Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Videnscenter for software KLID medlemsmøde den 23. marts 2006.  Baggrund og rammer  Mission  Indsatsområder  Arbejdsform Ved: Peter Timm, IT- og Telestyrelsen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Videnscenter for software KLID medlemsmøde den 23. marts 2006.  Baggrund og rammer  Mission  Indsatsområder  Arbejdsform Ved: Peter Timm, IT- og Telestyrelsen."— Præsentationens transcript:

1 Videnscenter for software KLID medlemsmøde den 23. marts 2006.  Baggrund og rammer  Mission  Indsatsområder  Arbejdsform Ved: Peter Timm, IT- og Telestyrelsen

2 Baggrund: Dansk softwarestrategi 2003 - Bedst og billigst Rammer  Formål: at sætte fokus på udvikling og anvendelse af software, herunder især open source i den offentlige sektor  Periode: 2006-2008  Samlet økonomisk ramme: 15 mil.  3 stillinger  projekter

3 Medarbejdere: faglige profiler  IT, forretning og projektledelse  Softwareudvikling  IT og kommunikation + eksisterende ressourcer inhouse

4 Organisering  Forankring: IT-strategisk kontor i IT- og Telestyrelsen  Koordinationsgruppe (intern)  Følgegruppe (med ekstern deltagelse)

5 Mission Videnscentret skal medvirke til at softwarestrategien 2003 fortsat udvikles og udbredes. Særligt fokus på Open Source for at understøtte strategien omkring Konkurrence Deling og genbrug af Software Kvalitet og sammenhæng i løsningerne Open Source er en af flere muligheder for at understøtte disse elementer af strategien. – Neutral vejledning.! Open Source skal anvendes hvor det er mest hensigtsmæssigt og Open source og leverandørejet software skal kunne sameksistere i den offentlige sektors IT anvendelse.

6 Open Source undersstøtter konkurrence. Barrierer for brug af Open Source nedbrydes gennem information. Nye alternativer til leverandørejet software opstår. Konkurrencen øges

7 Open Source understøtte deling og genbrug af software. Genbrug af softwarekomponenter medfører risiko for ”lockin” Kontrol over softwarekomponenter minimerer risiko for ”lockin”. Open Source understøtter egen kontrol over videreudvikling og vedligehold af Softwarekomponenten. Omkostninger til etablering af alternative driftsmiljøer er en barriere for genbrug af softwarekomponenter. Fælleskomponenter, som kan driftsafvikles på Open Source driftsmiljøer, medvirker til at nedbryde denne barriere – det skal vurderes.

8 Open Source understøtter kvalitet og sammenhæng i løsningerne. Open Source udviklingsmodel medvirker til at Softwarekomponenter til brug i forretningsapplikationer generaliseres mod et bredere anvendelsesområde. Udviklingsmodellen understøtter brug af fælles standarder og deling af data. Øget genbrug af softwarekomponenter skaber sammenhæng i løsninger

9 Udgangspunkt i anskaffelsessituationen når beslutningen reelt træffes Beslutning om SW anskaffelse skal træffes på objektivt grundlag med udgangspunkt i softwarestrategien. Dette understøttes gennem at udvikle en rammemodel for anskaffelse af SW. Rammemodellen skal sikre at relevante elementer indgår i beslutningsgrundlaget ved anskaffelse af SW. Rammemodellen for anskaffelse af software etableres i vid udstrækning gennem en sammenstilling af eksisterende OIO initiativer.

10 Forskellige kategorier af SW påvirker anskaffelsesmodellen: Desk top software. Operativsystem og kontorpakke. Serverprogrammel i form af basisprogrammel, middleware, systemmanagement software og udviklingsværktøjer f.eks. Operativsystem, Web server, databaseprogrammel til fællessystemer, software til driftsovervågning og sourcekode styring. Brugerværktøjer. F.eks. Rapportgeneratorer og databaser til brugerudviklede personlige systemer. Forretningsapplikationer specielt i form af komponenter og services som typisk indgår i en forretningsapplikation. Er der kategorier der er vigtigere end andre at få behandlet?? – Holdninger efterlyses.

11 Forskellige kategorier af ydelser påvirker aftalegrundlaget med leverandører: Leverandøren udvikler SW som køberen har ret til at lægge ud som Open Source. Leverandøren leverer SW som er etableret med udgangspunkt i Open Source Software, som er tilpasset og suppleret samt gjort klar til installation og drift. Der levers driftssupport og vedligeholdelse af eksisterende Open Source Software. Den vedligeholdte SW skal være Open Source. Leverandøren yder en vedligeholdelsesgaranti for en Open Source SW pakke, herunder overvåger behovet for tilpasninger for at sikre sammenhæng med evt. udviklinger i releases i basisprogrammel m.m. Leverandøren angageres til at indgår som koordinator for et specifikt softwareprojekt som gennemføres jævnfør Open Source udviklingsmodellen med deltagelse af frivillige softwareudviklere.

12 Beslutningsgrundlaget ved anskaffelse af software omfatter bl.a. stillingstagen til elementerne: Dokumentationsstandarder OIO standarder herunder bl.a. snitflader, sikkerhed og driftsafvikling. Model for løbende ”græsrodsudvikling” af fælles standarder, som ikke indgår som en OIO standard. Samarbejdsmodeller ved udvikling og vedligehold på tværs af forskellige domæneområder SW komponenter og services (SOA), herunder brug af katalog. ( Både som bruger og leverandør) Rammeaftaler ( herunder SKI) og udbud ved anskaffelse af åben source software. Ansvarsfordeling mellem de forskellige interessenter Kontrakter/licenser ved anskaffelse af open source og leverandør ejet software, herunder K1 og K2 Infrastruktur. SLA aftaler og SLA målinger TCO modeller for software Vedligeholdelsesaftaler

13 Eksempler på initiativer i Videnscentret Rammemodellen for anskaffelse af software etableres ved brug af ”Den Dynamiske Håndbog” som en værktøjskasse, der er en hjælp ved anskaffelser og sikrer relevante afklaringer, herunder arkitektur, brug og udvikling af services/komponenter, kontrakter og SKI-aftaler m.m.

14 Eksempler på initiativer i Videnscentret Etablere samarbejdsplatform/softwarebørs for udbud, anskaffelse og fælles udvikling af softwarekomponenter til det offentlige. Baseres på brug af ”Komponentbibliotek” og SOA arkitektur. Brug af samarbejdsplatform/komponentbibliotek til: Test og diskussion af anvendelse af e-valgsystem Udvikling af system for e-læring og udvikling af undervisningsmateriale – åbent indhold, åbne standarder, åben source. Græsrodsudvikling af standarder, som ikke indgår som en OIO standard.

15 Undersøgelser, vidensopbygning og vurderinger til grund for etableringen af anskaffelsesmodellen. Identificere interessenter i Videnscentret, herunder IT ansvarlige og IT mearbejdere i offentlige institutioner samt leverandører, brancheforeninger m.fl. Identificere konkrete samarbejdsprojekter. Behov for at beskytte evt. leverandørers kernekompetencer i forhold til konkurrenter ved Open Source leverancer - Hvordan. Behov for at anvende særlige kontrakter og aftaler ved anskaffelse af Open Source Software.

16 Undersøgelser, vidensopbygning og vurderinger til grund for etableringen af anskaffelsesmodellen Etablere viden/information om IT anvendelsen i det offentlige til grund for konsekvensvurdering/evaluering af forskellige initiativer. Identificere barrierer for brug af open source indenfor for det offenlige sektor. Identificere barrierer for udbud og udvikling af open source løsninger Identificere eksisterende og mulige nye incitamenter for at den offentlige sektor deler og genbruger software, herunder anvender Open Source samt stiller services og moduler til rådighed for andre.

17 Implementering af ”rammemodellen for softwareanskaffelser” Støtte eller iværksætte udviklingsprojekter baseret på rammemodellen for anskaffelse af software og brug af open source software. Erfaringer anvendes løbende til revision af software anskaffelsesmodellen. Udarbejde en kommunikations- og informationsplan og på grundlag heraf formidle information til Videnscentrets interessenter. Stille værktøjer i form af bl.a. en samarbejdsplatform, katalogværktøjer for softwarekomponenter, services og open source software til rådighed for interessenterne.

18 Implementering af ”rammemodellen for softwareanskaffelser Etablere et review team, som gennem review af planer for anskaffelse understøtter offentlige institutioners anvendelse af den nye anskaffelsesmodel. Stimulere uddannelsestilbud, som er relevant i forhold til anskaffelsesmodellen. Igangsætte at der etableres SKI aftaler med konsulent henholdsvis IT- udviklingsvirksomheder med kompetencer som opfylder anskaffelsesmodellen

19 Videncentrets arbejdsform. Opgaven gennemføres som en iterativ proces hvor oplæg, prototyper fremlægges til diskussion og revideres på grundlag af diskussionen. Forskellige vidensgrupper og følgegrupper anvendes som diskussionspartnere. Grundlaget for udarbejdelsen af oplæg vil bl.a. være informationssøgning, gennemførelse af interview med interessenterne samt indsamling af evt. forslag fra interessenter. Gennem internationalt samarbejde indsamles erfaringer fra andre lande.

20 Videncentrets arbejdsform. Videnscentret faciliterer at der etableres og drives erfagrupper med IT ledere og medarbejdere fra den offentlige sektor samt evt. andre interessenter med det formål at udveksle erfaringer omkring anskaffelse af software. Forslag til erfagruppe emner samt evt. deltagerinteresse modtages gerne på e-mail pst@itst.dkpst@itst.dk Der etableres en effektiv kommunikationskanal under www.OIO.dk for at alle kan følge aktiviteter og resultater i Videnscentret.www.OIO.dk


Download ppt "Videnscenter for software KLID medlemsmøde den 23. marts 2006.  Baggrund og rammer  Mission  Indsatsområder  Arbejdsform Ved: Peter Timm, IT- og Telestyrelsen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google