Læseforståelses-pædagogik i et dsa-perspektiv

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
HNX Årgang 2011/2012.  Optagelseskrav  Personlige krav  Hvor?  Forløb  Indhold  Muligheder.
Advertisements

Skolebiblioteket Gladsaxe Skole
Oplæg om læsning - hvad kan man som forældre gøre for sit barns læseudvikling… Asgård skole jan
Læsning i danskfaget i Island
Faglig læsning i naturfagene
Læsning og skrivning i børnehaveklassen
Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
LÆSNING på Ahlmann - Skolen
Faglig læsning Dagsorden
Læringsstile og lektier
Elsker DU også at læse lektier?
Fra formel til funktionel undervisning
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
- gennem Marte Meo metoden
Tid Til Dansk Tid Til Dansk er et komplet dansksystem for klasse.
Læsning..
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
LæseUdviklingsSkemaet
Billedbøger.
Sprogpakken Forældresamarbejde.
Gymnasielektionen screening i dansk
19 April 2006 Virksomheds Dialog Gruppen Mødeleder Valdemar Thomsen 1 Om at forstå praksis fælleskaber / netværk og hvorfor de forandrer.
Min hobby Fornuftig og relevant tekst af emnet:
Læsebånd i skolereformens læringssyn
Læs for livet FRIE SKOLERS LÆRERFORENING
Engelbert H – og den sidste chance
Strategier Kommunikationsstrategier Forståelsesstrategier
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
Mette Arleth Aalborg Universitet Fru Madsen og de interaktive spatio- temporale online GI-applikationer Kan vi forstå GIS? (skal vi?)
Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive
Spansk Hvad skal eleverne lære? Faglige mål Eleverne skal kunne: – forstå et tydeligt talt spansk – tale et klart og nogenlunde flydende spansk,
Folkeskolens afgangsprøve
En kompleks opgave for dansklæreren
Juhu – nu skal jeg lære at læse….
Gråzonesprog – hvorfor?
Et kursus om it som faglig udfordring og didaktisk mulighed for danskfaget. Ph.d. Jeppe Bundsgaard
Gymnasielektionen screening i dansk
Løjtegårdsskolen tirsdag d. 12. januar 2010
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Den anerkendende interviewform
Styr på begreberne EUX - REBSLAGERVEJ.
Hjertelig velkommen til arrangementsrækken: ”Selviscenesættelse som fænomen”
TESTERROLLEN OG SPØRGSMÅLSTYPER. Testerrollen  Testeren bør Tilpasse taletempo, ordvalg og struktur til niveauet for det givne modul Tilpasse spørgsmål.
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
ved læsevejleder Dorthe Clausen
Et mærkeligt skib.
At tale om sexualitet.
AT 3.2 Igangsættelse af tankeprocesser – at udvælge endelig sag og formulere problemformulering.
Før vi begynder: Rød tråd Affaldstema –Parallelt med erfaringer Hvad skal vores produkt være? Hvad forventer du at få ud af dette forløb? –Noget du særligt.
Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.
SkoleIntras værktøjer til arbejdet med læseforståelse
Læsning.
Historiske kilder Kildekritik
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Særlige udfordringer til læseforståelsen i fiktionstekster
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
Nyt dansksystem til mellemtrinnet. d’dansk er et system til hele danskfaget alle danskfagets områder indgår i en meningsfuld og konsekvent pædagogisk.
Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed. Forudsætninger for at lære sprog Input - en forudsætning for at kunne finde mønstre og for at have noget.
Præsentation af opgaven Tysk fortsætter A stx Konference om ny digital skriftlig prøve med adgang til internettet Fredericia den Mette Hermann.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
Faglig læsning 1. Oversigt  Hvad er læsning, og hvad er faglig læsning og skrivning?  Hvorfor sætte fokus på faglig læsning og skrivning?  Hvad er.
-GIV SPROGET VOKSEVÆRK Gyldendals 5. maj KORT OM MARY FONDEN OG BAGGRUNDEN FOR LÆSELEG.
Brikker til litteraturhistorien
1. Trin – Problemstilling
BAGGRUND FOR DEN INTERAKTIVE ASSISTENT
Præsentationens transcript:

Læseforståelses-pædagogik i et dsa-perspektiv Fie Høyrup

læseforståelsesstrategier Elever som har udviklet god ordgenkendelse, kan forstå sætninger og læser flydende højt, kan ikke desto mindre have vanskeligheder med læseforståelsen af det læste. Oakhill og Yiuill, 1996 Særligt tre forhold spiller ind: Evnen til at danne inferenser Viden om tekststrukturer/tekstgenrer Evnen til at tjekke egen forståelse

Læse mellem linjerne – drage slutninger At aktivere et erfaringsordforråd indebærer, at man får forudsætninger for at skabe indre forestillinger/scenario om handlingen i teksten: ”Lisa rystede sparegrisen. Den gav ikke en lyd fra sig” = ingen penge. Men det står ikke eksplicit i teksten.

Læse mellem linjerne – drage slutninger De fleste slutninger i forbindelse med læsning drager man ganske automatisk. Men undertiden kræver de bevidst eftertanke. Tosprogede elever har stor nytte af, at der fokuseres eksplicit på dette i undervisningen.

Spørgsmål, der fremmer inferens Faktuelle spørgsmål (hvad står der-spørgsmål?) Spørgsmål der kræver inferens (hvad kan du læse mellem linjerne, hvad udtrykker forfatteren uden at sige det direkte?) Stil ”svaret findes kun hos mig-spørgsmål”, dvs. spørgsmål, som kræver, at barnet tager sin egen erfaring til hjælp og får lejlighed til at ræsonnere sig frem til et rimeligt svar.

Spørgsmål til tekstens struktur En sammenhængende beretning holdes sammen af udtryk som : eftersom, derefter, så, fordi, og, eller, men, for, samt. Den slags sammenkittende ord må forstås. Hvilke hovedpunkter i beretningens hændelsesforløb var de vigtigste? Samtalen bør bygge på barnets egen opfattelse af det læste Resúme Find mønstre i teksten/sammenhæng i hændelser Ofte er det udforskningen af tekstens vanskeligheder, som giver læseren mest frem for bare at pløje en masse bøger igennem.

Tjekke egen forståelse/overvåge sin egen læsning Opmuntrer børnene til at stille spørgsmål til teksten: hvem er hovedpersonen? Hvad gør han/hun? Hvad sker der? Hvordan sluttede det? At spørge kammerater og lærere, hvis noget er uklart At gå tilbage i teksten og tekstafsnittet igen At tænke fremad i teksten: hvad vil der ske? At søge forklaringer i illustrationer

Tjekke egen forståelse/overvåge sin egen læsning Elevens arbejde før, under og efter læsning Hvad er formålet med læsningen? At aktivere sin baggrundsviden. At arbejde med forforståelse Under Forstår jeg, hvad jeg læser? Benytter jeg den rigtige læseteknik? Efter Hvad er sagen i en nøddeskal?

Tekstvalget i begynderundervisningen? DK det land i verden, der bruger lærebogssystemer mest Mest brugt: Søren og Mette, Den første læsning Ny Danlæs: Tidlig læseindsats har kortvarig virkning Baseret på læseprøveresultater 1.- 4. klasse I 3. og 4. klasse løser eleverne prøverne på samme niveau, som eleverne gjorde det i 1987 før den store læsedebat!

Tekstvalget i begynderundervisningen? Læsbarhed Litterær kvalitet Hvad er litteratur? ”Litteratur er den kunst, der laves vha. ord” (Pil Dahlerup) Eksistentielle problemstillinger i et kunstnerisk sprog

Tekstvalget i begynderundervisningen? Litteraturens egnethed til at ramme børn i deres virkelighed og både være lygte og spejl. Listiga räven. Projektklasse i Rinkeby med lutter tosprogede elever. 3-årigt forløb. Læseindlæring gennem skønlitteratur. Baseret på Mary Clays Whole Language-metode, hvor barnet lærer sig at læse gennem at læse skønlitteratur og faglitteratur med et indhold som barnet finder interessant.

Tekstvalget i begynderundervisningen? Listiga Räven Læsning og skrivning indgår i alle aktiviteter Resultater: Klassen opnåede bedre resultater i to store test efter 3. klasse i svensk og matematik end øvrige 6788 3. klasseselever. Gode læsekompetencer God læseforståelse Stort ordforråd En enorm læseappetit

Undervisning i læseforståelse Undervisningsmaterialet til tosprogede elever til: ”Jeg er Frede (men det er ikke altid det de andre kalder mig)” fokuserer hovedsageligt på områderne: Forforståelse Efterbearbejdning www.dansklf.dk/billedroman

gruppearbejde Undersøg hvordan materialet arbejder med Forforståelse Ordforråd, semantiske netværk Læseforståelse Fordele og ulemper ved de forskellige konkrete forslag