Skriftlighed og læring

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
LØFT Løsningsfokuseret Tilgang
Advertisements

? Fra 1 til 10.
Kombinatorik, sandsynlighed og statistik
Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Den lille Mads.
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Progression i de større skriftlige opgaver:
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Værktøjer/tips og tricks - til implementering af ændringer i egen organisation Hvorfor benchmarking/evaluering Er der nogen, der ved, hvorfor vi laver.
Læringsstile og lektier
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
ORDKLASSER og SÆTNINGSLED
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
MIN skabelon MIN generalisering! MIN specielle virkelighed!
Ledelse i Praksis – 4. aften
At bygge bro mellem teori, erfaring og læring
Introduktion til Blackboard og netmedieret kommunika-tion
Grammatik hvorfor og hvordan?
ORDKLASSER I FARVER 2009.
The Sims2 Double Deluxe + Sims 2 Pets
Team 9 gruppe eksamen, evalueringsproces
Fælles faglig udvikling i dansk faggruppen
VOFF konference april 2011 Hvad sker der i klasserummet? De sociale og faglige relationers betydning for fastholdelse 27. April 2011 Susanne.
Tekstformidling på Internettet E 2003
Strategier Kommunikationsstrategier Forståelsesstrategier
Skriv titel Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013
Folkeskolens afgangsprøve
5/6 klasse Dagbog for lejrskole til Bornholm
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Projektvejledning på performance-design
Omgangstone og kollegialitet
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Hvad er et opmærksomhedspunkt?
VISL – begrænsninger og styrker
Evaluering - metoder og værktøjer -
Hva er god klasseledelse ?
Skriftlighed i biologi
ANSØGNINGEN At søge job handler blandt andet om at skrive ansøgninger
Årsplan – en kort en lang
AT 3.2 Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager til eksamensprojekt.
Værkstedsundervisning
Evaluering og IT Brøndby Gymnasium
Fra vidensdeling til produsage Kursisten som vidensproducent.
Træning af mundtlighed årgang Fysik/kemi UL Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Skriv titel Skriv årgang, fag og initaler Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
SLP foråret 2011 MedIS og Medicin Lars Peter Jensen,
Kombinatorik, sandsynlighed og statistik
Gruppevejledning på tæt hold
Kombinatorik, sandsynlighed og statistik
Problemformulering En problemformulering er et sæt af åbne spørgsmål.
Læringsorienteret feedback og Den dynamiske årsplan
Lærerpræsentation.
Erhvervsrettet innovation - elektrikeruddannelsen Uge 26 – Aalborg Dag 2 1.
Skrivekursus 1.e ..
Vision mission værdier handleplaner
Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed. Forudsætninger for at lære sprog Input - en forudsætning for at kunne finde mønstre og for at have noget.
Studietid på Sankt Annæ Jeppe Struve Larsen, pædagogisk leder Julie Debois, lektor (dansk, religion) Steffen Samsøe, lektor (matematik, fysik)
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Greve Gymnasium Skemalagt elevtid Forsøg med start i skoleåret Forsøget omfatter hele skolen: -Alle fag med skriftlig dimension -Alle lærere og.
Sanne Yde Schmidt, lærer Greve Gymnasium Konference om omlagt elevtid Workshop 3 Pædagogisk ledelse i forhold til bl.a. omlagt elevtid, progressionsplaner.
Løft og lær Flerfaglig og virtuel skriftlighed Rammeforsøg A: Fleksibel anvendelse af uddannelsestid og elevtid.
Kronik EKSAMENSGENRE I SKRIFTLIG DANSK. Genren kronik  Læs om genren her: Se også.
Nordplus – ”national identitet”
SSO - Større skriftlig opgave
SSO - Større skriftlig opgave
Hvordan laver man gode aftaler omkring skriftelige opgaver og logbog?
Spansk IT efter reformen.
Læringsmål og niveaubeskrivelser
Præsentationens transcript:

Skriftlighed og læring SIP 2 torsdag den 8. maj 2014 ved Anne Krarup og Sofie Flykt, Gladsaxe Gymnasium

