Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
Advertisements

Kulturmøder og kulturforskelle
Oplæg v Stine Liv Johansen, ph.d., Aarhus Universitet Opstartsdag i Skanderborg Lørdag den 22. januar 2011.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Nye krav og besparelser – hvordan sikrer vi kvaliteten v/ Dorte Bloch
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Fra service til policy innovation: Lokalpolitikernes rolle i innovationsskabelse Eva Sørensen Roskilde Universitet og Universitetet i Nordland.
Dahlbom & Mathiassen Computers In Context 9. Power
TEMA I SUNDHEDSFREMMENDE LIVSSTIL
Virksomheder – Leavitt’s model
Innovative Værksteder til udvikling af Akademiuddannelserne IVA
FN’s standardregler Modul 1 Historie •Verdenshandlingsprogrammet 1982 •FN’s handicap-tiår •Midtvejsmøde i Stockholm 1987 •Forslag til konvention.
PSS-Promoting Social Skills
Vestegnsprojektet Forebyggelsespuljens temadag 4. oktober 2012
Bedste praksis i vandplanarbejdet Irene Wiborg Projektchef Det siger EU – Guideline nr. 8 om involvering.
Skridtet ud af biologien: Når dansk ikke slår til
Peter Hasle Hvordan kan man internt arbejde med at udvikle arbejdsmiljøledelsessystemet og overkomme begrænsningerne.
NOEA/Aalborg Universitet
Most Significant Change I workshopform - erfaringer fra Ibis- Sydamerika København, juni 2005.
Sociologi – Individ og samfund
6. Lektion: Ligestilling med politologiske briller
Relationen i institutionen – MI på MultifunC V/ Sine Møller Psykolog og faglig leder af Kvalitetssikringsteam MultifunC.
Evnen til at se og forstå talenternes forskellighed og behandle dem individuelt ud fra deres præmisser, gøre sig umage for at forstå de bagvedliggende.
Følgende temaer går som en rød tråd gennem målene og de strategier, der knyttes til dem: det multisektorielle ansvar for sundhed sundhed gennem hele livet.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet METODE
Empowerment og sundhed
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Roller og ansvar i forandringsnetværket
TEMA-EVENT OM KØN, KROP OG KOMPETENCER KØBENHAVNS UNIVERSITET 17/11/2010 Uniformerede mænd og maskuliniteter.
Case-studiets 7 skridt 1.Læs og forstå casen og afklar/tydeliggør ukendte begreber/ord 2.Opstil problemer/begreber som skal studeres 3.Brainstorm for at.
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Vellykket og visionær rehabilitering Hvad kræver det… mere? Åben opgavefordeling og systematisk pårørendeinddragelse 1.
Henning Boddum Mobil tlf Kordegnenes Årsmøde Velkommen til Strategi og Social kapital.
Cand. scient. Soc. Charlotte Vincent
4. Lektion: Ligestilling med økonomiske briller 4.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen.
Forvaltningsnavn Dagens oplæg -Projektet og boligområdet -Tilgangen i Sund Zone -Hvordan arbejder vi i praksis -Hvad får vi ud af det.
Per Øhrgaard, Jette Eriksen, Sisse Oreskov
Emilia van Hauen JEG ER MISUNDELIG! ”Vi går ikke ind for kvoter – det er sådan noget for fisk!” Bolette Christensen, vicedirektør i Dansk Industri.
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
Hvordan virker certificering som arbejdsmiljøregulering? Robson Sø Rocha, PhD Assistant Professor Copenhagen Business School.
2.Lektion: Samfundsfag 2.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum.
INTROKURSUS KØN OG LIGESTILLING I UDVIKLINGSARBEJDET Juni 2011.
Undervisningsministeriet
1 Rights Based Advocacy (Def.) Rights Based Advocacy tager udgangspunkt i civilsamfundets konkrete alternativer til det eksisterende og består af en række.
Socialisme anno 2007 Oplæg om SFU’s principprogram Sommerlejr ’07 Nanna Westerby.
1.lektion: Samfundsfag – hvad er det?
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Den unge projektgeneration - om det lokale guld, deltagelsesstrategier og medborgerskab. KL’s kultur- og fritidskonference Kolding maj 2011 Flemming.
Kulturforskelle Af: Rikke Nors.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet BEGREBER TIL HATTETRÆK-ØVELSE Juni 2011.
”UNG TIL UNG” metoden KLASSENS SOCIALE LIV Dette projekt er kommet i stand ved et samarbejde mellem: Skoleforvaltningen og Ungdomscentret ved Aalborg Kommune.
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
At gøre virksomhedens ambitioner synlige
Empowerment behandling og frivillighed Vingsted 6. Maj 2015.
BØRNELINIEN Definition på kompetente børn og unge med særlige behov.
Projekt PaRIS Projektgruppemøde d.14.januar 2009 Præsentation af: definition af innovation de foreløbige data fra de kvalitative data Projektleder Mette.
INNOVATIV KIRKE Et forløb for menigheder, der ønsker at være mere kreative og nyskabende.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
Dansk Handicap Idræts-Forbund Mission, Vision og Mål
Værdibaseret ledelse. Udgangspunktet Fokus på procesværdi som et middel til at opnå målet (højere produktværdi) Alle byggeriets parter er på banen, og.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
DHF´s formål Stærke medlemsbaserede organisationer af mennesker med handicap, hvor kvindelige såvel som mandlige medlemmer har en reel mulighed for deltagelse.
Metoden brugerstyret behandling
A tool for the assessment of strengths and weaknesses in NGOs
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011

