproduktionen Faldende efterspørgsel på lejeboliger, men huslejerne falder næsten ikke Under kriser: voksende pres på lejeboliger, med stigende huslejer -> kombination af stagnerende indkomster og stigende boligudgifter Priser på huse og grunde har svært ved at falde (”Modhageeffekten”)

d. Boligmarkedet reagerer meget trægt på prisændringer på grund af mobilitetshæmmende forhold. Dette gælder især i ejerboliger Store forskelle i mobilitet mellem grupper

" Many empirical studies note another aspect of mobility in the social and economic bonds a community resident forms with the immediate environment … as a result of a gradual assimilation process … mobility will be inhibited by ties to the immediate house, neighborhood or area.” (Speare, Goldstein and Frey 1974)

Årsager til lav mobilitet: Flytteomkostninger. Stedstilknytning Kun store ændringer i livssituationen udløser aktiv adfærd Den aktive efterspørgsel er styret af demografiske ændringer – ikke af pris- og udbudsændringer

Konsekvenser for boligmarkedet De billigste udlejningsboliger har de største problemer med uligevægt fordi de har de dårligste teknisk/ø­kono­ miske muligheder for tilpasning af boligudbuddet til efterspørgslen ved konjunkturændringer (Rothen­burg et al. 1991, DeLeeuw og Struyk 1975)

Konklusioner: Boligmarkedet har funktionsproblemer : Svært at tilpasse boligudbuddet til efterspørgslen fra lavindkomstgrupper Boligmangel, især i nedgangsperioder Permanent boligmangel for de der har lavest indkomst For høje boligpriser efter vækstperioder, som sætter sig i grundpriserne Vi fører til dels boligpolitik i blinde, men man burde kunne etablere advarselssignaler og bedre konjunkturreaktioner

II. Hvorfor forslummer nogle byområder mens andre fornyes på markedsvilkår?

Slumområde i USA

Teorien om ’The Neighboorhood Life-cycle’ “ Residential neighboorhoods will inevitable over the course of time develop into poor blighted or decadent districts ” (Babcock 1932)

Mulige forklaringer på forslumning 1. Nedslidning : bygninger kan teknisk set ikke holde i længden, eller bliver for dyre at vedligeholde 2. Forældelse : nye krav til boligerne med stigende indkomster kan ikke opfyldes – for dyrt at forbedre. Manglende efterspørgsel gør det urentabelt at vedligeholde 3.Økonomisk-sociale forslumningsprocesser i byområder

Markedsforhold, som skaber forslumning ’The (economic) neighbourhood effects’ Kvaliteten og værdien af boliger og ejendomme afhænger af kvarteret – betydning for pris/huslejeniveau Værdien af og afkastet af investeringer i en ejendom afhænger af hvad der investeres i kvarteret Grundlæggende problem: Det er ikke rentabelt at forbedre og renovere boliger i kvarterer, som er i forfald, eller som forventes at komme det Selvforstærkende spiraler af lavere indkomster og betalingsevne, lavere ejendomsværdier, færre investeringer og fysisk forfald

Selvforstærkende økonomisk-sociale forslumningsprocesser i byområder Forventninger om kvarterets fremtidige udvikling har afgørende betydning for investeringerne Tre forhold har især betydning: Beboerudviklingen og heraf følgende betalingsevne Udviklingen i ejendommenes værdier og investeringerne i dem Udviklingen i den fysiske kvalitet af bygninger og kvarteret som helhed

Fornyelsesprocesser – ’Gentrification’ Fornyelse af ældre byområder på markedsvilkår

Forhold som har bremset forfalds- og fornyelsesprocesser i Europa Offentligt støttet socialt boligbyggeri og boligstøtteordninger modvirker forslumning Huslejeregulering har bremset udsving i ejendomspriserne for lejeboliger Offentlig støtte til by- og boligfornyelse har bremset fysisk forslumning og vendt udviklingen til fornyelse

Forhold som bremser slumprocesser i Europa Offentligt støttet socialt boligbyggeri og boligstøtteordninger modvirker økonomiske tab ved koncentration af beboere med lav indkomst Huslejeregulering har bremset udsving i ejendomspriserne for lejeboliger Offentlig støtte til by- og boligfornyelse har bremset fysisk forslumning

Konklusioner Offentlig byfornyelse har været nødvendig for at standse forfaldsprocesser Men særligt attraktive byområder (Christianshavn) har kunnet fornyes på markedsvilkår