Mål – at den enkelte elev kan læse en faglig tekst i alle fag Sprog i alle fag Mål – at den enkelte elev kan læse en faglig tekst i alle fag skrive en faglig tekst i alle fag skrive for at lære Måske er den allerstørste udfordring at mange elever er svage læsere Det kan være svært både at tale fagets sprog og skrive fagets skriftlige genrer, hvis ikke man kan læse. Men det er jo en anden sag Den skriftlige tradition har haft i højere grad haft fokus på skriftlighed i forhold til de skriftlige prøver end til skriftlighed som læringsredskab

Mål – at den enkelte elev opnår faglig identitet Sprog i alle fag Mål – at den enkelte elev opnår faglig identitet Faglig identitet opnås, når eleven behersker fagets diskurs har faglig viden kender fagets metoder kan anvende fagets sprog korrekt Udfordringer Udfordring: blandt andet at den enkelte lærer skal kunne sætte ord på fagdiskursen

Skriftlighed i alle fag – skriftlig progression Keep it simple Skrivemetroen fra Fredericia – dynamisk model som vores første model Hvad har det givet? Alle faggrupper har fået arbejdet med at finde fælles fodslag omkring fagdiskurs At den enkelte lærer i højere grad tager ansvar for sprogets betydning i faget både skriftligt og mundtligt

Skriftlighed i alle fag – skriftlig progression Hvorfor give alle fag skriftlige afleveringer? Det styrker faget – indlæring, og det træner eleven, hvis eleven på et senere tidspunkt inddrager faget i fx SRP eller AT-synopsis

Skriftlighed i alle fag – skriftlig progression

Alle fag med skriftlighed skal Pædagogisk benspænd Alle fag med skriftlighed skal omlægge undervisning/elevtid til mindst to skrivemoduler med vejledning afvikle mindst en skriftlig aflevering som par- eller gruppeaflevering

Pædagogisk udvikling – interne temagrupper At ændre fokus fra produkt mod proces Skriftlighed i det enkelte fag Tilpasse rettestrategier i det enkelte fag Hvor ligger udfordringerne? Det kan være usikkerheden i at ændre undervisningstradition Utilstrækkelig – manglende faglig baggrund for at undervise i tekstanalyse, tekstopbygning mm Mangler fagterminologi, fx semantik, hæsion mm –

Flerfagligt projekt Involverede fag: dansk og engelsk Studieretninger: EN/MA og BI/Id/SA/Bi Vores antagelse: Opgaverne, vi stiller, tager i for høj grad udgangspunkt i, at eleverne mestrer skriftsproget. Mål: At gøre eleverne bevidste om skriftsproget som noget, man skal lære. At skabe sammenhæng mellem AP, dansk og engelsk. At gøre eleverne opmærksomme på og lære dem at bruge brugbare værktøjer eg. ordnet.dk. At kunne fokusere sin feedback. At skabe en skriftlighedsportefølje.

Opg. 1. Fokus: ordklasser og sætningsled Eksempler på opgaver Opg. 1. Fokus: ordklasser og sætningsled Find selv på fem forskellige sætninger, som KUN indeholder 1 substantiv, 1 verbum og 1 adjektiv. Krøllet hår styrer!

Find på en sætning, som skal analyseres med analysetegnene på den måde, som du ser nedenfor (du skal respektere tegnenes rækkefølge). Skriv din sætning under tegnene. Alle de piger, som var virkelig gode til at spille tennis, fik en præmie.

Skriv en kort tekst om din yndlingsfilm (6-8 linjer) Skriv en kort tekst om din yndlingsfilm (6-8 linjer). I din tekst må du SLET IKKE bruge nogen adjektiver! Du skal i stedet formulere dig ved hjælp af andre ordklasser. Fx kan en formulering som "Filmen er meget sørgelig" omskrives til "Filmen har den virkning, at man får lyst til at græde".

Elevsvar På den måde han dræber dem får mig virkelig til kaste op, jeg ved godt jeg har sagt det før, men siger det igen. Men som sagt, jeg synes det er en film man skal se, hvis man ikke har set den, så skal man se den. Men en film som jeg syntes er bedre om handler om, at en kvinde er ved at blive udsendt af landet. Filmen handler om at der er en mand som får en straf for at have gjort noget man ikke må gøre. Så han kommer ud på en genbrugsstation i stedet for at komme i fængsel, så han får samfundstjeneste.

Hvad med dem, der rent faktisk godt kan? Transfereffekt? Refleksioner Hvad med dem, der rent faktisk godt kan? Transfereffekt? Elevernes selvforståelse og motivation