Open-source software i det offentlige - hvad nu? Christian Lanng Kontorchef, It og Telestyrelsen Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Torsdag.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
15 OKTOBER 2012 RETHINK BUSINESS 1 Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer,
Advertisements

Internationale relationer Udfordringer og opgaver Geoforum: Workshop om adresser 25. marts 2010.
Værktøj til CSR-dreven innovation Der skal udvikles et nyt værktøj til CSR-dreven innovation. Vores mål er, at værktøjet skal inspirere og hjælpe danske.
It-branchen – en faktor i fremtidens vækst
Samspil med den offentlige sektor er afgørende
REG LAB EFTERÅRSKONFERENCE En øvelse for livet. REG LAB EFTERÅRSKONFERENCE 2010.
Samskabelse af velfærdsservice: Ledelse og rammesætning
Videnscenter for software KLID medlemsmøde den 23. marts  Baggrund og rammer  Mission  Indsatsområder  Arbejdsform Ved: Peter Timm, IT- og Telestyrelsen.
Mette Lise Jensen, Miljøministeriet Konference om bæredygtige indkøb den 6. oktober 2011 Nye tendenser og regler på vej? Landskabet inden for bæredygtige.
Velkommen til Bevola A/S Bevola har markedets bredeste produktplatform til opbygning af lastbiler, hængere og trailere. Ydermere tilbyder Bevola løsninger.
Kortforsyningsseminar 24. marts 2009 Anne Buch-Larsen Kort & Matrikelstyrelsen Mail:
1 COPENHAGEN FINANCE IT REGION - Mere vækst og innovation i krydsfeltet mellem finans og IT.
Offentlig-private innovationssamarbejder (OPI)
Hvad kan København som hovedstad?
Gov 2.0 Fra portaler til borgernes lommer
UDGANGSPUNKT 6. Februar Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Indsæt billede her Kortfosynigsseminar Marts 2011 Jørgen Larsen de Martino
IS-Strategi.
Services Services som fundament for virksomhedens infrastruktur
Bedst på Nettet 2010 analyse: - Trends og erfaringer Michael Bach Petersen, kontorchef Kontoret for it-kompetencer og tilgængelighed Digitaliser Danmark.
Hvorfor er fællesoffentligt samarbejde en god ide ? v/ Kontorchef Michael Busk-Jepsen, Økonomistyrelsen HRKS majkonference, 14. Maj 2009.
Medialisering og organisationsudvikling Taarnby,
Genbrug af offentlig information i Danmark ePSIplus - Danmark 27. november 2008 Specialkonsulent Frederik Siegumfeldt It-strategisk kontor IT- og Telestyrelsen.
E-læring på Virk.dk Præsentation på Myndighedsforum
Arbejdet med åbne standarder – fokus på implementeringen af B 103 Oplæg ved 3. workshop for it-governance 21. februar 2007.
MedTech Innovation Center – effektiv kommercialisering af innovationer.
Fælles EPJ til hospitalerne i Region Midtjylland
Introduktion til Microsoft CRM Christian Cletus Bjørn Eilertsen.
BEHANDLING I HJEMMET? - Seminar om patientinvolvering inden for hjemmedialyse ONSDAG D. 6. JUNI 2012 KL – Hele forhistorien til hvorfor.
Demokratisk underskud i informationssamfundet?
Den politiske vision om åbne standarder Af Morten Helveg Petersen, Det Radikale Venstre Dansk IT, Dansk Erhverv
Udlicitering Hvorfor er det så svært? 12. juni 2008 Johs. Due.
Sundhedspolitik for Favrskov Kommune Sundhedsambassadører i landsbyerne i Favrskov Sundhedskonsulent Christina Rasmussen-Rubæk.
DEN GEOGRAFISKE INFRASTRUKTUR OG DIGITAL FORVALTNING Digital forvaltning, INSPIRE og FOT Jes Ryttersgaard.
Videnskabsministeriets arbejde med åbne standarder Vicedirektør Mikkel Hemmingsen, Videnskabsministeriet
