Lovgivningsprocessen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Demokrati og styreformer
Advertisements

En lille vejledning til ændring af skærmens udseende.
Sprogvurdering & Sprogindsatser
Status for de lokale uddannelsesudvalgs rolle efter lovforslag om VEU-centre på Konference for Lokale Uddannelsesudvalg og repræsentanter fra udbydere.
Det politiske system i Danmark
Debatmøde Drøftelse af debatoplæg fra Styringsudvalget.
Hafdís Ólafsdóttir, Specialrådgiver i Altinget, Island Sikring af lovkvalitet og kontrol 27. september 2006.
Den danske strukturreform
Juridisk metode på beskæftigelsesområdet
Juridisk metode på det sociale område
Dialogmøde 10. november 2008 velkommen til Miljøstyrelsen.
Beretning fra CoL PDG Birger Jørgensen Distriktsrepræsentant
Ændringsforslag til lovforslag L1 §12. stk 4 Grupperådsmøde •Oprindeligt forslag Tilføjes til §12, stk. 4: ”Kopi af indkaldelsen med dagsorden og bilag.
Dialogisk tænketank Gudenådalens friskole. Punkter til afklaring og information  Ingrid Brunebjergs rolle som konsulent for organisationen – commitment.
Ytringsfrihed og sygeplejersker
Dansk Prøve 3 maj/juni 2012 Tilmelding til PD3 på IA vil ske i marts
Hjemmestyre-ordningen
Studieretningsprojektet Styringsgruppen september 2007.
Velkommen Hvorfor er vi her i dag?
Uge 44 og 45, 2013 v/Gorm Willemoes Jensen AU Library, BSS, Bartholins Allé - Efterår 2013.
Retorik og eksamen - den mundtlige eksamen i samfundsfag
Grundkursus Politisk indflydelse. Grundkursus Politisk indflydelse.
EU-indsaten for administrative lettelser1 Indsatsen for at lette byrderne i EU Anders Bering Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering.
Karl Henrik Flyums model
Modernisering af P-fondsreglerne
Uligheder i elevers adgang til uddannelser – Spredning frem for faglighed Bergthóra S. Kristjánsdóttir, lektor CVU København og Nordsjælland Den 8. november.
Informationssøgning for pol-intro sidefagsstuderende Statskundskab
Det generelle samarbejde om sundhedsberedskabet mellem region og kommuner Orienteringsmøde vedr. influenza-situationen 18. august.
Generelt Hvor i processen er vi med EU Kemikaliepolitikken?
7.lektion: EU og det danske politiske system – hvad er EU
Vi har haft demokrati i Danmark siden?
Grundkursus for frivillige i DH Politisk indflydelse.
Kapitel 5 Folketing og vælgere. Krav Støtte OMGIVELSER: Økonomisk udvikling Globalisering Økologiske systemer Migrationer Politiske partier FOLKE- TINGET.
Samfundslære – kapitel 4
Arbejdstilsynets indsats på Brand- og redningsstationer Baggrund Arbejdstilsynets initiativer i 2013 Status Indtryk fra tilsynsarbejdet Jens Skovgaard.
Ændring af DATO: 1. Vælg ’Vis’ i topmenuen 2. Vælg ’Sidehoved og Sidefod’ 3. Skriv ønsket dato ind i datotekstfeltet med STORE BOGSTAVER 4. Tryk ’anvend.
Kommunikation og Regelforenkling DI's erfaringer fra arbejdet med forenkling af administrative byrder.
Er det økologisk madordninger ofte sundere? Presenter: Sofie Husby Ph.D student: Chen He Skolemadskonference – fra holdning til handling Strandgårdsskolen,
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Status på vandplaner.
REACH-Implementeringsprojektet Status for implementeringen af REACH i Danmark Torben Nørlem, Miljøstyrelsen Kemikalier.
Temaer for mødet Aktuelle kommunale udfordringer Formålet med det fælleskommunale kvalitetsprojekt Forventninger til regeringens kvalitetsreform Det videre.
HOVEDORGANISATION FOR OFFENTLIGT OG PRIVAT ANSATTE Beskæftigelsespolitiske område Kommunalreformen Fra national til kommunal indsats.
Kapitel 3 Retssystemer.
Dato: Dok.nr. Titel: Det nye samarbejde Høringer v/Vibeke Volmers.
Hanne Kristensen Plantekongres 2005 Hanne Kristensen Operate A/S.
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Workshop 4 Hjerteforeningens politiske arbejde
Kent Fridberg, Bureau for Inatsisartut Nordisk Råd – Näringsutskottet – 2012 Grønlands Selvstyre.
Lov ” med lov skal land bygges” Jan Christiansen Sosu Fyn.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Frivillignettet Adgang via Hjerteforeningens hjemmeside Klik på menu.
Koordinator på børneområdet Henvendelse til handi- caprådgiver på baggrund af bekymring 2 2 Øvrige afdelinger/ forvaltninger el. eksterne samarbejds- partnere.
Ligestillingsudvalget og ligestillingsvurdering – hvorfor arbejder Folketingets ligestillingsudvalg ikke for, at forslag ligestillingsvurderes? ÅRSMØDE.
DATATILSYNENES ROLLE OG OPGAVER
En lille morgensang
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Introduktion til ”Sæt kerneopgaven i spil”
Lovgivende organisation
!! LOVGIVNINGS -PROCESSEN Offentligt og Synligt. 1. Behandlingen
Midlertidige opholdssteder til flygtninge
Ny husdyrregulering 2017 Konsekvenser for grundvandsbeskyttelsen
Betænkning nr Offentliggjort den 24. maj 2017
Rehabilitering og hjemmehjælp
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Princip for udarbejdelse af principper
FN’s Verdensmål som konkurrenceparameter: Guide til interaktivt spil
Indsæt billede af din skole
Høring af forslag til Budget
Lovgivningsarbejdet i Folketinget
Præsentationens transcript:

Lovgivningsprocessen Lovgivningsprocessens faser Initiativfasen Forberedelsesfasen Beslutningsfasen Iværksættelsesfasen Offentliggørelse Øvelser

Lovgivningsprocessens faser Den danske lovgivningsproces kan opdeles i fire faser, som alle bliver gennemgået inden en lov bliver vedtaget af Folketinget  Initiativfasen  Forberedelsesfasen  Beslutningsfasen  Iværksætningsfasen

Initiativfasen Alle medlemmer af Folketinget kan tage initiativ til et lovforslag. Ofte vil udarbejdelsen af et lovforslag begynde i et ministerium Interesseorganisationer og partier kan gøre opmærksom på mangler og behov for lovgivning

Forberedelsesfasen Inden regeringen eller Folketinget fremsætter et lovforslaget Nedsættes et udvalg af eksperter fra ministerier eller organisationer, der undersøger det område, der skal lovgives om. I udvalgets betænkning er der råd og vejledninger, til hvordan lovforslaget skal udarbejdes. Lovforslaget formuleres og fremsættes

Beslutningsfasen Ifølge Grundloven skal et lovforslag behandles tre gange, før det kan blive vedtaget: 1. behandling, hvor de enkelte partier markerer deres holdninger til forslaget. Efter 1. behandlingen kommer forslaget til behandling i et udvalg 2. behandling, hvor forslaget bliver drøftet mere detaljeret, og der kan fremsættes ændringsforslag. 3. behandling, hvor lovforslaget med ændringsforslag atter diskuteres og vedtages endeligt

Iværksættelsesfasen Når en lov er endelig vedtaget, skal den iværksættes (implementeres). Dette gøres af ministeriet på området. Ministeriets embedsmænd og eksperter udformer ud fra loven en række mere præcise regler, som nedskrives i bekendtgørelser, cirkulærer og vejledninger.

Offentliggørelse Når Folketinget og ministerier har vedtaget en lov eller nogle regler som følge af en ny lovgivning, skal dette offentliggøres i fx Lovtidende, Ministerialtidende og Folketingstidende. Her kan du finde de præcise love og regler eller følge arbejdet i beslutningsfasen.

Øvelser På websiden www.samfNU.systime.dk findes en animation og et spil, hvor du kan prøve om du kan huske lovgivningsprocessen På Folketingets webside www.ft.dk findes en beskrivelse af de forskellige loves tilblivelse. (tryk på menu-punktet dokumenter – vælg et ministerium – vælg en lov – beskriv lovgivningsprocessen ud fra det beskrevne forløb). Vurdér evt. hvorvidt den valgte lov fraveg den generelle procedure.