De fem nyhedskriterier

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Advertisements

Krav til informationsformidling
Artikelskrivning Baggrundsartikel.
Journalistiske virkemidler
Hvornår bider medierne på? Få dine budskaber igennem.
Scenografi og iscenesættelse Elektronisk Billedarbejde
Læsning og læseprocesser
Kommunikation af resultater
Indhold Problemstilling Virkemidler Hvem stoler vi på?
”Markedsføring og pressetræning”
Forebyggelse af alvorlige trafikulykker
Introduktion 7/9-11 Højstrupgård
Faglig Klub Vi ønskede ikke konflikten, men valgte at kæmpe en forsvarskamp for kvalitet i undervisningen. Nu har regeringen grebet ind - hvad er perspektiverne.
AOH.DK Herning Gymnasium i Europa.
Den mundtlige præsentation/PowerPoint: Rammer
Kommunikation.
Evaluering af EMU Juni 2010 Undervisningsministeriet / Niras (
Workstations.
Boligsocial årskonference 2012 Bag om nyhederne, 1. oktober 2012 Troels Mylenberg Ansv. chefred. Fyns Amts Avis.
Hvad er forandring?.
Hvorfor? HVORFOR? Trafikalt kaos om morgenen
Rubrik. Rubrik Rubrik Artiklens overskrift hedder i avissprog rubrikken. Rubrikken fortæller, hvad artiklen handler om og giver læseren lyst til at.
Tema- og netværksmøde i Socialøkonomisk Netværk: "Kommunikation – markedsføring og pressehåndtering" 23.4 kl
Kommunikation Intern kommunikation
Pressemeddelelser, der fænger - vinkl skarpt og brug coaching
Nyhedsartikel dansk.
SAGPROSA Begrebet sagprosa kan vi definere som tekster, der vedrører forhold i den faktiske virkelighed, således at forstå, at der i sagprosateksten beskrives.
Summemøde Er der et dialogisk rum i den organisation I er leder for? Er det stort eller lille? Er det tilgængeligt eller bag lås og slå? Kommer i der selv?
Hvad er det? Lyt til ”et scoop”
Fortæl den gode historie Jakob Christiansen 25.maj 2013.
Ulighed Side i Brøndum & Hansen (2010): Luk samfundet op! Forlaget Columbus. København.
Mundtlige oplæg Talepapir Helene Qvistgaard Roskilde Katedralskole.
Verdens værste bødler Sagprosa.
Nyhedsartikel Skal oplyse læseren om, hvad der er sket, hvad der sker, hvad der vil ske i verden. Journalisten opsøger kilder og stiller spørgsmål efter.
Overskrift Manchet Manchet Manchet Manchet Manchet Mellemrubrik
NYHEDSARTIKLEN Denne præsentation er udarbejdet på baggrund af hjemmesiden Avisen i undervisningen (Nyhedshistorien:2014) og (Design:2014)
Formidling 22. Oktober 2007.
VIP2 Jobpakkeambassadør Kursus Jørgen T. Madsen Om historier og journalister.
Kapitel 6 Kommercielle nyheder Layout og nyhedstrekanten
Tolkning Ghazwa Alameri.
Fællesfagligt emne: Fra Osmannerriget til det moderne Tyrkiet
Kommentar Dansk.
Lektion 3. Tekstens byggeklodser Helene Brøndholt Nielsen, Tekstformidling på Internet, Forår 2004 Tekstens byggeklodser.
Sagprosa En introduktion……..
Tekstens byggeklodser
Feature Dansk.
Sagprosa – 7 årgang En introduktion……. Nogle dias er information, andre er opgaver. Opgaverne er markeret med en stjerne skal løses individuelt, og alle.
Pjecefremstilling Hvad er en pjece?
Skriv den gode tekst ”Det er ikke sin mor, man skriver til. Hvis læserens opmærksomhed ikke bliver fanget i de første fem linjer, når han aldrig den sjette.”
MUNDTLIG FREMLÆGGELSE De fem arbejdsfaser. Forberedelse Hvordan forbereder man en mundtlig fremlæggelse? Når du skal fremlægge et fagligt indhold for.
Overgangen fra børnehave til SFO og skole Forældremøde i Børnehuset xxx xx september/oktober 2015.
Nyhedskriterier. Journalistiske dyder Forklar hvad der menes med disse journalistiske dyder – skriv stikord og giv eksempler mundtligt:  Sandhed  Objektivitet.
Skab kraft i fortællingen Dette er et værktøj for dig, som vil Brænde igennem med dine budskaber på små som store møder Gøre dine ord og billeder til.
Hvem er vi André Bentsen Redaktør, 11 år på Lokal Nyt Christian Valsted Journalist, 8 år på Lokal Nyt.
Pressestrategi Lav en kort og kontant strategi for jeres pressearbejde: Hvad vil I kommunikere (skolens hovedfortælling / mission) Brug strategien som.
‘Hold fred med hinanden’ (Markus 9, 50) Livets Ord Juni 2016.
Præsentationsteknik Hvorfor skal I lære præsentationsteknik? Hvad kan I bruge det til i hverdagen? Det med præsentationer, er det ikke bare noget man kan.
SRO SKRIV!.
Sagprosa En introduktion…….
Hvad er nyhedskriterier?
Introduktion til ”Sæt kerneopgaven i spil”
Pressekursus Silkeborg den 11. oktober 2017.
Manchet 40/ 50, 1. niveau Manchet 30/40, 2 niveau
Nyhedsartikel Skal oplyse læseren om, hvad der er sket, hvad der sker, hvad der vil ske i verden. Journalisten opsøger kilder og stiller spørgsmål efter.
Matematik Quiz! Eksempler på hvad matematik kan!.
Essay.
Karakterer og læring.
Forløb: Ligestilling mellem køn i Danmark
SRO 2018 hHx.
Karrierelæring i dansk på HF
Præsentationens transcript:

De fem nyhedskriterier En nyhed skal være aktuel En nyhed skal være væsentlig En nyhed skal rumme en konflikt En nyhed skal skabe identifikation En nyhed skal indeholde det uventede

En nyhed skal være aktuel OL slut for frustrerede brasilianere Brasilien fik to mand smidt ud og blev ydmyget af de evige rivaler fra Argentina, der vandt dramatisk OL-semifinale 3-0

2. En nyhed skal være væsentlig En nyhed skal være tæt på modtagerens egen verden Afstand i tid Viden Interesse Engagement Afstand i km lokalområde Omegn Udland

3. En nyhed skal rumme en konflikt Folkeslag, stater og politiske partier (politisk stof) Organisationer(arbejdsmarkedsstof) Mennesker indbyrdes (Kriminalstof) Den enkelte og myndighederne (socialstof, retsstof) Aktantmodellen Brasilien og dets fans (Modtager) Det brasilianske landshold (Giver) Brasiliansk deltagelse i ol-finalen (Objekt, mål) Det argentinske landshold Dommeren (Modstander) Stjernerne på det Brasilianske hold (hjælper) Brasilien (Subjekt, konfliktakse)

4. En nyhed skal skabe identifikation Nyheden appellere til sanserne og følelserne Fx naturkatastrofer, krige eller sportsbegivenheder Understøttes af billeder og lyd samt layout Den måde som journalisten henvender sig til modtageren og måske benytter direkte henvendelsesform ”du”

5. En nyhed skal indeholde det uventede Afsløring, sensation, uretfærdigheder, skandale Fx en “uretfærdig dommer” i en fodboldkamp, eller “mand bider hund”.

Nyhedsgenrer Nyheden Kommentaren Lederen Faktainterviewet

Nyheden Er ofte bygget op med konklusionen som indledning Den kan ofte umiddelbart besvare læserens hv-spørgsmål

Kommentaren En kommentar indeholder en emnepræsentation, en påstand samt en række argumenter, der skal overbevise om påstandens Gyldighed.

Lederen Enhver avis med respekt for sig selv har en leder. Den giver udtryk for avisens holdning til et aktuelt emne. Den spiller en rolle for den sam- fundsdebat politikere,deltager i.

Faktainterview Her gælder det om at få nøgne kendsgerninger frem. Det er ofte bygget op i et 3-faset forløb: Præsentation af emnet Uddybning af emnet Opsummering af emnet

Sproglige virkemidler - verber Journalister undgår ofte hjælpeverberne: være/er, have/har, blive/bliver. Disse verber er for passive og udskiftes ofte af stærkere handlingsverber Aab er videre i UEFA Cuppen Aab sparker sig videre i UEFA Cuppen Firma er meget glade for Siemens-aftale Firma jubler efter Siemens-aftale

Billedsprog Tydeliggøre budskabet U-landsbistand får kniven igen. Klodens hedetur fortsætter

Citat Faktaboks Bærende billede Rubrik Underrubrik byline Billedtekst Brødtekst Mellemrubrik illustration Arkiv billede Baggrundsartikel

Nyhedstrekanten Først konklusionen og dernæst forudsætningen for konklusionen Armenier fængslet For at hjælpe med fangeflugt En 24-årig armensk flygtning blev i går Varetægtsfængslet for at være medhjælper ved Fangeflugt. I forvejen er en fængslet, og nu eftersøges Kun den flygtede fange. (...) Under fangeflugten spaserede en 24-årig asylansøger fra Armenien stille og roligt ud af Vestre Fængsel.

Nyhedstrekanten Fire omkom, da Rom-ekspressen til København blev afsporet. Ulykken skete 100 kilometer nord for Rom kort efter starten fra den italienske hovedstad i aftes. Toget kørte med stor fart ind i træer, der var væltet ud over sporet. Området har været hærget af kraftigt uvejr de sidste døgn. Ingen danskere er blandt de omkomne. Fire omkom, da Rom-ekspressen til København blev afsporet. Ulykken skete 100 kilometer nord for Rom kort efter starten fra den italienske hovedstad i aftes. Toget kørte med stor fart ind i træer, der var væltet ud over sporet. Fire omkom, da Rom-ekspressen til København blev afsporet. Ulykken skete 100 kilometer nord for Rom kort efter starten fra den italienske hovedstad i aftes. Fire omkom, da Rom-ekspressen til København blev afsporet. Fire omkom.