Cloud i det offentlige - der sker faktisk noget!
Microsoft Dynamics – synergi mellem forretningsområder Susanne Christoph Dynamics Sales Lead
Offentlige data i spil d. 24. juni 2009 Christian Lanng, Kontorchef, Videnskabsministeriet, ITST Kontoret for it-infrastruktur og implementering
Kontrakten og partnerskabet som grundlag for samarbejde Anders la Cour og Holger Højlund, Kofoeds Skole, den 30. november 2005.
KULTUR FOR ALLE. Hovedbudskaber I: ”Ikke brug for flere kulturinstitutioner!”
State of the union INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING.
”Vis Stedet”, fælleskomponenter og Open Source Thorben Hansen Kort & Matrikelstyrelsen.
AFP-Brugergruppesamling den 10. maj 2011 Sørup Herregård Cecile Christensen IT- & Telestyrelsen.
VisKort – som produkt med eget community. Vikaren: Morten Kristoffer Hansen Videncenter for open source og åbne standarder.
Velkommen til inspirationsdag Kompetencestrategi – hvordan?
Fælleskomponenten ”Vis Stedet” – reducerede udviklingsomkostninger og større genkendelighed og sammenhæng på tværs ved brug af geodata Arne Simonsen Kort.
En ny strategi for transportforskning Workshop - Trafikdage i Aalborg 28. august 2006.
Kontor for It-infrastruktur og implementering IT og Telestyrelsen IT Arkitekt Søren Peter Nielsen - OISAML Workshop DEL 2 Århus 31. marts 2009.
Lidt om kommunerne IT-omkostninger knap 5 mia. årligt – knap 50% til KMD, resten til øvrig sw, hw, uddannelse, support, omkostninger til nedetid mv. Ca.
Fællesoffentlige løsninger Henrik Frost Christophersen,
Formålet med ODAA At støtte; Smart Aarhus Erhvervsudvikling og partnerskaber Medborgerskab/ demokrati Effektivitet/ rationalisering.
Stedet som indgang til digital forvaltning
Indsæt billede her Samordningsstrukturen på geodataområdet Arne Simonsen Geografisk Infrastruktur, Kort & Matrikelstyrelsen.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Velkommen til Temamøde i SCKK den 8. oktober 2008 Kompetencestrategi - hvordan?
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
Informationssamfundet Dansk Statistisk Forening 30. maj 2005.
Strategi for Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek.
ECDL2008 Anders Conrad. Vigtige/interessante emner Digital curation and workflows (Carol Goble): workflows as ”first class” assets, encapsulation of process,
Produkt præsentation Christian Cletus Bjørn Eilertsen.
Vicedirektør Søren Reeberg Nielsen
Open source-software - Et marked i hastig vækst DKUUG, 31. maj 2007 Chefkonsulent Peter Timm.
Bredbånd til alle - også på landet Kaj Møldrup Christensen – formand for Panel for Udvikling i Landdistrikter og Fiskeriområder.
Sundhedsaftalernes betydning for bedre sektorovergange Det sammenhængende sundhedsvæsen – set fra regionernes perspektiv Kontorchef Janet.
Produktudvikling og innovation i samarbejde med andre virksomheder – Thomas Bøtker Mortensen – s. 1 Produktudvikling og innovation i samarbejde med andre.
sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen
Effektive indkøb på selvejende uddannelsesinstitutioner på bygnings- og serviceområdet Jens Hedegaard Madsen, SKI.
Offentligt Samarbejde – Open Source
Fælleskommunale arkitekturmål 2018
Digitalisering i den offentlige sektor
Fælleskommunale arkitekturmål 2018
Præsentationens transcript:

Open-source software i det offentlige - hvad nu? Christian Lanng Kontorchef, It og Telestyrelsen Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Torsdag d. 19 marts 2009

3 år med et videnscenter for software En fest dag! En stor tak til de medarbejdere der har ydet en fænomenal indsats de sidste 3 år En stor tak til den følgegruppe der har hjulpet, rådgivet og inspireret centeres arbejde Men har vi lært noget?

Der er et stort potentiale i anvendelse af open source-software. Anvendelse af open source-software kan på de rigtige områder understøtte yderligere digital udvikling, innovation og kvalitet samtidig med, at konkurrencen styrkes. -Helge Sander ”Open-source i det offentlige” december 2008

96 pct. af de adspurgte offentlige myndigheder og institutioner siger Ja til deling af software. ”Open-source i det offentlige” (Undersøgelsen blev gennemført blandt 111 statslige myndigheder, regioner, kommuner, universiteter og hospitaler.) ‏

Resultater: En softwarebørs for open-source software, som nu anvendes i Norge, Sverige og EU efter de samme principper En juridisk vejledning til dem der måtte have spørgsmål eller tvivl om OSS licenser En anskaffelsesguide for dem der overvejer om open-source skal være en del af deres forretning Over 50 softwareprojekter fra forskellige myndigheder og leverandører på softwarebørsen

Open-source i det offentlige Et klart signal til den offentlige forvaltning open-source er modent og bør overvejes i enhver it-strategi

Klare sigtelinier for open-source: Konkurrence Kontrol og selvbestemmelse Udvikling og innovation Bedst og billigst Sammenhæng og fleksibilitet Genbrug af software ”Open-source i det offentlige”

Softwareverdenen har også ændret sig Det er ikke længere “enten eller”, “for eller imod” – det er “både og” Og kunden siger: “Det skal give værdi” Det er blevet svært, at dele verden op i open-source leverandører og ikke open- source leverandører

Softwareverdenen har også ændret sig

Det er kunderne der bestemmer hvilke produkter der er på hylden hos leverandøren Vi er blevet opmærksomme på betydningen af it-arkitektur, interoperabilitet og kontrol over egen software Vi bygger mere og mere med det “lange perspektiv” for øje, infrastruktur der skal holde i år.

"By 2012, more than 90 percent of enterprises will use open source in direct or embedded forms,” -Gartner – ”The State of Open-source 2008” Så hvad byder fremtiden på?

Hvad betyder det for den offentlige sektor? Vi skal fokusere mere på hvordan vi bruger open-source software strategisk (interoperabilitet) frem for taktisk (pris) ‏ Vi skal kigge på vores eksisterende anskaffelses og kontraktmodeller, er de klar? Vi skal arbejde på et aktivt “community” omkring open-source

Hvad betyder det for den offentlige sektor? Vi skal øve os i, at tænke i mere komplekse modeller for TCO ifht. mixed source, open- source, closed source Vi skal overveje hvordan vi vedligeholder fælles kodebaser på tværs af myndigheder og projekter, særligt på fælleskomponenter Vi skal inddrage “græsrødder” uanset om de er kommercielle, universiteter eller entusiaster

Men der er stadig udfordringer Fokus er de forkerte steder i forhold til de udfordringer og omkostninger det offentlige har i dag Et vigtigt fokus for os er på infrastruktur og interoperabilitet Men fremtidige generationer vil stille nye krav til frit valg på desktoppen og kontorpakker

Hvad sker der konkret i VTU regi? Vi ser ikke længere open-source, som et isoleret område – det er en del af en strategi for øget innovation, konkurrence og åbenhed Open-source hænger tæt sammen med offentlige data, vi skal gerne have begge dele i spil for at sikre innovation Vi vil bevare og øge den viden og de kompetencer vi har omkring open-source

Softwarebørsen og digitalisér.dk fusionerer

Initiativer i 2009 Nye strategiske partnerskaber omkring open-source med andre myndigheder Ny strategi for innovation, konkurrence og åbenhed i den offentlige sektor Nye konkurrenceformer, hvor vi fokuserer på brugerdreven innovation ITST indfører frit valg mellem linux og windows på desktoppen for dem der ønsker det

Fremtiden Open-source er en fast integreret del af Videnskabsministeriets arbejde for innovation, konkurrence og åbenhed Videnscenter for Software drives videre som brand Vi vil fokusere på netværk og partnere fremfor en “solo indsats”

Spørgsmål? Open-source i det offentlige: standarder/publikationer/softwarepublikati oner/open-source-software-i-det- offentlige/open-source-software-i-det- offentlige standarder/publikationer/softwarepublikati oner/open-source-software-i-det- offentlige/open-source-software-i-det- offentlige Softwarebørsen: Digitalisér.dk: Kontakt: