Når det at vejlede handler om andet end det faglige Søren Hansen Aalborg Universitet At vejlede i projektprocessen; med fokus på problemformulering, problemanalyse.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
Advertisements

Anskaffelse af ny teknologi
Overordnet målsætning:
MedarbejderUDVIKLINGSsamtale
Fremtidens byggeleder
Team 9 gruppe eksamen, evalueringsproces
Kultur- og branchestudier Opgaveforberedende forløb S3 & LT
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Jette Egelund Holgaard © SLP-gruppen, Aalborg Universitet
Konsensusprocessen.
SLP 4 Samarbejde med vejleder Planlægning og styring
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Om vejledning i læringscenteret 2011
P0 erfaringsopsamling Program 8.15: Introduktion
Deltagerstyret undervisning
Introduktion til vejledning i projektarbejde
At udforske sin egen praksis
PM seminar Nov. Søren Hansen Aalborg Universitet
Vejledning i projektarbejde
Vejledning og evaluering af den refleksive praktiker i det problemorienterede projektarbejde på ingeniørstudiet ved Aalborg Universitet Søren Hansen.
Professionalisering af vejledningen udfra en gruppeprocesvinkel Del II
Introduktion til vejledning i projektarbejde Anette Kolmos og Søren Hansen 30/8 og 20/
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Projekt og kommunikation BPAK efterår lektion. Introduktion. 27. august 2012 Anne Hatting ITU
ATV – Science i skolen 3. maj 2010 Lektor, ph.d. Jeppe Bundsgaard Danmarks Pædagogiske Universitetsskole/Aarhus Universitet.
Samarbejde, Læring og Projektstyring
Velkommen til SLP i P2 Søren Hansen og Jonna Langeland
PROCESANALYSE 9 mm i SLP Lars Peter Jensen Indhold:
Informationskompetence i en ny faglig verden ved en lang videregående uddannelse - Hvad forventes af de kommende studerende?
Problemer eller udfordringer.
1 Vejlednings- opgaven v. projektleder Martin Finderup Andersen.
Vejlederens kommunikation
Team En gruppe er en samling mennesker, der Har fælles mål
Introduktion til opgaveskrivning
Læse/studiegrupper.
P0 erfaringsopsamling Program 9.15: Introduktion
Problemorienteret projektarbejde
PROCESANALYSE 7 mm i SLP Lars Peter Jensen Indhold:
Problemorienteret projektarbejde Christian Nøhr Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Konsensusprocessen.
Studie rapport opbygning
Kollegavejledning i praksis Eksempler til diskussion.
P0 erfaringsopsamling Program 8.15: Introduktion
Projektopbygningen Iterativ og faseopdelt projektopbygning.
Samarbejde, Læring og Projektstyring MM5: Projektdesign & Vejledning.
LP-MODELLEN Vejlednings-opgaven Tirsdag aften
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
SLP foråret 2011 MedIS og Medicin Lars Peter Jensen,
Problemorientering, Læring og Vejledning
Organisation/ledelse, procesanalyse
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Konsensusprocessen.
Samarbejde, Læring og Projektstyring MM5: Projektdesign & Vejledning.
Internationalisering på SUND - strategi At styrke den internationale dimension i fakultetets uddannelser. Studerende skal tilegne sig et globalt perspektiv,
Samarbejde, læring og projektstyring (SLP)
HD Regnskab og økonomistyring Lektor Claus Holm, Ph.D. og Docent Tage Rasmussen Institut for Regnskab Handelshøjskolen.
1 Læringsstil, samt Projektplanlægning og projektstyring Mål: At i får kendskab til jeres egen læringsstil. At I får et grundlæggende kendskab til projektplanlægning.
Tom Nyvang Forandring af undervisningsorganisationer.
Problemformulering En problemformulering er et sæt af åbne spørgsmål.
Få godt begyndt på P0 projektet PV 1Efteråret 2013 Bachelor i IT og informatik Datalogi og Software Lars Peter Jensen, Lone.
PV4 Efteråret 2012 Software, Datalogi, Bachelor i IT og Informatik Lone Stub Petersen Lars Peter Jensen © SLP-gruppen, Aalborg Universitet.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Educational Battle seminar. Vejledning til PP Alle blå PP er skjult for deltagere. Anvendes som huskesedler af facilitator.
I mentor ordningen på elevmentor.dk
Karakteristika i et projekt Kompleks, ny, unik konceptformulering
Professionalisering af vejledningen udfra en gruppeprocesvinkel
Professionalisering af vejledningen udfra en gruppeprocesvinkel
P1 Procesanalysen Forventninger til P1
Vejledertyper Indhold Form Problem Fag Proces Produkt Kontrol
Professionalisering af vejledningen udfra en gruppeprocesvinkel
SLP foråret 2011 MedIS og Medicin Lars Peter Jensen,
Præsentationens transcript:

Når det at vejlede handler om andet end det faglige Søren Hansen Aalborg Universitet At vejlede i projektprocessen; med fokus på problemformulering, problemanalyse og problemløsning Vejlederens muligheder for at deltage i gruppeprocessen: Hvordan de studerende planlægger og styrer projektet, hvordan de organiserer sig internt, om projektledelse, mødeafholdelse, gruppens interne kommunikationsform, rollefordeling osv.

Vejledningens typologi. Produktvejledning Procesvejledning Kontrolvejledning

Typisk vejledningsforløb ProcesProdukt Kontrol

ProblemformuleringProblemløsning Ingeniøren som problemløser Problemanalyse

Projektforslag (2.semester) Monitorering af vitalparametre på hospitalsafdeling Problemerne med monitorering er omfattende bl.a. p.g.a. problemer med kompabilitet apparaterne imellem

Projekt om fejlalarmer på afdeling 103 (intensiv) Studerende opsøger selv problemstillingen Problemstillingen analyseres gennem interviews og spørgeskema undersøgelser Hvorfor opstår fejlalarmer ? Hvordan kan antallet af fejlalarmer nedsættes ? Et teknisk aspekt identificeres og søges løst (dataoverførelse og databehandling ifm konstruktion af en “intelligent” alarm til pulsoxymeter)

Hvordan sikre vejlederen at de studerende lærer “det rigtige” ? Vejlederen er “på gyngende grund” i det problemorienterede projekt. Anvendelse af det eksemplariske princip ift studieordningens målsætning. Vejlederen skal have overblik over den generelle lærdom de studerende skal have gennem et konkret projekt

Vejlederfunktioner Faglig konsulent Proces konsulent Gruppemedlem Konfliktløsning/forebyggelse Motivere og skabe engagement Bøddel

Udvikling af de studerendes projektmedarbejderkvalifikationer Projekt -styring -planlæggelse -ledelse Kommunikation Samarbejde (roller – formelle og uformelle) Refleksion af egen læreproces Strukturering af projekt og rapport

Deltag i projektprocessen ved at stille spørgsmål til den  Har I en projektleder i gruppen ? Hvorfor/Hvorfor ikke ?  Hvordan er jeres projektledelse organiseret ?  Hvilke opgaver har projektledelsen i jeres projektorganisation ? (F.eks. tidsplanlægning - ressourcefordeling - uddelegering af opgaver – motivering – kontakt udadtil - andet)  Hvordan er de opgaver organiseret ?  Hvilke projektplaner har I anvendt og til hvad ?  Hvad er jeres erfaringer med projektplanerne ?  Hvilke eksperimenter har I gennemført mht. projektplanlægning og styring ?  Hvilke erfaringer har eksperimenterne givet jer ?  Hvad vil I foreslå til planlægning og styring af et projekt fremover?

Processpørgsmål til de studerende  Efter hvilke kriterier fordeler I arbejdsopgaverne mellem jer ?  Har I en samarbejdsaftale (mundtlig / skriftlig ) ? Hvorfor/Hvorfor ikke ?  Hvor tit holder I møder ? - Hvad hvis I kommer for sent/ikke kommer?  Hvordan afvikles møderne ? (mødeleder ? - runde om bordet ? Andet ?)  Har I talt om jeres forventninger til hinanden ? (F.eks. om hvad der motiverer jer, ambitionsniveau, social deltagelse ???)  Hvordan er kommunikationen i jeres gruppe ? Er der nogle der taler hele tiden ? Er der nogen der aldrig siger noget ? Bruger gruppen uforholdsvis lang tid på diskussionerne ? Hvorfor ?  Hvordan har I arbejdet med at motivere hinanden i arbejdet ?

Spørgsmål fra EIT Hvilke erfaringer og meninger har du med/om brug af IT til at understøtte projektarbejdet, vejledningen og de studerendes studium i det hele taget? Jeg tænker her specielt på kommunikationsredskaber, såsom og diskussionsfora og software til projektstyring og tidsplanlægning,f.eks. Microsoft Project. Hvordan danner man grupper? Hvor aktiv skal vejlederen være i forbindelse med gruppedannelsen. Hvad gør vejlederen når der er enkelte "sorte får" tilbage der ikke kan finde nogen gruppe, Hvad gør man med omgængere skal de blot have deres egene "dumme" gruppe eller skal de tvinges ind i velfungerende grupper? Kan alle blive en god projektvejleder? Hvad skal der til efter din mening?

Pause

Forslag til diskussion I hvilken grad skal vejlederne på EIT vejlede i gruppeprocessen og hvordan gribes det an ? Hvordan kan procesvejledningen styrkes på EIT ift de nuværende projektforløb ? (Kondicomputer og TVP4 – PacMac) Kan projekterne gøres mere åbne ? Hvad får de studerende ud af det ? Hvilke spørgsmål melder sig som styrende for den fortsatte udvikling på EIT og hvordan skal der arbejdes videre med dem ? Andre spørgsmål ?