KØN OG KØN – SEX AND GENDER Definition: Køn som social relation  Social mening der tilskrives det at være mand eller kvinde  Karakteristik der definere det at være en mand eller kvinder, (refererer ikke til den biologiske forskel)  Forandrer sig over tid og i forhold til konteksten, samfundet, kulturen  Påvirkes af mange faktorer og forandringer  Køns-relationer er magt-relationer

DEN KØNNEDE ARBEJDSDELING Definition: Allokeringen af en specifik opgave til et specifikt køn  Bliver en social regel  Refererer til roller og ansvar  Leder til opdeling af færdigheder  Leder til hierarki  Bliver en del af den kønnede identitet

PRODUKTION OG REPRODUKTION Den produktive rolle  Arbejde der involverer produktionen af varer og services som for det meste kan omsættes til penge. Den reproduktive rolle  Aktiviteter der retter sig mod reproduktionen af livet, familien, typiske pleje af børn og hjem. Typisk ubetalt arbejde.

ADGANG TIL OG KONTROL OVER RESSOURCER OG UDBYTTE  Adgang er muligheden for at bruge noget  Kontrol vil sig at være i stand til at bestemme over brugen af noget  Ressourcer er for eksempel tid, penge, jord, arbejdskraft, kontakter, information etc. Og bruges til at udføre aktiviteter  Udbyttet er de resultater der kommer ud af at bruge ressourcerne og er f.eks. dækning af basale behov, penge, ejerskab af noget værdifuldt, uddannelse og status

PRAKTISKE BEHOV OG STRATEGISKE INTERESSER Levevilkår og position (condition – position)  Levevilkår – Praktiske behov  Position – Strategiske interesser  Levevilkår, refererer til en persons materielle levestandard og nære miljø, sædvanligvis inkluderer det basale behov og daglige rutiner  Position refererer til en kvindes økonomiske, politiske og sociale status ifht. en mand og vice versa  Praktiske behov udspringer således af en persons levevilkår. Strategiske interesser udspringer fra en persons position i social relationer

PRAKTISKE BEHOV  Levevilkår  Tendens til at være umiddelbare og kortsigtede  Relaterer sig til daglige behov – ikke blot fysiske (vand, mad), men deres rolle i at opfylde disse behov  Unikke i forhold til mænd og kvinder  Nemme at identificere  Kan løses via tilføjelse af specifikke input (mad, en lægeklinik, brønd…)

ADRESSERING AF PRAKTISKE BEHOV  Inddrager kvinder som modtagere og måske som deltagere  Kan forbedre levevilkår (her og nu)  Generelt ændrer de ikke ved de traditionelle kønsroller og relationer

STRATEGISKE INTERESSER  Position  Tendens til at være langsigtede  Relaterer sig til en ulige position.  Ikke altid let at identificere  Skal løses ved bevidstgørelse, øget selvtillid, uddannelse, styrkelse af kvindeorganisationer…

ADRESSERING AF STRATEGISKE BEHOV  Involverer kvinder som aktive medspillere (agenter) eller gør det muligt for kvinder at blive aktive medspillere (agenter)  Kan styrke kvinders position i samfundet  Kan styrke kvindernes evne og mulighed til at tage kontrol over eget liv og ændre forholdet mellem kønnene

KØNS MAINSTREAMING Definition: En strategi eller metode til i praksis at fremme ligestillingen og sikre at både mænd og kvinders synspunkter, erfaringer og behov indtænkes indenfor alle områder og aktiviteter –Et middel ikke et mål I projektsammenhæng:  Kontekstanalysen, Planlægning og design, Vurdering, Implementering, Monitorering, Evaluering

WOMEN’S EMPOWERMENT  Styrke kvinders evne til at tage kontrol over eget liv  Det enkelte individ tilegner sig evnen til at tænke og agere frit, træffe valg og indfri eget potentiale som fuldgyldigt og ligeværdigt medlem af samfundet  Empowerment er en vigtig betingelse for, at kvinder kan kræve og gøre brug af lige rettigheder, ressourcer og indflydelse og dermed for ligestilling