III. Hvorfor sker der en social adskillelse (segregation) i byerne og hvorfor fører dette til ’problemramte byområder’? Segregation: Rumlig adskillelse af befolkningsgrupper som bor i forskellige dele af byen

Udviklingen i indkomstforskelle mellem bydele i København Relativ vækst % Indkomst Nørrebro Frederiksberg Hele byen København + Frederiksberg Relative forskelle % Nørrebro - hele byen Frederiksberg - hele byen1926 Nørrebro-Frederiksberg-25-37

Årsager til segregation Boligmarkedssegregering : Prisdannelsen på boliger og grunde deler boligsøgende op efter indkomst. Høj-indkomst grupperne kan betale for de mere attraktive områder i byen og undgå de mindre attraktive ’Kulturel segregering’ : Præference for at bo tæt på mennesker man er på bølgelængde med/undgå grupper man ikke ønsker at bo med? Undgå steder med sociale problemer og lav status Boligpolitikken opdeler boligmarkedet i ejerformer for rige og fattige (segmentering), og markedsmekanismer eller fysisk planlægning adskiller ejerformerne i byen

Præferencer for ønsket byområde Præference indeks: 100 = Stor betydning, 0 = ingen betydning

Husstande fordelt på ejerformer i forskellige indkomstgrupper (indkomst deciler) 2008

Den sociale skævhed i ejerformer (segmentation indeks for indkomst deciler)

Lokalpolitisk styring af boligbyggeriet Kommunerne kan styre boligbyggeriet ved fysisk planlægning, der afgør hvad (etagebolig, enfamiliehuse, grundstørrelser) der kan bygges hvor, men kan ikke bestemme ejerformen. Kommunerne skal give tilladelse og støtte alment (socialt) boligbyggeri Politiske processer: I ‘rige’ kommuner har der oftest været borgerligt flertal i kommunalbestyrelsen, som har ønsket flere parcelhuse på store grunde, bl.a. for at fastholde det politiske flertal I ‘fattige’ kommuner har der oftest været socialdemokratisk flertal, som har ønsket mere alment byggeri -> Tendenser til polarisering mellem kommuner. Historisk udvikling: Store ensartede bebyggelser opført

Andel udlejningsboliger i boligbyggeriet i kommuner med forskelligt politisk flertal (%)

Hvad er problemet med segregation? Den sociale ulighed kan øges, hvis ’den sociale arv’ forstærkes som følge af opvækst eller langtidsophold i byområder med sociale problemer I byområder med høj koncentration af socialt eller kulturelt divergerende grupper kan disse udvikle afvigende normer og adfærd (’ Social Neighbourhood effects ’) Selvforstærkende segregations- og forslumningsprocesser i byen – dannelse af ‘ problemramte byområder’

Segregeringsprocesser i byerne Segregation afhænger af både social ulighed og ”rumlig ulighed” - forskelle i kvalitet og status for forskellige byområder Den rumlige ulighed ændres over tid, bl.a. som følge af segregation og ændringer i byområders kvalitet og status på grund af gensidigt selvforstærkende processer ( The socio-spatial dialectic )

Hvorfor er der opstået problemramte nyere byområder i Europa? Tendenser til koncentration af ressourcesvage og etniske minoriteter i socialt boligbyggeri i bestemte områder som følge af boligpolitikken Selvforstærkende negative processer i byområder med koncentration af sociale problemer: Interne negative processer i kvarterne Eksterne negative processer- samspillet med den øvrige by

Interne negative processer i problemramte byområder : Samspil mellem fysisk forfald og normer for brug af området Sociale problemer og inhomogen social og etnisk beboersammensætning medfører ofte nabokonflikter, der kan eskalere Udvikling af afvigende normer, specielt blandt unge Øget kriminalitet, utryghed og tilbagetrækning Belastning af offentlig service, som forringes (især skoler) Forringelse over tid af attraktivitet, status og omdømme

Eksterne negative processer i problemramte byområder: Forringet attraktivitet, lav status og dårligt omdømme medfører : høj fraflytning, især af beboere med beskæftigelse og ressourcer flere tilflyttere med få ressourcer og sociale problemer ændret beboersammensætning interne negative processer speedes op

Konklusioner Dannelsen af byområder med mange sociale problemer, lav status og fysisk nedslidning er det største problem ved segregation Segregation er en selvforstærkende proces – især kombineret med øget rumlig ulighed ved dannelse af problemramte byområder Offentlig støtte til at modvirke rumlig ulighed har været nødvendig og vil fortsat være det. Nogle byområder vil have permanent behov for støtte. Eneste alternativ er nedrivning.